avatar_ete

Havya Sıcaklık Kontrolü

Başlatan ete, 04 Eylül 2011, 19:46:31

ete

Triac AC gerilim altında sürekli iletimde kalmaz. Gate ucunu low'a çekerseniz hemen kesime gitmez ama ilk sıfır noktası geçişinde kesime gider. Buradan da şu sonuç çıkar. Triac yalnızca sıfır noktasında kesime gider. AKsi taktirde sürekli iletimde kalır.
Benim sistemde köprü diyotdan geçirilmiş şebeke sinyali 100 Hzlik bir frekansa sahiptir. Bu özellik nedeni ile hem tristörü hemde triacı kesime götürür. Buna şüphe yok. Zaten orada 100 hz olmasa triastörüde kesime götürmek mümkün olamazdı.
Senin sorunun köprü diyotun kalitesinden kaynaklanıyor olabilir. ELinde skop var ise köprü çıkışına bakmanı öneririm. Orada DC değil 100 hz lik sinyali görmen gerekir. Kullandığın köprü 220V AC ye dayanacak güçte olmayabilir. Voltaj olarak buna uygun olmayabilir. Kısaca sistemin iletimde kalıyor ise ya köprü diyot bozuk yada tristörün bozuktur başka bir sebebi olamaz.
Köprü çıkışında kondansatör falan koymadın umarım. Koyarsan bütün iş bozulur. Şemaya sadık kalmanı öneririm.

Ete

rayman

Analog devrelerde çok iyiyimdi. 100 hz'lik sinyal sanırım sizin  pwm'in ürettiği sinyal . Ki Tristör bu sayede Anahtarlama yaparak , Havya'ya Direk akım gitmiyor. Ayrıca Beslemede Kondansatör koyulmaz. Çünkü Dc regüle yapmıyoruz. Kondansatör koyulmamasının sebebi Tristör'ün sürekli İletimde kalmamasını sağlamak şarj vede deşarjını düşünürsek. Ama Köprü diyotumda bilerek alıyorum ki zaten piyasakilerin çoğu 1000 volt olarak satılıyor.

ete

Hayır şebeke voltajını bir köprü diyottan geçirir ve kondansatörle regüle etmez isen artı uçtan çıkan sinyal 100 hz lik sinyaldir. Bu odur. PWM ne uyguladığım mantık 1Hzlik bir sinyaldir.  Tristöre 1 Hz lik bir sinyal uyguladığım zaman örnek vererek açıklarsam daha iyi anlayacaksın. Diyelimki 500 ms HIGH ve 500 ms LOW uyguluyorum tristöre. Ancak tristör 100 Hz ile beslendiğinden çıkışında High süresince görülen 100 Hzlik bir sinyal görürsün.

Dolayısıyla ben tristörün gate ucuna sürekli HIGH uygulasamda o saniyede 100 defa açılıp kapanır ama göz bunu farketmez.

Ete

BGAA

Ben bu projeyi ne555 entegresi ile yapmak istiyorum sizce calısırmı birde havya max kac amper ceker   :)
birde ben tv den cıkardıgım guc transistörü is gorurmu transistor altta   

ete

Pic kısmını iptal edip 555 den 0-1 hz dolayında bir sinyal alıp kullanabilirsin. Güç transistörü ile işin yok. Sana tristör lazım.

Ete


BGAA


abayram


ete

Trafolar 2x9V olarak seçilmiş. Halbuki baskılı devre 0-9V olarak verilmiş. DOlayısıyla benim verdiğim PCB yi kullanacak isen bu trafolar olmaz. 2x9 değil tek 9 V çıkışlı trafo kullanman gerekir. Kendin PCB yapacak isen bu seçtiklerinde olur elbet. Her bir çıkışı bir diyot ile doğrultur köprü diyot kullanmazsın. Ama PCB tek çıkışlı trafo içindir.

Buzerler de devreli buzzer olarak seçilmiş. Sana devresiz buzzer gerekiyor. Ne farkı var dersen;
Devreli buzzerler genelde 12V ile çalışır iki ucu vardır. Beslemeyi bağladığın zaman buzzer kendi içindeki osliatörü ile ötmeye başlar. Devresiz buzzer çıplak piezo buzzerdir. İçinde devre falan yoktur. Genelde masa saatleri içinde bulunur. Voltaj verince ötmez illaki sesi sen üretmelisin. Program bu sesleri üretiyor zaten.

Buzerlerde yanlış seçim.

Ete


abayram

pcb de değişiklik yapmam gerekiyor sanırım. gerçi bu trafolarla da olur gibi geldi. 2*9 trafonun yalnızca ilk 2 çıkışını alıp kullanırım diye düşünmüştüm. bu şekilde köprü diyor üzerinden hallederim diye geçiyordu aklımdan.

1,2VA 0-9 - http://www.hatfon.com/TRAFO-ASL-102109-12VA-0-9-230V-ASLAN,PR-64597.html

bu trafo sanırım boyut olarak da sorunsuz işimi görecektir. doğru mudur hocam ?

ete

Yanlızca 2 çıkştan birini kullanırsan gereken akımı alamazsın o trafodan. Sorun bu 2x şeklinde kullanman gerekir.
trafonun 2 watt olması gerekir diye düşünüyorum. Ama verdiğin linkteki de çalışabilir. Şimdi hatırlamıyorum devrenin ne kadar akım çektiğini ama pic yaklaşık 7 ma dolayında çeker led yanacak ise 10da 10 ma çeker. Biraz da tristör tetiklemek için gerekir dersek sana lazım olan yaklaşık 50 ma dolayındadır. 1,2VA lik trafo sana nerden baksan 120 ma akım verir. Buda yeterli olur.

Ete

tiviki

#70
bende bitirdim

abayram

projeyi bitirdim. çalıştırdım ve sorunsuzdu. kapatıp yeniden açtığım zaman ikaz ışığı sürekli yanıyor. potans ile nasıl ayar yaparsam yapayım ışık da değişiklik olmuyor. bu durumda cihaza havya bağlı değil. çıkışda voltajı ölçeyim dedim 82-86 volt arasında bi volt veriyor. potansı çevirsem de bu değişmiyor.

neden böyle bir sorun oluşmuş olabilir hocam ?

ete

Ya pic çalışmıyor yada tristör bozulmuş. Birinden birini değiştirerek tekrar denemen gerek.
Ete

abayram

hocam,

açıyorum aleti. ışık sürekli çalışıyor. bir süre sonra normale dönüp yanmaya sönmeye başlıyor. kontrol ediyorum şimdi çalışıyor. sadece potans ters çalışıyor şemaya göre yapmama rağmen. sağa doğru çevirince kısıyor sola doğru çevirince açılıyor.

benim anlamadığım,
cihazın düğmesini açar açmaz çalışmaya başlamıyor. ışık sürekli yanıyor, 40-50 sn sonra ışık yanıp sönmeye başlıyor.

entegreyi de değiştirip denedim, transistörü de durum değişmiyor.

ete

Şimdi anladım. İlk açılışta program pot okuyor. Pot un seviyesine bakarak belirli süre havyayı direk sürüyor. Amaç bir an önce havyanın ısınması. En kısık konumda direk sürme sıfıra yakın sürede en yüksek konumda ise epeyce yüksek sürededir.
Bu programın özelliğidir ve faydalı bir özelliktir.
Pot ters çalışıyor ise pot un orta ucunu bırakıp diğer iki uca bağlı kabloları yer değiştir düzelir.
Ete

Powered by EzPortal