avatar_ete

Özel Projeler

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 14:35:08

ete

Bu bölümde piyasadan gelen istekler doğrultusunda tasarladığım devreler yada sistemler hakkında bilgi alacaksınız. Başlıktan da anlayacağınız üzere gerekirse, özel projelerinizi hayata geçirebiliriz. Tabiiki projenin düşündüğümüz anlamda yapılabilir olması ana koşulumuz olacaktır.

Söz konusu projelerin tamamında fikir benden çıkmamış olup başvuran kişilerin istekleri doğrultusunda yapılmış projelerdir. Dolayısıyla proje hakları kişilere ait olduğundan açık kodları ve devre şemalarını veremiyorum maalesef.  Bu konuda beni mazur göreceğinizi umuyorum.

Bazılarınızın, madem bir şey gösteremiyorsun o halde neden bu sayfayı açtın dediğinizi duyar gibi oluyorum. Tabiiki amacım  gerçek hayatta ne gibi projeler isteniyor anlayasınız diye bunları verdim. Ayrıca bu şekilde proje yaptırmak isteyenlerede bir nebze cesaret vermek idi amacım.

Özel proje işlerinde işin bir tasarım aşaması birde imalat aşaması vardır. Sİstem verilen senaryoya göre önce tasarlanır sonrada gerekirse sistem simule edilir ve sonuçta olumsuz bir konu yok ise sistemin üretimi yapılarak çalıştırılıp teslim edilir. Bu bu anlatılanalrın yalnızca tasarım ve program kısmını halletmekteyim. İşin imalat kısmı ile bir arkadaşım ilgileniyor. Hazırladığım devre şeması üzerinden PCB kartlarını hazırlıyor ve son bir kontrolden sonra baskısı yapılarak montajı tamamlanıyor. Devre fiziki olarak çalışır hale getirilip denemesi yapılıyor ve  sahibine teslim ediliyor.





Bu bölümde ilk vereceğim proje bir Hidrofor Kontrol Sistemidir.

HIDROFOR KONTROL SISTEMI:

Bu sistem bir basınç sensörü yardımı ile çok aboneli bir apartman sitesinde çalışan hidroforun elektronik olarak kontrol edilmesini amaçlıyor. Sistem özellikleri şöyle;

-         Bir çalışma menüsü yardımı ile  Hidroforun çalışmaya başlayacağı basınç seviye ayarı yapılabiliyor. Aynı şekilde Hidroforun duracağı basınç da ayarlanabiliyor.

-         Sistem,  pompanın korunması amacı ile , pompa çalıştıktan sonra belirli müddet basıncın artmaması halinde hidroforu durduruyor. Bu durum sistemde suyun olmaması hali olup susuz çalışan pompaların kısa sürede bozulma ihtimalleri bulunmaktadır.

-         Ana hatları ile bu şekilde 2 yıldır sorunsuz çalışan bir sistemimiz mevcut. Bu sistem hidrofor sistemlerinde kullanılan mekanik basınç sensörlerinin zamanla çalışamaz hale gelmeleri nedeni ile geliştirilmiştir. Üstelik mekanik sensörlerin yeterli hassasiyette olmamaları nedeni ile böyle bir sistem geliştirilmiştir.

-         Sistemde 4×20 ışıklı LCD kullanılmış ve ayarlar için devreye 3 adet buton ilave edilmiştir.




KOMPLE PRES OTOMASYON SİSTEMİ:

Kontrplak imalatında kullanılan eski bir presin tam otomatik çalıştırılması amacı ile bu sistem geliştirilmiştir. Sistem sıkılacak kontrplak levhalarının ebatlarını alarak birim sıkma basıncını hesaplamakta ve daha sonra presin piston alanını kullanarak uygulanacak toplam basıncı hesaplayarak sistemi kontrol etmektedir. Tabiiki sistemde birde 0-400 Bar arası çalışabilen basınç sensörü kullanılmıştır.
Bu tür preslerde iki adet pompa kullanılmakta olup birincisi kapama diğeride sıkıştırma pompası olarak kullanılır. Sistem her iki pompayı ve bir selenoid valf yardımı ile de pres ile pompalar arasındaki akışkanı kontrol etmekte menüden girilen sıkma süresi sona erdiğinde otomatik olarak presi açmaktadır. Sıkma basıncı hesaplandıktan sonra sıkma süresince basıncı kontrol edip zaman zaman yaşanan basınç düşmelerine karşın sıkma pompasını çalıştırarak basıncı uygun seviyeye getirmektedir
.




