K

Ayarlı Güç Kaynağında "Dijital Potansiyometre Kullanımı"

Başlatan Küçükgöz, 29 Temmuz 2013, 12:16:39

Küçükgöz

Selamlar,

Uzun süredir  ayarlanabilir güç kaynağı tasarlamak için çaba sarf etmekteyim.
Fakat işin içinden bir türlü çıkamadım.

LM2576ADJ'i kullanarak kurduğum devre  1.2-50 V arası ayarlanabilen, en fazla 3 amper verebilen bir güç kaynağı.

Güç Kaynağının çıkış gerilimini  elle ayarlanabilen potansiyometre ile kontrol edebiliyorum.

Aynı güç kaynağını  dijital bir potansiyometre kullanarak, çıkış gerilimini PIC ile kontrol edilebilir hale getirmek istiyorum.

İlk defa dijital potansiyometre kullanacağım , Dijital Potansiyometre seçimi ve kullanımı konusunda yardımlarınızı dört gözle bekliyorum. Aklıma gelen bazı soruları altta belirttim, bu soruların dışında dijital potansiyometre ile ilgili her bilgiye açığım .


Dijital potansiyometrelerin üzerinden geçirebileceği akım ile ilgili bir sınırlama var mıdır? 

Dijital potansiyometre seçiminde nelere dikkat etmeliyim, MCP41XXX veya DS1868  dijital potasiyometrelerini kullanabilir miyim?

Dijital potansiyometrenin PIC ile kontrolü


ete

Digital potansiyometreyi bildiğiniz potansiyometrenin bir muadili gibi görmeyin. Çok kısıtlı imkanları olan bir potansiyometre türüdür bu.
Örneğin akım imkanları hemen 1ma hatta mikro amper dolayındadır.  Ben şimdiye kadar yalnızca DS1868 kullandım. Oda çok kritik bir noktada voltaj ayarı için kullanmış idim. Diğerlerini tanımadığım için şunu kullan bunu kullan şeklinde bir öneride bulunamayacağım.
Bence haberleşmesi en kolay olanı kullan derim. Ds1868 shift register mantığı ile çalıştığından nispeten kolaydır.
Diğerlerini incelemek gerekir.

İşin kontrol kısmı entegresine göre değişiyor. Sadece DS1868 'i biliyorum şu anda. Biliyorum derken notlarıma bakacağım. Gerekirse örnek program koyarım buraya alır denersin. Yada en iyisi pot ile haberleşme kısmını koyayım gerisini kendi halledersin.
  
    SYMBOL DTA=PORTA.0
    SYMBOL CLK=PORTA.1
    SYMBOL RST=PORTA.2
..
..
..

POTYAZ:     
             HIGH RST:PAUSE 1
             LOW DTA
             PULSOUT CLK,1
             SHIFTOUT DTA,CLK,1,[POT_1]
             SHIFTOUT DTA,CLK,1,[POT_0]    'Dpot1868-1
             LOW RST:PAUSE 1                                             
             RETURN
             end

Burada 1868 içinde 2 ayrı pot olduğunu belirteyim. İkisini tek tek kullanabildiğin gibi birleştirerek de kullanmak mümkün.
LM2576 için kullanacağına göre 50K lık modeli alman gerekiyor. Diğerleri olmaz.
Yalnızca birini kullanabilirsin.  Vereceğin değer konum bilgisi olup 0-255 arasında toplam 256 konuma denk gelmektedir. Bu şu anlama geliyor 50.000/256=195 küsür bir değer çıkıyor. Yani her bir değer pot da 195 ohmluk bir değere karşılık gelmektedir.
Sıfır verirsen pot değeri sıfır ohm. 1 verirsen pot 195 ohm , 2 verirsen 2*195 ohm 100 verirsen 100*195=19,5K lık bir değer alıyor demektir. Artık sana ne lazımsa onu vereceksin. Hepsi bu kadar.

Ete


Küçükgöz

 Ete abi işin yazılım kısmını sayenizde başaracağım gibi gözüküyor fakat dijital potansiyometre seçimi konusunda hala kararsızım,  Ds1868'in benim güç kaynağımı çalıştırabileceğinden, daha doğrusu 3 amperi sağlayabileceğinden şüpheliyim, yanıtınız için teşekkürler

Hattuşa

s.a.
işinize ne kadar yarar bilmem ama eğer derdiniz PIC ile kontrollü voltaj sağlatmaksa şayet;
bir tecrübemi paylaşmak isterim. yaklaşık 1 ay önce banada işlemciden kontrollü voltaj çıkartmam gerekiyordu. DS1868 temin ettim ve çalıştıramadım, daha doğrusu işim acil idi üzerinde duramadım, çözüm olarakta ;


böyle bir şema kullandım, kısmen işe yarıyor. belki işinize yarar diye düşündüğümden ekledim.
konunun linki aşağıda
http://www.edn.com/design/analog/4363990/Control-an-LM317T-with-a-PWM-signal

burdaki mantığı kullanarak ve deneme yanılma ile LM2576 nın feedback girişini bu şekilde kontrol edebilirsin. mantık şu aslında 1,25v luk referans gerilimi ile oynayarak çıkışı kontrol etmek...
alternatifin olsun  ;)

