G

Dc 12V Ac 220V Sinüs İnverter SG3525 Bir kaç eksik yer kaldı.

Başlatan gs1991apo, 11 Temmuz 2013, 15:40:37

F®T

şimdi  trafo devre tarafından 3 uçlu olarak 4+4 sürülüyor.bu uçların ortak olanına akü artısı takılıyor diğer yan uçlarda mosfetler üzerinden eksi olarak tetikleniyor.ayrıca trafonun 2 tanede çıkış ucu bulunuyor.90 spir olan.bu uçlardanda yüksek voltaj alınıyor.sizin bu diyod uçları nereye takılıyor dediğiniz uçlar trafo 90 spir uçlarının bağlandığı uçlardır.trafo pcb ye oturtulacak şekilde çizilmemiş.kafa karıştıran o.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete

Bu devreye ait dosyaları yeniden veriyorum. İlave olarak kartın alt ve üst resimlerinide koydum dosyaya.
Üst resime bakarsanız diyotların soğutucuya nasıl bağlandıklarını görebilirsiniz.
Alt resime bakarsanız trafonun 90 tur sarım uçları alttan çıkartılmış ve kartın üzerine (A) ve (A) olarak işaretlenmiş yerlere bağlandığını görebilirsiniz.
Trafonun Primer uçları (3 adet) malzeme tarafından bağlanmış Zaten yerleşim planında TRF1 - TRF2 - TR3 olarak yeri gösterilmiş durumdadır.


Umarım eksik bir şey kalmamıştır.

Ete

gs1991apo

saolasın :) usta bnm için ugrastın. yarn pazartesi 1-2 tane direnc kaldı onları alıp deneyeceğim sonucu buraya yazarım :)

gs1991apo

devreyi tamamladım ama çalısmadı :( diyotlardan 310 volt alabiliyorum ayar yapılıyor sol taraftaki trimpotdan dier trimpotlar işe yaramıyor sw yi kısa devre yaptırdıgımda sag taraftaki led yanıo yalnıslkla sag tarftaki mosfete dokndum azck carptı :d

ama cıkıs 220 volt vermiyor 0 lar da :(
sensvty uclarını bsta braktm
devre bsta 0.22amper cekıyor
0.1ohm direnc bulamadım onun yerine tel attım.

acaba sorun nerde olabilir ete usta tahmin yürütebilirmisin.

ete

310V DC voltajı alabildiğine göre baş taraf çalışıyor demektir. Elbette işin kritik tarafıda ikinci taraf.
Orada 310V luk voltaj IRF740 mosfetlere veriliyor ve onlarıda 4013 - 556 ikilisi sürüyor. Transistörler bunlara yardım ediyor . yanlış hatırlamıyorsam 1815 idi transistörler. BC serisinin biraz daha büyük kılıflısı şeklinde idi onlar. 1 A lik transistörler bunlar.
Sorun bir çok yerde olabilir. Bir yorum yapmak imkansız. Çalışman gereken yer 310-315 voltluk yüksek voltajlı yer. Bu nedenle çok dikkat etmen gerekiyor çok fena çarpılabilirsin. Bende çarpılmıştım. Üstelik bu devre bir kaç tane ölçü aletimi bozmuştu.
Ölçümler için RMS ölçü aleti olması gerek. Yoksa ölçü aletleride göçüyor dikkatli olmanı tavsiye ederim.
Yapılması gereken iş IRF740 ları süren 1815 transistörlerin çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmek olmalı. Varsa bir skop ile onların girişlerine ne tür bir sinyal geliyor yada geliyormu bakman gerekiyor.
Bütün malzemeleri yönlerine göre yeniden kontrol et önce gözle sonra alet ile çıkışları kontrol et ve çalıştırmaya gayret et.
Elinde alet yok ise ancak göz kontrolü yapabilirsin. ELinde her türlü döküman mevcut. Bir yandan yerleşim şeması bir yandan devre şemasını önüne alarak malzemeleri kontrol et.