KOMPLE HAVUZ KONTROL SİSTEMİ:

Bu sistem yüzme havuzları için geliştirilmiş otomatik kontrol sistemidir.

Sistemin temelinde aşağıdaki kontrollerin otomatik yapılması vardır.

-         Sistem pompası gerçek zaman saati üzerinden programlandığı saatlerde çalıştırılıp durdurulabilmektedir. Aynı pompa RF kontrollü ayrı bir sitemle yine açılıp kapatılabilmektedir.

-         Havuz ışıkları yine gerçek zaman saati üzerinden istenilen saatte açılıp istenilen saatte açılmakta ve istenilen saatte kapatılabilmektedir. Sistem haftalık bazda çalıştırılmaktadır.
Işıklar yine RF kontrollü olarak dışarıdan da açılıp kapatılabilmektedir. Bu amaçla sistemde bir akıllı RF kumanda sistemi kullanılmıştır . Şifre tesis sahibi tarafından değiştirilip sisteme öğretilmektedir.

-         Her havuzda bir su deposu bulunmaktadır. Dolayısıyla depoya yerleştirdiğimiz 3 adet sensör yardımı ile depo su seviyesi kontrol altında tutulmakta ve gerektiğinde depya su alınmaktadır.

-         Pompa çalışması sistemde su olup olmadığına bağlı olacağından çalışmadan önce yine sensörler yardımı ile sistemde basılacak su olup olmadığı kontrol edilmektedir.

-         Genel özellikleri bu şekilde olan sistemin bir takım yan özellikleride bulunmakla birlikte bu kadarı sistemi anlamanız açısından yeterlidir.




HEDEF PANO SİSTEMİ:

Bir konfeksiyon fabrikası için hazırlanan sözkonsusu sistem işçilerin birim zamanda ne kadar mal hazırladıklarını gösterecek digital pano niteliğindedir. Çok kapsamlı bir projedir.





KABLO KONTROL SİSTEMİ:

Toplam 64 damara kadar hazırlanmış soketli kabloların kontrolü amacı ile hazırlanmış tam otomatik bir kablo kontrol sistemidir. Sisteme daha önce sağlamlığı manuel olarak test edilmiş kablo gurubu bağlanarak test edilir ve o hali ile kablo kayıda alınır. Bu şekilde yine 64 adet değişik kablo nun kaydı alınabilmekte olup istenirse bu sayı dahada artırılabilmektedir.  Daha sonra test edilecek kablo kayıd menü yardımı ile harici epromdan okunup test işlemine başlanır. Sistem kabloyu test eder ve bu test sonucunda onay verir.

Bu sistem kablo gurubunu;

-         Kopmaya karşı (bir veya birden fazla damarın kopması)

-         Damarların kısa devre olmalarını

-         Çaprazlanmış kabloların bağlantılarını

-         ve şimdi aklıma gelmeyen birkaç durumu daha anında kontrol edebilmektedir.






PAN – TILT KAMERA KONTROL SİSTEMİ:

Joystickler yardımı ile kameraların PAN ve TILT hareketlerini konytrol etmek amacı ile hazırlanmış güzel bir projedir. Pek çok yerde kullanılmaktadır.





OTOMATİK ve RF İLE POMPA KONTROLÜ:

Tarla sulamalarında kullanılan bu sistem ile bir birinden uzak duran Su pompası ile sulama ve su biriktirme havuzlarının otomatik kontrolü sağlanmıştır. Bu projede bir birinden yaklaşık 5 Km mesafede bulunan bir Pompa-Havuz sistemi tam otomatik çalıştırılmıştır. Sistem toplam 10Km mesafeye kadar çalışabilir durumdadır.

