rf kumanda

Başlatan bahdiyarusta, 16 Ekim 2014, 09:18:47

bahdiyarusta

merhaba,

arkadaşlar kod öğretmeli bir rf alıcı verici yapmak istiyorum. fakat kumandasının küçük kibar bir şey olmasını istiyorum.
bu kumandayı piyasadan bir yeden alıp kendi devreme okutabilir miyim? 4 kanallı.
varsa link şema kod birşeyler
yardımcı olursanız sevinirim.

teşekkürler.
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

ete

Kod öğretmeli bir Alıcı verici sisteme akıllı kumanda sistemi denilmektedir. Öğretme işlemi vericinin parametresine göre belirleneceği için hangi elcik olursa olsun (Rolling Code çalışanlar ve işlemci ile yapılmış özel elcikler hariç) bütün kumandalar akıllı kumanda sisteminde okutulabilirler.
Bu iş için ne örnek kod nede şema arama. Zaten şema vermeye bile gerek yok. Son derece basit şeması. Devrede Bir işlemci olacak ve ilave olarak;
1. adet Programlama yani öğretme butonu olacak. Bu buton aynı zamanda öğrenilmiş bilgileri silecek (uzun basma) .
1-4 adet Röle veya diğer amaçlı çıkışları olacak.
1 ad. led olacak ve bu led hem silme hem programlamada ikaz verecek. Detay aşağıda.
Sistem şöyle çalışmalı.
- Önce program tuşuna uzun basılarak (2-3 sn) mevcut verlerin tamamı silinecek.  İlk basışta led yanacak ve silme gerçekleşince led bir kaç kez flash yapacak. Flash yapmıyorsa sorun var demek olacak.
- Sonra program tuşuna basılacak , program ledi hemen yanacak . Aynı anda Elcikte programlanacak butona basılacak ve bu işlemden hemen sonra elinizi program butonundan çekeceksiniz. Böylece gelen veriler değerlendirilip okunacak ve buton şifresi belirlenip şifre hafızasına kayıt edilecek. Bu işlem sonucunda led yine flash yaparak işlemin başarılı olduğunu ve tamamlandığını belirtecek.
- Benzer şekilde diğer butonlarda programlanacak.
Bu aşamadan sonra sistem normal çalışma moduna geçecek. RF tarafından bir veri geldiği zaman gelen veri alınacak ve hafızadaki şifreler ile karşılaştırılacak. Uyan var ise ona ait çıkış aktif edilecek. Genelde elcikte butona basıldığı sürece çıkışda aktif konumunda kalacak ve elcik butonu bırakılınca çıkış kapatılacaktır (Bas-Bırak Çalışma)

Defalarca bu konuya açıklık getirmiştim. Ne internette nede bu sitede bu konu ile ilgili şema ve açık kod bulamazsın. Çünki konu Ticarileşmiş bir konudur.  Prensiplerini anlattım. Yapabiliyorsan kendin yapacaksın.

4 butonluya kadar olan akıllı kumanda sistemini ben yaptım. İlk defa PT2260-72 serisine uygun bir sistem yapmıştım.


Ete

bahdiyarusta

anladım hocam
peki kod kısmında elcikten gelen kodları pic te nasıl okutacağız
akış diyagramı nasıl olmalı

örn:
RA0 DAN GELEN SERİ BİLGİYİ OKU HAFIZAYA AL LEDİ YAK SÖNDÜR  ( 1.BUTONA BASILDI KOD HAFIZAYA ALINDI) 1.RÖLE AÇ KAPA İÇİN TAMAM
BURDA GELEN SERİ BİLGİYİ NASIL OKUYABİLİRİZ.
RA0=VERI1
WRITE 0,VERI1 kabası bu 
umarın anlatabilmişimdir.

<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

ete

Bu soruyu sormdan önce elcikten nasıl bir veri geliyor onu incelemen gerekir.
Verinin formatı ve sinyal süreleri gibi şeyleri çözmeden bu soru havada kalır.

Ete

bahdiyarusta

elcikten nasıl bir veri geldiğini anlamak için de bir tane elcik almam gerekiyor galiba içini açıp entegresine bakacam artık. haftasonu alıp inceleyeceğim.
teşekkür ederim.
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

ete

#5
Bu konuda tavsiyem olabilir. Entegre içinde PT2262 olursa senin için iyi olur.

