DC akım kıyıcılari

Başlatan TheWade, 27 Mart 2017, 18:37:46

TheWade

Merhabalar arkadaşlar, ben yeni mezun biriyim bir şirketten proje aldım. proje sanayi elektriğini  ototrafo olmadan dijital ototrafo yapmak, yani bir denetleyici ile voltajini ve akımını kontrol etmek, tabi şu an devam edemiyorum askerde olduğumdan dolayı, tezkereyi almaya 25 gün kaldı dolayısıyla projeyi de bir şekilde yapmam gerekli.

ama daha öncesine bu projeye başlamadan güç elektroniği üzerinde tecrübe kazanmak amacıyla daha basitten başlayarak bir sabit smps güç kaynağı ve ayarlanabilir güç kaynağı yapma niyetindeyim. değişken 30 v 3 amper ayarlanabilir güç kaynağı yapabileceğimi düşünüyorum ama akımı da değişken yapmalıyım yani demek istediğim 30 sabit voltaj  ile 3 amper de 1 amper de alabilmeliyim. yani ayarlanabilir akımli güç kaynakları gördüm ama, bu ayarlanabilirlik nasıl sağlanıyor işte merak ettiğim durum bu, yani güçten dolayı seri direnç ile olmayacağına eminim :P

siz değerli arkadaşlarımdan yardımcı olmanızı dilerim, teşekkür ederim. Ercan Çelen

ete

Ben olsam sitede ete projelerinde yer alan Digital güç kaynağı projesini incelerdim. Özellikle voltaj ve akım kontrolünün nasıl yapıldığını anlamaya çalışdım. Opamp lar ile yapılıyor ve sonuçta set akım değerinin aşılması durumunda çıkış transistörünün sürülme oranı düşürülerek akımın sabit tutulması sağlanıyor.
Genellikle Seri akım kontrol direncinin çekilen güce bağlı olarak üzerinde oluşan voltaj düşümünün opamp ile çoğaltılarak akımın, voltaj ile kontrolü sağlanmaktadır. Sonuçta ortada bir OHM kanunu var. V=I x R bu eşitlik sabit bir R değerinde ve belirli bir akım değerinde stabil kalıyor ise akım arttığı zaman voltajın düşürülmesi kaçınılmaz olur. Yani R=V/I oranı sabit kabul edilir ve bu oran akımın değişmesi halinde Volt düşürülerek sabit tutulmaya çalışılır.
Ete

TheWade

Ete hocam cevabınız için teşekkür ederim öncelikle. Dediğiniz projeyi de inceliyor olacağım. Cevabınız da genel olarak akımın sabit tutulmasından bahsetmişsiniz, belki de istediğim cevabı vermişsiniz ben tecrübe eksikliğinden anlamadım aslında ben bu işte yazılım tarafındayım ama işte sektör sadece tek bir şey için uğraşmayın demekte. Sonuç olarak ben anladığım kadarı ile söyleyeyim. benim amacım daha çok voltajı sabit tutup verebileceği Max akımı değiştirmek. Yazınızda bir çok yerde akımı sabit tutmaktan bahsetmişsiniz. Bilmiyorum dediğim gibi belkide benim istediğim cevabı verdiniz ben anlayamadım tecrübe eksikliğinden dolayı bu sebeple beni aydınlatır iseniz çok seviniyor olacağım. Tekrar çok teşekkür ederim. Hayırlı akşamlar.

ete

Sorduğun sorudan akım ayarlı sabit voltajlı güç kaynağından bahsedince akımın ayar mekanizmasını anlatmaya çalıştım.

Bir güç kaynağı maksimum akım değeri ile anılır. Diyelimki 3Amper. Bu güç kaynağında Akım maksimum değere ayarlanmış ise 1 amperde alırsın 3 amperide alırsın. Akımı 1 Ampere ayarladığın zaman anlamı şudur. Ben senden akım çekeceğim ama 1A den fazlasına müsaade etme.  Güçkaynağı ayarlanan voltajın müsaade ettiği akım değerine kadar çekilen akıma müsaade eder. Ancak hem voltaj sabit kalsın hemde ayarladığım akım sabit kalsın dersen böyle bir şey mümkün olamıyor maalesef. Çünki Ohm kanununa aykırı bir durum söz konusu oluyor.
Güç kaynağı akımı istenilen seviyede tutabilmek adına voltajla oynuyor ve sonunda akım göstergesinde ayarladığın akımı görüyorsun ama voltaj için aynı şeyi söyleyemiyoruz maalesef.

Güç kaynağına bağladığın alet şayet yalnızca 1A asılıyor ise ve sende set akımı 1A olarak ayarlamış isen sorun olmaz ekranda 1A ve ayarlanan voltaja yakın değerler görürsün. Ama bağladığın alet ayarladığın akımdan fazlasını çekiyor ise güç kaynağı voltajla oynayarak ayarlanan akımı sabit tutmaya çalışır.
Olay bundan ibaret.

Ete

TheWade

Yani hocam anladığım kadarı ile bu ayarlanabilir bir güç kaynağı bile olsa akımı degitirdigimizde voltaj ile oynuyor. Tabi yükün harcayacagi güce göre voltaj değişme gösteriyor. Kusura bakmayın askerdeyim şu an 6 aydır hayatımı yediler cidden :P unuttum ne varsa, tabi ohm kanunu için geçerli değil bu, biz laboratuvarlarda profesyonel ayarlı güç kaynakları ile çalışıyorduk bir an için hatırlayamadım bu dediklerinizi, yani bu bahsettiğimiz profesyonel cihazlarda da akımı değiştirirken voltajı sabitleyemiyoruz değil mi, yani çok karıştırdık bu cihazları  ama akımı değiştirirken voltajın oynadığını hatırlayamadım hocam, bunların direnç değiştirme gibi bir özellikleri yok değil mi doğal olarak. Bu dediğim saçma oldu galiba olsa bile bu kadar güçlü direnci neden koymak istesinler.

Aslında hocam biz 3 amper olan çekilen akımı 1 ampere çektik ve voltaj yükseldi peki tekrar voltaj modunda pwm frekansı düşersek voltajı düşürür isek, bu sefer de akım geri yükselir galiba ama ben hep akım ve voltaj kıyıcı adı üzerinde kıyıcı devreleri olduklarından dolayı bu fazla akımı ve voltajı başka bir yerde topluyor yada harcıyor yada kiyiyor diye düşünmüştüm yani tabi güç elektroniğine yeni gecis yaptığımdan bu benim düşüncem ve teorimdi. akımı ayarladık sonra voltajı da ayarlamak bir işe yaramayacaktır galiba

ete

Şu anda seninle anlaşmamız pek mümkün görülmüyor. Akımda voltaj da sabit durabilir. Ama sen aşırı akım çekersen voltaj nasıl sabit dursunki onu demeye çalışıyorum. Sen askerliğini bitir eline bir güç kaynağı al da o zaman bu dediklerimi daha iyi değerlendirirsin.
Ete

TheWade

#6
Sağolun hocam verdiğiniz tüm cevaplar için, telefon başından ben sadece ne olabileceğini düşünmeye çalışıyorum, keşke elimde deneyebilecegim bir fırsatım olsa dedikleriniz hepsini teker teker denesem, :) tabi bunun için daha 25 günüm var. Yani şu anlık kaynak arayışındayim. Tekrar çok teşekkür ederim hocam hayırlı akşamlar

Powered by EzPortal