avatar_ete

Haftalık Zamanlama Sistemi (Timer) Projes Çalışması

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 16:12:55

ete

Proje çalışmamızın konusu, "Haftalık Zamanlama Sistemi" Haftalık timer diyebiliriz. Bu alet haftalık programla bir takım cihazlarınızı açıp kapatabilen bir sistem olacak.  Biraz daha açarsak , haftanın günleri için çalışmasını istediğiniz bir cihazı gün içinde belirli saatte çalıştırıp belirli saatte kapatacak bir sistem olacak .Şimdi gelelim ilk adıma. İlk adımda projenin devre elemenalarının tespiti yer alacaktır.

    1. Önce bize bir işlemci lazım olacak. İşlemci aslında işin sonunda seçilse dah uygun olur.
    Zira kaç bacaklı işlemci olacak ne gibi özellikleri olacak ? bunları ancak diğer devre elemenlarını tespit ettikten sonra anlayabiliriz. Fakat
    sırayı değiştirmeyelim ve kendimize bir işlemci seçelim.  Gerekirse sonradan bunu değiştireceğiz. İşlemcimiz şimdilik  16F628A olsun.

    2. Sistem bir zaman takibi yapacağı için devremizde bir RTC yani gerçek zaman saati olması gerekir. Populer  olanlardan DS1302 yada  DS1307 kullanılabilir. Ben tercihimi DS1307  den yana kullanacağım.

    3. Gerek program menüleri ve gerekse zamanın ve işlemlerin izlenebilmesi için bize bir LCD ekran lazım olacaktır. 2x16 yada 4x20 LCD ekranlardan biri kullanılabilir. Daha fazla satır imkanı  sunduğu için 4x20 ekran kullanmaya karar veriyorum.

    4. Zaman planlaması ve saat ayarlaması işlemleri için devremizde buton veya tuş takımı olması gerekir. Tuş takımı şimdilik bu poje için fazla olacaktır. Zira bize yalnızca bir  takım rakamların ayarlanması gerekli olup bu işi 3 adet tuş ile  yapabiliriz. Tuşlardan birisi Seç/Kabul tuşu olur. Diğeri Artır  (+) ve sonuncusuda Azalt(-) tuşu olur. Seç tuşu ile işlem seçer ve o işlemde yer alacak değerleri diğer iki tuş ile  artırarak Ya da azaltarak ayarla ve sonunda yeniden SEC/KABUL tuşuna basarak  kayda alabiliriz.

    5. Sistemden zamana bağlı olarak çıkış alabilmek için  bir adet Röle'ye ihtiyacımız olacaktır. Röleyi sürmekiçin 1 adet BC547 transistör  ve bu devrede gerekli olan Diyot, direnç gibi elemanlarada ihtiyacımız olacaktır.

    6. Son olarak sistemi beslemek için bir güç kaynağına ihtiyacımız olacaktır. Beraberinde 5V luk voltaj regülatörü ve  birkaç kondansatörüde ayarladık mı malzeme tespiti işimiz tamamdır.

    Şimdi gelelim sistemi nasıl çalıştıracağımıza ve buna bağlı olarak program akışının nasıl olacağına.
    Bunun için önce senaryomuzu yazmamız gerekiyor. Senaryo yazmak iyi bir alışkanlıktır. Program yazarken size büyük kolaylık
    sağlayacaktır. Nasıl mı ? Görelim,

    Sistemimiz 1 haftalık süre içinde istediğimiz gün veya günlerde rölemizi istediğimiz  saatte açıp kapatacak ve gün  başına en fazla 2 programı olan bir sistem olacaktır. O halde     sistemi ilk çalıştırmamızdan itibaren olacakları sırası ile yazmaya çalışalım.

