avatar_ete

Frekansmetre

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 19:16:35

ete

Bir kaç yıl önce yaptığım bu proje aslında bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştı.
O zamanlar sürekli RF vericileri ile uğraşmakta idim ve vericilerin frekanslarını ayarlayabilmek için bir frekansmetreye ihtiyacım olmuşl idi.
Bir arkadaşımın Analog kuvvetlendirirci kısmını halletmesi ile digital kısmı ve programınıda ben hallederek bu projeyi ortaya çıkardım.
O günlerde otomatik kademe seçen frekansmetre pek yok idi. Amacım girilen frekansı önce test ederek yaklaşık hangi aralıkta olduğunu tespit edip ona uygun parametrelerle frekansdeğerini ekrana vermek idi. Bu işlem diğer projelerin çoğunda manuel olarak kademe ve çözünürlük seçilerek yapılmaktadır. Aslında tam otomatik olarak başladığım projede yaşadığım bazı sorunlar nedeni ile seçim işini LF (düşük frekanslar , 0-30 Mhz arası) ve HF (Yüksek frekanslar, 30Mhz - 1,2 GHz arası) olmak üzere iki kısıma ayırdım.
Hemen yapıp kullanmaya başladığım projem bu güne kadar başarı ile çalışmasını sürdürüyor. Pek çok kişi tarafından da yapıldı.

Projede o zaman bulunabilen U664 bölücü entegresini kullanmış idim. Ama bu entegre bugünlerde de bulunabiliyor. İnternetten malzeme satışı yapan siteleri incelemenizi tavsiye ederim. Bu bölücü yarine farklı bölücülerde kullanılabilir. Ancak program 64 de bölen sisteme göre hazırlanmıştır. Farklı bölme oranı için programın değiştirilmesi gereklidir. Bu durumla karşılaşan olursa gerekli değişikliği yapabilirim.

Proje dosyları ekte sunulmuştur.
Ete

Not: Tamirci Hasan isimli arkadaşımız PCB yi tek kart haline getirmiş ve pdf olarak alt üst şeklinde vermiş. Bu işle ilgili dosyalar yine ilişiktedir.

canbulut

Merhaba Ete Hocam,
Bu devre 0-1,2 Ghz arası frekansları ölçüyor.Şemalarda en az LF için 20-32Mhz 2.şema içinse 20-40Mhz Yazarken Şema isminde de 0-1,2Ghz Ölçer Demişsiniz.Bir çelişki oluşmuş.
İkincisi benim ihtiyacım olan 10Khz frekansı görünce çıkış verdirmem gerekiyor.Örneğin bir röle çekecek.10Khz için bu devreyi kullanabilir miyim?Tlefon projelerinde kullanabilirmiyim?
Saygılarımla.

ete

Yazılanları dikkatlice okumadığın yada okuduğun halde anlamadığın belli oluyor.
Devrenin iki girişi var. Bunlardan birisi düşük frekans aralığı olarak 0-40 Mhz dir. Ancak 74HC132 li sistem entegrenin 32Mhz sınırını aşamaması nedeni ile oraya 40 yerine 32 Mhz yazdım. Rölelide bu sorun yok.
İkinci giriş ise Bölücü kullandığı için 1,2 Ghz e kadar ölçüm yapabiliyor. Tabii olarak yüksek frekans aralığını diğerinin üst sınırandan başlatmak gerekir. Tutupda yüksek frekans kısmında 1 Khz ölçüm yapılması yanlış olacaktır. Bu nednele aralık verilirken 32-1200 Mhz olarak belirttim.

Senin soruna gelince, bu sistem puls sayarak frekans ölçer. Puls lojik seviyesi 0-5V aralığınd aolmalıdır. Önündeki preanfi bunu sağlamaya çalışıyor.
Senin kullanacağın alanda bu şartları sağlarsa sorunsuz ölçüm yapabilir.

Ete

canbulut

hocam devreye ilk bakıldığında LF kısmında 20'den 32'ye diğerinde de 20'den 40'a kadar ölçüm yapabiliyormuş gibi göründü benim için.Sizin düşüncenizle şimdi daha iyi anladım.

