uzaktan kumanda ile PWM uygulaması yardım.

Başlatan kerem, 04 Temmuz 2017, 17:03:33

ete

İnternette bir sürü döküman var ancak hiç birisi valfin nasıl gazı açıp kapadığını yazmamış. Her kes modülasyondan bahsediyor. Bu modülasyon denilen şey bildiğimiz termostat. Isı yardımı ile gazın kısılp açılmasını sağlıyor. Ama elektrikle gaz akışı nasıl ayarlanıyor belli değil maalesef. Ben yinede selenoid in gazı bir kere açtığını düşünüyorum. Genelde 24V ila açılıp sonra voltaj düşürülerek açık tutma ya yetecek bir akım yada voltaj verilerek fazla akım sarrfiyatı engellenmiş oluyor.
Bu sistem üzerinde yorum yapmak bir şey üretmek için sistemin elimizde olması gerekiyor maalesef bu aşamadan daha fazlasına devam etmem mümkün değil.

Ete

kerem

HAKLİSİNIZ ETE hocam sistemi tam bilmeden yorum yapmak zordur. benim şuan merak ettigim ve istediğim şey tam olarak şudur:
sistemi biliyorum şuan çalıştırıyorum . sadece yazılımda sorunum var. başka digerleri mevcut, zaten manuel olarak çalıştırdım. ama uzaktan olacağı için yazılıma ihtiyac var.

pwm ile voltaj regüle etmeliyim .9,17,24v diye regüle etmem gerek. bunu nasıl yapabiliriz.?
şöyle düşündüm. picten gelen 5v göre mosfetten çıkış almam gerek. mesela picten gelen 2,5 v ile mosfetten 7v gececek, picten gelen 4v sinyal ilede mosfetten 17v cıkacak,  picten gelen 5v ile mosfetten 24v cıkacak. pwm in cıkışıyla  oynayarak  ayarlamak. oyle bir oran istiyorum. pwm olarak sizden sadece istediğim bu. bir öncekinde timer ile yapmışsınız ben timer fazla bilmem. pwm ile yapsaydınız belki üzerinde düşünür birşeyler yapardım. timer üzerinde fazla bir degişiklik yapamıyorum. pwme cevirmek için  ugraştım biraz ama tam birşeyler yapamadım gönderdiğiniz programla. programı pwm e çevirme imkanım var mı ete hocam.

bunun içinde IRF3205 mosfet ve tlp250 mos sürücü kullanmayı düşünüyorum. bu pwm yazılım işinde biraz yardımcı olursanız geresini hallederim inşallah. teşekkürler ete hocam 

ete

HPWM çıkış pininden 5 Khz lik bir PWM sinyakli çıkartacaksın. Bu sinyal ile bir Mosfet transistörü süreceksin.
Transistör Source ucu GND ye bağlanacak ve Drain ucuna Selenoid bağlayacaksın. Selenoid din diğer ucuna DC 24V vereceksin.
Teorik olarak şöyle bir hesap yapabiliriz. %50 duty verirsen selenoide 12V uygulamış olursun. %33-%34 gibi bir duty verirsen 8V luk bir gerilim uygulamış olursn. %71 duty verirsen karşılığında 17V gibi bir gerilim uygulmış olursun.
%100 duty verirsende 24V vermiş olursun.
Bunun üzerinde çalış ve bir deney devresi hazırla bununla selenoidi kontrol et bakalım bu dediklerin gerçekleşecekmi.

Ete

kerem

HOCAM işte bunu programda tam olarak yazamıyorum karıştırıyorum. buna benzer bir örnek var mı sitede onu uygulayayım yada ordan esinlenerek program yazayım. programı yazmam gerek. önereceginiz bir örnek sitede varsa link falan .

kerem

YADA  ete hocam o verdiğiniz projenin ve çizimin içine pwm i nasıl eklerim. dutyleri caselere yüklesem yeterli herhalde ben ugraşıyorum. eklemeye çalışıyorum daha tam başaramadım.1 kademeye duty %33 ikinci kademeye duty%71 3 kademeye duty%100 tam 24v  eklemeliyim. case lerin içine yazdım ugraştım :) tuhaf şeyler çıktı bazen çalışmadı bazen kademe atlamadı bazen etki bile etmedi.

ete

İlişikte PWM li versiyonu veriyorum. Umarım işine yarar.
İlk açılış %33 ile açılıyor. Artır ile %71'1 çıkıyor tekrar artır ile %100'e çıkıyor sonra azalt ile rekrar alt değerlere indirilebiliyor.
Kapat ile tamamen kapatılıyor.
Motorun hareketinden ve skop görüntüsünden kaç volta indiğini az çok anlayabiliyorsunuz.

