avatar_ete

Saat Projeleri

Başlatan ete, 05 Eylül 2011, 11:13:26

FormUser

devre şemasında veya kodlama kısmında değişiklik yapmayı gerektiren durumlar oluşur mu
şerit ledler için kullanmam gereken voltaj ve amper değerleri yaklaşık olarak ne kadardır veya nasıl hesaplayabilirim
saygılar

ete

Her bir led X kadar voltaj ve Y kadar akım isterse ve sen bunların 3 tanesini seri bağlamışsan ne kadar akım çekeceğini hesaplayamıyormusun? Hesaplayamıyor isen ayıplamıyorum ancak bunu düşünüp düşünmediğini merak ediyorum.
Şekle bakılırsa 3 seri ledin var. Led akımlarını bilmiyorum. Diyelimki her bir led 3V ve akım olarak da 50 ma akım istiyor.  Öncelikle seri 3 adet bağlandığı çin her bir segment voltajın 3x3=9 v dan aşağı olmamalı. Sen oraya 10-12V arası bir voltaj ver. Ama akım sınırlama direncide kullanç Direncin nasıl hesaplandığına gelince;
R=(Vin-Vled*led adedi)/toplam çekilecek akım.
Akım meselesine gelince her biri 50 ma akım çekiyor ise ve ledler seri oldukları için sana segment başına 50 ma akım gerekecek tir. Bu durumda akım sınırlama direncin R=(12V-9V)/0,050 = 60 Ohm
Her bir displayde 7 adet segment olduğu için 7*50=350 ma akım ve 12V besleme voltajı gerekecektir. Her bir segment için de 56 Ohm yada 68 ohm seri akım sınırlama direnci kullanmanız gerekecektir. Bunları benim farazi olarak aldığım (3V/50 ma) lik led parametresine göre hesapladım. Siz kendi hesabınızı  elinizdeki ledlere göre yaparsınız artık.
Her bir display için 350 ma akım ve bunuda kaç display var ise onunla çarpmanız gerekiyor. Voltaj değişmiyor.
Ete

FormUser

verdiğiniz bilgiler , özverili ve sabırlı bir şekilde yapmış olduğunuz açıklamalar için teşekkürler.
çalışmalarınızda başarılar yaşamınızda sağlıklı bir ömür dilerim.

Mustak

   Merhabalar,
Elimden geldiğince yardımcı olamaya çalışayım.  Ekte power point ile hazırlamış olduğum şemalar ve rgb şerit ledleri sürmek için pcb mevcut.
Şerit led ile bu işi yapmaya karar verdi iseniz. Kaliteli şerit led kullanmanızı tavsiye ederim.  Çünkü ben devre bağlantıları düşüncesiyle çok uğraştım. Sonra fark ettimki şerit led belli bir süre sonra kendi içinde saçmalıyor.
    Diğer bir nokta Pic çıkışı 5 volt ile 12 volt led süremiyorsunuz. Önce Npn bir transistör onunla PNP bir transistör sürerseniz 5 volt ile 12 volt anahtarlayabiliyorsunuz.
   Rgb seçimi için ben hazır devre kullandım. Gitti gidiyorda bulabilirsiniz. 
Yanlış hatırlamıyorsan 3 led 50mm tek renkte 20 mA çeker aynı anda 3 rengi sürerseniz 60ma yapar gibi bir mantıkla 8 rakamı için 480ma *6 dijit 3 amper hesabı ile çılgın milyonculardan 15 tl 3.5 amperlik bir güç kaynağı kullandım.
2.sayfadaki devreyi kurdum.
   Saatin devresi Ete hocamın çalışması. Ben sadece led serit sürme tarafını düzenledim. Daha önce rgb vu metre yapmıştım. Tek transistör işimi görmüştü.
Bu bilgilerin işinizi görmesi dileğiyle iyi akşamlar.   

Mustak

  Tekrar merhaba,
sonradan hatırladım. Saat tarafının ütü ile pcb çıkarma işini düzgün beceremeyince sürücü devresine 595 aktarıp parçalı bir şeyler  yapmıştım.
     Şerit led sürücüsü hazır kullandığım için ekstra bir direnç ilave etmedim. Edilse olur mu  olur led ömrü daha da uzun olur. Ete hocam yukarıda hesabından bahsetmişti.
  Proteus çalışmaları da ekli dosyadadır.
Kolay gelsin.

xc10

Arkadaşlar ete hocanın saat45 projesini yüklerseniz sevinirim...

ete

#306
Özellikle Saat(45) projesini mi istiyorsun ? çünki aynı projenin DS1302 li olanı ve DS1307 li olanı mevcut diye hatırlıyorum.
Benyinede projeyi buraya ekliyorum.

Ete

xc10

teşekkür ederim hocam...ds 1307 li versiyonu istiyorum...

xc10

Ayrıca bu projeye dht11 sensörü eklentisi yapılarak ekstra nem ölçümü yapılabilir sanırım bunu bir denemek istiyorum...Sizin bir çalışmanız oldu mu bununla ilgili olarak..Yada olacakmı?

ete

Onu denemedim ama dht11 ile ayrı bir proje yapmak daha uygun olur. Zira hem nem hem sıcaklık sensörü olduğuna göre Ds18B20 yi çıkartıp yerine DHT11 eklemek gerekir.

Diğer dosyayı yukarıya ekledim.
Ete

xc10

Bu dht11 sensörü karmaşık bir haberleşmeye sahip gözüküyor,ama iki işi yapması bakımından çok hesaplı...Bakalım inşallah başarabilirim...

haliltarhan

Ete hocam bu devrenin (saat (45_ETE)) ares çizimi lazım yardımcı olabilir misiniz?

ete

Yardımcı olamam. Çünki PCB çizimlerini yapmadım. Yapsaydım zaten dosya içine koyardım.
Yeniden de yapmam mümkün değil. Üstelik PCB için Ares de kullanmıyorum.

Ete

Mc.ildiri

Osilatörlerin sorun yarattığı tamam. Peki bazı devreler gördüm ve DS1307 ye bağlı saat kristaline PIC lerde kullandığımız gibi kapasitörler bağlamışlar. Bunun bir artısı eksisi varmıdır.
Bir diğer sormak istediğim, DS1307 nin veri alış verişi yapan bacakları ile pozitif güç arasına konan dirençlerin bir sabit değeri yokmudur. 1K, 4k7, 10K kullanılmış devreler gördüm yani doğrusu nedir.
Teşekkürler.

karacan451

#314
Bu kapasistörler kristalin frekansını aynı değerde tutmaya çalışıyor. Kapasistörlerin değeri değişirse frekansı değişmektedir. Bu dirençler haberleşme yolu kablo mesafesi  arttıkça direnci azaltman azaltman lazım.

Powered by EzPortal