Hattuşa

bu arada illa DS1868 dersen sana isis simüle dosyasını ekliyorum. zıplı dosyanın içerisinde proton derleyicisinde yazılmış DS1868 kontrolü var, yazılımı kafana göre yaparsın, DS1868 i çalıştırabilmen için zipli dosya içerisinde ki library ve model dosyalarını C: nin içerisinde proteusu kurduğun dizindeki ilgili yerlere kopyelemen gerekir, aksi halde simülasyon çalışmaz, umarım işinize yarar

ete

Madem yeri geldi başka bir alternatifi gündeme getirelim. LM2576_ADJ voltaj ayarını nasıl yapar?. Kullandığımız 50 K lık pot ile gerilim bölerek FB bacağına bir voltaj verir.  LM2576 FB bacağında daima 1,25V olmasını ister. Bu bacak çıkış voltajından bölünerek FB bacağına girdiği için voltajı artırırsanız FB bacağına gelen voltaj 1.25V tu aşar. Alet de hemen Duty değerini düşürerek voltajın düşmesini sağlar ve bu düşürmeyi FB bacağında 1,25V elde edinceye kadar sürdürür.
Tersini yaparsak FB bacağına gelen voltajı kısarsak hemen Duty değerini artırarak çıkış voltajını artırır ve dolayısıyla FB bacağında yine 1,25V olmasını sağlar.
İşte bu aşamada FB bacağını çıkıştan ayırıp bir opamp çıkışına bağlasak. Opampın bir girişine Çıkıştan referans voltajı girsek. Diğer girişinede pic den elde edeceğimiz PWM sinyalini DC ye çevirerek 0-5V arası voltaj versek otomatikman Pic kontrollü bir gerilim kaynağı yapmış oluruz. Tabiiki kolay değil ama denemeye değer değilmi?.
Yapılacak iş şu pic den pot-encoder vasıtası ile PWM duty değerini değiştireceğim ve böylece PWM sinyalinden elde edeceğim voltajı artırıp çoğaltabileceğim. Şimdi biraz daha sesli düşünelim;
- Pic den gelen PWM ile 1V elde ediyor olayım. Bunun LM2576 ya yansıması şöyle olmalı Voltaj 0-5V aralığında değişirken LM2576 çıkış voltajıda 1,2V-30V aralığında değişmeli. PWM 1 V olunca çıkış voltajı otomatikman 6V olacaktır. Bu konumda iken ben PWM voltajını artırdım ve 2V yaptım. Otomatikman opamp dengesi bozulacak ve opamp çıkış voltajı düşecektir (PWM opamp eviren girişten giriyor). Çıkış voltajının düşmesi nedeni ile 2576 hemen faaliyete geçerek çıkışını artıracak ve tam FB bacağında yeniden 1,25V oluşuncaya kadar çıkış voltajı artacaktır. Bu olay çıkış voltajı 12V iken gerçekleşecek ve artma duracak ve böylece LM2576 çıkışı 12V ta yükselmiş olacaktır.
Bu en ideal Pic kontrollü güç kaynağı modelidir.
Araştırın yada üzerinde çalışın bir sonuca varabilirsiniz belkide.
Ete

rexo

FB ve O-pamap uygulaması ekteki şemadaki gibi olacaktır.

Küçükgöz

ETE, pro-TR, rexo teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için,

edindiğim yeni bilgiler ışığında çalışmalarıma tekrardan başlıyorum.

varolun.

Küçükgöz

Sonunda bende  "Ayarlı Güç Kaynağında "Dijital Potansiyometre Kullanımı"" nın pek mantıklı olmadığını anladım.

Yanıtlarda da söylendiği gibi OP-AMP lı devreler bu işi görecektir. Tekrardan teşekkürler

Hattuşa

Alıntı yapılan: Küçükgöz - 01 Ağustos 2013, 08:29:06
Sonunda bende  "Ayarlı Güç Kaynağında "Dijital Potansiyometre Kullanımı"" nın pek mantıklı olmadığını anladım.

Yanıtlarda da söylendiği gibi OP-AMP lı devreler bu işi görecektir. Tekrardan teşekkürler


küçükgöz ustam, yaptığınız çalışma eğer özel birşey değilse, burada paylaşırsanız ihtiyac sahiplerininde işini görme açısından faydalı olacaktır

Küçükgöz

#10
Gecikme için özür diliyorum, malum bayram tatili girdi araya.

Yaptığım çalışmayı iletime ekliyorum. Bu benim ilk tasarımım, dolayısıyla bazı eksiklikler veya fazlalıklar olabilir.

Faz çeviren toplayıcı OPAMP'ın ucuna uyguladığım  (((0 ile 1.3V  arasında değişiyor bu değer))) gerilim ile çıkış gerilimini kontrol edebilmekteyim.
50V DC giriş için 0-42.3 V arasında DC çıkış gerilimi alabiliyorum. 

Hattuşa

elektronikte iyi taraf şu bir şeyi düşünüyorsan bunu yapmanın çok yöntemi vardır. madem PIC ile pwm kullanarak LM2577 nin çıkış voltajını kontrol edeceğiz o zaman Frequency to Voltage Converter entegresi kullanılabilir bunun için ucuz LM2907 veya LM311 entegreleri olabilir, ben denemek için LM2907 yi isisde denedim bazı cond. ve direnç değerlerinin yerine oturması halinde pekala kullanılabilir diye düşünüyorum.

Powered by EzPortal