avatar_ete

Baypass kondansatörü

Başlatan ete, 24 Şubat 2012, 10:36:21

ete

Mikroişlemci devrelerinde her zaman söylerim besleme bacaklarına 100mf kondansatörü mutlaka bağlayın diye.
Bu kondansatörün yeride son derece önemlidir. Kimisi 5V regülatörün hemen çıkışına 1 adet 100nf koyar ve bunun yeterli olduğunu sanır. Pratikte bu yeterli değildir. Kondansatörün yeri son derece önemlidir. Burada önerim hep besleme bacaklarına en yakın yere koyulmalıdır şeklindedir. Bu önerinin ne kadar önemli olduğu aşağıdaki sitede verilen animasyonda açık bir şekilde görülmektedir.

http://www.williamson-labs.com/480_byp.htm

Animasyonda da görüldüğü üzere Ground Plane denilen ve plakanın kullanılmayan yerlerinin GND ye irtibatlı bakır ile kaplı olmasını sağlamak çok daha iyi netice verip kesin çözüm getirmesine rağmen yinede baypass kondansatörünün bağlanması gerekiyor.
İşlemci devrelerinde karşılaşılan pek çok parazit sorunlarının kaynağı bu kurala uyulmamasıdır. Bu animasyonları inceledikten sonra tasarımlarınızda bu konuya yeterli önemi vereceğinizi umuyorum. Unutmayın kondansatörün varlığını değil yerini ön plana çıkarmak için bu açıklamaları yapıyorum. Sitede verilen diğer resimlerde de bu olay vurgulanmış ve örneklerle açıklanmış durumdadır.

Ete


KAZIMUGUR

Yeri kadar önemli diğer özellik seramik olmasıdır !
Minik kibrit kutusu gibi olanları (genelde sarı renkli) seramik değil !

Mucit23

Hocam 100Nf polyester ile 100Nf seramik kondansatörde elektriksel açıdan ne gibi farklar oluşuyor. Yani diyelim picin besleme ayaklarında kullanılacaksa neden seramik kondansatör kullanılmalı?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

KAZIMUGUR

#3
Arşivden :
(Dosyayı doğrudan ekleyemedim )

https://rapidshare.com/files/1449365020/sk.rar

ELZEMEFE

sitede   "Powering both Analog and Digital"   yazan şemada   seri bobin  kullanmışlar.. PIC ile  asansör devresi yapmıştık  lisede seri bobin sorunu  çözmüştü sürekli PIC RESET atıyo saçmalaıyodu.. biz acaba bobin i gözden kaçırıyomuuyz.. besleme devrelerinde..

pwm.c

yaptığınız devrelerde pic sürekli reset atıyorsa bu büyük olasılıla parazitten kaynaklı bir durum ama o paraziti filitrelerle önlemek pek kolay olmuyor. filitrelerin alasını yapsanızda bazen işe yaramıyor.
parazit kaynakları genelde indüktif yüke sahip motor ve benzeri cihazlardır. bunların etkilerini azaltmak için başlıca şu yöntemlerimiz var:
1- paraziti kaynağından önlemek. parazit üreten motor gibi indüktif yüklere paralel 470nf 630v kondansatör bağlayarak kaynağından önlemiş oluruz. yükümüz dc üzerine bağlıysa daha büyük değerlerde kutuplu elektrolit kondansatör bağlayarak aynı şekilde azaltmış oluyoruz.
2- beslemeye büyük kondansatör ekleyerek. köprü diyodlu besleme devremizin kondansatörünü büyük kullanırsak parazitleri önemli derecede azaltırız. tavsiye olarak 4700uf veya üzeri değerde kullanabilirsiniz.
3- smps devreleri ile. bildiğimiz gibi smps devreleri yüksek frekaslı anahtarlamalı olarak çalıştığı için parazitleri geçirmiyor ancak kendileri çalışırken parazit üretir. bunlarıda LC filitresi ile azaltabiliriz.
4- parazit kaynağını uzaklaştırmak. parazit üreten kaynakları daha uzun kablo ile kontrol devresinden uzaklaştırırsak bunların etkilerini azaltmış oluruz.
5- röle kontağına varistör bağlamak. röle kontakları açılıp kapanma sırasında yüksek voltajda ark üretebilir. bu ark ise parazit olarak kontrol devresini etkiler. kontaklara paralel varistör ekleyerek bu voltajı söndürebiliriz.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

toprak

100nf kondansatorün yerinin önemli olduğu belirtiliyor.
Bazı devrelerde montaj gereği 100nf kondansatörü Pic16F628A nın 14.(artı besleme) bacağının ya da 5.(eksi besleme) bacağının yanına koymak gerekirse siz hangisine bağlamayı önerirsiniz. Böyle bir durumda kondansatörün diğer bacağının entegrenin 14. bacağına mı uzak kalması 5. bacağına mı uzak kalması tercih edilmelidir.
Diğer bir deyişle bu durumda 100nf kondansatörü entegrenin eksi beslemesine mi artı beslemesine mi yakın bağlamalıyım?
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

ete

BU şekilde bağlayacaksan pek fark etmez. Ama yinede GND ye yakın bağla.
Aslında ben genelde baş tarafa yerleştiririm.  Yani entegrenin yarık tarafına. Böylece bacaklara eşit uzaklıkta olur.
En ideali 14 ile 5 nolu bacak arasına bir SMD 100nf koymaktır. Hem yer kaplamaz hemde ideal yerde durur.

