T

SOUND KOMUTU

Başlatan toys-23, 13 Ekim 2011, 15:53:30

toys-23

MERHABA ARKADAŞLAR..

SOUNT komutu ile DING DONG (Yani kapı ding dong u zili) üretebilirmiyiz bilgisi olan varmı?
Bildiğim kadarı ile komut şu şekilde: SOUND Pin,[Note,Duration{,Note,Duration...}]

ete

O kadar kolay değil . Zira Ding - Dong içinde tını da vardır. Sound komutu yalın (tınısız ) ses üretir.
Farkı görebilmen için aşağıdakini dene istersen,

SOUND 105,30,80,50
bu normal şartlarda ding dong'a benzer bir ses vermesi gerekir. Komut aslında bir ince ton ardından bir kalın ton biraz daha uzunca verir.

Ete

medes

#2
toys-23
arkadaşım verdiğin komut doğru ve doğru notaları yazarsan istediğin muziği'de çalabilirsin ben beğendiğim nota sesleri ile komuların işleme konduğunu  belirten ikazlar şeklinde deneme yaptım
gayet güzelde oldu devrenin çalışma sırasında hangi işlemi yaptığını o işlemi yapmaya başladığı anda çıkardığı sesten anlıyorsun tabiki işlem bittiğinide istersen belirli bir ses ile anlayabilirsin
yalnız herşey kolay taki istediğin sesi bulana kadar .yalnız din-don sesinde tını olduğundan tam istediğin sesi değilde yakın bir sesi bulabilirsin.sound komutunda tını sesi yok .saygılar
medes

toys-23

İlginize teşekkürler ama ETE hocamında dediği gibi tam bi diiiingg donnng çıkmuyo garip tınısız bişe çıkıyo acaba düzelmenin bir yolu varmı pic in çıkışına bişeyler ekleyerek bişey yapabilirmiyiz?

ete

Elimizde bir sistem olsaydı ve bu sistem dinlediği sesleri Sound komutu haline çevirseydi istediğin olabilirdi.
Çünki sesin tınısı demek biraz üretilen sesin sağdan soldan yankı yapması (yansıması) birazda aynı notanın biraz perde değiştirilerek diğer sesin yanında verilmesi şeklinde açıklanabilir  Peki bunu pic ile nasıl yaparız. ? AKlıma gelen şu oldu;
SAUND komutunu birden fazla pinden aynı anda çıkartırsanız belki biraz tını kazanabilir. Tabiiki çıkan bu pinler bir araya toplanarak ses çıkartan alete bağlanmalıdır. Ama bir ding dong sesini bir buzzerden bekliyorsanız çok beklersiniz derim.
Bu tür sesleri ancak bir anfi ile sürülen bir hoparlörden almak mümkündür.
Birden fazla kanaldan ses üretirken aralarında biraz perde farkı olmalı bence. Örneğin birisi 80,30 diğeri 83,30 bir diğeride 78,30 gibi değerler almalıdır. Bu değerler deneme yanılma yolu ile bulunabilir herhalde. Ama yinede mükemmel bir ding dong sesi elde etmek zor olsa gerek.

Ete

est32

protonda şöyle bir şey var,denemedim ama sanırım istenilen şeye biraz daha yakın.
Tabii yine de yüksek kalite beklememek lazım.

inventor

İnternette Ding = 780 Hz  Dong = 625 Hz şeklinde bir bilgi var.

Ete hocama sormak lazım bu iş şu şekilde yapılamaz mı ?

Bizim "sustain" diye tabir ettiğimiz etki aslında taşıyıcı sinyalden kaynaklanan bir etkidir. Eğer mevcut notalar , notaların frekansına uygun bir taşıyıcı sinyale bindirilirlerse derinlik etkisi yaratılmış olur. Burada frekansın sabit olması şarttır ama Pic programlamada duty dediğimiz kullanılan genlik kısmının değişmesi şarttır. Eko cihazlarıda bu şekilde çalışıyor.

Eğer biz pic de bir taşıyıcı sinyal üretirsek ve bu sinyalin başlangıç frekansı 780 hz olacak şekilde ayarlarsak, bu pwm ile birlikte 780hz lik nota bilgisini bu sinyale bindirsek ve bu nota basıldığı sürece pwm sinyalimizin duty sini azaltsak ( liner şekilde olabilir ),ikinci nota ( 625 Hz ) basıldığı anda pwm sinyalimizi 625 HZ den tekrar başlatsak ve yine liner olarak dutysini düşürsek tam istediğimize yakın bir ses elde edilmiş olur.

