avatar_ete

Seri ve RF iletişim Sistemlerinde Master - Slave İlişkisi Üzerine bir Çalışma

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 16:33:47

ete

Aslında o sahada yapılacak işleri birer numara ile belirlesen aonuç almak daha kolay olurdu. Örnek veriyorum. Veri formatı   Önce ID ardından Veri dersek, Id kime verilmiş ise görev ona verilmiş olacak.
1. ID=1.  VERI=10. Bu 10 numaralı emir sensör bilgilerini oku ve bana yolla anlamına gelecek.
2. ID=1 , VERI=20. 1 nolu vanayı aç.
Şeklinde bir emirler listesi hazırlarsın. Önce sensör oku deyip ardından gelen sensör bilgisini alırsın. Sonra aynı slave e başka bir emir vermen gerekiyor ise emri verip yaptırırsın..

Dikkat edilecek husus yalnızca şu, aynı anda birden fazla emir verilmemeli veri formatı ID,EMIR şeklinde yada senin belirleyeceğin şekilde olmalı. Şayetbir slave hem sıcaklık hem nem bilgisi verecek ise o zaman 3 byte alışveriş yapılmalı standart olarak. Bazı slave lerde 3 byte lık bilgi olmayacak olsa bile 3 byte formatı korumalısın . Gerekirse boş olan byte lar sıfır olarak verilebilir yada 255 olarak verilir ki master de o bilginin var olmadığını kolaylıkla anlar. Araya birde el sıkışma koyarsan sistem mükemmel çalışır. Yani emri verdin oda emri yerine getirdim bilgisini geri verdi. İşlem budur.

Ete

aRci

cevabınız için teşekkür ederim o zaman bu yonde deneme yapacağım sonuclarını paylasacağım ama biraz zaman alabilir.

benim formatım biraz uzun ve sabit uzunlukta göndermeyi hedefliyorum sürekli
Örn: "aRciAAA" + 3 byte hedef_ip + 3 Byte Gönderen_ip + 5 byte görev +1 byte son verisi "13"

alıcı "AAA" verisinden sonra gelen 11 byte alıp ardından son veriyi ayrı bir değişkene atıyor ardından hedef_ip yi kontrol ederken son gelen veriyi kontrol ediyor böylece verinin kendisine gelip gelmediğini kontrol ederken iletişimin doğru yapdığınıda kontrol etmiş oluyor.
gönderen_ip alıcının veri dönüşü yaparken hedef chaz ip olarak kullanacak

5 bytelık gorev ise istersen slave baska ip verebilmek için fazla yaptım sadece ihtiyac olabilir diyerek fazla tuttum.

bu kadar veri göndermek biraz aman kaybettireck tir ama doğru veri iletimi vs göz önüne aldığımızda gerekli görüyorum.

kullandığım modul uart çıkışlı ve rf tarfının ietişim hızı 115200 olarak ayarlana biliyor mesafeyi etkileyeceğini düşündüğüm için henüz deneme yapmadım hoş daha mesafe denemesi dahi yapamadım işler sebebiyle.

Hattuşa

arkadaşlar MODBUS nedir? kullandığımız microişlemciler ile PLC veya PC ye modbas ile data alış verişi yapabiliyormuyuz? bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varmı?

Powered by EzPortal