IR LED, Phototransistor, Max232, RS232

Başlatan alperolmz, 28 Kasım 2016, 10:00:43

alperolmz

Merhabalar,

Benim proje olarak elektrik sayacını okumak icin IR LED ve phototransistor kullanmam gerekiyor. Bunun için max232 kullandım(RS232 den önce). Ancak emin olamadığım kısım şu;
Şimdi bu phototransistorun çıkışına ADC koymam gerekiyor mu ?(Max 232 den önce). Ve hatta IR LED'i yakabilmem için max 232 den sonra tekrar DAC koymam gerekiyor mu ?

Kısacası ben tahmini çizdğimi şematik kısmını ekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler

ete

Elektrik sayacının RS232 formatında çalıştığından eminmisin. Benim bildiğim son dönem sayaclarda TTL çalışıyor.
Belkide aradaki farkı bilmiyorsundur. Tekrar açıklayayım.
RS232 (PC) formatında ,
HIGH= - 10V
LOW= +10 V dur.
Arada birde 0V olduğu düşünülürse LOWile HIGH arasında 20V fark bulunur.
TTL formatta ise,
HIGH=+5V
LOW= 0V dur.
Max232 entegresi bir voltaj pompasıdır. 0-5V besleme ile hem -10V hemde +10V üreterek bu seviyeleri birbirlerinin anlayacağı  formata çevirir. Yani PC den gelen -10V seviyesindeki HIGH sinyali TTL in anlayacağı +5V seviyesine çevirir.
Benzer şekilde TTL den çıkan +5V luk HIGH sinyalinide PC nin anlayacağı -10V seviyesine getirir.
Benzer işi LOW sinyali içinde yapar.
Şimdi bu durumda O sayacın varsa data sheet'ine bakıp RS232 çıkışının PC formatında mı olduğunu öğrenmen gerekir. Yada en azından port pinlerini ölçerek bu kontrolü de yapabilirsin. 7-10V seviyelerinde bir voltaj görürsen bilki PC formatında çıkış vardır. O zaman yaptığın iş doğrudur diyebiliriz.

Gelelim işin IR tarafına. IR sinyal öyle gelişigüzel IR led den HIGH ver LOW ver şeklinde kullanılamaz. Bir protokolü olması gerekir yada en azından bir taşıycı sinyali olması gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle Sayac daki alıcının IR data formatını bilmek gerekir. Bu bilgiye sahipmisin?.
IR haberleşmesi digital bir haberleşme çeşididir. ADC den okuma işlemi ise Analog sinyal olarak okunmasını sağlar.
BU nedenle her hangi bir ADC okumasına ihtiyacın olduğunu sanmıyorum. Bence şu anda eksik bilgin var ve yanlış yoldasın gibi geliyor bana.
Yapman gereken, aşağıdaki soruların cevaplarını bulman olmalı.
1. Senin sayac bir IR haberleşmesi yapabiliyormu?
2. Yapıyor ise haberleşme şeki nedir ? Seri haberleşme veya bir protokol haberleşmesimidir? Seri haberleşme ise Baud Rate ve data formatı yada en azından 8N1 formatındamıdır onu öğrenmen gerekir. RS232 terimleri mesajında geçtiğine göre muhtemelen seri haberleşme yapıyor ama bu haberleşmeyi IR yolu ile yaptığını nereden öğrendin acaba?. Çünki Seri haberleşme genelde kablolu olarak yapılır IR veya RF yolu ile de bu haberleşme yapılabilir.
3. Bir protokol kullanıyor ise hangi protokolü kullanıyor onu öğrenmen gerekir.

Ete



alperolmz

Aslında benim yapmak istediğim şu; elimdekinden farklı ışık kaynağını phototransistore yaklaştırdıkça aynı şiddette ışığı IR LED den görmek istiyorum. Kodlama ile bir alakam yok sadece bunun PCB tasarımını yapmak istiyorum. Aslında sayaç okuma değil gibi işim. Tabi buna benzer bir iş olduğunu söyledikleri için ben de direk öyle yazmıştım. Şimdi düşününce yanlış anlatmışım, özür dilerim. Bu durumda ne yapabilirim ?

ete

Bu işi yapmanın türlü yolu olabilir. Aklıma gelen tek yol foto transistör çıkışını bir şekilde kuvvetlendirip onu ADC kanalına girip değerini okumak o değere denk gelen bir DAC ile yada PWM ile benzer voltajı orantılı olarak üretip IR ledi sürmek.
Çok tutarlı olacağını sanmıyorum. Bir defa IR led görünen bir ışık kaynağı değildir. Nasıl emin olacaksın?
Üstelik amaç anlatılmaz ise bu işe kafa yoracaklara da ilham gelmez diye düşünüyorum.
Neden böyle bir şey yapmak istiyorsun.? Yapacağın şeyin bir anlamı vardır mutlaka ama buradan bakınca anlamsız geliyor bana.
Ete

alperolmz

Sanırım anlaşamayacağız, aslında ben acemi olduğum için anlaşamayacağız. Ekte gördüğünüz sayacın sol tarafında IR LED ve Phototransistor bulunuyor. Aynısını, yüz yüze tam tersi gelecek şekilde bir PCB yapmalıyım.(Yani Sayacın IR LED'ine benim yaptığım PCB'nin Phototransistoru, Phototransistorune is benim PCB'imdeki IR LED' i denk gelecek şekilde). Daha sonra ikinci bir PCB yapmalıyım. İkinci PCB'ye jumperlar ile bağlantı yapacağım, birinci PCB'den. İkinci PCB de ise MAX232 ve RS232'ye gidecek olan D-Sub connectorüm(temel olarak). İşte bu iki PCB'yi tasarlamaya ihtiyacım var.  İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

ete

#5
Evet maalesef anlaşamayacağız. Sen ayrı ben ayrı telden çalıyoruz.
O elektrk sayacında göstermiş olduğun kısıma Optik Port deniliyor ve IEC62056 Standardına göre çalışıyor.
IR led 38 Khz lik modülasyon frekansı kullanıyor . Bana kalırsa  o gösterdiğin optik port digital olarak kullanılmalı ve portun anlayacağı lisanda oraya yine İnfrared bilgi verilmeli veya oradan bilgi okunmalıdır. Bunun için data formatı sözkonusu tandart araştırılarak bulunmalıdır. Şu anda gittiğin yol yanlış bu benim fikrim elbette sen doğru olduğunu düşünüyorsan devam et belki bir sonuca ulaşabilirsin.
Yanlışlığı bir kez daha tekrarlayayım. Digital bir porta analog olarak bir arayüz (interface) yapmaya çalışıyorsun. Halbuki o port ile digital olarak haberleşebilirsin.
Söz konusu standardı bilmiyorum. Ama oraya 38Khz lik bir IRgöz yerleştirip gelen datayı bir lojik analizör ile kayda alıp incelersen hem formatı görmüş olur hemde aynı datayı önce alıp sonra başka bir IR _Led den benzer şekilde yayınlayabilirsin.
Bu işi yapmak için optik prob lar yapılmış. Aşağıdaki linkte görebilirsin.

http://www.metmotec.com/optical-meter-probes/

Kolay gelsin.
Ete

alperolmz

Yine de teşekkür ederim.

Kolay gelsin

Powered by EzPortal