    Sistem açıldı registerler ayarlandı ve LCD tanımlamaları yapılıp program zamanı okuyacak. Daha sonra haftanın günü belirlenecek ve sonra hafızadan o güne ait bir program Ya da programlar var ise okunacak. İşte bu aşamada Algoritma çalışması başlayacaktır. Nedenmi?
    bilgilerin nasıl tutulacağına ve ne şekilde işleneceğine ve hafızada nasıl ve nerede tutulacağına karar vermemiz gerekiyor.  Şimdi bize gün başına 2 program ile başlama ve bitiş  saatlerinin kayıtı gerekiyor. Saat formatı ss:dd şeklinde  olacağına göre ve bizde bunu saat*60+Dak) şeklinde tek değişkene indirgeyip kayıt edeceğimize göre her bir saat değeri için bir word değişkeni kullanmamız  gerekecektir.  Bu ise hafızada 2 byte yer tutacaktır. O halde başlangıç saatı için Başla-1 ve Başla-2 şeklinde 2 adet word değişkeni  ve bunların toplamı olarak 4 adet byte bilgisi kayıt edilecektir.
    Aynı şey birde bitiş saatleri için geçerli olduğundan gün başına bize toplam 8 adet byte hafızası kayıt için gerekecektir. O halde kayıt sistemimizi nasıl organize edelim.?

    Bunu belirlemeden önce DS1307 nin haftanın günü formatına  bir bakalım isterseniz. Bu format 1-7 arasında bir sayı ile belirlenmektedir. 1 sayısı Pazar, 7 sayısı ise Cumartesini tanımlamaktadır. O halde biz Pic  in eepromunda ;
    0-9 arası hafızayı Pazar günü  için
    10-19 arasını pazartesi için
    ............

    70-79 arasınıda Cumartesi için   ayırırsak işimiz  hallolacaktır.

    Şimdi bu ayrılan hafızayı ne şekilde değerlendireceğiz  ona bakalım. Gün sayısından bir eksilterek kullanacağız.

İlk 4 bytelık adrese başlangıç saatlerini yazalım sonrakı 4 byte adresine de bitiş saatlerini yazalım. Bunu bir örnek ile açıklayalım isterseniz. Pazar günü için 1. programda saat 10:00 da sistem açılacak Saat 12:30 da kapanacak. Yine Pazar günü
sistem 14:30 da açılacak ve 16:30 da kapanacak. O halde ;

Basla-1= (10*60+0)=600, bu ise hex olarak $0258 şeklinde yazılır. O halde 
    0 nolu adrese $02 ve 1 nolu adresede $58 değerleri  yazılacaktır.

    2 nolu adrese $03 ve 3 nolu adrese ise $66 değerleri yazılacaktır.

    Bitir-1=(12*60+30)=750, ve buda hex olarak $02EE şeklinde  yazılır. O halde,

    5 nolu adrese $02 ve 6 nolu adrese $EE değerleri  yazılacaktır. 

    Bitir-2=(16*60+30)=990, bu ise hex olarak $03DE şeklinde yazılır . O halde,

    7 nolu adrese $03 ve 8 nolu adrese ise $DE değerleri  yazılacaktır. 

Hem başla ve hemde bitir adres kayıtlarında birer tane boş adres bıraktık. İleride başka bir şey kayıt etmek gerekir ise onlarıda oraya yazarız.
Kayıt formatımızı bu şekilde belirledikten sonra senaryomuza devam edelim.  Program önce haftanın gününü okuyacak ve ardından okunan değeri 10 ile çarpıp bulduğu değeri referans eprom adresi olarak kullanacak ve gidip kayıtları okuyacaktır. Neden 10 ile çarptık derseniz.
Gün=0 ise Pazar demektir (gün sayısından bir eksilterek kullanıyoruz) ve 10 ile çarpımı yine sıfır olacaktır. O halde referans adres sıfır bulunacaktır. Gün=pazartesi ise gün=1 bulunacak 10 ile çarpınca değer 10 olacak ve bu adresten itibaren varsa kayıtlar okunacaktır. Bu şekilde günebağlı olarak bütün kayıtlar okunabilecektir.   
Program kayıtı saatleri okuduktan sonra BAŞLA satırına geçecek ve orada ilk komut GOSUB SAAT_OKU olacaktır. Saat okunduktan sonra yapılması gereken ilk işlem anlık saat değeri  ile hafızadaki o güne ait saat kayıtlarında bir eşitlik  varmıdır karşılaştırma yapılmalıdır.

