U

Araştırma Ödevleri Yardm

Başlatan ultrAslan_t3, 14 Kasım 2013, 02:11:05

ultrAslan_t3

Öncelikle merhaba bu dersi yeni almaya başladım ve hocamız da araştırma yapmamızı istedi ancak çok fazla bir dokumana ulaştığım söylenemez. Bulduğum sitelerde genelde ingilizce ve yeterli bilgiye ulaştığım söylenemez.Aşağıda sıraladığım konular hakkında az biraz nasıl yapılacağına dair bir bilgi verirseniz mutlu olurum basit gelebilir ancak maruz görün elektirik elektronik mühendisi aday adayıyım.
*2 adet 74hc165 kullanarak 16 biti paralelden seriye dönüştüren devre (googleda 74hc165 parallel in serial output circuit böyle arattım ancak bulamadım 8 bit vardı nasıl 16 bit olacak)
*tek bir IC içerisinde16 bit seriden paralele donusum yapan ICler ve ornek devre
*FTL232 entegresi ile seri potu usb portuna dönüştüren devre araştırması

bunlar araştırmadır ve bilgi sahibi olmak için arayış içerisindeyim yardımcı olacaklara cevap atma nezaketinde bulunanlara şimdiden çok teşekkür ederim..

ete

Aslında çok kolay bir ödev bu. Zira yapman gereken şey her üç konu ile ilgili entegreleri incelemek ve onların nasıl çalıştıklarını gerek data sheetlerinden gerekse simulasyon programlarından görüp anlamak. Başka bir şey gerekmiyor.
1. Konuyu ele alalım. 74165 entegresi 8 bitlik bir paralel load (paralel yükle) serial Shift Register (seri kaydırmalı register) dir.
Ne yapar bu entegre 8 adet paralel girişinden girilen 8 bitlik bilgiyi önce SH/LD(aktarma yada yükleme)  pinine verilen bir CLK palsi ile iç registere kaydeder. Sonra CLK palsi eşliğinde bu kayıtlı bilgiyi Seri çıkış pininden (SO) dışarı verir. Bilgi MSB yani yüksek değerlikli bit den başlar LSB alçak değerlikli bitde sona erer. Daha açık bir ifade ile SH/LD pinine verilen CLK palsi ile birlikte D7 pinine bağlı data bilgisi (HUGH yada LOW ne ise) hemen SO pinine verilir. Sonra CLK pinine  ilk CLK palsi verildiğinde bu seferde D6 pinindeki bilgi SO pinine aktarılır. Bir CLK daha verilirse D5 pinindeki bilgi SO pinine , bir CLK daha verilirse D4 pini ve devamla D0 pinine kadar gelinmiş olur. Bu sistem 8 bitlik sistem oluyor. Bunu 16 bit çalıştırmak için kaskad denilen ve birincinin SO çıkış pinini ikincinin SI yani Serial IN girişine girmemiz gerekir. Böylece CLK palsi verdikçe sistem bu seferde ikinciye otomatikman atlar ve sırası ile oradaki D7 den D0 'a kadar olan girişileri aynı SO çıkışından bize iletir.
Buna ait örneği ilişikteki dosyada 16_IN_1_OUT,JPG dosyasında görebilirsin.

2. Konuda benzer işin tek bir entegre ile yapılması istenmiş. O halde hemen Internet amcana sorman gerekirdi Paralel in serial out yazınca sana seçenekleri sunacaktır. Bunların içinde bir tane 74F676 entegresine ait bilgide 16 bit Paralel/serial in Serial Out açıklamasını görecektin. Bu entegre de bir shift register (kaydırmalı Yazmaç) dır. Ekstra bir özelliği daha var hem seri den paralele hemde paralelden seriye doğru çalışabiliyor. Sana Paralelden seriye doğru çalışma lazım olduğu için onu açıklayacağım. Entegrenin data sheet'ini açarsan orada bir çalışma tablosu göreceksin. Bu tabloda en altta yer alan Paralel Load için kontrol girişleri şöyle sıralanmış. CS yani Chip Select=LOW  , M yani Mode=H olarak verilmiş. Bu iki seçenek 16 adet paralel girişteki bilgilerin otomatikman dahili registere aktarılmasını sağlamaktadır.  Dikkat edilmesi gereken husus bu pinlerin ayarlanması esnasında CP yani CLK giriş ucunun LOW da bekliyor olması gerektiğidir. Aksi halde olumsuz sonuçlar alınabilir. Zira data aktarımı Clock palsinin düşen kenarında olmaktadır. Sonuç olarak her CLK palsi verildiğinde bu registerde P15 den başlayarak P0'a kadar olan giriş bilgilerini Seri çıkış pininden sırası ile dışarı yani seri olarak dışarı verir. Bu entegre simulasyon programında yer almadığı için basitçe bağlantı şekli hazırladım. Buna ait şemayıda yine ilişikteki dosya içinde uzantısı 16F676 olarak girebilirsin.

3. cü konu farkı bir konu biraz zor olanıda bu elbette. Ama FT232 diye aratınca hemen anlayacağın üzere bir Seri Port dan USB ye yada tersini yapan bir entegre olduğunu hemen anlayacaktın. Hemen data sheet'i yükleyip baktığında pinlere verilen isismlerde kim USB ye kim RS232 pinlerine gidecek kolaylıkla anlayabilirdin.
BU entegrenin değişik modelleri var. Hangisi olduğu belirtilmediğine göre sana iki model için ayrı ayrı hazırlanmış PCB şemasını vereceğim. Gerisini sen bağlantılara bakarak ne çıkarmak istiyor isen çıkartıp değerlendireceksin.
Ama şemalardan ilki (RS232TOUSB) direk USB yi RS232 ye veya tersini yapacak şekilde düzenlenmiştir. Diğer tip entegre ile olan ikinci şemada ise benzer işlem bu seferde USB to RS485 olarak düzenlenmiştir. Aradaki RS485 entegresi olan Max485'i kaldırıp uçalrı direk RX ve TX olarak kullanırsan buda sana USB to RS232 çeviricisi olarak hizmet verir. Ama unutmamak lazım ki RS485 de bir seri haberleşme sistemidir. Yada RS232 nin uzun mesafeli olanıdır diyebiliriz.
Hepsi bu kadar.
Ete

ultrAslan_t3

hocam çok teşekkür ederim bu uzun cevabınız için ayrıca üşenmeyip örnek devre şemaları verdiğiniz için ilk sorumda tıkandığım nokta birleştime yeriydi gayet güzel açıklamışsınız onu anladım 2. yi de anladığım kadarıyla devrelerin datasheetlerine bakmam gerekiyor onu da öğrendiğim iyi oldu bundan sonra dikkat edeceğim nokta bu. 3 sorumunda cevabını aldım ancak yüklenmem gereken noktanın bu olduğunu anladım tavsiyeniz üzerine google amcaya biraz daha danışmam gerekiyor Allaha emanet olun değerli bilgileriniz teşekkürler ayrıca vakit buldukça da derslerinize bakıyorum takipteyim.

Powered by EzPortal