avatar_ete

PIC Basic Ders-12 (Servo Motor Kontrolü)

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 16:23:45

sinancnc

#15
Ete hocam bağlantı şeklini anlarsam deneme yanılma bir şeyler çıkartırım fakat örneklerde hep 6 adet bağlantı ucu var bunda ise 4
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

ete

#16
Servo motor ile step motor farklı motorlardır.
Servo bir DC motordur. Özel bir elektronik devre ise verilen puls kadar motorun yürümesi sağlanır. Genelde motorlar fırçalıdır. Puls peryodu 20 ms olmalıdır. Ama verilen HIGH puls süresi 0,5ms ile 2 ms arasında değişir. Değişen bu puls süreleri motorun pozisyon almasını sağlar. Bunun için RC servoları incelemen gerekiyor.

Step motor ise tamamen farklı bir teknolojidir. Fırçasız çalışırlar. Bunlarda verilen pulslar adımları oluşturur. Adım sıralaması sargılara göre verilerek motoru tam tur yapması sağlanır. Genelde adımlar açı ile belirlenir. En çok kullanılan step motor türü adım başına 1,8 derece yürüyen step motorlardır. Böylece 1,8 x 200= 360 derece hesabından 200 adım verilince motor tam tur yapar. Bu ise 200 hz lik bir akre dalgaya eş değer bir frekanstır. Anlamı 1 sn de 1 tur döner. Bu frekansı 400 Hz yaparsan motor 1sn de 2 tur yapar. Birde yarım step yada mikro step denilen yöntem vardır bunda örneğin 1,8 derecelik motor 200 pulsta yarım tur atar. Bu yüzden motorları iyice incelemeni öneriyorum.

Step motor modellerine bakarsan Bipolar Motor (4 uçlu motor) da karşılıklı iki sargı bir birine seri bağlıdır. Her iki baştan birer uç alınmış olup bu 2 adet uç demek olur. Diğer taraftaki sargılardan da 2 uç alırsan elinde 4 uç olur.
Unipolar motorda ise Yine karşılıklı sargılar seri bağlanır ama iki sargının birleşme noktasından bir uç daha çıkartılır. Kısaca elinde 6 uçlu motor var ise orta uçları kullanmaz isen olur sana 4 uçlu.

Ete

sinancnc

Şöyle bir mantık yaptım tuşa her bastığında 10 pause zamanlık high yapıyor ileri geri şeklinde .. biraz deneme yanılma yapacağım şemayı da ek olarak attım hocam. Söylediğinizden bir şeyler kaçırdığımın farkındayım step motorlarla ilgili bayagı bir döküman okuyorum teşekkğr ederim
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

M42SP-7 5 Uçlu-Soketli
ete hocam dökümanı olan bir step motor aldım adım 7.5 derece diyor. Buradan anladığım her bir voltaj darbesinde 7.5 derece dönüyor.

örnek olarak

high portb.0
pauseus 20
low portb.0

dediğimizde 7.5 derecemi döner teşekkür ederim..

Ektede motor özellikleri ekledim..
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

inventor

Uzun uzun yazacaktım ama resim ararken aşağıdaki açıklamaları gördüm. Oradan okuyabilirsiniz. Anlamadığınız yer olursa cevaplayalım

http://www.mcu-turkey.com/step-motor-nedir-nasil-calisir/
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

sinancnc

Öncelikle yardımınız için teşekkür ederim.

Anladığım kadarı ile 4 ucunuda picin bacaklarına bağlayacağım + kısmına 1a ve 1b kısmına high vereceğim. sonra low yapıp 2a ve 2b kısmına elektirik vereceğim. bu sayede tam adım pici sürmüş olacağım doğrumudur. saygılar..
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

Verdiğiniz örnekten anladığım kadarı ile bir şeyler yaptım fakat halen ters giden bir şeyler var gibi gözüküyor eki incelemenizi rica ederim.. Gerçektende servo sürmek çok daha kolay onun örneğini çok güzel bir şekilde uyguladım. Saygılar.
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

ete

Step motorları direk pic bacaklarına bağlayamazsın. Arada güçlü bir transistör olması gerekir.  Yine bilgileri kaynağından öğrenmek yerine burada eşeleye eşeleye öğrenmeye çalışıyorsun. Bk güzel bir link verilmiş. Ou iyice incele.  Onunla yetinmebaşka kaynaklarıda incele daha çabuk öğreirsin her şeyide sormak zorunda kalmazsın.

