Genel olarak dahili ve harici osilatörler hakkında...

Başlatan greatgonzo, 27 Mart 2012, 00:49:05

greatgonzo

  Dahili ve harici osilatörlerin performansı nasıldır. Pek çok pic içerisinde  dahili osilatör mevcut hatta bazılarında sadece ilgili yazmaçlarla 5-10 çeşit frekans ayarı yapılıyor ki harici tercih edilmesi durumunda bir o kadar alternatif mevcut. Satır taraması,sıfır geçiş noktası veya saat programlarında genel olarak verim durumu nedir. Isı değişikliklerine duyarlılığı nedir. Dikkat ediyorum özellikle dahili osilatörlerde hem ısı hemde voltaj değerlerini belirterek bahsediliyor.  Mesela PİC16F88 4 mHz frekans  değerlerinde dahili ve harici osilatörün kıyaslaması nasıl olur. Ete hocamızda geçen gün bir saat programı tartışmasında zamanın ileri geri oynadığını hemde saat entegrelerinde osilatörden  dolayı bu durumla karşılaştığının altını çizmişti.
   Aynı problem uzun vadede mesela dahili osilatörle yapılan kablosuz iletişimde ne tür sonuçlara gebedir. Alıcı ve verici çifti piile beslendiğini varsayarsak farklı gerilim ve ısı seviyelerinde olması iletişimin tamamen kopmasına sebep olabilirmi. Bu konuda tecrübesi ve dökümanı olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Bu konuda nette genel olarak açıklayan bir konu göremedim. Belki bu başlık altında toplayabiliriz.

İyi çalışmalar.

ete

En iyi performansa sahip osilatör kristal osilatörlerdir. Ancak bunlarında sıcaklığa bağlı frekans değiştirme huyları vardır. Genelde frekans 25 derecelerde standart hale gelir. Bu kusuru gidermek için Sıcaklık dan etkilenmeyen harici osilatörler yapılmıştır.
Bunlar tamamen kaplı ortamda çalışırlar kendi beslemeleri vardır. Bir çok bilgisayar kartında genelde dikdörtgen veya kare şeklinde 4 bacaklı elemanlardır. TCXO (Temperature compansated Xtal Oscillator) şeklinde adlandırılıyorlar.
Bunlar benim bildiğim en kararlı osilatörler. Bir kaç tane plakalardan sökmüş ve frekansmetrede ölçüm yapmıştım. Üzerinde ne yazıyorsa frekansmetrede onu okuyabiliyorsun.

Dahili pic osilatörleride kararlı çalışabilir. Özellikle son nesil işlemcilerde 4-8 Mhz seçenekleri epeyce kararlı çalışabiliyor.
Ama hiç bir zaman net 4 veya 8 Mhz beklenmemelidir. Diğer osilatörlerde olduğu gibi sıcaklıkla değer değiştirme olayı bunlarda da mevcuttur. Ancak her şeyde olduğu gibi toleranslar haberleşme işlmelerinde olası sorunları ortadan kaldırır. Sistemler her halukarda sağlıklı haberleşirler. Bu konuda endişe etmemek gerekir.

Ete

greatgonzo

Peki ETE hocam pille beslenmesi durumunda da kararlılığını koruyabilirmi. Zira 2 - 2.5 v gerilimde dahi çalışan picler var. Özellikle uyku modlarında enerji tüketiminden  bahsedilirken bu değerlerin adı geçiyor. Dahili yada harici osilatöre , dolayısıyla , pic in çalışma performansına nasıl etki eder.

ete

Data sheetleri açıp okursan bu konuda hiç bir bilgi bulamazsın. Çünki işlemci için bir voltaj aralığı verilmiş ise o aralıkta ister pil ile besle ister şebekeden besle sistem kararlı çalışacaktır anlamına gelir. Sorun olmaz anlayacağın. Dahili harici osilatör diyede bir ayırımda bulunma. Unutmaman gereken bir şey var. Oda harici yada dahili osc kullansanda sistem sıcaklık değişikliklerinden etkilenecektir. Bu etkilenme toleranslar dahilinde olacağından çalışmada sen bir şey farketmeyeceksin demektir.
Sistemim süper kararlı çalışsın sıcaklıktan da etkilenmesin diyorsan o zaman TCXO (temperature compansated xtal oscillator) yani sıcaklık kompanizasyonu olan kristal osilatör kullanman gerekecek.

Ete

Mucit23

Bu TCXO ler soğuk ortamda kendini ısıtabilir. Acaba sıcak ortamda kendini nasıl soğutuyor.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

greatgonzo

Ete hocam cevaplar için çok teşekkür ederim.  Bunları merak ediyordum ve nette bu tartılmalar hep basma kalıp yapılıyordu. Gerçekten açıklayıcı oldunuz hocam.

ete

Mucit , sanırım soğuk ortam frekans şaşmasına sebep oluyor . Bu nedenle soğutma gerekmiyor.
Ete

toprak

Serın kullanarak 12F675 ile çalıştırdığım modüllü haberleşme devresi Bazı farklı 12F675 pıc entegreler ıle çalışmıyor. Nedeni ne olabilir acaba. Bazı 12F675 ile çalışması bazıları ile çalışmamasının nedeni ne olabilir.

Şüphelendiğim iki şey var. Birincisi dış kristal mi kullanmam gerekir.
ikincisi acaba OSCCAL ile ilgili bir şey midir
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

ete

12F675 entegresinde program hafızası son adresine OSCCAL değerine ait kalibrasyon değeri fabrikası tarafından yazılır.
Entegredeki programı bilinçsizce silersen o değerde silinir ve işlemcinin frekansı dahili osc kullanıldığı zaman şaşar.
Mesel örnek vereyim. Normalde 1 Mhz olması gereken bölünmüş frekans 700Khz seviyelerine bile düşebiliyor.
Hal böyle olunca zamanlamaya bağlı komutların pek çoğu şaşacaktır. Bunu önlemek için programın başına
DEFINE OSCCAL_1K 1  komutunu eklemeniz gerekir. tabiiki işlemciyi durup dururken silmeyin. Programlama esnasında otomatik silinir ama silinmeden önce OSCCAL değeri okunup programlanırken geriye yerine yazılır.

Ete


Powered by EzPortal