C

PICKIT2 CLONE - USB PIC PROGRAMLAYICI

Başlatan cevat, 19 Mayıs 2013, 15:47:14

hasanemmii

#150
Yıllar önce K128 programlayıcı yapmıştım. Çok memnun kaldığım için öğrencilerime de yaptırmıştım.
Programlama sorunsuzdu. Ancak 16F886 kullanmaya başladığımda, K128 in bunu programlamadığını fark ettim. Listesinde yok.

Çok yoğun olduğumdan. Alelacele hazır piyasa malı bir pickit2 aldım. Üzerinde bir buton, 5 li ve 6 lı ICSP çıkışları ve zif soket var.
Protect li programda 16F886 yı ilk programladığımda programlıyor. Aynı entegreye ikinci kez program yüklemeye çalıştığımda ise daima hata veriyor. Bu neden olabilir?
Pickit2 nin tekrar program yazamadığı pice brenner8 ile sorunsuzca yüklüyorum.
İyi akşamlar.

ete

Koruma aktif edilmiş bir işlemcinin yeniden programlanması normalden daha fazla akım gerektiriyor.
Programlayıcı üzerindeki malzeme yeterli akımı veremiyor ise kod korumasını kaldıramaz.
Bütün programlayıcılar genellikle 5 V dan programlama voltajı olan 13,2V tu üretirler. Bu üretilen voltaj yeterli akıma sahip değil ise dediğiniz arızalar ortaya çıkıyor. Bana kalırsa iki şeyden kaynaklanır bu sorun. Ya 680 uH bobin yeterli büyüklükte değildir yada sistemi süren yransistörler yeterli akımı sağlayamıyordur.

Ete

hasanemmii

Anladım Ete hocam.
Açtım 680uF bobin bildiğimiz direnç kılıfında bir bobin. Sanırım akım çekince gerilim düşüyor. İlk fırsatta daha kalın telli bir bobin bağlayıp deneyeceğim. Gerekirse sararım. Sonuç alınca burada paylaşırım.
İlginize teşekkür ederim.

BaHaDiRK

Merhabalar,

bu foruma kayıt olma nedenim bu programlayıcı projesi.

Merak ettiğim birşey var. Piyasadaki PicKit2 devreleri 3'e ayrılıyor. Sizin projenizde Zif soket ICSP ile ve USB programmer.. buna ek olarak Programmer to go varmıdır acaba ? yada o şekilde güncel başka bir projeniz varmıdır ?

ete

Maalesef bizde öyle bir proje yok.

Ete

BaHaDiRK

Sayın Ete,

Sizin dropbox linkinizdeki dosyaları indirdim.

Baskı devrenizi inceliyordum ama pek anlaşılır birşey değil gibi.

5v - 3.3v kısmı ve butonlu kısım sizin PCB'nizde yok gibi.

Orjinal devre şeması ile sizin PCB'nizi karşılaştırarak bir devre şeması çıkarıp kendi PCB'mi çizmek istiyorum.

Sizin dosyanızdaki devre yapıldığı zaman ;

PicKit2 Clone ( 5v-3.3V ) ( Butonlu ) ( Takılan chip'i tanıyan. Jumper ayarına gerek olmayan )

bir projemidir ?

ete

5V-3,3V kısmı ile buton bu kartta yok. Bunların ne amaca hizmet ettiğini biliyorsunuzdur umarım.
Hiç kullanmayacağınız alternatifler peşinde koşmayın bana kalırsa. Ne yaptığınız biliyorsanız diyecek lafım yok.
PicKit2 orjinali , Button kontrollü olarak bilgisayara ihtiyaç duymadan yalnızca 5V besleme ile işlemcileri programlayabilir. Bunun için üzerinde 2 adet eprom vardır. Önce program bu eproma alınır sonrada alete 5V verip butona bastıkça takılı olan pice programı yazar. Bu tür ihtiyaçlar genelde arazide çalışan yada gittiği yerde yanında PC taşımak istemeyenler içindir.
Artık günümüzde Laptopların boyutu küçüldü her yere gidebiliyor. Bu nedenle buton özelliğinin bir anlamı kalmadı.

5V-3,3V seçimi ise programlanacak işlemcinin özelliğine bağlı olarak yapılması gereken bir seçim.
Bizim kullandığımız 12F - 16F - 18F serisinin tamamı 5V ile programlanabilmektedir. Bir amatörün kullanacağı tiplerden olmayan diğer picler 16bit -32 bit 64  biltlik seriler ise 3,3V ile programlanmaktadır.
Bir amatör iseniz 5V size yeter. Yok ben profesyonel çalışacağım diyorsanız o zaman PicKit2 yapmaya gerek yok zaten bastırın parayı alın bir orjinal programlayıcı olsun bitsin.

