555ve 4017 ile step motor kontrolü

Başlatan cemilsivas, 25 Mayıs 2017, 10:30:08

cemilsivas

Merhabalar. Ben 555 ve 4017 kullanarak step motor kontrolü yaptım. Normal olarak çalışıyor. Ancak tork yok. Ve biraz hızlandığı zaman bir yerde takılıyor. Step motor olarak cd romdaki motoru kullanıyorum. 4 kablolu. 1 tanesini + ya bağlıyorum. Diğer üçü de 4017 nin çıkışlarına transistörle bağlı. Ekteki devreyi kullandım. Tork ve hız artırımı için önerileriniz nelerdir? Teşekkür ederim.

Not: Kullandığım adaptör 3-15 v 0.5 a
        Step motorun üzerindeki kodları araştırdım. Ancak birşey bulamadım. Step motorun 3 v ile stabil çalıştığını gördüm. 3 volttan sonra step motor saçma hareketler yapıyor.
        Step motorum ortak ucu tek.

Devre şeması www.ilkergüven.com'dan alıntıdır.

cemilsivas

Bu da motor. Arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.

Hattuşa

verdiğiniz şemaya göre 555 in potunu 47K olarak 555 hesaplayıcısına hesaplattığımda çıkışta 1 hz lik bir pulse oluşuyor. 4017 ile de 4 e böldüğümüzde frekans oldukçada düşer bu hali ile step motoru oldukça yavaş döner. step motorunun daha hızlı dönmesi için 555 in daha yüksek frekans çıkarması gerekmez mi?

tork konusunda bir bilgim yok, yani tork nedir biliyoruz ancak uygulama tecrübem yok. sanırım 555 in soft-star yapması lazım ki tork ortadan kalksın. bunun için neden 555 i iptal edip 12F675 gibi basit bir işlemci kullanıp step motorunun kalkışında yaazılımsal soft-star yapmıyorsunuz?

555 in online hesaplayıcısı :http://www.ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator

cemilsivas

https://youtu.be/oLF8KJT_klA

Bu da video.

Pro-tr. Burada soft start için yapmamız gereken nedir? Sanki sorun farklı gibi geldi bana.

Bir sitede görüp denemek istedim. Bunu ileride ayrıca pic ile deneyeceğim.

Hattuşa



yukarıdaki çizim sizin uygulamanızın aynısı farkı tranzistorlerin collectorlerinde ki diotlar sanırım sizin devrenin arada sapıtmasının nedeni bu olsa gerek.

cemilsivas

Hocam benim devremde oralarda diyot yok. Bir de hocam benim step motorda 4 kablo var. Bunlardan birisi ortak + ucu değil mi? Sanırım ben burada da yanlış yapıyorum. Ama nerede?

gogoce

Hep öğrenip uygulama yapmak istediğim bir konu takip ediyorum
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

ete

Step motorlar iki tip oluyor. Birisi 4 kablolu dediğimiz Bipolar yani 2 fazlı yada kutuplu motorlar diğeride Unipolar dediğimiz 4 fazlı motorlar. Sonuçta hepsinde teorik görünüm olarak 2 sargı var. 4 kablolu Bipolar motorlarda her sefersinde bir sargıya enerji verilerek motorun dönmesi sağlanır.
Unipolar motorlarda her bir sargının ortasından bir uç çıkartılır ve bir sargı böylece teorik olarak 2 sargıya çevrilmiş olur. Genelde bu orta uçtan + besleme verilip diğer uçlardan ise GND uygulanır sıra ile.

Şimdi bu kısa açıklama üzerinden bakacak olursak 4017 li devrenin bipolar (4 kablolu) motor için uygun olmadığını söyleyebiliriz.
Bu devre sırası ile motor sargılarına GND uygulamaktadır. Orta uçlardan + besleme verileceği için sargılara (fazlara) sırası ile verilen GND motorun dönmesini sağlar. Dolayısıyla devre unipolar motorlar için uygundur. Yani en azından 5 veya 6 veya 8 sargılı motorlar bu devre ile sürülebilirler. Yeri gelmişken hemen belirteyim. 5 kablolu motorda orta uçlar birleştirilir ise motor 5 uca düşer. Ayrı tutulursa 6 sargılı olur. Her bir sargı bağımsız uçlu olursa yani birleşik orta uç yerine birleştirilmemiş orta uç olursa uç sayısı 8 olur. Ama hepside bipolar motor olur ve aynı bipolar motor mantığı ile sürülebilirler.

Bipolar motor en güzel L293D veya daha fazla tork için  L297-L298 çifti ile sürülebilir. Temel mantık her bir sargının bir H-Köprü devresi ile sürülmesi şekline dayanır.

Ete

Powered by EzPortal