ınfrared verici

Başlatan hasanb, 01 Kasım 2011, 21:55:58

Burak

O zaman anladığım kadarıyla ve kapısının ucundan ölçtüğüm frekansın içinde 38KHZ'lik bir sinyal gömülü ... SEROUT ile gönderdiğim PORTA.0 ucundan sürekli 1 bilgisi çıksaydı , ve kapısının çıkışındada 38 KHZ'lik bir sinyal görecektik , ama PORTA.0'dan gönderilen signal içindeki 0 bilgilerinden dolayı bu sinyal kesintiye uğruyor ve senin dediğin gibi frekansta aksamalara neden oluyor ... Umarım bu sefer yanlış anlamamışımdır ... Bunları böyle soruyorum çünkü yaptığım şeyleri anlamadan geçmemek istediğim için . Umarım seni bunaltmıyoruzdur ETE :)

Tekrar teşekkürler
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Bu sefer doğruyu anlamışsın.
Ete

Burak

Merhaba ETE ;

Benim sana bir başka sorum daha olacak .

Ben sözü geçen devreyi kurdum çalıştırdım , hatta birazda geliştirdim , baskı devreye döktüm vs ... Herşey yolunda herşey mükemmel çalışıyor fakat ... Fakat Verici devresinin standby'da [yani butona basılmadığı zaman] çektiği akımı ölçtüğümde 6.8ma civarında bir değer görüyorum bastığımda ise bu değer toplamda 40-50 ma değerini buluyor .. Şimdi sorularımı şöyle sıralayayım ;

1 . 7805'in beslemesine +9,18V girişine bir buton bağlayarak ve gerekli bağlantılarıda yaparak düğmeye basıldığında tüm devreye enerji sağlayıp aynı zamanda komutuda çalıştırırsak , butona basılıp çekildikçe sürekli enerji kesilmesi ve enerji verilmesi durumundan dolayı PIC zarar görür mü ?

2. Sizlerin standby modunda iken pil tasarrufu için yada mini mini minimum enerji kullanılması adına başka bir çözüm öneriniz var mı ?

(NOT:Resimde direnç olarak gördüğünüz ve buton yazan yerler butonlardır , LED-BLUE yazan IRLED'dir ve 7805'in out bacağına +5V bağlanması ARES'teki bağlantıları düzenlemek adına yapılmış bağlantılardır ...)

Şimdiden teşekkürler ..
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Butona bas bırak yapmak sorun çıkarmaz.
Pic uyku modunda en az enerjiyi tüketir. Dolayısıyla normal çalışma haricinde picin uyku (sleep) moduna sokulması enerji tasarrufu sağlanması için elzemdir.

Ete

Burak

Alıntı yapılan: ete - 02 Şubat 2013, 21:42:17
Butona bas bırak yapmak sorun çıkarmaz.
Pic uyku modunda en az enerjiyi tüketir. Dolayısıyla normal çalışma haricinde picin uyku (sleep) moduna sokulması enerji tasarrufu sağlanması için elzemdir.

Ete

Fakat devrede akım çeken eleman pic değil zaten .. Diğer devre elemanları ... 7408 gibi , 7805 gibi transistör gibi ... Yani diyorsunuz ki pic'in besleme gerilimi bir kesilip bir yükseltildiğinde sorun çıkmaz diyorsunuz ...

Diğer elemanlar için bir çözüm öneriniz var mı ?
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Voltaj regülatörleri üzerinden akım çekiliyorsa onlarda regülasyon için akım harcarlar. Sen akımı kesersen onlarda bir şey harcamaz diye düşünüyorum. Yok sistemin voltajını baştan keseyim diyorsan devreye bir kesici ilave edeceksin her ilave yine bir akım kaynağı demektir. En iyisi optimum mu bulup onda karar kılmaktır.
Ete

Burak

Hocam , kesiciden kastiniz nedir ?
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Kesiciden kastım röle daha doğrusu bir transistör.
Ete

Burak

Peki tesekkur ederim ... Transistor ve buton ikilisi fikri daha mantikli geliyo ...
Ω Gens Una Sumus Ω

sinancnc

Alıntı yapılan: nurim - 08 Temmuz 2012, 04:12:32
İstediğin gibi data değeri ne ise alıcıda o değeri ( "200" ) görürsün.Yapılan değişiklikleri iyice incelemelisin.