Ete

F®T

hocam gerçektende güzel animasyonlar.en alttada resimde her entegrenin dibine 100nf yine koymuş bu tip kartları uygulamada çok görüyoruz.mutlaka faydası oluyor.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

aksiozan

Basit dtmf ile kumandali 16f84a islemcili devrem var. X(11) ile portb.4 e bagli role calisip #(12) ile role kapanmaktadir. Sorunum uygulamada elektrik kesilip gelmelerinde bazan pic'in role bacagi(portb.4)kendiliginden calismaktadir. Bu durum istenmeyen sonuclar doguruyor haliyle. Regulede 2200mf, 7805 ucunda 470mf ve mercimek 100nf islemci ayaklari dahil bircok yerde olmasina ragmen ama sorunum devam ediyor.Fakat pwm.c arkadasin 4700mf kapasitor uyarisini yarin eve gittigimde deneyecegim. Benden devre ve programi isteyeceksiniz buyuk bir ihtimalle insallah becerebilirsem onlarida koyarim hayirli aksamlar.(yabanci karakterler icin ozurdiliyorum cepten yaziyorum.)

pwm.c

Alıntı yapılan: aksiozan - 26 Mayıs 2013, 02:57:29
Basit dtmf ile kumandali 16f84a islemcili devrem var. X(11) ile portb.4 e bagli role calisip #(12) ile role kapanmaktadir. Sorunum uygulamada elektrik kesilip gelmelerinde bazan pic'in role bacagi(portb.4)kendiliginden calismaktadir. Bu durum istenmeyen sonuclar doguruyor haliyle. Regulede 2200mf, 7805 ucunda 470mf ve mercimek 100nf islemci ayaklari dahil bircok yerde olmasina ragmen ama sorunum devam ediyor.Fakat pwm.c arkadasin 4700mf kapasitor uyarisini yarin eve gittigimde deneyecegim. Benden devre ve programi isteyeceksiniz buyuk bir ihtimalle insallah becerebilirsem onlarida koyarim hayirli aksamlar.(yabanci karakterler icin ozurdiliyorum cepten yaziyorum.)
senin sorun yazılımdan kaynaklıda olabilir.
donanımsal olarak herşeyi yaptığını yazmışın da, birde MCLR bacağına 100n...1uf arası bir değerde kondansatör bağla bakalım.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Serk@n

Arkadaşlar, şu konuyu toparlayabilirmiyiz:

1. 7805'in girişine 4700uf olacak.
2. 7805'in çıkışında 220uf (uygun mu?) ve Pic'e yakın 100nF olacak. 100nF SMD veya seramik olacak.
3. MCLR pini 10K ile +5V'a 100 nF ile şaseye bağlanacak. 

Başka dikkat etmemiz gereken husus var mı?
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

muyat

7805 giriş ve çıkışına 470mf kullanıyorum
pic beslemesine 100nf..
yıllardır bu şekılde hiç sorun yaşamadım

inventor

Alıntı yapılan: aksiozan - 26 Mayıs 2013, 02:57:29Sorunum uygulamada elektrik kesilip gelmelerinde bazan pic'in role bacagi(portb.4)kendiliginden calismaktadir.

Şunu gözden kaçırmamak lazım. Endüstride kullanılan bir çok besleme üniteleri ilk enerji verildiğinde hemen çıkış vermez. Çıkış gerilimi sabitlenince çıkışı açar. Enerji kesildiği zamanda çıkışı hızlı bir şekilde kapatır.Bunun nedeni şu;

 İşlemciler besleme gerilimi düştüğünde kararsızlaşır. Yani enerjinin kesildiği zamanı düşünelim. Çıkış voltajı 5.00 olsun. Beslemedeki Smoothing veya Filter Capacitor ün ( yumuşatma veya filtre kondansatörü. Ama bizim piyasada adına blok kondansatörü denmiş. Blok kondansatörü başka birşeydir.Sonra kondansatörler hakkında yazarız.) deşarj süresi boyunca voltaj düşecektir. 4,90 - 4,80 - 4,20 ....3,85V . bu düşen voltaj işlemcinin kararsız çalışma bölgesine geldiğinde bu tür sorunlar mutlaka çıkar. Ve endüstride enerji kesme ve veya verme sırasında anormallik oldu,sistem karıştı gibi arıza olarak bildirilir. Sorun power çıkışının kontrol edilememmesidir. Bu iş için entegreler vardır. Çıkış akımını gerilimini vb takip eder.

Bu durumda kondansatör büyütmek çok fayda sağlamaz.Besleme kısmını 5,1 volt ile 4.8 volt civarında tutmak lazım. (enerji ilk geldiğinde ve kesilirken.Yoksa çalışma sırasında regüle entegresi o işi zaten yapıyor.) BUffer (gerilim izleme ) devresi ile çözülebilir. Veya başka takip sistemleri ile.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

Powered by EzPortal