    Yani okunan saat şayet 10:00 ise ve bizim ilk başla-1  saatimiz de 10:00 olduğu için program röleyi açmalıdır. 

    Okunan saat bir kapatma saatine eşdeğer ise program röleyi kapatmalıdır.  Burada önemli bir konuya işaret etmekte yarar var.
    İşlemciyi çalıştırdığımızda rölemiz çekili olmayacaktır. Ancak çalıştırma saatimiz önceden açılması gereken bir röle  saatini geçmiş ise rölenin aktif edilmesi gerekir. Bunuda bir  örnekle açıklayalım. Bizim ilk Başla-1 değerimiz 10:00 idi.  Bizde işlemciyi saat 10:45 de çalıştırdığımızı var sayalım. Saat 10:45 de sistem çalıştı ancak rölemiz kapalı .
    Peki açılış ne zamanmış saat 10:00 da o halde ne yapmak  gerekir.? Rölenin açılması gerekiyor. Zira sistem önceden  çalışır beklese idi röle saat 10:00 da açacak idi. Bu durumda ; şeyet röle kapalı ise ve mevcut saat değeri başla-1 veya  başla-2 değerinden büyük ise Rölenin açılması gerekir.

    Aynı karşılaştırmaları bu seferde kapanış saatleri için yapmak gerekiyor. Saati gelen kapanma işlemi var ise röle aynı sistemle kapatılmalıdır.

    Bu karşılaştırmalar yapıldıktan sonra programda SEC  tuşuna basılmışmı kontrolü yapılması gerekiyor. Bu aşamada ne amaçla SEC tuşuna basabiliriz? Tabiiki birinci olarak saat  ayarı yapmak için basabiliriz. İkinciside program değiştirmek ,  silmek Ya da yeni program yapmak amacı ile sec tuşuna basılabilir.  Bu tuşun işlemini sonraki maddelerde açıklayacağız.
    Sec tuşunada basılmamış ise program okunan saat değerlerini ve açma kapama saatlerini ekranda gösterip yeniden başla satırına gidecek ve işlem tekrarına başlayacaktır. 

    Programda SEC tuşuna basılmış ise hemen karşımıza bir menü gelmesi uygun olacaktır.  Bu menüde;   
    a) Yeni Program Gir
    b) Program Sil (Sıfırla)
    c) Program Değiştir (Mevcut Programda değişiklik yap)
gibi seçenekler çıkacaktır.

    Bunlar arasında Artır ve Eksilt tuşları ile gezinip SEC tuşu  ile birisini seçmeliyiz. 

    Diyelimki saat ayarını seçtik.  Ekrana önce Haftanın  gününün ayarlandığı bölüm gelecektir.   Artır Ya  da eksilt tuşları ile ekranın üzerinde sabit yazılmış olan  haftanın günleri arasında bir ok işaretini gezdirerek gün  seçimi SEÇ tuşu ile yapılacaktır. Daha sonra saat ekranına geçip orada mevcut saat değerleri üzerine yeni saat değerlerini  yine Artır ve Eksilt tuşları ile girilecektir. Sec tuşuna basılarak Dakika hanesine geçilecek ve bunlarda ayarlandıktan  sonra sec tuşu ile yapılan ayarlar DS1307 ye kayıt edilerek ayar menüsünden çıkılacaktır. 

    Diyelimki Yeni program gir seçeneği seçildi, Bu aşamada girilecek programın hangi gün için olacağına karar verilmelidir. Bu konumda Artır tuşuna her basışta haftanın bir  günü seçilerek değiştirilecek ve sonuçta tüm günler seçili  halede gelebilecektir. Yeniden artır tuşuna basılırsa haftanın  tek günleri ve birdaha basılırsa haftanın çift günleri seçili olacaktır. Bu şekilde gün veya günler seçimi yapıldıktan     sonra bu sefer birinci program başlama ve bitiş saatleri girilecek  ve daha sonra varsa ikinci program başlama ve bitiş saatleri     girilecektir. En sonunda sec tuşuna basılarak girilen program kayıt edilecektir.

