mv ölçme devresi

Başlatan acemdiyarı, 05 Eylül 2013, 18:02:50

Hattuşa

vallahi kafam karıştı usta, ama madem 0,033v altına inemiyorsan yazılımda hile yap, yani bütün ölçümlerinden 0,033v karşılığı olan adc değerini çıkart

ete

#16
1000 mv luk çözünürlük neden olmuyormuş anlamadım doğrusu. Opamp girişine 0-1000 mv girilince çıkışında 0-5v olmasını sağlamak pek zor değil. Sonuçta girişi 5 ile çarpacak bir kuvvetlendirici hesaplanacak. Bunu yaptığımızı farz edersek.
- (1000/1024)*256=250
Formül. Voltmv=(hamadc+1)*/250. Şeklinde uygulanır.
Diyelimki okunan adc=749. Hesabımız;
Voltmv=(749+1)*250=732 çıkacak olupbu aslında 0,732 değerine tekabül etmektedir.
Bunu 7 segmente verme şekli;
Tam= voltmv dig 3
Ilk= voltmv dig 2
İkinci=voltmv dig 1
Birinci=voltmv dig 0
Önce tam verilip dp ( nokta) aktif edilecek. Ekran 0,
Sonra ilk verilecek ................................. Ekran 0,7
Sonra ikinci verilecek ............................  Ekran 0,73
Sonra birinci verilecek ........................... Ekran 0,732. Olarak okunacak.
Bu şekilde kurtarmıyormu?
Led yakma alternatifi için. Max değer 1000 yerine 1060 alınmalı.
Çarpan (1060/1024)*256=265 ve formül. Voltmv=(hamadc+1)*265 şeklinde uygulanmalı ve opam girişi 0-1060 mv girişe karşılık 0-5v çıkış üretmelidir. Çok zor bir iş değil.

Bu dediklerimi hem devreye hemde programa uyguladım. Sonuç gayet olumlu. İLişiktedir.

Ete

acemdiyarı

ete bey düzenleme yapmışınız şehir dışındayım hafta sonu döneceğim o zaman 1-2 şey soracagım teşekkür ederim.

acemdiyarı

Tekrar merhaba mA ölçmek istedigimizde yazılımda değişikliğe ihtiyac varmı yoksa sadece  analog devre mi değişeceği.? yada her ikisindemi değişiklik olacagı.? mV kısımı pot log yaptıgımızda  min dan başlarken 2-4-7-9 gibi ilerlemesi bu durum simülasyondamı böyledir gerçekte devreyi kurdugumda 1-2-3-4-5-6 gişbimi ilerleyecektir? yoksa 10 bit çözünürlükten mi ileri gelmektedir.

ete

Ne sorduğunu anlamadım. İhiyaç duyuyorsan değiştirirsin değilse bırakırsın.
Simulasyonda pot ilerlemesi belirli bir yüzde ile yapılıyor bu nedenle adc okuma ilerlemeside fazla olur. Gerçekte pot daha yavaş ilerler ve sende ilerlemeyi birer atlayarak görebilirsin.
Ete

acemdiyarı

#20
Şöyle sorayım ete bey, aynı devreyi 100ma ölçmek için ne yapmalıyım.?

(İhiyaç duyuyorsan değiştirirsin değilse bırakırsın.) Bunu neden yazma gereği gördünüz bu tavır neden.

Ekteki devre 100ma ölçmek için yeterli olurmu acaba.

ete

ma değil mv ölçüyoruz. 100mv olanı daha önce vermiştim zaten!!!!

Ete

acemdiyarı

Ete bey, mv tamam, ben bu devre ile ma de ölçmek istiyorum bunu soruyorum.

ete

Biraz daha açık mesaj yazsan bu kadar ıvır zıvır için vakit harcamazdık. Hele bir şey üzerinde konsantre olmuş çalışıyor isem bu tür yazışmalar beni yoruyor açıkçası. Sanki cımbızla ağzınızdan laf alıyor gibi hissediyorum bazen kendimi.

ma ölçmek için verdiğin devre kullanılabilir. Devre şekil olarak tamam ama seviye olarak 1000 ma içinmi yoksa 100ma içinmi uygun onu deneyerek görebilirsin. Prensip aynı olmak üzere direnç değerleri ile oynayarak hassasiyet (kazanç) artırılabilir.
Fikir olması bakımından Ete projelerinde yer alan Volt-Amper devresinide incelemeni öneririm.

http://etepic.com/index.php/topic,377.0.html

Ete

acemdiyarı

Degerli vaktinizi bana ayırdıgınız için tşk ederim yinede, bu gün sanırım ters tarafındasınız olur böyle durumlar diyorum bu gün başka sorum yok :)
Kolaygelsin.

acemdiyarı

Merhaba bu yaptıklarımızı normal devreyi kurup çalıştırdıgımda mv ve ma olduğu için nasıl kalibre edebilirim.? doğru değerlere ayarlamam için ne yapabilirim.?

ete

Her iki sisteminde ana devresi aynı. OPAMP'lı gerilim katlama devresi. Birinde (mv) direk girişe katlanacak değeri giriyoruz diğer tarafından katlanmış değeri alıyoruz. Opamp devrelerinde gerilim katlama sisteminde evirmeyen (ters çevirmeyen) sistemde giriş + girişten yapılıp eksi giriş ile GND arasına bir R1 direnci ve yine eksi giriş ile çıkış arasına bir kazanç direnci (R2) bağlanır.
Genel formül şöyledir. Vçıkış=Vgiriş * (1+R2/R1)  Burada dirençlerden birini ve genellikle R1 olanı sabit alırsan mesela 1K olarak alırsan Vçıkış=Vgiriş * (1+R2) olur.  R2 yi çekersek , R2=(Vçık/Vgir)-1 şeklinde formül elde edilir.
Buradan yapmak istediğin devreye göre değerleri hesaplayıp şemaya tatbik edebilirsin. Genellikle Kazanç direnci dediğimi R2 direnci ayarlı (çok turlu trimpot) yapılarak istenilen değerlerin tutturulması sağlanır.

