avatar_Burak

RF alıcı verici ve PIC

Başlatan Burak, 26 Mart 2013, 17:20:55

Burak

Hocam Merhaba ;

Ben geçenlerde ebay'dan aşağıda linkini paylaştığım bir 433MHZ rf alıcı ve verici devresinden aldım ...
çünkü kendimiz yapmaya çalıştığımızda astarı yüzünü geçiyormuş diye öğrenmiştim bende bir çift ısmarladım ve 20 güne geldi .. Ama ben bunun hangi mantıkla çalıştığını bilmiyorum .. Yani ... Bir adet alıcı devresinde bir tane'de verici devresinde pic kullanarak bunların iletişimini nasıl sağlayabilirim ...
"Infrared verici" başlığında kendimi ilerlettim ve 4 kanallı bir kumanda bile yapmıştım fakat , bunları nasıl kullanacağımı bilmiyorum , aslında araştırdım ama nasıl çalıştığını pek anlamadım ...Yani mesela belki aptalca bir soru olacak ama , bu cihaz üzerinde 433 MHZ bir kristal var sanırım çünkü kristal üzerinde öyle yazıyordu , yani 433MHZ lik bir hızda sinyale sahip birşey benim 4 mhz'lik işlem hızında bir PIC'im le nasıl senkron çalışacak ? mesela bununla ilgili alıcı ve vericili temel bilgileri içeren bir devre paylaşsanız bende onu anlasam ardından da geliştirsem çok güzel olacak ETE hocam ... Herzaman ki gibi bizden babamız gibi bilginizi esirgemediğiniz bu konudada yardımcı olmanızı istiyorum ... Çünkü ben RF ve IR tarzındaki iletişimli devreleri çok seviyorum ...
Hoşçakalın !

http://www.ebay.com/itm/New-1pcs-433Mhz-RF-Transmitter-And-Receiver-Kit-For-Arduino-Project-EP98-/111037982767?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19da61282f
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

RF Konusunu hiç bilmediğin ortaya çıkmış bulunuyor.
Öncelikle 433 Mhz nedir onu açıklayayım. Yüzlerce kez açıkladım ama her seferinde yeniden açıklamak zorunda kalıyorum.
Bu frekans vericinin taşıyıcı sinyal frekansıdır. Data verisi bu sinyale bindirilip RF yolu ile havaya verilir.
ALıcı ise 433 Mhz kısmını süzer ayırır ve out ucundan sana data veri sini verir.
Vericide  3 pin gözüküyor. Bunlar +besleme, GND ve Data_girişi dir. Birde yukarı tarafta Anten pini var oraya bir şey bağlanmamış. Oraya 17 cm uzunluğunda bir kablo bağlarsın.
RF yolu ile yollanacak bilgi Data_in girişinden verilecektir.

Alıcıda ise yine 4 adet pin görüyorsun. Bunlar, +besleme, GND, Data_out, ve Anten pinleri olması gerekir. Ancak senin devrende anten ucu yine ayrılmış ve boşta bırakılmış Onun yerine 2 adet data pini var galiba. Ante ucuna yine 17 cm bir kablo bağlarsın. Data ucu vericiden gelen data bilgisini verecek olan pindir. Gerisi al ver işleminden başka bir şey değil.

Ete




Burak

Hocam peki yazacağımız program için bir baud rate tavsiyeniz var mı , ikincisi ise , Infrared alıcı verici devresinde alıcı değerleri tersleyerek aldığı için , alıcıdaki serin2 komutunu invert ederek alması yönünde bir program yazmıştık yani bunda da mı aynısı olacak ?
Son olarak antenlerden bahsettiniz ... Onları yapmazsak yani anten kısımlarına 17cm'lik kablo lehimlemezsek çok çok çok az mı mesafede iletişim kurulur ? yada çok mu kötü alış-veriş yaşanır ?

Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Bana kalırsa 9600 baud ile başlayarak sorun oldukça bir kademe aşağı inmelisin.  2400 baud hemen hemen bütün RF modüllerinin haberleşebileceği bir hızdır.