    Kayıt esnasında birden fazla gün seçilmiş ise başlama ve  bitiş saatleri seçilen her gün için kayıt edilmelidir.  Diyelimki Program sil seçeneği seçildi. Bu durumda o güne ait program ekrana gelecek ve aynı programın başka günlerde de kaydı var ise program diğer günleride silsinmi diye size soracaktır. Sec tuşu ile onay verirseniz program programı sıfırlayacak ve  aynı program değerlerinin hangi günlerde olduğuna bakıp bulduğu günleride sıfırlayacaktır.     
Son olarak diyelimki program değiştir seçeneği seçildi,  hemen mevcut program değerleri ekrana getirilecek ve gün  değiştirmeden tutun da başlama ve bitiş saatlerinin değiştirilmelerine kadar bütün bilgiler taranarak değiştirilmesi  gerekenler değiştirilecek ve sonuçta yeni değerlerin kaydı yapılacaktır. İşte yukarıdaki senaryoyu çıkardıktan sonra gerisi artık program satırlarının yazılması şeklinde icra edilecektir. İşin bu kısmına da devam edeceğiz.
Bizi izlemeye devam edin ......Az sonra..........!!!!!!
Ete

ete

Haftalık zamanlama aygıtı program çalışması sona geldi. İlk testleri yapmanız için programı veriyorum. Aşağıdaki linkten yükleyebilirsiniz.
Sistemde tuş kullanımı önem arzediyor. Daima SEC tuşu ile giriş yapıyor veya seçim yapıyor ve yine SEC tuşu ile seçimden çıkıp işi bitiriyoruz. Girişlerde yine SEC tuşu ile hane atlıyoruz. Ayar işlerinde Artır ve Azalt tuşlarını kullanıyoruz.
Bir önemli giriş yeri , yeni program girişinde görülecektir. Burada önce program numarası seçiyoruz. Daha sonra o programın haftanın günlerinden hangisinde etkili oalcağını seçiyoruz. Default seçim bütün günlerin aktif olması şeklindedir. Bu nedenle ekranda ;
Günler : 7 6 5 4 3 2 1 şeklinde gün sıralaması ve onun altında ise  ..............1 1 1 1 1 1 1  şeklinde aktif seçimi göreceksiniz.
Bu aşamada artır veya azalt tuşları seçimin Toggle edilmesini sağlayacaktır. Bir kere basılınca hangi günde iseniz aktivasyon 0 olacak
tekrar basarsanız bu seferde 1 olacaktır. Diğer güne geçmek için SEC tuşunu kullanacaksınız. BU şekilde bütün günleri ayarladıktan sonra o prgramın hangi röleyi çalıştırmasını istiyorsanız onun ayarına geçilecek ve burada 1-2-3 seçeneklerinden birisini kullanacaksınız. Tabiiki
geçişler hep SEC tuşu ile olacaktır. Aslında komplike bir program. Genelde hiç bir program ilk yazıldığı hali ile çalışmaz. Mutlaka unutulan veya yanlış yazılan bir kısım vardır. Bu nedenle iyice zorlayın programı ve varsa kusurları ve yine varsa önerilerinizi bildiriniz.

http://dl.dropbox.com/u/25364674/TIMER.rar

Program hafızası yeterli gelmediği için 16F877 kullandım ama sanırım aynı programı 16F88'e de sığdırabiliriz. Her neyse bu sonraki iş.

Unutmadan söyleyeyim, haftanın günleri numara kaşılıkları şöyledir.;

1 = pazar
2=Pazartesi
3=Salı
4=Çarşamba
5=Perşembe
6=Cuma
7=Cumartesi

Dosyayı yükleyenler var ise yeniden yüklesinler. Zira yeni bir sürüm ile eskisini değiştirdim.
Sebebine gelince sebep geceyarsı sendromu!!!.
Malum rakamsal olarak gece yarısından bir dakika önceki saat değerinin matematiksel büyüklüğü ile gece yarısından sonraki saatin matematiksel büyüklüklerini karşılaştırırsanız sonraki küçük kalır. Halbuki aslında tersidir. Bu nedenle program gece yarsından önce başlayan ancak gece yarsından sonra biten zamanlama işinde hata yapıyor idi. Bunu düzeltmeye çalıştım.
Yeni link ile eskisi aynıdır ama ben bir kez daha vereyim;

http://dl.dropbox.com/u/25364674/TIMER.rar

Yeni bir versiyon daha. Siz test edemeden ben iyileştirmeler yapıyorum.
Bu son versiyonda bekleme ekranında hangi programın hangi röleden çıkış verdiğini göstereyim dedim. Böylece kimin nerden çıkış yapacağıda görülebiliyor.