Tamamen karşılıklı onaylı bir sistemle havuz üzerine takılan sensörleri yardımı ile suya ihtiyacı olduğunu pompaya bildirir. Pompa da suyu basarak havuzu doldurur ve Havuz suyun dolmasından sonra pompaya bilgi yollayarak durmasını ister. Bu şekilde sistem kendi kendien otomatik olarak çalışmaktadır.






MATRIX PANO BİLGİ SİSTEMİ:

Gerek havuz başlarında ve gerekse açık ortamlar için geliştirdiğimiz bu sistemde büyük led matrix sistemi kullanılmıştır. Bu sistemde 24 x 16 matrix led kullanılmış olup gerek ledlerin parlaklığı ve gerekse sistemin büyüklüğü nedeni ile uzun mesafelerden görülebilecek bir sistemdir.
Bu sistemle hem saat hem Ortam Sıcaklığı, Havuz Sıcaklığı , PH durumu gibi bilgilerin verilebilmesi mümkündür. Sistem bilgi girişleri RF ile çalışmaktadır.




OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ :

Tarla ve bahçe sulamaları için geliştirdiğimiz bu sistemde gerçek zaman saati kullanıalrak haftalık bazda programlı sulamalar yapılabilmektedir.

Sistem 4 ayrı sulama valfini yine günlük bazda 4 ayrı programla açıp kapatacak şekilde planlanmış olup programlama girişleri LCD ekranda menü seçenekleri yardımı ile yapılabilmektedir.





KAZAN SICAKLIK KONTROL SİSTEMİ:

PT100 kullanarak yapılan bu sistemde bir sıcaksu Ya da buhar kazanının sıcaklığının digital oalrak izlenmesi sağlanmıştır.

Sistem 500 dereceye kadar olan sıcaklıklar için çalışabilecek durumdadır. Bu hali ile başka alanlarada tatbik edilmesi mümkündür.






ŞİFRELİ KİLİT SİSTEMİ:

Bu sistemde 100 kişilik bir sitenin üyelerinin isismleri ile yer aldığı ve her birinin birer şifreye sahip olduğu bir kapı açma sistemidir. Sistem şifre numarası ile çalışmakta ancak karşılama ekranında kişi adı ve soyadını da vererek karşılama yapmaktadır.

Geliştirmeye açık güzel bir projedir. Gerekirse hem isim hemde şifre giriş yaptırılabilir. Alternatifler çoğaltılabilir.



Burada yer alabilecek daha epeyce projemiz mevcut ama önemlilerini size aktarmaya çalıştık.

Diğer projelerimizi de sıralamak gerekirse , kayan yazılar, sabit matrix pano ile yapılmış yazı projeleri, Reklam panoları , Animasyonlu panolar,  Okullar için yapılmış öğretici projeler mesela komple RGB izleme sistemi.  Garaj kapısı kontrol sistemleri , Reizstanslı ısıtma sobalarının RF yardımı  ile güç kontrolünün yapılması ve güzün 7 segment displaylerde gösterilmesi .

erdoganacun

ete  hocam sizin  özel  projelernizden  dotmatrix li  panoya  nasıl  ulaşabiliriz

ete

Ticari projeleri paylaşıma açamıyorum maalesef.
Sormak istediğin bir şey varsa cevaplarım ancak.

Ete

halidimran

ARKADAŞLAR KUSURA BAKMAYIN. BEN YENİYİM BİR TÜRLÜ YENİ BİR KONU AÇMAYI (YANİ SORUNUMU SİZLERE SORMAYI) BAŞARAMADIM. BANA TARİF EDECEK OLAN VAR MI. SİTEDE DE UYGUN BİR YERE KONULURSA İYİ OLUR. BENİM GİBİ YENİ GELENLER VE ANLAMAYANLAR OLABİLİYOR İŞTE... :-[ :-[

ete

Önce bir şeyi öğren. Forum yazışmalarında büyük harfle mesaj yazılmaz. Bağırmak anlamına gelir. Mesajını her kes gibi küçük harflerle yaz.

