Sıfır Geçiş Dedektörü ile Cos. Bulma

Başlatan Elektronikprojem, 21 Ekim 2017, 12:11:24

Elektronikprojem

Herkese merhaba,

Yaptığım devrede. Tek faz Ac Gerilim, akım ve güç ölçmek istiyorum. Bu ölçümlerime dayanarak girilen birim fiyatına ve bağlı kaldığı süreye göre harcanan enerjiyi ve fiyatını lcd de yazdırmak istiyorum.
Gerilim ve akım kısımlarındaki ölçümleri şu anda alabiliyorum .
Anlayamadığım nokta cos. yi nasıl bulacağım. Biraz araştırma yaptım bu işi sıfır geçiş dedektörü ile yapmak gerekiyormuş.Akım ve gerilim arasındaki açıyı bulunca cos. değeri bulunuyormuş. Bu olay nasıl oluyor bilgisi olan biraz anlatabilirmi. Diyelim ki bu açıyı picte süre olarak bulduk. Bunu güç faktörüne nasıl dönüştürüyoruz?

ete

#1
Temel prensip şudur. Bir Ac devrefe yük yok ise cos fi sıfırdır. Yük verildiği zaman akım ile volt aradında bir faz farkı oluşur. Buna sinüs formatında bakarsan önce volt eğrisi sıfır noktadından geçer ve bir müddet sonrada akım eğrisi geçer. Bu geçişler srasındaki zaman ölçülerek açı değerine çevrilir. Bu kısımdada tam bir sinüs peryodu 20 ms yada 20000 us olduğu bilindiğine göre peryodun açısal değeride 360 derece olduğuna göre 1 derece yaklaşık 55,555 us ye denk gelir.
İşin zor yanı akım ve volt değerleri için sıfır moktalarını yakalamak ve aradaki zaman farkını ölçmek.
Bildiklerim bunlar.
Aşağıdaki linkteki çalışmayı incele
http://www.emo.org.tr/ekler/bc3635407664634_ek.pdf
Ete

Elektronikprojem

Tesekkurler hocam. Peki linktki lm358 li devre uygun mu yoksa 0 gecisi icin farkli bir devre oneriniz varmi.

ete

#3
O devre uygun gözüküyor. Bir sürü devre var ve hepsi aynı kapıya çıkıyor.
Bu çalışmaya dikkat etmek gerekiyor. Bir işlemci (16F84A) kullanılmış yalnızca akım ve volt sıfır geçişlerini izliyor. Kesme kullanılamdan yapılmış ve başka iş yaparsa bu işler aksayacağı için ekran vs işlerini diğer işlemciye yaptırmışlar.
Yeni nesil işlemcilerde mesela 18F25K22 de hem INT0 hemde INT1 kesmesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sıfır geçiş sinyallerin birisi PORTB.0 diğerinide PORTB.1 e girer ve kesmeleri aktif ederseniz bu iş daha kolay hale gelebilir. İki işlemci kullanmak zorunda da kalmazsınız.

Sistemde kullanılan sensörde özel ve yalnızca bu işlerde kullanılması amacı ile üretilmiş sensörlerdir. SOnuçta sana yanızca sıfır geçiş dedektörü gerekmiyor. Onu yapmak çok kolay bir direnç ile bile yapılıyor. Sana lazım olan akım ve voltaj algılayan sesörlerin yük altında sıfır geçişi karşısındaki tepkilerinden kaynaklanan sinyalleri karşılaştırma işidir. Bu nedenle bu sensör olmadan yada uygun başka bir sensör bulmadan bu iş yapılmaz.

Ete

Powered by EzPortal