avatar_ete

Lcd arka aydınlatmasının kullanılması.

Başlatan ete, 28 Mart 2013, 11:10:12

ete

Son günlerde pek çok kişiden devrem çalışmıyor yada doğru çalışmıyor şeklinde mesajlar alıyorum. Genellikle devrenin tutarsız çalışması yada lcd nin doğru çalışmamasını şikayet konusu yapıyorlar.
Bir çoğu sorunu çok iyi izah edebildiğ için hemen problemi anlıyorum "lcd arka aydınlatma bağlantısının yanlış yapılması." Bir kısmı ne hikmetse hep programa yoğunlaşıyor ve ısrarla programda hata olduğunu belirterek ne yapılması gerektiğini soruyor. Ama sonradan anlaşılıyorki asıl sorun lcd arka aydınlatmasının direk 5 v ta bağlanarak ışığın aşırı akım çekmesine sebep olmak ve böylece asıl programı çalıştıracak olan işlemcinin bu soruna bağlı olarak doğru dürüst çalışamamasına sebep olmak. Bu durumu göz önüne alarak bir konu açmayı uygun görüyorum. Özellikle acemilere seslenmek istiyorum.
Yaptığınız devrelerde genelde arka plan ışığının bağlantısı gösterilmez. Bu nedenle önce devrenizi ışıksız olarak çalıştırmayı deneyin. Her şey yolunda ise aşağıdaki açıklamaların yardımı ile ışığınızıda bir şekilde bağlayın.
Arka plan aydınlatması günümüzde genelde led ile yapılmaktadır. Eskiölcd lerde normal ampul şeklinde aydınlatmalarada rastlanmaktadır. Genelde çalışma voltajı 3,8V ile 4,2 V arasında değişmektedir. Aydınlatmanın çektiği akım ise ortalam 80 -100 ma dolayındadır.
Böyle bir ısık sistemine direk 5V verirseniz  elbette beklenenden fazlasını çekecek ve 7805 in limitlerini zorlayacaktır. Bu nedenle mümkünse bu ışığı ana besleme kaynağından bir seri akım sınırlama direnci kullanarak besleyin. Hesabını aşağıdaki gibi yapın.
Işık voltajını  biliyorsanız onu hesapta kullanın bilmiyorsanız ya aşağıdaki denemeyi yaparak yaklaşık voltajıntespit edin yada emniyet açısından 3,9V olarak kabul edin.
Ayarlı bir güç kaynağınız var ise 2,5 volta ayarlayıp arka ışığın beslemesine bağlayın. Voltajı yavaş yavaş artırarak ekran aydınlatmasına bakın. Aşırı olmamak kaydımile gözü rahatsız etmeyen bir aydınlatma seviyesi yakaladığınızda aydınlatma voltajınız güç kaynağının çıkış voltajıdır.
Şimdi seri direnci hesplayalım.

R= (Besleme voltajı - Işık voltajı) / 0,080
Burada 0,080 ışığın çektiği akım olarak kulanıldı ve 80 ma alındı. Gerçek değerini biliyorsanız onu kullanın.
Örnek yapalım. 12 V kaynaktan ışığı besleyeceğimizi düşünerek seri direnci hesaplayalım.
R=(12-3,9)/0,080=101 ohm  . Standart direnç 100 ohm olduğu için 100 ohm kullanabilirsiniz.
Aynı ışığı 5V ile beslesek direnç ne olmalıdır diye sorarsak;
R=(5-3,9)/0,08= 13 ohm çıkacaktır. Standart direnç olarak ya 12 ohm yada 10 ohm kullanmak gekir. Işık miktarının az gelmesi durumunda direnç değeri küçültülmesi gerekir. Işık fazla geliyor ise direnci bir kademe büyütmeniz önerilir.
Ete

Not: buradaki bilgileri biraz teori birazda kendi tecrübelerime dayanarak verdim. Farklı voltaj ve akımlarla çalışan lcd arka aydınlatmaları ile karşılaşmış kişiler değerleri buraya yazarlarsa bir bilgi birikimi sağlayabiliriz.

Powered by EzPortal