Ete

BaHaDiRK

Erol bey öncelikle cevap için teşekkür ederim.

Şirketimde zaten kullandığım PicKit 3 mevcut.

Ben bunu merak ve hobby amaçlı yapmak istemiştim. Ve yapılabilir birşey var ikende olanın en donanımlısı olsun isteidm. Programmer to go zaten şirkette kullandığımız bir özellik. Seri üretimden çıkan kartların programlanması için direk bir USB kablo ile direk program atıyoruz.

PicKit2 zaten bizim kullandığımız işlemcileri desteklemiyor. Ör. 87K22 gibi..

Microchip in kendi forumunda PTG özelliğinin şema kısmını buldum. Bunuda eklemeyi düşünüyorum zaten. Öncelikle sizlerin yaptığı devreyi kurup çalıştırıp sonrada üzerine eklemeler yapmak istiyorum.

İrem hanımın yaptığı deneme kartlı modelde hoşuma gitti. Etrafımda programlamayı yeni öğrenmek isteyenler için veyahutta evde zaman zaman oynamak için bir set yapmayı düşünüyorum bende.

hasanemmii

Alıntı yapılan: ete - 01 Mart 2015, 19:50:57
Koruma aktif edilmiş bir işlemcinin yeniden programlanması normalden daha fazla akım gerektiriyor.
Programlayıcı üzerindeki malzeme yeterli akımı veremiyor ise kod korumasını kaldıramaz.
Bütün programlayıcılar genellikle 5 V dan programlama voltajı olan 13,2V tu üretirler. Bu üretilen voltaj yeterli akıma sahip değil ise dediğiniz arızalar ortaya çıkıyor. Bana kalırsa iki şeyden kaynaklanır bu sorun. Ya 680 uH bobin yeterli büyüklükte değildir yada sistemi süren yransistörler yeterli akımı sağlayamıyordur.

Ete
Ete hocam merhaba.
Pickit2 ile korumalı program yüklenmiş bir 16F886 ya yeniden program yükleme işleminde hata ile karşılaşıyordum.
Dediğiniz gibi 680uH değerindeki bobin yetersiz kalmış. Piyasada satılan 330uH/1A değerindeki bobine sarım ekleyerek 750uH olarak sardım.
Şu anda pickit2 nin programlama sorunu halledildi.
Teşekkürler.

BaHaDiRK

Devreyi yapan arkadaşlara birşey sormak istiyorum.

18F2550 'nin 1 numaralı pini yani MCLR boşta ?

bu şekildemi yaptınız ?

onepiro

Merhaba;
Paylaşılan şemada 1. ve 28. pinler boşta, devreyi bu şekilde yaptım ben çalışıyor. Pic18f2550nin içine atılan hex dosyasındaki kodları bilmiyorum ama büyük ihtimal mclr pasif yapılmıştır.

BaHaDiRK

Microchip'in kendi PicKit2 Clone şemasındaki şekilde çiziyorum şuan ben. Merak ettiğim bir başka konuda 24LC512 ler var Programmer to go fonksiyonu için. Onuda deniyecem bakalım merak ettim.

buraksgl

Sayın Ete ben 6. Sayfada paylaşmış olduğunuz kısmen smd devreyi sizinde izniniz olursa yapmak istiyorum ama birşey dikkati çekti ve sormak istedim PIC18f2550 28 bacak ama sizin vermiş olduğunuz kısmen smd olan devrede 26 bacak var nasıl yapmam gerekiyor acaba işin içinden çıkamadım. Ayrıca diğer bir sorum smd transistörlerle ilgili hangi bacağın nereye geleceğini tam olarak çözemedim yani mümkünse tabiki sizin devrenizin smd kısmının bir resmini atabilirmisiniz acaba vede transistörlerin smd kılıfı 805 midir acaba ?

MahirD.

Merhaba arkadaşlar. Pic Programlama ile 18F4550 programlarken programlayıcının ya regülatörünü ya da transistörünü yaktım. Üzerindeki siyahlıktan hangi eleman olduğunu anlayamadım. Programlarken bilgisayar 1-2 saniye kastı ardından programlayıcı yandı. Hex dosyası da 48 kb. Programlayıcının yanma sebebi ne olabilir lütfen yardımcı olur musunuz ? Şimdiden teşekkürler.

ete

Dışarıdan ilave bir besleme vermediniz ise pc voltajının o devreyi yakma ihtimali sıfırdır. Zira kartın her yerinde 5v dolaşıyor ve ancak programlama anında işlemci 13v luk çok düşük akımlı programlama voltajını üretiyor. Bu durumda senin devrende başka bir sorun olmalı.
Yanan yer yada bölgeye göre farklı yorum getirilebilir. Bu nedenle en iyisi neresi yanmış onu tespit etmeye çalış.

Ete

Powered by EzPortal