Bu durumda illaki elcik almanda gerekmiyor.
PT2262 ve karşılığında PT2272 entegrelerini incele. Senin görevin PT2272 nin fonksiyonlarını pice yaptırmak olacak.
Bu arada gelen bilgi bildiğin seri bilgi değildir. Bu yüzden data formatını incele demiştim.


Ete

bahdiyarusta

elcik almadan nasıl olacak verici devreyi de kendim mi yapacağım.
elcik almanada gerek yok derken bunu kestettiyseniz .
ben verici kibar güzel bir şey olsun diye elcik almak istiyorum.
??
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

ete

Vericiyi kendin yap demedim. Vericiyi alınca yapacağın incelemeyi PT2262 data sheetlerine bakarak yapabilirsin demek istemiştim.
Ete

fatih88

erol hocam şimdi böyle bir kumanda devresiyle uğraşmak zorunda kalacam bildiğim kadarıyla gelen sinyallerin sürelerini ne göre gelen bilginin 0 mı 1 oloduğunu anlıyoruz ama şöyle bir durum var basıcte pulsin diye bir komut var ben c dilinde yazıyom ben bunu timer ile yapabilirmiyim ki hiç daha önce rf kumandayla uğraşmadım
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

ete

Başka bir yolu varsa sen söyle. Böyle sorular sormayın artık. Timer ile yapmayacaksında neyle yapacaksın. Zaman yada süre Timer ile ölçülüyor. Pulsin komutu programı bağlıyor. Bende Timer kullanıyorum bu tür işlerde. En azından belli bir süre sonra ölçmeden çıkma alternatifin oluyor.

Ete

fatih88

Tamam abi niye kızıyorsun ki timerı hangi mantıkla yazarım her düşen veya yükselen kenardamı süreyi durdurayım diye sormuştum en azından süreç nasıl işler onu sormak istemiştim kusura bakmayın
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

ete

Kızdığımı nerden anladın yada çıkardın?. Bu tür şeyleri sormamanız gerektiğini mantık ile pek çok sorunun cevabını bulabileceğinizi demek istemiştim. Enteresan bir durum . Kızarsam büyük harf yazarım!!!. Birde Bold büyük harf yazarsam iyi kızdığımın işaretidir. Bilmeyenlere duyurulur.

Bu tür işleri doğru yapabilmen için sinyal şekillerine ihtiyacın var. Ya bir lojik analizör yada bir skop ile gelen sinyali mutlaka incelemen gerekiyor. Her zaman söylüyorum. RF ile yollanan bilgi bir pakettir. Bir başı var (Senkron sinyali) bir de sonu var Uzunca (LOW sinyali) . İşi doğru yapabilmek için önce paketin başını yakalamak zonra da data bitlerini alıp sinyali çözmek gerekir. Bunun içinde siyali önce incelemeni tavsiye ederim.

Ete

fatih88

Hocam ben ugraşacağım kumanda hs301 diye entegre olan bi kumanda gelen sinyali external interruptla yakalayıp her düşen kenarda sayacı durdurup bi değişken içine mi atmam gerekiyor hiç uğraşmadım bu zamana kadar en azından akış mantığı nasıl olur yardımcı olursanız sevinirim
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

fatih88

sıkıntılı bir durum galiba hocam nette kimse yazmamış yada önemli birşey kimse anlatmak istemiyor :)
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

ete

Entegre tanımadığım bir entgere. İşin temelini anlattım . Sinyal şekline bakacaksın. Ancak o şekilde çözülür başka türlü çözülmez.
Tabiiki data şekillerini falan her şeyi önceden bilmen gerekiyor. Hanig sinyal HIGH hangisi LOW bilmen lazım. Genelde uzunca bir LOW sinyali ara verildiğini, gösterir. Ardından gelen ilk sinyaller senkron sinyalleri olur. Bu sabit bir sinyal olması gerekir. Ardından gelenler ise şifre bilgileridir. Ama dediğim gibi sinyal şeklini görmeden sırf kenra yakalamakla bu iş olmaz maalesef.
Ete

Powered by EzPortal