Basit bir alıcı-verici devresinde sorun

Başlatan hakıkat, 29 Aralık 2013, 08:58:17

hakıkat

 Merhabalar,
Uzun bir süredir basit bir alıcı-verici devresi yaptım ve kullandım.Geçenlerde birden bire kendi kendine çıkış
vermeye başladı ne olduğunu anlayamadım.Hiçbir sorun görünmüyor acaba diyorum bilgi alış verişin daha
sağlıklı gerçekleşmesi için pıc in modüle bağlanan ayaklarına bir direnç bağlayıp pulap yapsak nasıl olur.
Yada sorunu nasıl giderebiliriz buna ilişkin bilgisi olan varmı.Tartışabiliriz.

ete

Pullup yada pull down yapılmış rf bacakları hiç çalışmaz. Sorunun asıl kaynağını bilmeden herhangi bir şey yapmak yanlış olur.
Ete

F®T

Butonlar ile ilgili bir sorun olabilirmi ?
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

hakıkat

Hocam devrenin sorunun alıcıda olduğunu düşünüyorum Pullup yada pull down yapmayı hani herhangi bir şeyin sinyal değerlerini
pic e okuturken pic in daha istikrarlı okuması
için yapılan işlemi modül ayağına yaparsak sorunu gidermiş oluruz diye düşündüm peki bunun olamayacağının mantığını
açıklarmısınız.Ayrıca alıcı devresinde dahili kıristali kullanarak kıristal ayaklarını boşta bırakmam soruna neden olmuş olabilir mi?

ete

#4
Pullup yada pulldown sonuçta bir pinin zoraki olarak bir konumda beklemesini sağlar.
Ancak bir konumda bekleyen pine diğer konuma geçmesi için bir sinyal verilirse mesela HIGH da bekleyen pine GND verilirse pin low olur. Ancak aynı işi yine direnç üzerinden geçirilmiş bir low ile yapmaya kalkarsan dirençden geçmiş low Pullupı yenemez ve o pini LOW yapamaz. RF lerde bu tür sorunlar oluşuyor. RF_Out lar düşük akımlarda çalışıyor. Bu özellikle sistemin düşük akım çekmesi için tercih edilmiş. Bu nedenle çıkardıkları LOW-HIGH sinyaller pullup yada Pull down ları yenemiyor. Umarım anlamışsındır. Bu bilgi bir yerde yazmıyor. Kendi denemelerim sonucu elde ettiğim bir tecrübe bilgisidir. Zamana zaman denerim bu işi. Dahili pullup ları bile açsan fayda etmiyor hemen haberleşme duruveriyor. AKsini gözlemlemiş olan varsa hemen bana RF modül marka ve modelini söylesin alıp denemek isterim.

RF sistem ya çalışır yada çalışmaz. Ara sıra çalışıp bozuluyor ise etrafında yada yakınında başka RF kaynakları var demektir. Yada vericinin frekansı kaymıştır havadan nem kaparak çalışır. Her zaman söylerim aynı ortamda 2 tane RF vericisi çalışmaz bir birlerini bastırırlar ve kimse bir şey alıp vermez.
Harici sensörü olan bir termometre kullanıyorsan yada evde RF ile çalışan başka aletler var ise sorun bundan kaynaklanıyordur. Çaresi yapabildiklerinin RF vericilerini sinyal verirken açacak verdikten sonra kapayacaksın. Bir transistör bunu rahatlıkla yapabilir.

Ete

hakıkat

Hocam elinize sağlık bu pullup- pulldown konusunu iyi anladım .
Alıntı YapRF sistem ya çalışır yada çalışmaz. Ara sıra çalışıp bozuluyor ise etrafında yada yakınında başka RF kaynakları var demektir. Yada vericinin frekansı kaymıştır havadan nem kaparak çalışır. Her zaman söylerim aynı ortamda 2 tane RF vericisi çalışmaz bir birlerini bastırırlar ve kimse bir şey alıp vermez.
Bu yukarıda belirtiğiniz konu doğru haberleşmenin tam çalışmasını engelliyor ama kendi kendine çıkış vermesi garibime gitti.Çünkü işlemlerim bittikten sonra belirttiğiniz gibi vericiyi kapatıyorum.Tabi çevredeki başka RF kaynakların  olup olmadığı belirsiz,olmadığını
düşünürsek sorunu devre üzerinden en aza indirmek için
bellki tekrar ediyorum ama hocam acaba alıcı devresinde dahili kıristali kullanarak kıristal ayaklarını boşta bırakmamdan da kaynağını
almıyormu?Çünkü MCLR ayağına 10k bağlayarak pullup yaptım birtek devrede boşta kalan ayak OSC ayaklarıdır onun için yoğunlaşmam
sürekli o kısma kayıyor.

ete

Boşta kalan uçların sorun çıkaracağını sanmıyorum.
Varsa elinde başka bir alıcı ile değiştir. Ben alıcıdan şüpheleniyorum.
NAsılbir haberleşme yapılıyor bilemediğim için daha fazla şey söyleyemiyorum. Bir işaretçi kullanıyormusun. Kullanıyorsan bu tür şeylerin olması imkansız bana göre ama olmayacak demekde değil elbette.

Ete

hakıkat

Hocam işaretçi derken nedemek istediniz tam anlayamadım.Ama ilk yaptığım devre de bir çok denemede istikrarlı görünüyordu.
Başka bir devrede de bir çok deneme yaptım sorun yok istikrarlı görünüyor.


ete

RF haberleşmede Seri iletişim metodonu kullanıyorsan veri başına "HAK" gibi 3 karekterlik bir işaretçi koymak gerekir.
Aksi halde her parazit sinyalinde sistem ne gelirse alır. İşaretçi olursa one ver paketinin başında arar bulursa gerisini alır bulamazsa hiç bir şey almamış olurki buda hesapsız çalışmaların önüne geçmiş olur.
Ete

hakıkat

Hocam ne demek istediğinizi anladım blirttiğiniz gibi işaretçi kuydum.Belkide belirttiğiniz gibi ortamdaki frekanslardan
yada nemden etkilenmiştir.yardımınız için teşekürler .Devre üzeri biraz daha çalışacam farklı bir şey görürsem belirtirim.
Şimdilik bu kadar.

Powered by EzPortal