Analog Çıkış

Başlatan Serk@n, 26 Haziran 2013, 13:23:26

Serk@n

Pic'ten 0-5V arası analog çıkış alabiliyor muyuz? Bu şekilde pici sinyal üretici olarak kullanabiliyor muyuz? Mesela UPS için 50 Hz. sinüse yakın bir dalga.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

Pic bir ham işlemcidir. Kısacası sen nasıl programlarsan ona göre hareket eder. elbette donanımsal olarak farklı özelliklere sahip picler mevcut. Bunlar arasında ADC  (analog to digital) çeviricisi olanlar olduğu gibi DAC (Digitalden Analoğa) çevirenlerde mevcut. Dolayısıyla bunlardan birisini kullanarak istediğini yapabilirsin.

Ete

Serk@n

Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

Hocam,
Kabaca mantığı şöyle bir şey midir?

16F877 entegresinin portunu analog ve çıkış olarak ayarlayıp PORTA.0=255 dediğimizde 5V, PORTA.0=127 dediğimizde 2,5V almak gibi...
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

ete

Elbette kabaca öyle. Digital değer verirsin karşılığını analog çıkıştan alırsın.
Ete

Serk@n

Teşekkür ederim,

Bu işler kitaplardan güzel öğrenilemiyor. Birebir mesajlarla pekişiyor. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

Hocam bir husus daha var...

Pic ile UPS yapmak istiyorum. Analog çıkışta sinüse yakın sinyali alıp, bu sinyali kuvvetlendirip trafo ile 220V çevireceğim vs.

Fakat bu 50 Hz.i 'PAUSE' komutu ile sağlayacağım sanırım, sizce sağlıklı olur mu, kararlı bir 50 Hz. olur mu?
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

pwm.c

@serkanzey
bu zamana kadar forumda pic hakkında sorduğun soruların tamamının yanıtı datasheet dosyasında mevcut. neden bu datasheeti okumayı öğrenmek istemiyorsun? bunu bir yapsan birdaha soru sorma ihtiyacın olmaz.
öncelikle bizim en çok kullandığımız 12F, 16F, 18F serisi PIC'lerde DAC mevcut değil. portlardan 5v ve 0v harici başka voltaj alamassın. dahili DAC modülü çok gelişmiş yeni nesil PIC türlerinde bulunur ki sende bunları PBP ile yazamassın.
o nedenle alternatif yöntemlere yöneleceksin. nedir bunlar?
1- harici DAC entegreleri ile digital kontrollü analog sinyal çıkarabilirsin. bu entegreler biraz pahalıdır. kontrol girişleri ise bazılarında paralel bazılarındada seri data biçimindedir.
2-PIC'lerdeki dahili PWM ile RC devresi kullanarak analog çıkış elde edebilirsin. bu yötem çok pratik olsada hassas ayar yapmak zordur. çok iyi flitre ister.
3- R-2R direnç dizilimi ile DAC sistemi oluşturabilirsin. DAC entegrelerinin iç yapısıyla aynı mantıktır ancak direnç töleranslarından dolayı hassas dönüşüm yapmak zordur.
4- digital pot entegreleri ile farklı gerilimlerde analog sinyal elde edebilirsin. zaten DAC lar ile benzer yapıya sahiptir fakat aynı değil elbette.
5- bunların haricinde, bazı PIC'lerde referans voltaj çıkışı vardır ancak sana sadece belirli voltajları verebilir. zaten DAC amacıyla yapılmış bir düzenek değil, adı üstünde referans olarak kullanılır.

UPS konusuna gelince.
eğer sen sac trafo kullanacaksan ki 50hz istediğine göre galiba öyle, ozaman sinyalin sinüs olmasına gerek yoktur. primerden karedalga girsen bile skonderden sinüs çıkar.
dahası, ferit nüveli ups sistemlerinde tasarım biraz farklıdır. 12v giriş gerilimi yüksek frekansta smps devresi ile 220v civarına çıkarılıp diyotlarla doğrultularak 320v DC oluşur. sonra H köprüsü ile 50hz yada sinüzal pwm modüllü kullanılarak flitrelenip ac çıkış elde edilir.
inverter devrelerinden hangisini kullanırsan kullan yada hangi sinyali çıkarırsan çıkar geribesleme sistemini eklemessen iyi verim alamassın. siz olaya sadece tek yönlü bakıyorsunuz. "trafoya enerjiyi verip yükseğini çıkıştan alırız" mantığı ile düşünmeyin sakın. yük bindirmesi yapıldığında sizin devreler işe yaramaz hale geliyor ama idareten kullananlarda var elbette. sana bahsettiğim geribesleme sistemini veya sinyal konrollerini PIC ile yapılması uygun olmaz. zaten analog işler analog entegre, dijital işlerde dijital entegreler ile yapılır. PIC yada benzeri mikrokontroller bunların hepsini birden idare edemez. bunu yapsan bile sistemden verim alamassın. o nedenle yardımcı elemanlarada yönelmelisin. eğer bütün bu yorucu işlerle uğraşmak istemessen fabrikasyon hazır cihazlardan al daha iyi olur. senin yaptığın bundan daha iyi ve ucuz olmaz. yinede sen bilin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Serk@n

Peki, teşekkür ederim...
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Serk@n

PIC16F877'nin türkçe datasheet'ini bile yapmışlar. Hacı gugıldan buldum... Ben biraz daha dersime çalışayım. Hazır mama yok öyle değil mi, biraz terleyim :)

İlgili arkadaşlar olursa...

Türkçe Datasheetler:
PIC16F877
http://www.mediafire.com/download/mjzlyj2vmzz/elektroinfo+16f877datasheet.rar
PIC16F628
http://www.mediafire.com/download/32nyim55nin/elektroinfo+pic16f628+t%C3%BCrk%C3%A7e+datasheet.rar
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Powered by EzPortal