HOCAM bu devrede
TK19 Alıcı Göz
ENFARUJ LED 5mm kullanılarak mı yapılıyor elimde daha önceden ne işe yaradığını bilmeden aldığım bu iki parçayı sizin devrenizi kurarak denemek istiyorum teşekkürler
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

Burak

Alıntı yapılan: sinancnc - 13 Mart 2013, 20:37:40
HOCAM bu devrede
TK19 Alıcı Göz
ENFARUJ LED 5mm kullanılarak mı yapılıyor elimde daha önceden ne işe yaradığını bilmeden aldığım bu iki parçayı sizin devrenizi kurarak denemek istiyorum teşekkürler

Hocam demişsiniz gerçi haddim olmadan cevap vermek istedim beklememeniz adına :)

TK19 alıcı göz ve 5mm veya 3mm'lik infrared led kullanarak yapılıyor evet . Fakat yanlış bilmiyorsam , alıcı gözlerin filtremelerinde kullanılan devrelere bağlı olarak piyasada 38 KHZ 39Khz 40 Khz'lik süzücülere sahip farklı çeşitli alıcı gözler var ...  Elinizdeki alıcı göz ile bilgi alışverişi yapmanız için verici'de ürettiğiniz frekans'ı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz ,, çünkü ETE'nin verdiği kodlar 38KHZ için yazılmış olanlardır ...

İyi çalışmalar ....
Ω Gens Una Sumus Ω

sinancnc

Teşekkür ederim hocam yardımın için 56kHz benim alıcı göz bir bakayım bu nasıl ayarlanıyormuş. Saygılar...!

ete

Göz dediğin şey bif foto transistör peşinde bir bant geçiren filtre bir kuvvetlendirici devreden ibarettir. Bant geçiren filtre demek yerine geçirmeyen filtre demek daha doğru olur belki. Zire taşıyıcı sinyali diğer tarafa geçirmeyip bu sinyal geldiğinde sürekli high veren bir filtredir. Prensibide çok basit aslında. Örnek vermek gerekirse 38 khz lik bir kare dalganın peryodu 26 us dir. Diyelimki bu sinyal filtreye girdi. High kısmı filtre çıkışını high yapar ve en azından 26us boyunca high çıkartır süre bitiminde bizim sinyal yeniden  high olacağı için için high çıkmaya devam eder.
Bu sistem öyle ayarlanmıştırki sadece belirlenen frekans ile doğru çalışır. Bu alete getirip 56 khz lik bir sinyal girerseniz pulsların bir kısmını kaçırır ve çıkışa yine kare dalga basar. Bu ise alıcı sistemin şaşırmasına sebep olur. Göz çalışma frekansı ayarlı değildir. Alet frekans parametresi ile satılır. Genelde satıcılarda alıcılarda bu konuda hata yapıyorlar. Örneğin TK19 diye aldığınız göz ün hem 36 khz lik olanı , hem 38 , hem 40 , hem 42 hemde 46 khzlik olanları mevcuttur. Göz alırken TK19 ile birlikte frekansıda söylemeniz gerekir yada en iyisi frekansla istemektir. Bana 36 khz lik bir göz lazım derseniz daha doğru olur.
Ete

sinancnc

Teşekkür ederim ete hocam yanlış alım yapmışım zamanında kör kuyuya düşmeyince öğrenemiyor malesef. TK19 Deyince ben tek bir iso standartlı şekli var biliyordum . şimdi birde frekans çeşitleri olduğunu öğrenmiş oldum.
zamanında buradan almıştım farklı khz leride ellerinde yok sanırım tek tip bu var.
  :-\
http://www.bluemavi.com

Burak

Hocam merhaba yine ben :D

Biliyorum konu RF haberleşmeye giriyor fakat en son Ebay'dan aşağıdaki linkteki RF alıcı verici modülü aldım ... Bunu Infrared'deki gibi kurduğum devreye uyarlamak istiyorum .. Acaba bu ürünü sizinde şemasını verdiğiniz devreye uyarlamamız mümkünmüdür .. ?
İşte link :

http://www.ebay.com/itm/433Mhz-RF-transmitter-and-receiver-module-Alarm-Set-for-Arduino-ARM-MCU-WL-/190803501607?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6cc66227

Şimdiden teşekkürler !
Ω Gens Una Sumus Ω