Garaj kumandası (433mhz vs 433.92mhz)

Başlatan Maxim, 30 Kasım 2017, 22:47:14

Maxim

433.92mhz kumandanın bir üstünlüğü varmıdır?
veya bu iki farklı frekansa sahip kumandalar bir şekilde hacklenebilirmi?

bu frekansta çalışan kumandalar ne kadar sağlam-güvenli onu öğrenmeye çalışıyorum.
birşey üretmiyorum, kepenk kumandası var onun güvenirliğini bilmek istiyorum.

ete

Açıklamaya RF kumandalar veya benzeri işler için ayrılmış frekansları vererek başlayayım. Milletler arası anlaşmalarla uygulamaya koyulmuş belirli frekans bantları vardır. Bunlar 315Mhz - 433Mhz -863Mhz - 2,5 Ghz. 433 de bunlardan birisi ve genelde araç kumandalarının çalıştırıldığı bir frekans bandı dır. Kumanda güvenirliğinin frekans ile çok az ilişkisi bulunuyor. İlişkiyi de şöyle açıklayabliriz. 433 Mhz çok kullanılan bir frekans bandı. Dolayısıyla kod çözecek kişiler en çok kullanılan bant üzerinde çalışma yapacak şekilde ekipman yapabilirler. Bunun yanında az kullanılan frekanslarda nasıl olsa çok az deyip uğraşmak istemeyebilirler.

Kumanda güvenirliği bir çok etkene bağlıdır. Her şeyden önce şifreleme bit sayısı bu işte etkendir. En çok kullanılan bit 12 bitlik şifrelemelerdir. 3 konumlu (HIGH - LOW- FLOAT) 12 bit şifreleme size 3 üzeri 12 yani 531.441 adet farklı şifre verebilir. Çok gibi geliyor ama sonuçta bu bir mantık işidir. Akıllı bir sistem yaparsanız kodu öğrenir ve uygulayabilir. O zamanda kaç tane farklı şifre kullandığını bir önemi kalmaz. PT 2262-2272 serisi entegreler buna örnekdir.  Bunun yanı sıra 16 bit 22 bit gibi özel sayılarda da şifrelemeler kullanılmakta olup genelde özel imalata giriyorlar. Belirli bir standardır olduğu sanmıyorum. Bunlara rolling code denilen ve her seferinde farklı şifreleme kodu üreten sistemlerde dahildir.

Sonuç olarak çözülemeyecek kod yok denecek kadar azdır. Yoktur diyemiyorum çünki akıl akıldan üstündür diye bir tabir vardır. Kimisi iki dakikada çözülür ama kimisine günlerce uğraşmak gerekebilir ama sonunda bir şekilde çözülürler.
Bu işte tabiiki en güvenilir olanı Rolling Code denilen sistemdir. Sistem her seferinde farklı kod üretir ve alıcı da vericide hangi kodun üretileceğini sanırım bir önceki koddan bilir. Böylece sistemi açan önceden kullanılmış bir kodu sisteme verseniz bile çalışmayacaktır. Sıradaki kodu bekler sistem. Bunları açmak zor ama çözerken sabreden ya mantığını çözer yada verilen bütün kodları sıraya dizerek tablo oluşturup kodu çözebilir.

Sonuçta Kumandaya çok fazla güvenmek hata olur. Elbette kolay işler değil kodları çözmek zaten buna güvenerek eşya veya araçlarımızı bu kumandalara emanet ediyoruz.

Ete

Maxim

peki ete hocam ben bir şekilde hangi tip alıcı-vericiye sahibim onu nasıl anlarım?
içini açarak vs vs?

rolling code ile microchip keeloq aynıymış sanırım, yani temelinde keeloq bu yapı.
eğer bendeki kumandalar öyle ise en azından biraz rahatlarım.

içini açtım, klasik PT serisi entegre yok. 8 bacaklı işlemci gibi duran bir entegre var.
birinin kristali 433.92mhz, diğeri 433mhz

ete

İçini açtığın zaman az çok belli olur.
Şayet bir pic görürsen 12F 12C serisinden bu mikrochip rolling code serisnden bir şey olması kuvvetle ihtimal.
Şayet PT serisinde bir entgere görürsen onunda ne olduğu belli olur. Birde HT serisinden entegreler var. Onlarda normal şifreleme mantığı ile çalışıyor.
Verici modulasyon frekansı için bir frekansmetre ile ölçüm yapabilmek mümkün az çok belli olur. Bunun için yaklaşık 3-4 mm lik bir tornavida üzerine 8-10 tur bir bobin sar. Bu bobinin iki ucunu frekansmetre problarına tuttur. Sonra frekansmetreni 1200 Mhz yada en iyisi var ise 2400 Mhz kademesine alıp bobini verici üerine yanaştır. Vericinin bir bobini süren transistörü olması gerekir. O transistör genelde NPN oluyor. B ucuna 10K direnç ile HIGH ver sabit HIGH yayınlamış olsun vericin böylece modulasyon frekansını frekansmetrede görebilirsin. Butonlara basıp frekans görme şansın hiç yok. Modulasyon devreye gireceği için frekans iner çıkar birşey göremezsin. Mutlaka sabit bir HIGH sinyali basmak lazım vericiye.

Ete

fatih88

sayın maksim ete hocamında dediği gibi çözülemeyecek kumanda yok ama bunları çözmek baya zor en azından bana öyleydi sağ olsun ete hocanın yardımlarıyla pt serisi kumandaları çözmüştüm rolling code kumandalarda çözülebiliyor bft kumandalar genelde rolling code ama içinde her kumanda için farklı serial numaralar var bunları okuyup kendi devrene kayıt ederek hazır rolling kumandalarıda kullana bilirsin bft kumandaların içine hcs301 oluyor genelde şayet seninkindede bu entegre varsa datasheet lere bakarak gönderdiği sinyalleri analiz edeblirsin
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

Powered by EzPortal