http://dl.dropbox.com/u/25364674/TIMER03.rar

Yorum veya öneri bekliyorum. Aklıma gelen bir şey var. Rölelerin manuel olarak set edilmesi yapılması gerekiyor gibi. Bunun için bir buto daha ilave edip oradan önce röle sonra sec butonu ile aktif etme yada aktif ise kapatma işlemini yaptırmak isterim ne dersiniz.

Ferittt Yazmış;
Alıntı YapEte Hocam süpersiniz bende onunla uğraşıyordum.başka bişi bulayım.::)) hocam manuel için menu oluşturup menu içinde on of daha iyi olmazmı buton arttırma bence pek güzel olmaz düşüncesindeyim.hocam baktım biraz daha ana ekranı sıkıştırsak R1ON VEYA R1OF güzel olur.hatta ana ekran da iken artı eksi tuşları ile direk seçip sec tuşu ile on of yaptırsak.

Baktımda bütün menüler dolu . Ekranlarıkontrol edersen neredeyse boş piksel kalmadı diyeceğim geliyor. Bunedenle ilave bir butonla yapmaya karar verdim. Karar verdim derken piyasa timerlarına baktım onlarda bile bu iş ilave bir butonla yapılmış. Ben neden yapmayayım dedim. Sonuçta bir buton koymak menüye ilave koyup oradan seçmekten daha iyi. Üstelik işlemi de kısaltmış oluyorum.
Bir tuş ve akabinde röle seçimi hepsi bu.
İstersen sen menü ile yapmayı dene benbutonlu yapayım hangisi güzel olursa onu kullanırız.

Ferittt Yazmış ;
Alıntı Yaphocam ana ekranda iken artırma eksiltme butonları zaten boş.bu butonlarla ana menude sıkıştırsak seçim yapıp sec ilede onaylarız.
yada artırma eksiltme butonları ie seçip her ikisine basınca onaylarız.

Boşta pin olmasa dediklerini uygularım. Ancak aşağıda linkte yapılmış halini bir incele istersen.
Aslını ararsan pek de işe yaradığını söyleyemiyeceğim bu manuel aç kapa işleminin.
Zira sen açıyorsun program hemen kapatıyor. Zira kapatma saati geçmiş kapanması gerek diyor.
Yada kapatıyorsun program açıyor. Açılma saati geçmiş açılması gerek diyor.
Bu durumda bir karar vermek gerekiyor. Şöyle;
Program aç emrini eskiye bakıp da öylemi versin yoksa yalnızca saati gelmiş ise aç emrimi versin?
Bu durumda aç emri gelmeden elektrik kesilse aç emri saati geçilse bu arada ve yeniden elektrik gelse röle açılmayacaktır. O zaman manuel butonla senin açman gerekir. Halbuki şu anda saati geçmiş aç emirlerini uygulattırıyorum.

Aynı şeyi kapatma içinde söylemek mümkün. Kısacası karar veremedim hangisi daha iyi diye.

Ben muhtemelen manuel buton kullanmamayı tercih edeceğim. Bir faydasını göremedim. İleride kullanırken bir fikir belirirse onu uygularım. Bu iş biraz tecrübeye bağlı olacak anlaşılan.


http://dl.dropbox.com/u/25364674/TIMER04.rar

Ferittt Yazmış
Alıntı YapETE Hocam selamlar.
dediklerinize katılıyorum.zaten bunun adı tımer zamana bagımlı bir otomatik kontrol olması  .şimdi dediklerinizi düşününce manuel kontrol bencede sanki hedef dışı bir ekstra iş gibi geliyor.