Ete

gs1991apo

transstörler 2482 usta hazır devre ıle karsılatrdm hersey aynı hc deısk brsey yok transstrlerin yönü bile dogru

ilk calıstırdıgmda kücük bir çıt sesi duydum ama nerden geldini bulamadım acaba dedm trafo mu ses cıkarıo diye. sase falan da yok . gözle gözkür kırık bişide yok ..

elmde osilaskop yok keske olsa

açık semada 393 e kondasatör takılmıs hazır devrede kondasatör tam tersi gözküor acaba bir farklılık yaratırmı

ırf740 ları kurcalarken 680v okduum 2 tanesinden dierlernde gözkmüodu .

:) valla bi sevinemedm ya.

ete

2482 leri kimin yerine kullandın anlamadım. Birde 2SC2482 var bu normal NPN switching transistör. Birde 2SK2482 var oda mosfet transistör.  Hangisini kullandın acaba. Mosfet olanı IRF740 yerine kullandın ise orada çalışacağını sanmam. On direnci 4 ohm. Orjinal transistörler IRF740 ve on rezistansı 0,55 Ohm. Seninkiler çalışsa bile epeyce ısınacaklardır. IRF740 lar soğutucusuz bile neredeyse çalışıyor orada. En önemlisi IRF740 ların Gate treshold voltajı (bir nevi sürme voltajı) Min2V max. 4V dur. Ama 2SK2482 nin treshold voltajını göremedim nedir anlamadım.
393 orada komparatör olarak çalışıyor. Akünün 10V un altına düşmesi halinde devreyi çalıştırmıyor. Çünki akü bitmiş sayılıyor.
Ayrıca aşırı voltaj verilirsede 393 algılayıp devreyi kapatıyor.

Kart üzerindeki sw noktaları bir anahtarla açılıp kapatılarak devre çalıştırılmaktadır. Bunu unutma.

Ete



gs1991apo

c2482 yazıyor onlar 2sc2482 mi olması gerekıyor

mosfetler tam  sadece bu transistör farklı mı .

devrenin sanki her yeri calısıo bi o ırf740 lar calısmıyor.

gs1991apo






devrenin tamam lanmis hali lm324nun 9bacağı 1.5k direnc ile sase ye bağlanmamş. tek eksik onu buldum.


gs1991apo

usta

ırf740 ları nasıl ölçebilirm.
dc çıkış voltaji tam olarak kaç yapmaliyim.
şuanda 310volt yeni malzemeleri yakmadan bunu ayarlayam.

5-VRV  Voltaj ayar trimpotunun ucu 556 nın 12-13 nolu uçlarına bağlanacaktır.

yazmıssın cok eski bir konuda buldumda

12- trimpotun ayrı bi bacagına 13 trippotn ayrı bi bacagına mı olck  cnkü onlar birlestirilmis. semada da birlesik gzküo


bir kac yazını daha buldum devre ilk calıstırgımda çıt sesi gelmişti .

lm324 ün yanndaki trimpot sol tarafta ve kırmızı ısık yanıodu sağa cektim 310 volta gelmişti

büyük ihtmal bi yer gitmiş :) sag tarftaki transistörler ve entegreleri deistirip tekrar deneyecem olmassa bırakcam cok masraf ettm :) birşeyler ögrenelm die para bitti :D

Neyin bozulduğunu tahmin etmek çok zor gerçekten. Bana kalırsa ilk sürücü katın çalışıp çalışmadığını kontrol etmen gerek. Diyotlarla yapılmış bir köprü diyot gurubu olacak orta kısımlarda Hatta diyotlar soğutuculara bağlıdır. Bu köprü diyot gurubunun + ve - sini bul. Burada 300 Volta yakın bir voltajı okuman gerekiyor.
Şayet o voltaj yok ise 12V tu süren transistörlerin bozulmuştur. Hangileri bozuk ise kontrol et değiştir.
Şayet 300V dolayında bir voltaj köprü üzerinde görebiliyorsan o zaman IRF740 ları kontrol etmen gerekiyor.

Yada yeniden 4013 ve 556 gurubunu yenilemen gerekiyor. Dediğim gibi neresi bozuk ise oraya müdahale etmek lazım.
Boşta bu alet ile ölçüm yapmaman gerekir. ELindeki ölçü aletlerinin hepsini bozarsın. Şayet RMS ölçü aletin var ise ölçüm yap yoksa aletlerin bozulur. Yük altında kontrol yapmak en iyisidir.
Basit bir yük en azından 10-25Wattlık bir lamba bağla onunla kontrol yap.


gs1991apo

usta direnc transstörler sağlam direnc ler diyotlar herşey sağlam tek entegre ler kaldı onları değiştircm.