İkincisi açmak istediğin konunun ne ile alakalı olduğuna karar verdikten sonra Forum ana sayfasında konu başlıkları "ANA TEMA" başlığı altında toplanmış vaziyettedir. Bunlardan birisine tıklıyarak kendine bir konu başlığı seçersin.
Açılan ekranda ortanın hafif sağında YENI KONU diye bir buton göreceksin. Ona tıkladığın zaman kendi konunu açabileceğin ekran karşına gelecektir. Konuyu girersin ve altta mesaj kısmında mesajını yazıp gönder butonuna tıklayınca yeni konunu açmış olursun.

Ete

theadnanusta

#5
sayın erol hocam projeme bir göz atıp bana yardımcı olursanız sevinirim.teşekkür ederim

ete

Açıklaman yetersiz. Baktım dosyalara ama istediğini yapmak için diğer butonların ve bütün projenin fonksiyonlarını bilmek gerekir.
Madde madde kim ne yapıyor verici ile alıcı ayrı ayrı açıklama verirsen belki anlar ve ne yapılacağına karar verebilirim.
Ama bu şekilde bir yeri yaparken senin yaptıkların çalışmayabilir.
Bu tür düzeltmeleri ancak programı yazan yapabilir. Kafandan geçenlerin hepsini bilmem mümkün değil.

Ete

veli dayı

Ete hocam projelerin hayata geçirilme fikriniz bence çok güzel.iyi düşünmüşsünüz.aklıma çok güzel fikirler geliyor.ama teknik bilgi yetersizliği ve el beceresi yetersizliğinden hep askıda kalıyor.
      artık böyle projelerim olursa üstüne gidip sizinle bağlantıya geçerim.
fakat merak ettiğim mekanik kısımları da yapıyormusunuz örnek bir robot kol vardı projenin muhteviyatında diyelim.
böyle bir kol yapmanızda mümkün olurmu özellikleri verilse.(misal olarak yazdım)

ete

Mekanik becerimde var. Zaman zaman bazı mekian şeylerde yaparım ama robot kol ile uğraşmadım hiç.
Ete

veli dayı

bazen güzel fikirler geliyor aklıma mesela.eve hırsız girdi diyelim.
sistem cepten seni arayacak ulaşamıyorsa ikinci numarayı arayacak.
telefonu cevapladığın zaman 1 numaralı tuşa basacaksın
ve amfi devreye girecek ve kişiye soracaksın parolayı söyle diye
şayet parola doğru alınmassa 2 numaralı tuşa basacan bir role devreye
girecek.
maytapları ateşleyecek(torpil hani şu yükseksesle patlayanlar.)
3 nolu tuşa basacan kapılara elektrik vercek.vb.
       bir arada mantar aramak için bir fikir gelmişti aklıma
(bizim burada mantar aramaya çok gidilirde).
temel prensibi gazların yayılma hızının ölçümüne dayanıyor.
konuyu anlatmak için elektrik süpürgesiyle örnekleyeyim.elektrik
süpürgesini açınca motor çalışır ve vakumlu bir şekilde
havayı içine çeker.
süpürge borusunu girişine
paralel iki levha konur birbirine yakın olacak şekilde birde
bu kondansatör görevi görecektir.10cm ilerisinede birinciyle
aynı özellikte
parelel levhalar konur.
bir referans osilatörü bir de arama osilatörü vardır.
arama osilatörünün frekansını değiştirecek şekilde ilk parelel
levhalar
(kondansatör) bağlanır.gazla ilk karşılaşan yerde kondansatörün
kapasitesi değişir
arama osilatörünün frekansını değiştirir.bu bizim stard sin yalimiz
olacak aynı
işlem 10cm ilerdeki levhalarda yapılır ayrı bir osilatör ikilisiyle
orada elde ettiğimiz sinyalde
stop sinyali olacak ve kronometreyi durduracak.ekrandaki görüntü 10 sn
duracak
ve aynı işlemi tekrarlayacak.borunu içerinde bir adette içerideki
gazın sıcaklığını ölçen bir sistem olacak
motor devri sabit kalacak.
  özetlersek gelen gazı ilk sensör algılar bir kronometreyi başlatır.
10 santim gerideki sensör kronometreyi durdurur.
gazların yayılma hızı sıcaklıkla değişeceğinden derece ölçülecek.
motorun devir sayısı gazın hızını etkileyeceğinden devir syısının
sabit olması gerekir.

