Pic Kit 2 yi çalıştıramadım..

Başlatan rayman, 19 Nisan 2017, 20:02:01

rayman

Çalıştı kendi kendine inanamadım ..

ete

Gözün aydın. Kendi kendine çalışmaz vardır bir sorunu hallettin ve çalıştı bence.
Şimdi o jumperlar yerine 10 k değil 6k8 hatta kurtarıyor ise 4k7 bağla. Benzer zif soket sistemi kullandığım pikit2 de de mevcut 6k8 ile sorunsuz çalışıyor.

Ete

rayman

Teşekkürler Ete hocam .... Neden olarak bilmediğim şeye kafa yormak yanlış birşey.... Düşünün yani takıyorsunuz çalışmıyor.... Aradan yarım saat geçiyor Pc ye reset atmamışsınız vs. takıyorsunuz çalışıyor.. Buna illede mantık yürütürsek , Win7  crack li kullandığımız işletim sisteminde , bütün programlar yarım yamalak çalışıyor olabilir... Herşey olabilir kesin neden yok o yüzden ama çalıştı.... Bu arada 10k taktım hepsine görüyor... Ama 4,7k dersen hepsinisökeyim.... Çünkü bilmediğim iş. Ve ayrıca Usb girişinin yanında Data Clk jumperleri yerini kısa devrede bıraktım .

ete

Farlı pin sayılarında programlama voltajını vermiş olduğu MCLR pininin ZİF soket deki yeri değişiyor. Bu voltajı programlanacak işlemciye göre seçip vermek için adam Jumper koymuş. 40 pin programlayacağın zaman ona ait jumperı takacak diğerlerini sökeceksin. Daha dorusu o kartın üzerinde tek bir jumper olacak ve sen hangi işlemciyi programlıyorsan ona ait jumperı ilgili yere takacaksın.  Kısaca jumper programlama voltajını işlemcilere dağıtmak için kullanılıyor. Böylece diğer işlemcilere PRG voltajı veren pinler boşta kaldığı için oralara PRG voltajı gitmemiş oluyor.
Jumper kullanmayayım otomatik olsun diyorsan her bir jumper'a 10K direnç bağlıyorsun. Böylece diyelimki 40 pinli 16F877 programlıyorsun. 1 Nolupin PRG voltajını verdiğin pindir. Ama diyelimki 8 pinli 12F675 in MCLR pini 4 nolu pinidir orayada jumper yerine 10K bağladığın için o pin 10K üzerinden prg voltajı alır. Ancak 10K üzerinden gelen bu voltaj direnç nedeni ile sorun yaratmaz.

Ancak bazı işlemcileri programlarken sorun yaşayabilirsin. Mesela 16F1827 , 12F683 bunlar biraz daha fazla akım istiyorlar sanırımki 10K bunlarda (hepsinde değil bazılarında) sorun oluyor. O zaman en azından o işlemciye programlama voltajı ileten 10K yı küçültüp 6K8 yaparsın sorun ortadan kalkar.  Bence sorun yaşarsan değiştirme yoluna git.
Ben şöyle yapmıştım. Geçenlerde 16F1827 programlarken baktım programlanamıyor hata veriyor. Bir deneyeyim dedim ve sivri uçlu cımbız ile 10K yı kısadevre ettim programlama başarılı oldu. O halde sorun 10K imiş deyip direnci 6K8 yaptım. Sonra tekrar denedim sorun ortadan kalktı. Benzer şeyi sende yapabilirsin.

Ete

rayman

Çok güzel anlattınız Ete hocam. Mclr ucu yani yüzeysel baktığımda İşlemcinin içinde bir Transistör var onun dersini çalışmıştım ama ne işe yaradığını unuttum. Ve jUMPER dirençleri 4,7k taktım.. Clk ve Data pinleri kısa devre  bunlar ne işe yarıyor  ?

ete

Şemayı yükleyemiyorum sorun var galiba. Linke bir bakıver yada linki yenile.
Yükleyebilsem bakardım ne işe yaradıklarına. Şemayı görmeden bir şey söyleyemem.
Ama muhtemelen ICSP soketine giden uçlar bir jumper ile ZIF soketten ayrılıyordur. Kısa devre edersen ICSP kullanırken sorun olabilir ama olmayabilirde. Zif sokette işlemci yer alır ve ayrıca ICSP soketine başka bir işlemci bağlarsan sorun olur değilse olacağını pek sanmıyorum.

Ete

rayman


ete

ICSP koymamışlar bu iyi değil mutlaka bir gün lazım olur. O zamanda zif soketin uçlarına bağlantı yaparsın. Sonuçta ICSP sana DATA , CLK, GND , VDD ve PRG(MCLR) uçlarını veriyor. Hepside zif sokette mevcut.
40 nolu pin DAT
39 Nolu pin CLK
32 Nolu pin VDD
31 Nolu pin GND
1 Nolu pin ise PRG (MCLR) ucudur.

DAT ve CLK jumper'ı 40 pin entegreye CLK ve DAT vermek için kullanılmış. Dİğer pin sayılarına direk vermiş bu uçları ama sadece 40 pini ayırmış her nedense. Aynı yerde 28 ve 18 pinlerde programlanıyor onlarda bir sorun çıkartıyor olabilir.
Bu jumperlarıda 4K7 ile versen fena olmaz kısa devreden daha iyidir bence.

Ete

rayman


Powered by EzPortal