18F2550 Usb Bootloader Programlama Yardım

Başlatan elvf_55, 28 Aralık 2014, 17:48:17

elvf_55

Ete hocam merhabalar,

Bir projede kullanmak üzere 18F2550 ile usbden programlama yapmam gerekiyor. Fuse ayarlarını yaptım. Yalnız usb üzerinden programı pice gönderemiyorum. C dilinde yazılmış örneklerde, usb_cdc.c ve usb_bootloader.c gibi kütüphaneler kullanılıyor. Pic basic dilinde hangi kütüphaneleri kullanmam gerek ? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

İyi Günler.

ete

Bu işi yapabilmen için pic nasıl programlanıyor onu bilmen gerekir. Ancak mesajı öyle yazmışsınki sanki normal bir usb programlayıcı kullanmaya çalışıyorsun gibi bir düşüncem var.
Pic işlemcileri iki türlü programlanabiliyor. Birisi ICSP portundan programlama ki bu yöntemde 13 volt civarında olan programlama voltajının üretilmesi gerekir. Diğer yöntemde ise LVP denilen low voltaj programlama yöntemi olurki buda 5v ile yapılıyor diye biliyorum. Ancak bu yöntem konusunda hiç bir bilgim yok. Lazım olmadığı için araştırmamıştım.
Bunların haricinde işlemciyi programlama konumuna sokmak için bazı özel durumlarda olması gerekir. Bu detayları microchip dökümanlarından iyice okumak gerekir.

Ete

Anamarieout

I like this post here. I'll be sharing the post to get to know each other thoroughly.

gogoce

bende bir ara araştırmıştım kısıtlı bilgilerimle yardımcı olmaya çalışayım .

Öncelikle normal bir programlayıcı ile veya ıcsp ile pic içerisine küçük bir program atıyorsun . Bu programın içeriğinde senin usb port tanımlamaların ve işlemciyi bootloader fonksiyonuna geçirme argümanları bulunuyor . Aynı zamanda bootloader moduna geçtiğinde yüklenecek olan programın hangi adresten itibaren pice yerleştirilmesi gerektiği belirtiliyor . Bu program çeşitlli örnekler ile mevcut kendine göre bootloader butonunu ve başlangıç adresini değiştirebilirsin

Daha sonra bootloader programı ile (bunu çeşitli işlemciler için versiyonları mevcut ) pice bağlanıyorsun usb üzerinden . bootloader butonuna basınca işlemci kendine bir reset atıp hemen usb den bilgi alma moduna geçiyor ve pc ye bilgi gönderiyor . Bu andan itibaren senin ana yazdığın hex dosyası işlemciye yüklenmiş oluyor . Bu esnadan sonra bazı bootloader programlarında küçük programın silinip silinmeyeceği sorulur . Buna evet dersen işlemci içerisindeki küçük program silinip senin ana programın kalır  . Buna dikkat etmen gerekir .

Bende bundan öteye gidemedim . araştırmalarım ile bunları öğrenebildim

saygılar
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

TA2AWO

Arkadaşlar merhaba,
Araştırmalarıma göre usb den programlamak için farkı Serial pinleri üzerinden programlamak için farkı bir bootloader kullanılıyor.. Eğer yanlış biliyor isem lütfen beni düzeltin. Aramakta olduğum bootloader 18F2525 için ve serialden programlama için olanı.. Ancak o kadar araştırmama rağmen bu pic için bir bootloader bulabilmiş değilim.
Bu bootloader i aramamın nedeni ise bana verilen Asıl Hex dosyasının bootloader ile pice yükleniyor olması. Bu pic in çalışacağı kartta bir usb girişi var ancak usb konnektör doğrudan pice bağlı değil, bir usb seri dönüştürücünün (Ft232) Rx ve Tx pinleri ile bağlantısı var.
Bu da gösteriyorki bu pic serial pinleri üzerinde de programlana biliyor.. Zaten hexin yükleneceği bootloader pc yazılımında da Usb port numarası ve Baud hızı seçeneği de var dolayısı ile bu pic'e elimdeki hex dosyasını serial üzerinden atmam gerekli ve ne yazık ki bu bootloader i bulamıyorum. Nereden nasıl bulacağımı da bilmiyorum.
Ayrıca elimdeki hex dosyasını bootloader olmayan pic e  doğrudan bir programlayıcı ile yüklesem çalışmaz mı bu konuda da bilginizi rica ediyorum.


mesut25


Powered by EzPortal