Benim ihtiyacım olan 10Khz olduğuna göre preanfi olarak sadece LF kısmı işimi görüyor. ..64 bölücü kısmına yani HF'ye hiç girmiyorum öyleyse hocam.Hf'yi yapmasam olur diye düşünüyorum.Allah razı olsun.Sağolun.

canbulut

#4
Ete Hocam Merhaba,
Ben devreyi delikli pertinaksa deneme amaçlı kurdum fakat mod 0,mod1,mod2 şeklinde sürekli ardı ardına değişim yapıyor
Mesela uçlar boşta iken 45-50hz arası 2 saniye gösteriyor sonra mod=2 oluyor 506Khz gösteriyor.Devrede ne592 8 bacaklı sizinki 14 idi.2n2369 yerine pn2369 takılı.Devre çalışmıyormu?
Saygılar

ete

Senin devren çalışmıyor. Benimki evde gayet güzel çalışıyor. Hatta daha dün akşam kullandım. Sorun yok.
Ete

rayman

Selamlar arkadaşlar ve Ete bey. Bu çalışma oldukça başarılı vede harika bir hassas frekansmetredir. Özellikle Premp yani bölücü katı çift taraflı plakete yapılmalıdır vede kapasitörler Mkp tipi ( Damla ) olursa daha hassas ölçüm yapabilirsiniz. Zira 7805 Pic'i beslemek için , 5 voltu 78xx serisi entegreler ile yapmayın . Çünkü osilasyon yaptığından pic sağlıklı çalışmıyor. Ve elimde bu iş için zor bulunan 2n2369 transistörleri mevcut. İsteyen olursa verebilirim. Gerçekten elinize sağlık , Ete bey . Kocaeli'den bir arkadaş..... 8)

fth58

2n2369  lu  regulasyon devresını paylasabılırmısınız.Kolay gelsin

ete

Rayman,
7805 kullanmayın demişsin doğru olabilir. Yerine ne kullanılacağınıda açıklasan daha uygun olurdu.
PCB doğru olursa sorun çıkmıyor aslında. Kullanılan bağlantı kablosuda blendajlı olması gerekiyor.

Fth58,
Devre şeması Ete Projelerinde Frekansmetre başlığı altında mevcut.

Ete

fth58


rayman

Sn. Ete Bey ;

7805 serisi entegrelerinin giriş voltajları datasheetlerinde verilmiştir. Ki 12volt'tan direk 7805'e giriş yapılınca anma giriş gerilimi voltajı sınırı aşılıp entegrenin sağlam çalışmamasına sebep oluyor. Ayrıca giriş voltajından , entegrenin çalışacağı gerilimi tam veridliğinde ise parazitli Dc. voltaj çıkarmasına sebep olabiliyor. Ki bunu Audio'da çok başıma geldi. Gerilimin en sağlıklı yolu smps vede onuda düzenlemek basit olmadığından simetrik beslemeli , bir trafo ile 2 diyot tam daşlga doğrultmaç yapıp , yerine Lm317 yada farklı bir gerilim regülatörü olabilir. Bunun neticesinde devreniz gerçekten mükemmel tasarımlanmış.

rayman

Şun kullandığım Frekansmetre.

rayman


cevat

#13
Takip...

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

ete

Cevat,
Yanlış anlamışsın. Bu devrenin önyükselteç kısmında kullanılıyor o dediğin 2N2369 transistör.
Regülasyonla alakası yok.

Önce frekansmetrenin devresini incele ondan sonra yazılanları yeniden oku istersen ama kısaca ben özetledim zaten.
Burada sanırım Rayman tecrübesine göre konuşuyor. Zira 7805 bana göre iyi bir regülatördür. Tek kusuru geniş regülasyon aralığında fazlaca ısınır. Yoksa öyle bahsedilen olumsuzlukları yaratacağını pek sanmıyorum.
Mesajda bahsi geçen parazitli çalışma olayına biraz daha açıklık getirilirse ne gibi olumsuz etkileri varmış anlayabiliriz belki.
Ete

Powered by EzPortal