avatar_ete

NiCd-NiMH Şarj Sistemi

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 13:42:52

cevat

Erol hocam yanıt için teşekkürler,

Anlaşılan o ki... çarpan değerinin değişmesi yapıyı da değiştiriyor. Aynı cihazla, hem 18v bataryayı, hem kalem pilleri, şarj edemeyeceğim. 18v. Batarya için bir şarj cihazı V_30.zip, Şarjlı  kalem piller için başka bir şarj cihazı yapmam gerekecek. Chargeryeni.zip

Çin malı, 18v Bataryanın orjinal paketinden çıkan bir 33v. adaptör içinde birkaç direnç ( akım sınırlayıcı ) ve diyot, aradaki potansiyel farkı 15v.
Alıntı Yappil sağlam ise ona yüksek voltaj da verseniz voltaj seviyesi pil dolmadan yükselmiyor. Ama sürekli aşırı voltaj ile şarj edilmiş pillerde görülen bir hastalık olarak pillerin iç direnci düşmekte ve verdiğiniz voltajı anında pil boş bile olsa pil uçlarında görebiliyorsunuz.
Çin mallarının taktiği bu...

Erol bey ,
Soruna gösterdiğiniz ilgi için çok, çok  teşekkür ederim.
İyi çalışmalar, kolay gelsin...

ete

Bir düzenleme daha yaptım.
Bu sefer 1-18 arası adetler  için tek programı kullanabileceksiniz.
Ancak yinede hatalar olabilir. Malum tadilat bu her şeyi bir anda göremiyorsunuz. Bir öncekinde de göremediğim noktalar varmış.
Bu sefer simulasyonda epeyce deneme yaptım. Sanırım doğru çalışıyor.

Ete


cevat

#32
Erol hocam yanıt teşekkür ederim.

Yeni düzenlediğiniz yazılımı yükledim. Cihazı çalıştırdım.
% 20 lik şarj bitiminde,  yine...  TAM ŞARJ 'a geçemiyor,

Cihazda 2.7v. toplamda, 2 ad pil var ve yine  TAM ŞARJ 'a geçmeden şarjı kesiyor. PİL DOLDU mesajı veriyor. Oysa pil de 2.7v enerji var. 3.2v ta kesime gitmesi gerekmiyor mu?

Erol hocam yazılım bu kısmını da düzenleye bilirseniz.

Şarj cihazı kullanılabilecek seviyeye gelmiş olacak.

Saygılarımla

ete

Bu iş yazılımla olmaz. Çünki yazılımda bir şey yok. Sorun offset ayarında.
Sen en iyisi birde şöyle dene bakalım.
2 adet pil bağla. Ancak pillerin gerilimi yaklaşık 2,5V civarında olsun.
Pil voltajını alete bağlı değil iken bir ölç. Sonra bağla alete.
İlk etapta ekranda pil voltajını gösterecektir. Ölçtüğün voltaj ile ekranda gözüken pil voltajı eşitleninceye kadar 4K7 trimpot ile ayarlama yap. Yaklaşık eşitliği sağladıktan sonra yeniden bir şarj denemesi yap bakalım.

Ete

cevat

#34
Erol hocam

bu aşamalar cihazda şıkır şıkır çalışıyor. Voltmetre ile Denetleyicinin Kalibrasyon ayarı TAM .
2 ad pil takıyorum 2.7volt ölçü aletiyle, denetleyici aynı ölçümlemeyi yapıyor. Denemek için 18v bataryayı takıyorum. Batarya voltajı ile ölçü aleti voltajı aynı 19.2 bu arada diğer ölçü aletiyle de denetleyicinin AN0 giriş voltajının kontrol ediyorum. ( LM317 tam yük 30v. AN0 5v civarı, 2 ad. pilde AN0 0.5v civarı)

Yazılımla bir ilgisi mi var dediğim,

Cihaza 2 pil bağlıyorum ekranda, 2.7volt  okuyorum. menü seçeneklerinden 2 ad. pili seçtiğimde %20 şarj başlıyor, başarıyla sonlanıyor, TAM ŞARJ 'da 30volt şarja başlıyor  tam 1 dakika kadar devam ediyor. PİL DOLDU mesajı ile şarj sonlanıyor.
Şarj bitiminde devre gerilim ve akımı kestiğinde, ekranda 2.9v dolum voltajını okuyorum. 2 ad. pil dolum  sonrası 3.2v olması gerekmez mi? Şarja devam edilmesi gereken yerde, şarjı erken bitiriyor. Gariplik burada... Bence yazılımda bir sıkıntı var...