biliyorum çokzor bir proje ama malzemelerin çok da pahalı olacağını
zannetmiyorum.
bunları illede yapalım diyede yazmadım.buna benzer çok çeşitli fikirler
kafamı kurcalayıp duruyor işte.
paylaşayım dedim.

ete

Aramıza hoş geldin zihni Sihir!!!!.
Fantazisi daha az ancak ciddi proje fikirlerini bekliyorum. Az işe yarayan değilde çokişe yarayan şeyler olursa hayata geçme olasılığı artacaktır.

Ete

veli dayı

Ete hocam ben elektronikle amatör olarak uğraşıyorum.asıl işim sağlık memurluğu ve bu 12 ci yılım.yaptığım devrelerde baskı devre kullanmıyorum.hatta lehim bile kullanmıyorum.telefon telleriyle yapıyorum bağlantıları.buna rağmen yaptığım devreler çalışıyor.yüksek frekans devrelerinde biraz sıkıntı çıkıyor ama oda pek kaçmıyor.(tellerle bağlantı yaptığım için ).geçenlerde bir devre yapmıştım.ve tuvalete yerleştirdim.girişte  el çırpıyorsun ışıklar 10 dakika yanıyor sonrada kendiliğinden sönüyor(yanık kalma süresi ayarlanabiliyor)ve preamplifimikatör katı hariç tamamen kendi tasarımım.
sonra kızım için bir robot tasarladım bir kez düdük çalınca kafayı sağa ikinci düdük çalışta sola çeviriyor.üçüncü düdük sesinde ise sol kol havaya kalkıyor.ve istenirse daha başka fonksiyonlarda eklenebiliyor.hemde pic devre kullanmadım.düşünsenize ben bir de bu pic işini iyi biliyor olsam neler eklerim bu robota.
    çok üzerine düşersem şu sizin dtmf projesi varya onu hiç pic kullanmadan sizinki kadar fonksiyonel olmasada
yapabilirim.

       demek istediğim dijital hariç ben elektronik bilgime güveniyorum.(profösörüyüm de demiyorum.).fakat ben tellerle yaptığım için görüntü bir şeye benzemiyor.
baskı devre kadar sağlam olmuyor.
                       elektronikle ilgili bir okula gitmediğim içinde tasarımlarımı hayata geçirmem çok çok uzun zaman alabiliyor.bazı yerlerde hesap hataları yapabiliyorum.olmuyor tasarımı değiştiriyorum.
    fakat sizler okumuş adamlarsınız bir şey yaparken oturur formüllerle hesaplar ve montaj yaparsınız olur biter.benim aylarca uğraşacağım şeyi sizler pic e yazar on dakikada yapar geçersiniz.
ben zaten size bir proje yapımı gönderecek olursam çoğu kısımları denenmiş gerisi de programlamaya kalmış şeyleri gönderirim.geriye programlam ve baskı devreye geçirme kalır. diyorum ki para edecek bir proje bulursam.
yardımlaşsakta ortak projemiz olsa.

   ha şuanda belki senin istediğin gibi bir proje yok ama neden olmasın.

