Pic ile voltaj kontrolü ve akım kontrolü nasıl yapılır?

Başlatan outlaw57, 22 Ekim 2011, 18:00:12

outlaw57

Sayın Hocalarım,

Ben bir amatör olarak birkaç konuyu anlamaya çalışıyorum;

- kaynağımdan daha yüksek bir voltaj elde edip bunu ayarlı hale getirebilirmiyim ve bunu da pic ile kontrol edebilirmiyim
- ayrıca çıkış akımını da okuyup pic ile okuduğum değere göre voltajı değiştirerek akım sınırlaması yapabilirmiyim?

Öncelikle bu konuları biraz açıklamalı anlatabilirmisiniz?

ve bunlarla ilgili kaynak şema veya herhangi başka bir şey önerirmisiniz konuyu kavramamız için (yada ETE hocam bir ders yayınlarmısınız konuyla alakalı : ) )

Saygılar sevgiler,

ete

Bu onu sanıldığı kadar kolay değil. Bir ders yayınlayarak bu istediklerini sana yaptıramam. Ben bile zorlanıyorum bu konuda. Zorlanıyorum derken pek çok uygulamam oldu ama sonunda hazır entegreleri kontrol etmeyi daha uygun buldum. LM2576 yı incele ADJ olanını.

Ete


ete

Dijital güç kaynağı yapmak çok zor bir iş değil. En temel faktör bir anahtarlamalı güç kaynağı kullanmanız gerektiğidir.
Bu şekilde sistemi sizin kontrol ettiğiniz PWM sinyali ile beslerseniz volatjı istediğiniz seviyeye getirmeniz mümkün.
Tabiiki bu dediklerim teorik düşünceden ibaret. Gerçekte bu o kadar kolay olmuyor.
Zira işin program kısmıda çok basit. Yapacağınız iş güç kaynağı çıkışını bir gerilim bölücü ile işlemciye girerek voltajı ölçmek ve sonuçta;
- Çıkış voltajı , set voltajından büyük ise  PWM duty değerini biraz düşür
- Çıkış voltajı, set voltajından küçük ise PWM duty değerini biraz artır.
- Çıkış voltajı = set voltajı ise bir şey yapmadan çık
şeklinde bir mantık kuruyorsun. Şayet akım kontrolü de yapacak ise devreye bir akım ölçme direnci bağlayıp direnç üzerinde oluşan düşük voltajı bir opamp ile yükseltiyor ve onuda işlemcinin ADC girişine girerek akım kontrolü yapıyorsun.
AKım kontrolünün temel mantığı şöyle;
- Okunan akım set akımından yüksek ise voltajı düşür yani PWM duty değerini düşür.
- Okunan akım set akımından düşük ise iki şeye bakman gerekiyor. Gerçekten çekilen akım yüksek değildir ki bu durumda set voltajın kendi değerinde olması gerekir. Yani set akımı olarak 500 ma ayarladın ama devreye küçük bir ışık bağladın ve oda 100 ma akım çekiyor. Bu durumda devre yalnızca çekilen akımı 100 ma olarak göstermesi gerekir.
Ama okunan akım set akımından küçük fakat okunan voltaj da set akımından küçük ise bu sefere voltajı yükseltmen gerekir. Bunuda PWM sinyali Duty değerini artırarak yaparsın.
Bu açıklamalara bakarak her şeyin tıkır tıkır yürüyeceğini zannetme. Çünki sistem o kadar inişli çıkışlı çalışıyor ki hızlı işlemcilerle bile kontrol edilmesi zor oluyor. Şimdiye kadar 3 ayrı güç kaynağı yaptım. Birinci yaptığım dışarıdan şemasını aldığım ancak program olarak beğenmediğim bir güç kaynağına program yazarak oldu. EN kararlı çalışan neredeyse kusursuz diyebileceğim sistem bu . Ama bununda bir kusuru va, güç katı anahtarlamalı değil ve transistörler aşırı ısınıyor. Çok büyük soğutucu ile sorun ortadan kalkıyor. Sistem hem voltajı hemde akımı otomatik opamlar yardımı ile kendisi analaog olarak kontrol ediyor. Program yalnızca set değerlerini ayarlıyor gerek okunan ve gerekse set edilen değerlerin ekrana verilme işlemlerini yapıyor.

İkinci yaptığım sistem bir anahtarlamalı (switching) sistem oldu. Burada devreyi tamamen ir arkadaşımla birlikte oluşturup devre üzerine program yazdım. Ama dediğim sorunlardan dolayı pek sevmedim. Güç kaynağını halen kullanıyorum. 10 amper asılıyorum banamısın demiyor. Ama voltaj ve akım değerleri her zaman istenilen yerde durmuyor maalesef. En azından ekran değerleri değişkenlik arz ediyor.

Daha sonra yina aynı arkadaşımla birlikte LM2576 yı dışarıdan biz kontrol edelim dedik. Epeycede başarılı olduk aslında.
LM2576 gibi anahtarlamalı güç kaynaklarının hespinde bir FB (feedback) yani geribesleme bacağı vardır. Genelde bu bacaktakı voltajın 1,25V olması için devre gayret sarfeder. PWM sinyalini kendisi üretir ve çıkştan alınan geribesleme ucunu gerilim bölücü  ile FB bacağına girer. FB ucundaki voltajın 1,25V olması için kendisi içinden PWM Duty değerini artırır yada azaltır.  Biz FB bacağını devreden ayırlaım ve kendimiz kontrol edelim dedik. Bunun için bir opamp kullandık aynı şekilde akım kontrolünü de aynı mantıkla bir opamk kullanarak yaptık. Ama dediğim gibi sonuç mükemmel değil. Ufak tefek kusurları var. Yaklaşık 6 aylık bir uğraşı. Dediğim gibi zor bir konu.
Hala zaman zaman uğraşıyorum.
Son olarak şunu söyleyeyim bana göre en akıllıca sistem aşağıda dosyasını verdiğim ilk güç kaynağının güç katının anahtarlamalı bir sistemle yapılması ama henüz bunun nasıl yapılacağını bulabilmiş değilim.
Bu arada hemen belirteyim. Bu ilk güç kaynağını sonradan encoder potla çalışacak halede getirdim. Şimdilik onu kullanıyorum. Bir ara dosyalarını buraya koyarım.


Ete

nanox

s.a bu devrenin amper 20a 20volt civarı olmasını istiyorum pıc siz olarak şuan çalışıyormu?
yardım.





http://www.4shared.com/rar/2rMWSEr9/g_kayna.html



Hattuşa

slm arkadaşlar;
sitemizi kirletmemek adına yeni konu açmadan bir sorunum hakkında yardım almak istiyorum.
elimde 0v-2,5v arası bir giriş mevcut olup, sabit bir 110V DC kaynaktan elimdeki 0-2,5v luk girişe göre 0-100v arası çıkış almak istiyorum.
bunu sağlatabilecek hazır bir IC in varlığını bilmiyorum. böylesi bir çıkışı alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?

onurinci

eğer akım yüksek değilse sıkı bir soğutucu ile TL783 ile 1.25 volt ...125 volt arasını ayarlayabilirsin.

pwm3434

ete hocam bu devreyi ac 3fazlı asenkron motorların aşırı akım koruması olarak düzenlenebilirmi. motorun yanmasından  kına  geldi artık.

Powered by EzPortal