POWER

bu tür devrelerle uğraşmak her zaman için zahmetli ve masraflıdır.bende zamanında bu devreler için çok para harcadım ama pişmanda değilim doğrusu.

gs1991apo

hm kardeşim benim ki pişmanlik şu şekilde var 4sene elektronik den uzak kaldım üniversite falan bu sene boş kaldım lisede,ki gibi tekrar heveslendim . gözüme bu devre çarptı hoşuma gitti . ama az da olsa hevesin kırıldı :-(

ete

Gs1991apo,
Uzun bir aradan sonra epeyce karmaşık bir devre ile elektroniğe başlamış olman talihsizlik. Daha basit devrelerle çalışıp yeteneklerini artırman daha uygun olurdu. Madem bunu yapmadın sonuçlarınada katlanıp başladığın devreyi bitirmen gerekir. Boşuna sızlanıp durma devreyi sen yaptın. Üstelik pcb si olan bir sistem daha önce denenmiş çalıştığından emin olduğumuz bir devre. Yaptığın devreye bakacak olursak çok düzgün olduğunu söylemekte zorlanıyorum. Malzemeler düzgün yerleşmemiş. Montajda pek titizlik göstermemişsin. Ama diğer yandan da trafodan 310 volt almanda bir başarı bence. Devrede şu buraya bağlanacak gibi açıklamaları boş ver. Elinde pcb olduğuna göre o yerler otomatikman bağlanmıştır değilmi. Bağlanmamış olanlar harici kablolar ki bunlarda trafo uçları, anahtar uçları , ısı sensörü, voltaj çıkışı gibi uçlar. Bunlarıda bağlamak zor olmasa gerek.

Ben kullandığın transistörlerden şüpheleniyorum. Bacakları farklı olabilir ve akım kapasitesi yetmeyebilir. Orjinal transistörleri 1815 ler piyasada var idi neden onları kullanmadın?
IRF 740 lar 400v luk nmos transistördür. Kolaylıkla test edilebilir. Şöyle
Bacaklar aşağıda ve yazılı kısmı sana bakıyorken bacak dizilişi. G-D-S. Şeklindedir.
G ucundan 100 ohm üzerinden 12 v gir. S ucunu GND ye bağla. S ucuna bir lamba yada led bağla led bağlarsan ledin diğer ucuna 1 k direnç bağlayıp yine 12 v ta bağla. Böylece G den 12 v verdiğin zaman led yanmalı vermediğin zaman led sönmelidir. Mosfet olduğu için G ucuna dokunsan bile bazen led yanabilir. Dediğim gibi çalışmayan kısım IRF740 ve onu süren 556-4013 gurubu. Ancak bu gurubu çalıştırmayan lm324 tarafıda olabilir. Anlayacağın çok bilinmeyenli denklem gibi bir şey.
Yapılacaköiş bozuk veya ters bağlanmış bir malzeme varmı onu bulmak. Yok ise ayarlarla oynayıp çalışıyorsa devreyi çalıştırmak. Uzaktan ancak bu kadar akıl verilebiliyor maalesef.
Ete

Elzemefe

Hocam aslında inverter-smps  konusu bayadır benide çekiyor bu devreyi baya inceledim aslında yaparken adım adım gitmek osilaskop ile bölge bölge sinyalleri  ölçerek yapılmalı.. die düşünüyorum..

kayan yazı da yaptığınız  örnek gibi de bu çalışma da da form daki arkaşlar  olsun siz olun ortak bir örnek geliştmek gibi fikrim var
ama nasıl olur yada siz ne düşünürsünüz bilmiyorum .. .

ben baya bir araştırma yaptım  döküman olarak çoğunuda  okudum ...
bilgisayardan sökülen smps lerdeki malzemeler hemen hemen yetebiliyor .
sadece doğru tasarım ve doğru frekansta trafoyu sürmekle alakalı biraz..
elimdeki bütün bilgileri paylaşabilirim..

Powered by EzPortal