Şu an ki test aşamaları ve sonuçları bunlar hocam,
SONUÇ... : TAM ŞARJ da dolum yapmaya başlıyor  1 dakika sonra şarjı kesiyor ve PİL DOLDU mesajı... netice, eksik şarj
en baştaki yazılımı da tekrar yükledim ( chargeryeni.zip) aynı sorun onda da var. Devre bu haliyle kullanılacak gibi değil.
Saygılarımla,

ete

"Devre bu hali ile kullanılacak gibi değil" cümlesi doğru olsa bu aleti ben evde kullanıyor olamazdım. Tamamen kendi pillerin ile ilgili bir sorun ve devre bu hali ile sana uygun değil demek daha doğru olur sanıırm.
Önceden de söyledim. Yüksek voltajla şarj edilmiş özellikle aşırı şarj edilmiş pillerin maalesef iç dirençleri düşmektedir. Bu ise progamın hedef aldığı şarj sonunda ulaşılacak pil voltajına pilin 1 dakika içinde ulaşması anlamına geliyor. Bu nedenle programda pili doldu zannedip pil doldu mesajını vermektedir.
Ancak sıfır bir pil gurubunu alete bağlarsanız hiç de öyle çalışmadığını göreceksiniz.

Programın pil şarj kriterlerine uygun değerlendirmeleri vardır. NiCd pillere pil başına aslında en fazla 1,5V şarj voltajı verilmesi gerekiyor ben 1,60 V kabul ediyorum. Zira 1,5 olarak kabul edersem pillerin eksik şarj edildiğini gözlemledim. Sonuçta program şarjın tamamlanmasını aşağıdaki kriterlere göre belirlemektedir.;
1. Pil voltajı yani (pil adedi x 1,60) değeri okunan pil voltaj değerine eşitlenmiş ise, daha açık bir ifade ile ADC den okunan pil voltajının Olması gereken Pil voltajına eşit olması durumunda sistem şarjı keser.
2. Piller tam şarj konumuna gelince voltajları pil başına 10-15 mv civarında düşme yapar. Buna negatif Delta V denilmektedir.
    Program bu düşmeyi de takip eder ve yakaladığı anda şarjı sonlandırır.
Programda bu işi yapan komut satırı şöyledir.
       IF (KALAN>=fark) OR (okunan=>PILVOLT) THEN
         PIL=1:PORTA=8:goto SON
       ENDIF
Ön şarj işleminde zaten şarj edilmiş olan pillerin zorlanarak yeniden şarj edilmesi durumunda çabuk bir şekilde zaten dolu olan pilin tespit edilmesi amacı ile bu tespit hızlı bir biçimde yapılıyor. AKsi taktirde piller yeniden aşırı şarja maruz kalabilmektedir. Ama tam şarj konumuna geçilmiş ise doluluğu tespit edilen pile 15-20 dakika kadar daha şarj tatbik edilerek iyice dolması sağlanmaktadır. Sebep tabiiki pilleri idi. Ama her nedense kimse pillerine toz kondurmuyor. Sağlamdır deyip devreye kabahat buluyorlar.
Benimde evde bozuk olan yani aşırı şarj voltajına maruz kalmış pillerim var. O piller aynen sizin dediğiniz şekilde davranıyorlar. Ama doğru olan pillerde mevcut ve onlar gayet güzel şarj oluyorlar.

Sonuçta devre basit bir mantığa dayanıyor. AKım takipçisi, pil akım çekerse (iç direnci var ise) yeterince voltaj besler. Pil akım çekmez ise devrede ona voltaj vermez. Bu iş otomatik hallediliyor ve programın buna bir etkisi yok maalesef.
Programda olması gereken mantık kuralları çerçevesinde şarj işlemini kontrol etmeye çalışıyor. Çalışıyor diyorum çünki başarılı olduğu konusunda idaalı değilim. Bana göre görevini yapıyor ama değerlendirmeyi, kullananlar yapsın isterim.
Sonuç olarak devre size uymuyorsa kullanmazsınız ama genelleme yaparak bu hali ile devre kullanılacak gibi değil dememeniz gerekir. Çünki kullananlar var!!!!!!!!. Yalnızca devre bana uygun değil demeniz daha uygun olur sanırım.

Ete

cevat

#36
Yanıt için teşekkürler,

Şarjlı piller dolum sınırına geldiğinden böyle davranabilecekleri aklıma gelmedi. Bu da bir tesbit tabii ki...
" Devre bu haliyle kullanılacak gibi değil..." sözüm %20 lik şarjın bitiminde, 1 dakikalık TAM ŞARJ dan sonra gerilim ve akımın kesilmesiyle, piller tam dolum yapılmadan, şarjın kesilmesine demiştim.
Ancak,  Şarj cihazı yapılırken elimde bulunan 7-8 ad şarjlı pillerin ve bataryanın tamamının, şarjları doluluğa yakındır. Devre bu voltajların doluluğa yakın olduğunu tesbit edip, şarjı kesiyorsa, "  burada devre görevini yapıyor " derim.
Şimdi elimdeki pil ve bataryanın, voltajlarını düşürüp  tekrar şarj edilmesi gereken seviyeye getirdikten sonra, tekrar testlere başlarım. Olmazsa; yeni, yeni piller alır, devreyi kullanmaya devam ederim.