                       

veli dayı

sizin dtmf projesiyle dediklerimi de yanlış anlamayın.kesinlikle art niyetli söylenen bir şey değil.anlatmak istediğim sizin çok basit bir kaç parjçayla yaptığınız dijital devreleri ben bir sürü analog devre elemanlarıyla taklit edebiliyorum.fakat sizinki kadar fonksiyonel olmaz
    peki hangisi makbul tabiki sizin yaptıklarınız çünkü hem ucuz hem yapımı kolay hemde daha az parça kullanıyorsunuz.
anlatmak istediğim buydu

ronin_2000

Alıntı YapMATRIX PANO BİLGİ SİSTEMİ:

Gerek havuz başlarında ve gerekse açık ortamlar için geliştirdiğimiz bu sistemde büyük led matrix sistemi kullanılmıştır. Bu sistemde 24 x 16 matrix led kullanılmış olup gerek ledlerin parlaklığı ve gerekse sistemin büyüklüğü nedeni ile uzun mesafelerden görülebilecek bir sistemdir.
Bu sistemle hem saat hem Ortam Sıcaklığı, Havuz Sıcaklığı , PH durumu gibi bilgilerin verilebilmesi mümkündür. Sistem bilgi girişleri RF ile çalışmaktadır.

Merhaba ETE Hocam,
Öncelikle size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Sayenizde birçok şey öğrendik/öğrenmeye devam ediyoruz.
Projeme gelince 8*8 dotmatrixlerle 128*64 pixel animasyon panosu yapmayı düşünüyorum.
Fakat bunu tam olarak nasıl yapabileceğim kafamda netleşmedi.
Malum satır taramalı olacak ve 64 adet satır taranacağı için alışılagelen picleri kullanmam mümkün gözükmüyor.
Benim için oldukça yüksek maliyet ve emek gerektirdiği için sağlam bir temele ihtiyacım var. Sütunları 595 ile sürmeyi düşünüyorum. Fakat satır konusunda kara kara düşünüyorum.
Sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var nereden başlamalıyım nasıl yapmalıyım?
Bana yol gösterirseniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim.

Mucit23

Alıntı yapılan: ronin_2000 - 13 Nisan 2012, 16:07:25
Merhaba ETE Hocam,
Öncelikle size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Sayenizde birçok şey öğrendik/öğrenmeye devam ediyoruz.
Projeme gelince 8*8 dotmatrixlerle 128*64 pixel animasyon panosu yapmayı düşünüyorum.
Fakat bunu tam olarak nasıl yapabileceğim kafamda netleşmedi.
Malum satır taramalı olacak ve 64 adet satır taranacağı için alışılagelen picleri kullanmam mümkün gözükmüyor.
Benim için oldukça yüksek maliyet ve emek gerektirdiği için sağlam bir temele ihtiyacım var. Sütunları 595 ile sürmeyi düşünüyorum. Fakat satır konusunda kara kara düşünüyorum.
Sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var nereden başlamalıyım nasıl yapmalıyım?
Bana yol gösterirseniz çok memnun olurum.
Teşekkür ederim.

Benimde öyle bir projem var.
Size tavsiyem ya bu işlerle uğraşacak ayrı bir pic kullanmanız veyahut bu iş için tasarlanmış enteğrelerden kullanmanızdan yanadır.
Bende sizin gibi 128X64 pixel ebatlerında Bir Grafik ekran yapmayı düşünüyordum. Hatta çift renkli yapmayı düşünüyordum. (Yeşil-Kırmızı- Sarı) Ama vazgeçtim. 
Ben kafamda bi taslak yaptım belki sizede fikir verici olur.
Ben 3mm ledli 8x8 matrix displaylerden kullanmayı düşünüyorum.  Toplamda 128 adet bu displaylere ihtiyaç olacak.
Displayi komple KS0108 sürücüsünün çalışma prensibiyle çalıştırmayı düşünüyorum. Bu şekilde çok fonksiyonel olacak. Panoyu normal bi Grafik Lcd Gibi kullanılabilecek.
Displaylerin kontrolünde ise HT1632 çiplerinden kullanmayı düşünüyordum. Birçok özelliği var bu enteğrelerin yanlız Türkiyede yok. Bu yüzden bulmak biraz sıkıntı ama ebayda var.

Sizde belki böyle birşey düşünebilirsiniz.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Powered by EzPortal