24v 50a motor yön kontrolü

Başlatan gigabytetr, 26 Şubat 2017, 18:24:56

gigabytetr

kontaktörle kontrol ettiğim etiket bilgileri 24v 50a olan yükte 25-30a civarı çalıştırdığım dc motor'da yön kontrolü yapmak istiyorum ama daha önce bu kadar güçlü bi motorla çalışmadım.hız kontrolü şimdilik önemli değil ama olsa iyi olur  . mesela hköprü yü hip4081 ile sürerek yapılabilrimi yön bilgisini pic ile verip devir analog olarak pot ile ayarlanabilirmi .
ekteki gibi
https://www.youtube.com/watch?v=uUw0vtvh5CM

ete

Bir amatörün uğraşabileceği seviyelerin çok üzerinde bir akım gereksinmesi var. HIP4081 ile olabileceğini düşünüyorum.
Zaten motoru kaldırabilirsen hız kontrolü zor değil. HIP 4081 iyi bir entegre. Sadece devre oluştururken akım değerlerine göre kanallara dikkat etmek gerek.

Ete

gigabytetr

hocam forumda  bi konuya yaptığınız "H2_KOPRU_4081.jpg" isimli şema eklemişsiniz ama silinmiş tekrar eklemeniz mümkünmü fikir vermesi açısından iyi olur nette 4081 ile ilgili çok fazla bilgi bulamadım.

ete

Kayıtlarımda öyle bir şema bulamadım. Ancak bir kaç tane 4081 şeması buldum.
Artık beğendiğini uygularsın ilişikte veriyorum.
Ete

gigabytetr

teşekkürler hocam
bu şemayı kullanıp motoru reduktorsuz denemeyi düşünüyorum boşta 6-7 a civarı akım cekiyor 12f6836 ile pwm üretip irfz44n kullanarak sürsem uygun olurmu?birde şema tek yön iiçinmi yoksa high side low side mı yön değiştirecek.

ete

#5
Bana kalırsa önce HIP 408 in data sheet'inide açıp okumalısın. H-Kprü demek zaten yön ve hız kontrolü demektir. Daha ziyade de yön kotrolü için kullanılır bu devreler. Yön gereksinimi olmasa direk tek yada paralel bağlı bir kaç mosfetle sürebilirdin o motoru.
Ben olsam diğer şemayı yapardım. Mosfet sürme dirençlerine paralel bağlı schotky diyot olan şema bana daha uygun ve profosyenelce geldi. Üstünde sağda nasıl kontrol edildiğide göterilmiş zaten.

Ete


gigabytetr

#6
peki hocam dediğinizi dikkate alıcam o şemayı çizeyim,burda direk 1 ve 0 lar vererek devreyi sürebilirmiyiz yoksa pwm şartmı
şemada n kanal irfp2907 kullanılmış ama şekil p kanal gibi şeklen yanlış herhalde

ete

#7
PWM gerekli değil . Hız kontrolü yapmak için gerekli. Elbette 1 ve 0 vererek motoru kontrol edebilirsin.

Şemayı çizen yanlış çizmiş bence.  O mosfet N-Kanal mosfet zaten yarısını P mos gibi diğer yarısını ise N mos gibi çizmiş.

Şemaya bakma sen orada N_MOSfet varmış gibi düşün yeter.

Ete


F®T

irfp 2907 datasheet bakılırsa n kanal olduğu görülecektir.şekil yanlış konulmuş.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

gigabytetr

#9
şema ve pcb çizdim basmadan önce bakarmısınız eksiğim yanlışım varmı?
(transil diyotları koymamışım)

F®T

Şematikte tek gördüğüm hata entegre 4 nosuna bağlanmamış gnd.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

gigabytetr

entegrenin altından bağlı hocam

gigabytetr

#12
Alıntı yapılan: F®T - 27 Şubat 2017, 23:29:35
Şematikte tek gördüğüm hata entegre 4 nosuna bağlanmamış gnd.
hocam yanlış dosya eklemişim şimdi fark ettim kusura bakmayın doğru olanı ekledim.

gigabytetr

hocam sayenizde bu gün devreyi basıp yüksüz  çaılıştırdım pwm şimdilik yok.merak ettiğim bi kaç nokta var 1.hdel ve ldel pinlerine bağlanan dirençler 5.1v referans olcak şekilde mi ayarlanmalı  , 2. ir mosfet sürücülerle yapılan uygulamalarda genelde düşük (10r 20r gibi) gate dirençleri kullanılmış ama 4081 de 100r bunun sebebi nedir 
https://youtu.be/TKI4Upnc4ds

ete

HDEL ve LDEL dirençleri 5,1V ref voltajına göre ayarlanıyor. Bunlar dead time dediğimiz (HDel=High Side Tırn on Delay, LDEL=Low Side Turn On Delay) açma gecikmelerini ayarlıyor. Genelde 100K direnç kullanılıyor. Bu değerler yaklaşık 50 ns lik bir gecikme sağlayor denilmiş. Aplikasyonda 1MOhm'u geçmeyin diyor.
Gate dirençlerine gelince. HIP4081 1A akım ile mosfetleri sürebiliyor. Yüksek akımlı bir sürücü bu. Düşük değerli dirençler açma/kapama (turn on/off) zamanını düşürür ancak fazla küçük değer EMI sorunları yaratır şeklinde aplikasyon formunda açıklama var. Yüksek değerli direnç ise anahtarlama zamanını uzatır ve kayıplara sebeb olur. Bu durumda da mosfetler ısınmaya başlar. 10-150 ohm arasında bir değer kullanılabilir bence. Bu değer birazda kullanılan mosfet'e bağlı olmalı. Ben 51 ohm kullanmıştım. Bununda belli bir hesabı olması gerek. Sanırım ama bir amatör olarak bu hesapları yapmam mümkün değil. Bu durumda standart yada tavsiye edilen bir değeri kullanıp çalışma anında mosfetin ısısına bakıp karar vermek en doğrusu. İp uçları direnç büyük ise ve özellikle PWM ile sistem çalıştırılıyor ise puls kayıpları yaşanacaktır. direnç küçük ise mosfet ısınmaya başlayacaktır.
Ete


Ete

Powered by EzPortal