Erol hocam... "Sizi çok yorduk. Hakkınızı helal edin. Sabrınıza ve ilginize çok teşekkür ederim."

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Saygılarımla,

sami2222

Yalnız  Ni-cd Pillerin Önce desarj olması gerekiyor bunu otomatik yapan bir devre var mı?

ta2lt

#38
 teşekkürler

ete

Rar dosyası içinde LYT uzantılı dosya olduğunu sanmıyorum. Olsa olsa LAY uzantılı dosya olabilirki oda Proteus dosyası değil Sprint-Layout dosyasıdır. Ben PCB leri Proteusta hazırlamıyorum. Lay dosyası ile uğpraşmayın diye DOC uzantılı dsoya içine PCB dosyalarını ekledim. Onu kullanın.
Çok istiyorsanız aşağıdaki linkte LAY uzantılı dosyaları yükleyip inceleyebileceğiniz bir program mevcut. Onu yükleyip görebilirsiniz.

http://www.abacom-online.de/updates/Sprint-Layout60_Viewer.exe

Ete

ta2lt


yavuz40

sayın hocam bu devrede lm 317 yerine 338k kullana  bilirmiyim .

ete


yavuz40

sayın hocam yayınladığınız şarj sistemini daha önce yaptım gayet güzel çalışıyor.hatta enson yayınladığınız 2pilden 18pile kadar olan programıda yükledim 12v-14.4v-18v 1300mh bataryaları hiç sorunsuz şarj ediyorum. Emeginize  sağlık. mobilyacı olan akrabamın isteği üzerine yeni bir devre daha yaptım besleme için 30v 1.2ma sviçmod adaptör kullandım.piki de lm2576 ile besledim.12v ve 18v iki bataryam vardı her ikisinide başarılı bir şekilde şarj etti. mobiyacı akrabamın 12v bataryası bozuktu onu şarj etmedi. velhasıl konya sokakta esnafın birine bataryanın yenisini yaptırdım 2200 ma pil taktı şarza taktım yaklaşık 570ma akımla şarz etmeye başladı 3 saatin sonunda piller aşırı ısınmaya başladı şarzıda birtürlü solandıramadı.şarzı yarıda kesmek zorunda kaldım. pilleri kutusundan çıkarttım 10 pilden ikisi 1600ma takılmış tekrar pilciye gittim 1600ma ları 2200ma ile değişti tekrar şarja taktım 3.5 saatin sonunda piller yine dolmadı ve ısılarıda 74dereye cıktı şarjı yine kesemedi sorum pilerin bozuk olma ihtimali varmıdır.

ete

Eşit olmayan pillerin şarjında küçük değerlikli olan akımın çoğunu üzerine alır. Bu ise aşırı ısınmalarına yol açar. Aşırı ısınan pil bozulabilir. Yine bir dengesizlik olduğu aşikar. Bu kadar kısa sürede pillerin bozulacağını pek sanmıyorum ama hem şarjın kesilmemesi hemde pillerin aşırı ısınması ortada bir terslik olduğunu gösteriyor.
Bu programda pillerin belirli bir seviyeye kadar şarj edilmeleri sağlanmaktadır. Şarj voltajıda pillerin kendi iç dirençlerine bağlı olarak otomatik ayarlanır (akım takipçisi denilen sistem) aşırı ısınan pillerin ise iç dirençleri değişir. Galiba sende olan sorun bu. Sonradan ilave edilen pillerin iç dirençleri , sonradan ilave edilenlerden farklı hale gelmiş benim tahminim budur. Bu nedenle çektikleri akımlar farklı olmaktadır. Bu sistemle onların şarj edilmeleri zor. Belki program içinden parametre değerini düşürerek şarj edilmelerini sağlayabilirsin ama ne yazıkki bir kısmı tam şarj olurken bir kısmı yarım olacaktır. Bu olay bütün şarj yapan cihazlarda yada şarjlı pil ile çalışan cihazlarda yazılan ikaza güzel bir örnektir. Ne yazar orada?,
Lütfen aynı cins ve kapaditede pil kullanınız yeni pillerin yanında eskilerini kullanmayınız ve buna benzer ikazlar yer alır. Bütün sebep bu olaydır.

Ete

Powered by EzPortal