Y

Led Tabela Yapımındaki Tecrübelerim

Başlatan yasin güler, 26 Mayıs 2013, 23:33:57

yasin güler

Led tabelanın ilk aşaması tasarım ile başlar.Tasarım için coreldraw kullanıyorum.Led tool eklentisi sayasinde tasarımdaki harflere çizgi vs çift sıra tek sıra ve aralıkları ayarlıyabiliyorsunuz.
Tasarım yaparken harfe tek sıra led döşüycekseniz ince bir font kullanın mesala microsoft yi baiti bu sayede daha düzgün led döşediğini görüceksiniz.
Eğer cnc kullanmadan yapacaksanız tasarımı yapıp dijital baskıdan noktalı halini çıkarıp matkapla delin düzgün delerseniz cnc kadar güzel olur.
Gelelim tabelanın taban malzemesine.Ney kullanılabilir?
1-plexsi denilen sert delimi matkapla zor parlak görünümlü en şık ve pahalı bir malzeme.3 veya 4mm kullanın siyah olsun ve matkapla delerken fazla bastırmayın çatlar.
2-Dekota denilen yumuşak plastikten imal edilen bir malzeme.(Dış mekan tabelalar için tavsiye etmem güneşde iki büklüm oluyor en ucuz taban malzemesi diyebilirim.iç mekan için uygundur 3 veya 4mm kullanın.
3-Kompozit panel 2 tarafı çok ince metalla kaplı ortası plastik dolguyla doldurulmuş bir malzeme.Bana göre bu işe en uygun taban malzemesi rengi siyah tavsiye ederim.Güneşde eğilmez 4 mm kullanın.
Sebebi güneşe direk maruz kalan ledlerin iç kimyası bozulabiliyor.4mm kompozitde ledler 2mm kadar geride kalmış olur dış ortama daha az maruz kalır.
Kasa olarak led tabela kasaları var iki tarafı raylı tavsiye ederim.
Gelelim delme işine elinizdeki ledin özelliğine göre delim yapın.Ben 4.8mm mantar led kullanıyorum bu sebeble 4.8 mm matkap ucuyla delim yapıp arkadakimetal kısmı taşlıyorum bu sayede deliklere tam oturuyor.
Gelelim işin elektronik boyutuna
Kullanıcağınız ledin açısı bu işde çok önemlidir ne kadar açı geniş olursa o kadar göze güzel görükür.90 derece altını tavsiye etmem.Mantar ledler bu iş çok uygundur.Ledin kalitesi bu işde en önemli noktadır.Bağlantı seri olarak yapılır.
Ben bütün renklerde 3 lü seri bağlantıda 330 ohm kullanıyorum.Sebebi yeşil ledin mcd yani ışık gücü kırmızıya göre yüksektir tabelada yeşil ledler çok parlakken kırmızı daha sönük kalıyor bunun için ışık uyumu için tüm renklere 330 ohm kullanıyorum bu sayede tabelada akım yönündende baya tasarruf ediyorum .Örneğin yeşil lede 150 ohm kullanırsam 1000 tane led varken atıyorum 4 amper çekerken 330 ohm kullanırsam 2 ampere düşer bu sayede adöptörüde animasyon kartınında yükünü hafifletirsiniz.
Harfleri yaparken (SARI KIRMIZI TURUNCU) sona 4 adet led kaldı.Bunun için 4 lü seri olarak 150 ohm kullanın
Beyaz yeşil mavi için 4 lü seri geçerli değildir voltaj değerleri farklı olduğu için 4 lü seri YAPILMAZ.2 li seri olarak 680 0hm kullanın.
Ledler STATİK elektriğe çok hassastır bu nedenle lehimleme yaparken eldiven kullanın yoksa lehimleme esnasında ledin üzerinden küçükte olsa bir gerilim geçer buda ledin arızalanması için yeterlidir.
Animasyon kartına gelelim
Büyük tabelalarda mutlaka mosfet çıkışlı bir animasyon kartı kullanın.Unutmayın bir transistör nekadar fazla ısınırsa ömrü okadar azalır.Mosfetler yapıları dolayısıyla çok az ısınır.Ledleri dizerken birbirine bağlayın bu sebeble soğuk lehim olsada birbirini tutar.Kullandığınız lehim telinin içerisinde flux olmasına dikkat edin.Tabela bittinden sonra ön yüzünden tokat atar gibi darbe verinki kopacak lehim kopsun montajda rezillik çekmeyesiniz.Tabela ile adaptör arsındaki mesafe 1 metreyi geçmesin ve kalın kablo kullanın.Tabela biter bitmez hemen montajını yapmayın en az 1 gün yanılı bir şekilde bekletinki arıza vericek ledin büyük bir bölümü ilk gün geçmektedir.Tabelayı kasaladıktan sonra açık kalan yerler varsa mutlaka silikon çekin.

aksiozan

Degerli tecrubeler bunlar yuregine saglik kolaygelsin.

Elzemefe

#2
YASİN hocam gerçekten yararlı bilgiler anlatmıssınız çok teşekkur ederim
tasarımlarından yada  yapmış olduğun örneklerden resim koyma şasınız  varmı

Powered by EzPortal