N

kablosuz dijital ses gönderimi

Başlatan nyiğit, 19 Mart 2014, 20:48:20

nyiğit

selam arkadaşlar kolay gelsin... elimde 433 Mhz rf alıcı-verici modül var, bunları kullanarak sesi dijital  olarak nasıl gönderebiliriz?

oguztkn

Bildiğim kadarıyla o modüllerle ses iletimi yapılamıyor

nyiğit

saolasın dostum, acaba hangi modüller uygun bu işe?

ete

#3
2,4 GHz lik modüller bu iş için uygun.
Ses hızlı ve çözünürlüğü yüksek bir adc ile digitale çevrilmeli ve bu iş belirli bir frekans ile yapılıp elde edilen akan bilgi modül ile ile diğer tarafa aktarılmalı. Diğer tarafta alınan bilgi aynı akış hızı ile tekraradan yüksek çözünürlüklü bir dac ile analog sinyale çevrilmelidir.
Bu anlattıklarım hem işlem hemde elipman olarak kokay işler değil. Bu nedenle genellikle insanlar bu iş için yapılmış hazır ekipman kullanır.
Ete

mavi yıldırım

bluegiga firmasının modülleri istediğiniz işi bluetooth üzerinden yapabiliyor

est32

yıllar önce bu resmi bulup indirmişim bilgisyarıma. iş yapar mı bilmiyorum.

nyiğit

sevgili est32 yardımına teşekkür ederim, sanırım gönderdiğin devre analog modüller için, bendeki ise dijital alıcı verici. ben ses yanında data da gönderebilen bir mikrofon yapmaya çalışıyorum. tek mikrofona ses ve data için iki ayrı verici koymak istemiyorum bu işi nasıl halledebilirim?   

est32

alıcı verici modül demişsin ben de alıcı ve verici set halinde satılan çin işi 433 rf modüllerden bahsediyorsun diye cevap verdim. Eğer 433MHz transceiver deseydin veya modül bilgisi(link-resim...) verseydin ona göre bişey yazardım.

Konuya dönecek olursak bahsettiğin transceiver cihazlar SPI haberleşir. Veriyi ucuz alıcı verici cihazlar gibi doğrudan modüle edip yollamaz. Bu tür cihazlar mikrodenetleyici ile verdiğin datayı paketler ve paket paket karşıya öyle yollar. Tabii bu kadarla da kalmaz.

Önce cihazın üstündeki işlemcinin kataloğunu inceleyip yalayıp yutacaksın. katalogda hatırladığım kadarıyla cihazın işlemci ile nasıl haberleştiği, alma ve gönderme durumunda hangi pinin ne durumda olması gerektiği, göndermede verici çıkış gücü, verinin doğrulaması, preamble sinyali, cihazların frekansı, iletişim hızı, uyku modlarına giriş ve çıkış yöntemleri, hangi pinin ne kadar süre ile H/L yapılması gerektiği, kesme sinyali, hangi pin hangi pin ile H/L yapılınca cihazın hangi modda çalışacağı, tampon bilgi, verinin kaç bit olduğu bilgisi(iletişimden önce alıcıya bildiriliyor), iletildi bilgisi ve bunun ne kadar sürede geri bildirilmesi gerektiği, haberleşmenin ne kadar süre içerisinde gerçekleşip bitmesi....

Bi dünya zımbırtısı var. Bunları uyduruyor değilim. Ebaydan RFM73 ve nRF24l01 modüller getirttim(2.4GHz) ve rfm73'ün kataloğunu inceledim, bir kısmını Türkçeye çevirdim baktım bi dünya bela var bıktım usandım yeter ulan dedim daha 1 deneme bile yapmadan attım bir kenara, baş edilecek gibi değil. Ya çok profesyonel cihazlar, ya da uygulamaya geçmeyince bana karışık geldi gitmedim bir daha üsütüne.

Yani öyle şurasına mikrofon bağlayım burdan da hoparlör çıkarayım denecek cihazlar değiller. Bırak ses iletmeyi görüntü ve internet bile taşırsın bu tarz cihazlar üzerinden ama yöntemini bilmek kaydıyla(2.4ghz cihazların 2Mb veri aktarım hızı var)
Ses iletmek için sesi işlemci ile dijital veriye çevireceksin ve bu prosedürlere uyarak yollayacaksın, karşıda da işlemci ile o paketleri işleyip tekrar sese çevireceksin..
Biraz eziyetli bi iş.

nyiğit

sanırım hazır modüller ile ses iletişimi zor iş   :(   fm verici devresi yapıp ses iletişimi sağlamak kolay, aynı devreye alıcı tarafında basit aç-kapat yaptıracak data gönderebilir miyiz acaba?

est32

FM verici ile güvenlik sorun olmayacaksa yapılır bu dediklerin.
VCO(voltaj kontrollü osilatör) kullanılarak PLL entegresi ile(örneğin TSA5511) faz kilitlemeli bir fm verici yapılır(frekans kaymaması için). Bir de buna ek olarak DTMF kodlayıcı ve kod çözücü  entegreler eklenir(piyasada rahat bulunuyor). Zaten merkezi ezan yayını da bu şekilde yapılıyor. Zayıf noktası ise güvenliği. DTMF ile yapılan şifreleme kolay kırılır. Radyodan duyulan sesi kaydedip tekrar çalsan bile kilit açılabilir, cihaz çalıştırılabilir. Ama böyle bir endişe yoksa DTMF ile çok rahatr cihaz kontrol edilebilir. Hatta stereo bir verici ve alıcı kullanılırsa bir kanaldan ses diğer kanaldan DTMF gönderilebilir.

Daha iyisini radyo amatörü arkadaşlar bilir ama bir radyo amatörü bir arkadaşım VCO'lu radyo vericisi üzerinden veri aktarılabileceğini söylemişti. Düşününce radyo vericisi analog fakat işlemci çıkışı dijital, acaba aktarımda bir sorun çıkmaz mı diyorum. Arkadaş yapılabileceğini, hatta bant genişliğinin çok geniş olduğunu söylemişti. Yine de emin değilim yalnız şunu da ekledi, amatör haberleşmede data yollamanın yasak olduğunu sadece sesli görüşme yapılması gerektiğini eklemişti. Konuyu uzmanlarına sorma lazım.

Kısacesı istediğin şey bir şekilde yapılır, yapılmaz değil ama nerede ne maksatla kullanacaksın onu da bilmek lazım ki bir bilen anlayan varsa yardımcı olabilsin.

nyiğit

ilgin için teşekkürler est32...
amacım yetenekli bir kablosuz mikrofon yapmak, yani  sahnede konuşurken aynı anda slaytı ilerletebilen, fon müziğini açıp kapatabilen basit bir sistem. ama iş ses ile datayı aynı vericiden göndermeye gelince basitlik ortadan kalkıyor sanırım.  :)

Powered by EzPortal