şimdi aslında 3 röle olması durumu güzel.ama sanki program adeti az gibi geliyor.bu konuda ne dersiniz.

kolay gelsin.

Program adedi bence yeterlidir. 1 günde 3 program çok bile.
Ben şu anda kullandığım alette ancak 2 ayrı program kullanıyorum.
Ayrıca pic ve ekran kapasitesine göre maksimum 3 program denk geliyor.
Daha fazlası ekranda sıkıntı yaratacak. Olmaz demiyorum ama bu kadarı bence yeterli.
Programda kusur yoksa bu konuyu artık sabitleyeceğim.
Sonuçta bu bir örnek devre ve program. Ama gerçektende çalışabilecek bir sistem.
Yapmak isteyen yapar kullanır. Hatta 1 adet PCB de bana yapan çıakrsa sevinirim.
İsteyen ayrıca hem program adedini hem röle adedini artırabilir. Mantık kurulmuş durumda.

sencer76

Hocam selamlar..Devreyi çizdim ve 3 ad. bastım.Görünüşüne bir bakın işinizi görecek gibiyse bir tanesini hemen yollayabilirim.Birini işleyip bitirdim ama 4X20 LCD yok diye deneyemedim.Elimde 2X16 var.Yarın piyasa açılınca hemen alıp çalıştıracağım.PCB'lerim bir takışta çalışır ama istediğiniz bir değişiklik veya teknik olarak beğenmediğiniz birşey varsa düzeltir tekrar basabilirim.Saygılarımla...

ete

Sencer76,

Teşekkür ederim. Bu devreyi yapıp çalıştırdım ve kullanıyorum. Şu anda ikincisine ihtiyacım yok.
Yinede teşekkür ederim.
Ete

sencer76

İsteyen arkadaşlar oldu buyrun pcb.Akvaryum yemleme sistemine bağladım süper işe yarıyor :)

xc10

Ete hocam  dün size, vermiş olduğunuz ete saat projeleri başlığı altında lcd projenizi yeniden düzenleyerek bir röle kontrolü yapmak istediğimle ilgili bir mesaj yazmıştım sizde cevap yazmıştınız.Zaten  siz benim yapmak istediğim projeyi fazlasıyla yapmışsınız.şimdi görebildim.Ben eğer başarabilirsem bu projenizi tek röle kontrollü olacak şekilde 2*8 lcd ekranda olacak şekilde pic 16f628 yada pic 16f88 e uyarlamaya çalışacağım.Umarlm başarabilirim.Çünkü yer sıkıntım var 7cm ye 8.5cm ray tipi bir  kutu olacak.

xc10

Ete hocam gerçek devrede 16f877 nin 13 ve 14 nolu bacakalarına 4mhz kristalmi bağlayacağız?.Ete hocam bir sorum daha olacak bu devreyle ilgili ,röleyi aynı dakika içinde bir defaya mahsus olacak şekilde 5sn gibi yada 10sn çekili kalacak şekilde kontrol etmek mümkünmü bu devreyle.Amaç şu olacak balık yemlemek için yem kutusunun ağzını bir step motorla yada bir selonoidle kontrol edebilmek.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