Ete

kerem

çok sagolun Ete hocam. similasyonu çalıştırdım . ama tam stabil çalışmıyor.  belkide benim prouteus ta sorun vardır. denedim 1 kademeye giriyor %33 ile  calışıyor sadece 1. kademede çalıyor. ama diger kademelere geçiş yapmıyor yada geri geliş yapmıyor. motor duruyor.. kapatmak istedigimde kapatmıyorda similasyonda . normal devreye kursam çalışır herhalde . acaba çalışmaması similasyondan dolayı mı : sizde çalıştı mı ete hocam ?

ete

#22
Ben simulasyonda denedim sorunsuz çalışıyor.
Ackapa butonu ile sistem açıldıktan sonra artır tuşu ile bir sonraki kademeye geçiliyor. Ekranda 2 rakamını görebiliyorsun. Sonra tekrar artı tuşu ile 3 nolu kademe olan %100 duty kademesine geçiliyor. Geri dönüşler azaltma tuşu ile oluyor. Hem skop hemde displayden takip edebiliyorsun. Gerekirse ackapa ile sistemi kapatabiliyorsun.
Ete

kerem

o zaman benim prouteusta sorun var hocam. benimkinde çalışmadı prouteus 7 kullanıyorum. ondan dolayı olabilir o zaman . gerçekte de deneyecem ben ona göre sonucu yazarım çok sagolun ete hocam :)

kerem

mrb Ete hocam sizi tekrar rahatsız ettim.  son gönderdiğiniz sistemde baya ugraştım. normal devrede kurdum. hem simülasyonda hemde devrede çalıştıramadım. nerde yanlış yapıyorum bilmiyorum. sistem çok hantal çalışıyor. ve sadece açtığnda 1 kademede dönüyor diğer bölgelere geçiş yapmıyor. bazen acıp kapatabiliyorum. bazede açıyorum ama kapatamıyorum.
acaba prouteustan kaynaklı mı prouteus 7 kullanıyorum.
böyle bir sorunla karşılaşmamın sebebi ne olabilir. acaba. teşekkürler hocam.

ete

Hiç bir gikrim yok. Program mantığı basit ve yüzlerce kez gerçek ve simulede kullanmıştım.
Sorunu kendinde ara
Ete

kerem

mrb ete hocam . yukarıda verdiğiniz devreyi kurdum kodlar çalışıyormuş . simülasyon yavaş çalıştığı için tam olarak sonuç alamadım. ama devreye kurdum gayet iyi çalıyor. sağolun teşekkür ettim. bide hocam devrede bazı değişiklikler yaptım yazılımda kurcaladım bir yerde kafam takıldı çözemedim. linkte verecegim proğramda şöyle bir şey yapmak istedim tam olarak başaramadım. şöyle ki:
benim devrem çalıştığı gibi yani açma buttonuna basıldığnı gibi elektronik çakmak ateşlenecek ben bunu bir transistör ile ayarladım. çakmak çaktıktan sonra gaz akışı zaten devam ediyor ve gazı yakıyor çakmak taşı , gaz yakdıktan sonra çakmak otomatik olarak sönüyor ve çıkışa bir sinyal gönderiyor. ben o çıkış sinyalini pice verip proğrama yazmam gerek eger çıkış sınyali sıfır olursa sistemi kapatmasını isteyecem.
yani bir botun gibi button sistem çalıştıktan 5sn sonra devreye giriyor ve sürekli 1 çıkışını veriyor eger o 1 sıfır olursa sistem kapatılmalı.
sistem kapatılıp açıldıktan sonra tekrar aynı işlemi devam ettirmeli. bunu programın için kaç defa yazdım hep hata verdi.
yani: başta gaz açılır açılmaz ateşleme çalışacak bir çıkış olcak ateşleme için. birde giriş sinyali için bir  giriş olacak dişardan giriş sinyali sistem çalıştıktan 5 sn sonra devreye giricek ve sürekli 1 sinyalini verecek eger o sinyal sıfır olursa sistem kendini kapatacak.teşekkürler Ete hocam

