Hazır Elciğe Alıcısı Yapma!

Başlatan emayer, 21 Eylül 2013, 20:40:21

ete

Elcikten yollanan data formatını data sheet de görebiliyorsun.
Bu tür sinyallerin kodunu çözmenin yolu data paketinin başından geçiyor.
Paketin başını yakaladıktan sonra peşinden gelen dataları data sheet de verilen açıklamalara uygun şekilde yakalamak mümkün.
Bu işte en önemli faktör data bitlerinin süreleridir. Bunları öğrenme işlemi esnasında pic alır ve depolar.
Sonra gelen bitleri çözüp şifreyi hafızasına kayıt eder. Böylece o elciğe ait şifre kayıt edilmiş olur.
Bu sisteme akıllı kumanda denilmektedir. PT serisi her sistemi okur ve çalıştırır.
Benzer bir sistemi bende yaptım. Ticari proje olduğu için yalnızca genel anlamda açıklama verebiliyorum.
Aslında verdiğim açıklama bir çok kişiye ip ucu olabilir.
Toparlayacak olursak,
- Öğrenme modunda, elcikten gelen data bitlerinin sürelerini kayıt etmek gerek. Yalnızca LOW bitlerini kayıt etmek yeterlidir.
- Sonra gelen data bitlerinden en uzun LOW olanı yakalayıp data paketi başını yakalamak gerekir.
- Ardından gelen LOW bitleri süre bazında kayıt edilir.
- En sonda da kayıt edilen bitler hafızadakilerle karşılaştırılarak o bitin LOW mu , HIGH mi yoksa Z mi olduğuna karar verilir.
- Böylece şifre çözülür ve değeri 2 byte halinde hafızaya kayıt edilir. Her şifre (her buton karşılığı) 2 byte olacaktır.
- Daha sonra çalışma modunda gelen data çözülür ve hafızadaki şifrelerle karşılaştırılır. Var ise PT2272 ne yapıyorsa sizde onu yaptırırsınız.

Hepsi Bu kadar
Ete

efehurkan

Pekala tanıtmış olduğum şifrelenmemiş bir elcik, tanıtılmamış ve şifrelenmemiş olan bir elcik ile  çalışması gerekmezmi? yani tüm pt2260 elciklerin şifreleme yapılmadıysa gönderdiği data aynı değilmidir?

ete

Aynı değildir. Fark her PT2260 da OSC direncinden gelir. Bu dirence bağlı olarak data bitlerinin süresi değişir ve şifre aynı olsa bile iki elcik bir birini ni tutmaz.
Elciklerin OSC dirençleri aynı ise dediğinin olması gerekir. Buna rağmen özellikle buton bağlı olan pinlerde kiminde pullup kimnde ise Pulldown vardır. Bu da fark oluşturur. Yalnızca bağlanmamış şifre bitlerini değerlendirmeyin Toplamda 12 adet şifre pini vardır ve bunların sonda yer alanlarına genelde buton bağlanır. Sonuçta 12 bitin hepsinin eşit olması gerekir.

Ete

efehurkan

Yani tanıtlmamış bir elciğin de tanıtılmış gibi çalışma ihtimali var, elimdeki 4ad. elciğin osc dirençlerinin değeri  aynı fakat tanıtılmamış olan elcikler çalışmamakta, 

ete

Mutlaka bir fark vardır yoksa niye tanımasınki. Birde şu var tanıma olayı butona basılınca gerçekleşir.
Buton bitleri farklı olabilir. Birde dediğim gibi kimi pullup da bekler butona basınca LOW verir, kimi buton Pull-Down da bekler butona basınca HIGH verir. Bunlarda fark oluşturur. Bence 12 bitin hepsini iyice incele ve not et. Farkı görürsün.

Ete

efehurkan

Teşekkürler hocam ilginiz için, hiç örnek kod vermeyeceksiniz galiba? :)

ete

Bu konuda parayı veren düdüğü çalıyor.

Ete

karbal656

Ete hocam merhaba, hazır elcik konusunda bir sorum olacaktı: RB0 kesmesi ve Timer1 kullanarak puls sürelerini ölçebilir miyiz.
Başta verilen uzun low sinyali zan edersem Timer1 ile okunamayacak uzunlukta. Gerçi ölçüp biçmiş değilim ama sadece bir tahmin olarak söylüyorum.

ete

#23
Ölçebilirsinde gerek yok. Pulsin diye bir komut yapmışlar zaten Onunla ölç başka şey gerekmez.

Ete

karbal656

Yanıt için teşekkürler hocam. Ccs c kullanıyorum pulsin komutuna karşılık  bulamadım maalesef. Timer1 ile yapmaya çalışacağım artık. İyi akşamlar.

Powered by EzPortal