ete

xc10,
Evet 13-14 nolu pinlere kristal yada rezonatör bağlaman gerek.
Rezonatör bağlarsan 3 bacağı vardır. dıştaki bacaklar 13-14 de bağlanacak , orta bacak gnd ye bağlanacak.
4 Mhz Kristal  bağlar isen iki bacağı vardır. Bacaklar 13-14 de bağlanacak ve bu bacakların her biri  ayrıca 22pf kondansatör ile GND ye bağlanacaktır.
Saniye bazında aynı dakika içinde kontrol etmek mümkün elbette. Nasıl yaparız diye programı açtım baktım ama o bana baktı ben ona baktım ve program mantığını hatırlayamadım. Bana epeyce karmaşık geldi. Hep böyle oluyor. Epeyce bir müddet sonra programda değişiklik yapma ihtiyacı duyduğum zaman ilk tepkim bunu benmi yazmışım demek oluyor. Hep söylerim tadilat işi özellikle karmaşık mantıklı programlarda neredeyse imkansız. İmkansızlık mantığı kavrayamamaktan kaynaklanıyor. Programın yazıldığı günlerde bu istense her şey aklımda ve programa hakim olduğum için işi yapmak son derece kolay. Ama şimdi programa hakim değilim. Hiç bir yerini hatırlamıyorum. Hatırlamak için belki 1 gün üzerinde çalışmak gerek. Neyi neden yaptığımı çözüp sonrada değişiklik için gerekenleri yapmak gerek. İnanınki bu kadar vaktim yok benim. Yeniden yaz desen belki benim için daha kolay. İşte bu nedenle tadilat işlerinden hep kaçıyorum.
Programdan anladığım tek şey aç kapa işlerinin dakika bazında yapıldığı. Kestirmeden uzun boylu incelemeden belki birde saniye kısıtlaması getirerek çözebiliriz bu işi.  Yalnızca Program-1'e bu özelliği vermeye çalıştım. Çalışırsa ne ala çalışmaz ise işi uzun demektir.
Deneyin ve sonucu burada bildirin lütfen. Dediğim gibi yalnızca Program-1 için bunu yaptım. Diğer iki programda bu özellik yoktur.
Başlama ve Bitiş saati ve dakikası aynı olması gerekiyor. Saniye işi de 1sn de röle açılacak 11. saniyede röle kapanacak.

Ete

TIMER05.RAR dosyası yerine TIMER06.RAR dosyası koyulmuştur.  16-04-2015

xc10

Ete hocam dediğiniz gibi yeni programı denedim.Sistem  ayarladığımız sürede röleyi 11sn çektirip bırakıyor.Fakat ara sıra yine aynı röleyi istem dışı 11sn yine çektirip bırakıyor.Biraz gözlemem gerekecek ,belkide benim picde bir sıkıntı olabilir.Cevabını yazarım hocam.

xc10

Ete hocam tekrar merhaba bugün saat 09.03 başlangıç 09.03 bitiş olacak şekilde sistemi ayarladım sistem zaman geldiğinde 11sn röleyi çekti bıraktı fakat saat 09.11,09.13,09.15,09.22 de de röleyi istem dışı çekip bıraktı son gözlemim bu şekilde oldu hocam..

ete

Bakacağım neden olduğuna ama dediğim gibi önce programı anlamam gerekiyor.
Bir şey daha dene istersen bütün diğer programları saat 12:00 ye ayarla başlama ve bitiş olarak. Sonra yeniden dene bakalım yalnızca bir keremi çalışacak yoksa yine eskisi gibimi yapacak. Diğer saatlerde aynı şeyi yapması anlamsız aslında. Balka etkileyen bir şey olmasın?

Ete

xc10

Ete hocam dediğiniz gibi 3 programıda 12:00da başlayacak ve bitecek  şekilde ayarladım röle 1 saat 12:01 de 11 sn çekti bıraktı 12:03,12:10,12:14 de de istem dışı çekti diğer iki rölede hiç çekmedi hocam.

ete

Tamam sorunu tespit ettim ve düzelttim.
Eski yüklediğim Timer05.rar dosyasını silip yeniledim. Oradan yeniden yükle.

Ete

xc10

Ete hocam son verdiğiniz dosyayı yükleyeli yaklaşık bir saat oldu.Gayet güzel çalışıyor teşekkürler,prog1 istem dışı röleyi hiç çektirmedi.Ete hocam ben akvaryum yemlerken selonoidi çektirme sürem belki 2sn yada 3sn olacak acaba bas dosyasının nersinde ve ne gibi değişiklik yaparsak  rölenin çekme süresini istediğimiz gibi ayarayabiliriz beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.

xc10

Ete hocam size cevabı yazarken bir şey dikkatimi çekti prog1,i 16:15   16:15
                                                                                      prog2,16:20     17:10
                                                                                      prog3.16:35     16:42
olacak şekilde ayarlamıştım sistem saati şu an 16:26 olmasına rağmen prog2 ye bağlı  röle henüz çekmedi sizi bilgilendirmek istedim.

Powered by EzPortal