Akım (ma) ölçme sisteminde genelde düşük değerlikli bir direnç üzerinden sistem akım çekince direnç üzerinde düşen voltaj yine benzer bir opamp devresi ile katlanarak ölçülür ve buradan işlemnci tarafında bir formül uygulanarak okunan değer direk akım olarak ifade edilir. Bağlantı şekli ise şöyledir. +besleme yük'e girer Yük GND beslemesi ise 0,05Ohm dirençten geçirilerek yüke bağlanır. Yüke bağlanan nokta aynı zamanda opamp'ın + girişine bağlanarak orada oluşan voltaj düşmesi opamp tarafından katlanarak çıkışa verilir ve çıkış voltajı ADC ile ölçülerek  akım ölçülmüş olur.

Mv devresi ile ma devresi arasındaki yegane fark ma devresindeki düşük değerlikli (genelde 0,05 Ohm/5 watt veya daha büyük watajlı) direnç dir.  Bu sistemde genelde yapılan hesap maksimum yükde direnç üzerinde ne kadar voltaj düşmesi oluşturulacak onu hesaplamaktır.
Diyelimki  1000 ma lik bir akım kaynağınız olsun. Bunu 12V voltaj ile besliyorsunuz. devrede low side yani GND tarafında 0,05 ohm direnciniz olsun bundaki voltaj düşmesi ne kadar olacak onu hesaplayalım.
Vgir-Vçık=I * R dir.  Burada Vgir=12V , Vçık hesaplanacak olan değer, I=1000 ma ve R=0,05 Ohm.
12-Vç=1A * 0,05,    buradan Vç=12-(1A*0,05) ve sonuçta Vç=12-0,05=11,95V o halde voltaj düşmesi 0.05V olacaktır.
Bu voltajın alınıp ADC de okunur hale getirilmesi için 5V ta çıkartılması gerekir. O halde bu değeri 100 ile çarpmak gerekecektir.
Demekki Opamp devremiz 100'e katlayıcı bir devre olmak zorunda. Bunu sağlamak için standart devremizde R2 kazanç direncimizi 100K yapmak yeterli olacaktır. R1 direnci ise 1,01 Kohm (1K+10 Ohm) olursa sonuç tam 5V olarak çıkacaktır.
Umarım sistemi anlayabilmişsindir.
Toparlarsak, şema değişmiyor. Direnç değerleri değişiyor. Akım ölçme direnci ne kadar düşük olursa sistemde performans kaybı olmayacaktır. Bu nedenle 0,05 ohm dan daha büyük değerler kullanmamaya bakın.
Devrenizden çekilebilecek Maksimum akımı belirleyin. Besleme voltajınıda dikkate alarak yukarıda açıklandığı şekilde hesabınızı yapıp sisteminizi kurun.

ETe

acemdiyarı

Ete bey vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok  teşekkür ederim, bu sölmiş olduklarınızı simülasyon ortamında yapıp sonuç aldım sorun şu elimdeki ölçü aleti VC9808+ çok kaliteli bişi değil toleransıda muhtemelen bozuk yapmaya çalıştıgım devre küçük değerler ölçeceği için 100mv bir gerilim kaynagına  ihtiyacım var bu gerilimin temiz olması için saat pili kullanmayı düşünüyorum fakat onlarda 1.55v bunu 100mv a indirsem bile bir ölçü aleti ile ölçmem lazım  elimdeki ölçü aletininde kalibresi olmadıgına göre ben yapmış oldugum 100mv metreyi çok turlu trimpot ile kalbreyi nasıl yapabilirim diye sormak istedim yani kaynak sorununu nasıl en sağlıklı bir şekilde bulabilirim nasıl bir çıkış bulabilirim.Simülasyonda kolay 100mv yazıyoruz bu degerde formül işliyor 200mv yazıyoruz olay bitiyor ama gerçek ortamda bunu nasıl bir düzen ve yol gerekli.? Değerli yardımlarınız için ayrıca teşekkür ederim.

ete

İşin bu tarafını hiç düşünmedim. Hiçde lazım olmadı. Genelde anlattığım çerçevede gerçekleşir olaylar.
Yaklaşık olarak ne yapacağın bellidir. Sen sanki bir mv_metre veya ma_metre yapacakmışın gibi hareket ediyorsun.
Bence bu kadar ince düşünmeye gerek yok ama ne yapacağını bilmediğim için bunları söylüyorum tabiiki.
Bu işler için nispeten pahalı aletler gerekir. Sabit akım kaynağı sabir voltaj kaynakları vardır. Şu anda aklıma gelen bu.
Mutlaka basit imkanlarla da bunlar yapılabilir belki ama ben bilemiyorum.

İnternete sorman gerek. Sabit Akım Kaynağı, sabit mv kaynağı gibi ifadeler kullan ve araştır.

Ete

acemdiyarı

Yardımlarınz için sağolun ete bey  ben bu yönde araştırma yapayım, v metre veya a metre yapacağım dan değil düşük değerleri düzgün okumak istedigimden kalibrenin olabildigince düzgün olmasını istedim google amcama bir danışayım teşekkürler.

Powered by EzPortal