ete

Yazdıklarından bir anlam çıkartamadım maalesef. Çakmak dediğin devre şemanda neye denk geliyor. Çıkış dediğin şey nedir şemadaki yeri nerededir. ?
Çakmak dediğin PWM ile açılan sinyal olsa gerek. O halde bu sinyal açıldıktan sonra bir timer çalışsa ve 5sn zamanı geri planda saysa süre sonunda PWM sinyali kapatsa olmazmı neden buton gibi çalışması gerekiyor onu anlamadım.
Ete

kerem

çakmak dediğim şey şöyle birşey hocam: 3 veya 5 volt verildiğinden kendi kartı üzerinde bu volto 13kv kadar çıkartıp iki elektrot üzerinden cakmak gibi caktiriyor. belki görmüşsünüzdür.yeni fırınlarda fişi elektrigi takıyorsunuz ve gazı açıp elektrikten beslenen sinyal ile çakmak caktırıyorsunuz. elininizi çakmak buttonundan çektiğjnizde çakmak çakmayı bırakıyor. onun gibi birşey. kombilerdeki ateşleme kartı da deniyor buna.

çakmak 5v ile çalışıyor .5v verildiğinde çakmaklar çakıyor tabi paralelinde de gaz akışı başlatılıyor(gaz akışı şuan veriliyor sistemde var zaten).cakmak 1-2 defa cakıyor gaz yanıyor ve gazın yandığını gören iyon çakmakları otomatik olarak kapatıyor ve ateşleme kartının çıkışına 5 v bir sinyal gönderiyor. yakılan gaz sönmeyene kadar bu ateşleme kartının çıkışına sürekli 5v gönderiyor. gaz sündügü zaman sıfır volt gönderiyor. bu bahsettiklerim hepsi ateşleme kartında mevcut kendi içinde yapıyor bunları biz sadece gaz akışı verildiğinde ateşleme kartıını 5v ile besleyecez . ve ateşleme kartı gazı yaktıktan sonra çıkışına 5v bir sinyal gönderiyor sürekli .çakmaklar çaktığı sürece  ateşleme kartı 5v sürekli çakmağı çakmak için kullanıyor. gaz yandığı gibi ateşleme kartı o 5v ateşleme kartının çıkışına veriyor öyle devam ediyor.

illa 5sn olacak diye bişey yok bazen 2sn ye dede bazen 1sn den sonrada sürekli 5v verebilir. yani gaz yandımı hemen çıkışa 5v verir bazen 1sn de yanar bazen 3snyde
mesela verdiğıim linkte ben ateşleme kartının girişine yani ateşlemesine ILERİ ADLI ETİKETLE ateşleme vermişim.
yani girişimiz belli ilk devre açıldığında 5v verip çakmakları çakacak. gaz yandıktan sonra çıkışa 5v sinyal çıkışa gider.  ateşleme kartının çıkışındaki sinyali pice okutup herhangi bir durumda sıfır olursa devreye kapatmasını isteyecez. umarım izah edebilmişim. teşekkürler Ete hocam.

kerem

çakmak ve çıkış ateşleme kartına ait bir şey o kart hazır zaten harici olarak picten 5v verip çalıştırılacak ve dönüş olarakta 5v ateşleme kartının çıkışından alınacak
verilen linkteki devremde:
ateşleme kartına verdiğim giriş pic in rb0 pininden almışım. ordan ateşleme veriyorum..
ateşleme kartının çıkışınıda ki sinyali de pic in ra5 pinine baglamışım. yerine button bagladım göstermelik
yazılımdada bunlar var . kurcalamişim biraz

Powered by EzPortal