Ete

sinancnc

#23
ete hocam uln2003a ile düşünüyorum ama oda gnd veriyor .. ben gnd ile sürebilirmiyim onuda bilmiyorum yazılım olarak manığı doğrumu anlamışmıyım onuda tam kestiremiyorum.. Haklısınız bol bol okumak lazım fakat bir yerden konuyu yakalayamadım o sebeble olsa gerek hakkınızı helal edin... çevremde az çok anlayan olsa bu kadar sizi yormayacağım....
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

inventor

#24
Yapman gerekenleri kısaca özetleyeyim.

- İlk olarak step motor doğrudan picin ayaklarına bağlanmaz. Teoride olur ama picin akımı motorun akımını karşılamaz.

- L297 isminde  popüler bir step motor sürücü entegresi var. Bu entegreyi araştır. Bir çok devre şeması bulacaksın. O şemaları kullan.

- Şemaları hayata geçirdikten sonra CLK- YON - ENB girişleri olduğunu göreceksin. Bu uçlar yapmış olduğun sürücü devresinin giriş uçları olacak. CLK ucu step motorun hızını ayarlayacak. YON ucu dönüş yönünü seçmeni sağlayacak. ENB ucu ise yetki ucu oluyor. Bu uç yetkilendirilmeden step motor çalışmayacak.

- Gördüğün gibi step motoru asıl çalıştıran ünite sürücü katı oluyor. Ve bunun için üretilmiş entegreler var. Eğer ben bunları kullanmayacağım kendim uğraşacağım dersen picin çıkışını mos veya transistör gibi güç elemanları ile kuvvetlendirmen gerekecek. Bunların nasıl bağlanacağını da yine L297 gibi entegrelerin iç yapısına bakınca anlayabilirsin.

- Step motorun çalışma şekli için bir link vermiştim. Oradan çalışma mantığını öğrendiğini düşünüyorum. Bütün bunları yaptıktan sonra CLK frekansı ne olacak YON nasıl seçilecek , kalkış rampası ne olacak gibi sıkıntıların olursa onları seve seve cevaplarız.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

ete

Sinan,
Bir kusurun var bir konu kestiriyorsun hemen balıklama içine dalıyorsun. Yani direk uygulamaya geçiyorsun. Bak kendinde belirtmişsin. Gnd ile  sürebilirmiyim? Bu bir sorudur ve araştırılması gereken bir şeydir. Konunun temeli analog elektroniğe dayanır. Pnp transistörler gnd ile sürülürler. Npn ler ise pozitif gerilimle sürülürler. Demekki transistör sürülmesi ile ilgili eksiğin var otur o konuyu araştır. Ama sen direk konuya girip uygulama yapmaya kalkışıyorsun. Seninde düşüncen sorarım birisi açıklar şeklinde ama her zaman bu mümkün olmuyor maalesef. Bazen anlatsakda anlamıyorsun çünki temel bilgin eksik. Öğreneceğin çok şey var anlayacağın ama hepsine birden atlarsan bir şey öğrenemezsin. Eksikliklerini kendin bilirsin. Onları öğren ve sorularını o yönde sor. Bak daha step motor- dc motor- servo motor ayırımını bilmeden motor sürmeye kalkıştın. Gittin motor satın aldın ( aldığın motoruda beğenmedim  adım başına 7,5 derece çok fazla ) acelen ne? Biraz daha bilgi sahibi olsan daha iyi olurdu bak oluyorsunda.
Bana kalırsa önce dc motorları öğren nasıl sürülüyorlar tek yönde nasıl hareket verilebiliyor iki yönde nasıl hareket verilebiliyor onları öğren devre kur çalıştır sonra step motorlara geç. Sonra servoları öğren. Bunları yaparken elbette sorular soracaksın. Ama unutma ben bunları öğrenirken soru soracağım kimse yoktu. Ne internet neden yakınımda bilen birisi vardı hepsini eşeleye eşeleye öğrendim kendi başıma çok vakit harcadım belki ama iyi öğrendim. Senin süren daha kısa olacak ama bu şekilde yaparsan insanlarıda bıktırırsın sorularına cevap alamazsın. Biraz daha sabır ve çalışma gerekiyor sana . Doğru yoldasın dediklerimi yabana atma.
Kolay gelsin

Ete

sinancnc

#26
Eleştiriniz için teşekkür ederim ete hocam faydalı oldu.
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

#27
inventor beyin katkılarından dolayı teşekkür ederim . step motor devresi ekte kurdum çalıştırdım eksikleri halen var fakat çalışmasında bir sıkıntı yok. Yarın devrenin resim ve videosunu ekleyeceğim..
devrede uln 2003a kullandım
l297 örneğiniz için ayrıca teşekkür ederim bunuda araştırıyorum..
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

#29
,
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

Powered by EzPortal