Bir dönem orkestra cihazlarını sıkça tamir ediyordum. Eko konuları ile o dönemde uğraşmıştım. Bahsettiğim yöntem ile olacaktır diye düşünüyorum. Denemek lazım. Belki deneyen olur diye akış şemasını yazayım:

-PWM üretilecek (780 Hz ),duty %80 ( Değişebilir )
- Nota basılacak ( 780 Hz e karşılık gelen )
-PWM sinyalinin duty si düşürülecek oransal olarak ( %80,%79,%78..... )
-Nota bitince
-PWM üretilecek (625 Hz ),duty %80 ( Değişebilir )
- Nota basılacak ( 625 Hz e karşılık gelen )
-PWM sinyalinin duty si düşürülecek oransal olarak ( %80,%79,%78..... )

Teoride işe yarayacak gibi. Pratikte denemek lazım
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

ete

Her şeyi anladımda taşıyıcı sinyal üzerine nota bindirme işini anlamadım. Ben 780 Hz frekansa sahip bir karedalga sinyal üretirsem ve diyelimki duty değeri %80 olsun bunuda bir anfiye verirsem o frekansa sahip sesi duyarım zaten.
Birde buna nota bindirince ne olacak acaba oda işin tınısımı olacaktır dersin?.
Belirtilen frekansları zamana bağlı olarak üretmek zor değil. Pic in diğer bir pininden de sound komut sinayali çıakrtılabilir. Sonra bu iki sinyal bir AND kapısı kullanılarak birleştirilebilir. Daha doğrusu PWM sinyaline sound sinyalini bindirebiliriz. Bu sinyalde anfiye girilirse ne duyulur merak ettim doğrusu!!!.

Ete

inventor

#8
Eğer elinize bir klavye alır ( ORG ) bu klavyede mesela LA notasına basarsanız ve çıkan sinyali spectrum cihazı ile durdurup incelerseniz,tek tip dalga şekli görürsünüz. Eğer aynı işi ORG  un sustain ( derinlik ) özelliğini açıp tekrarlarsanız La notasının dalga şekli ile beraber duty si düşen bir dalga daha görürsünüz. Bu sinyale taşıyıcı,modülatör , zarf sinyali gibi bir sürü isim veriyorlar piyasada. Bu sinyalinde dutysi giderek düşüyor olarak görürsünüz.
Siz PIC için kısa bir yazılımla deneyebilirsiniz hocam. Bizde bu iş pic de nasıl oluyormuş görürüz. Piyasada bu işler için özel entegreler kullanılıyor. En ilkel sustain cihazı nasıl yapılır onuda kıısaca yazıyım . 1980 li yıllarda sustain entegreleri piyasada yokken orkestra cihazlarına eklediğimiz bir düzenek vardı. Bu sisteme sahip olan orkestralar daha çok tercih ediliyordu. Mono anfi kullanılırdı o dönemlerde. Nesye düzenek şu :
Bildiğiniz röleleri gözönüne alın. bu rölelerin kontak için hareket eden kısımlarında 10 cm kadar bir yay bağlanarak diğer röleye gidiyor. Röle bobinlerinden birisine ses sinyali giriliyor. Diğer röle bobini preamfiye giriliyor. Ses sinyali girilen  bobin ses frekansına , tınısına göre titreşmeye başlıyor. Bu titresim yayı titretiyor ve 10 cm kadar sonra diğer bobinin nüvesine ulaşmış oluyor. Nüvesi titreyen bobinde elektrik indükleniyor ve sustainli bir sinyali preamfiye iletiyor. Yayın uzunluğu,gerginliği vb. bir çok yerle oynayarak bu esi değiştirebiliyoruz. İlkel ama etkili :)
Selam
Yüksel
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

toys-23

Aslında bu işi gören bi entegre var.Sab600 diye ama piyasadakilerin çoğu patates ve 10 taneden 5 i çalışırsa iyi.PHLIPS in orjinali bluemavide var sorunsuz hepside çalışıyor ama oda semeriyle 12 tl :)
1 adetinin yerine 5 tane 16f628a alırız.Yani yapabilsek iyi olur ama yapamazsakta sağlık olur.

toys-23

Ete hocam  dediklerinizi yazıma dökseniz sizde bizde merakımızı gidersek...

ete

#11
Ding Dong projesini aşağıda dosya halinde veriyorum.
And kapısı çıkışı bir anfiye girilmelidir. Sonucu bildirirsiniz artık. Simulasyonda çalışıyor gözüküyor.

Ete

toys-23

Hocam teşekkür ederim.Anfide deneyip bilgi vereceğim..

inventor

Ete hocam
isis te dalga şekillerine baktım ama biraz farklı geldi bana. Sonra anlattığım duruma baktım aslında anlatmak istediğim konuyu yazmışım. Arkadaşlar denediklerinde istedikleri sesi alamazlarsa bir dalga şekli çizeyim programı ona göre düzenleyelim.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

toys-23

Ete hocam merhabalar

Anfide denedim biraz kalın birazda robot bi ses çıkıyor.

Powered by EzPortal