RF sisteminde tersleme gerekmez. Anten kullanmaz isen haberleşme mesafesi cm seviyesine düşebilir.
433 Mhz için anten boyu hesap ile bulunur. Bu hesaba göre boy 17,1cm gibi bir şey olması gerekir.
Rastgele kablo bağlarsan sistemin doğru çalışmayabilir.  Ayrıca anten empedanslarınında tutturulması gerekir.
Örneğin hazırlayacağın PCB de anten pinini 3-4 cm öteye yerleştir ve aradaki bağlantı kanalının etrafına ground_Plane yap. Yani etrafını GND ile çevrele. Bu antenin empedansını yaklaşık 50 ohm civarina ayarlar. Buda senin için yeterli olur.
Yapmaz isen sistem yine çalışır ama randıman düşer.
Birazda merak ettiklerini deneyerek bulman senin için daha yararlı olacaktır. Böylece bulduklarını unutmazsın.
Ete

Burak

Evet hocam uğraştım yaptım :) sadece danışmak istediğim bişi var ;

Hani o bahsettiğiniz anten çıkışları varya , ben oralara küçük kablolar monte ettim hemen hemen 15-17 cm civarında ve onları alıp gnd'ye bağladım ve RF sinyal alışverişlerim yoluna girdi ...  acaba neden ? bir fikriniz var mı acaba ?
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Aslında anten girişini GND ye kısa devre etmiş oluyorsun. Ama bir yandan da kablo boyu sana yeterli anten özelliği sağlıyor. GND ye bağlamış olman antende aranan 50 ohmluk empedansı sağlıyor olabilir. Başk izah tarzı yok zaten. Bence sakıncalı bir durum ama memnun isen öyle kullanabilirsin.
Ete

Burak

#6
Hocam GND ye bağlamayıncada hiç sinyal alamıyoruz bende bu şekilde bir yöntem denedim ... ne gibi bir zararı olur sizce ?
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Memnun isen kullan demiştim. Gnd bağlantısını yapmayınca sinyal alamamış olman bece garip .
Bana göre sinyal zayıflar başka bir zararı olmaz. Ama sen zaten bağlamayınca çalışmıyor diyorsun.

Ete

Burak

Hani kisa devre demissinizya hocam yanabilirmi yani anlaminda sormustum , fikriniz benim icin degerlidir ...
Ω Gens Una Sumus Ω

İlyas KAYA

Günay bey;

Anteni kablo ile şaseye bağlamanız bir sıkıntı çıkartmaz ama neden iletişim sağlayamadığınızı anlamak için anteni şaseden ayırıp veri hızını düşürüp deneyin.

Belli ki iki ayrı marka ve iki ayrı frekans da veri alışverişi yapmaya çalışıyorsunuz. Yüksek ihtimal birisi 433 mhz diğeri 433.92.

Siz anteni şaseye bağladığınızda yükselen frekans kayması ile birlikte veri transferi sağlanabiliyor.

Olmazsa alıcı modül üzerindeki ayarlı bobin (varsa) vericiden veri sürekli gelirken onu ayarlamayı deneyin. Yalnız her ayarda elinizi oradan uzaklaştırmalısınız. Yüksek ihtimal bir noktada frekansı yakalarsınız.



Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Burak

Yok aslinda ilyas abi soyle oldu ; ilk baslardan sikintisiz ve hatta anten noktalarinda ne lehim nede bir kablo varken cok iyi calisiyordu fakat ardindan bir sure sonra ne olduysa oldu ve bu sekilde calismamaya basladi , taki ben rasgele elimle uzerinde bulunan bobin sargiya dokunana kadar ... Sonra gordumki ben onu toprakliyorum yada adini bilmedigim baska birsey yapiyorumve bende boyle dusundum ... Bu durumdaki yeni fikriniz nedir ilyas abi?
Ω Gens Una Sumus Ω

İlyas KAYA

Günay bey;

Eğer bobin sargıya dokunduğunuzda düzeliyorsa dediğim gibi frekans kayması var.
Radyo gibi düşünebilirsiniz.  Yayını yakalasanızda sesler gelse de tam frekansa ayarlamazsanız cızırtılı olur.

İşte sizde şuan veriyi alıyorsunuz ama çok gürültülü olduğundan ara sıra kaçırıp alamıyor, ortamdaki en ufak bir değişiklik ya kesiliyor yada doğru frekansa doğru kayma yapıyor.

Bence aynı frekansda kristalli bir çift alıcı/verici modül kullanın.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Burak

İlyas abi yukarida linkini paylasyigim alici verici cifti bu baktinizmi bilmiyorum ama , kristal sadece vericide mevcut alicidadami kristal olsa iyi olur diyosunuz yani ??
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Bu TX - RX çiftinde bir gariplik var zaten. Açıklamaları okuyun.
- external anten demiş 32 cm kablo diyor böyle bir anten olmamalı bence
- verici frekansı 433 Mhz diyor ama alıcı frekansı 433,92 diyor. Buda olmamalı. Ya ikiside 433 yada ikiside 433,92 olmalı.

Bence yanlış seçim.
Ete

Burak

Hocam lafi acilmisken bazi piclerde pinlerin uzerinde tx rx ibaresi goruyoruz onlar nedir nerelerde ve nasil kullanilir ozetle acaba ?
Ω Gens Una Sumus Ω

Powered by EzPortal