avatar_Mucit23

Pic 16F88 & Ds18B20 Multi Termostat Devresi

Başlatan Mucit23, 08 Kasım 2011, 19:59:18

Mucit23

Merhaba Arkadaşlar.

    Daha önce Paylaşıma sunmuş olduğum Pic16F628 & Ds18B20 Ayarlanabilir Termometre Devremi Yeniden ele alarak biraz daha geliştirip yeni özellikler ekledim.
   
    Bir önceki versiyonda sadece pozitif sıcaklıklarda, Sıcaklık düşümlerini kontrol etmekte kullanılabiliyordu. Yeni yazılımım da ise hem pozitif sıcaklıklarda, hemde negatif sıcaklıklarda Isı düşüş kontrolü veya ısı yükseliş kontrolü yapılabiliyor. Yani yaptığım değişikliklerle kullanım alanları çok daha arttı. Böylelikle Elektrikli ısıtıcı, Kombi, Kuluçka makineleri, Buzdolabı, Derin dondurucu ve bunun gibi ısıtma ve soğutma kontrolü gereken cihazlarda kullanılabilir.

   Cihaz genel olarak 0-100 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde ve 0 ile (-50) arasında  1 derece çözünürlükte kontrol yapabiliyor.Negatif Sıcaklıklarda 1 derece çözünürlükte kontrol yapmasının sebebi devrede sadece 3 dijit olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Negatif sıcaklıkların hem gösterilmesi hemde kontrolü 1 derece çözünürlükle yapılır. Pozitif sıcaklıklarda böyle bir durum söz konusu değildir. Sıcaklık kontrolü 0.1 derece çözünürlükte gösterilip kontrol edilir.

   Cihaza Eklediğim yeni özelliklerden birisi ise iki adet çalışma modu bulunması. Isıtma modu(Poz) Ve soğutma modu(Neg) olmak üzere iki ayırabiliriz.
Bu çalışma modlarını dahada ayrıntılı olarak anlatayım.

   Cihaz pozitif mod da çalışıyorken sıcaklık değeri Ayarladığımız Set değerinin altına inince röle devreye girer.
Örnek vermek gerekirse;
Devre pozitif modda çalışıyorken Diyelim ki Set değerini 27.4C olsun. Tolerans Değerimiz ise 2.3C olsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı 25.1C olacaktır. Sıcaklık 27.4 olunca röle devre dışı kalır.

   Başka bir örnek vermek gerekirse Yine Devre pozitif modda çalışıyorken diyelimki Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz ise 3 derece olsun. O halde Rölenin devreye girme sıcaklığı -39 derece olacaktır. Sıcaklık -39 ise veya dahada düşük ise röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşır veya set değerinin üzerine çıkar ise Röle devre dışı kalır. Pozitif modda iken sistem bu şekilde çalışıyor. Yani ortam sıcaklığını arttırmak amaçlanıyor.

   Diğer çalışma modu olan negatif modda ise hemem hemen buradaki işlemlerin tam tersi yapılır.

   Anlaşılması açısından aynı değerlerle örnek vereyim.
Yine Set Değerimiz 27.4C olsun. Tolerans Değerimizde yine 2.3C olsun. Değerlerimiz bu şekilde olunca Rölenin devreye girme sıcaklığı 29.7C dir. Sıcaklık bu değere ulaşınca veya bu değerin dahada üzerine çıkarsa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerimize ulaşır veya Set değerimizin dahada altına inerse röle devre dışı kalır.
  Başka bir örnekle Set değerimiz -36C olsun. Tolerans değerimiz de yine 3 derece olsun.  Değerler böyle olunca Sıcaklık değeri -33C ye ulaşınca veya bu değerden daha yüksek olursa röle devreye girer. Sıcaklık değeri Set değerine ulaşınca veya daha düşük sıcaklıklara inerse röle devre dışı kalır.
Genel olarak Sistemin çalışması bu şekildedir.

   Devrede dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Normalde Pozitif değerlerde set değeri 0-99 derece arası 0.1 derece hassasiyetinde tolerans değeri ise 0 ile 5.0 derece arası ayarlanabiliyor. Negatif sıcaklıklarda Set değeri 0 ile (-50) arası 1 Derece hassasiyetinde tolerans değeri de 0 ile 5 derece arası ayarlanabiliyor. Burada dikkat edilmesi gerekenler Set değerinin tolerans değerinden küçük olmamasıdır. Küçük olmasının kontrol açısından bir sakıncası yoktur fakat negatif sıcaklıklarda 1 derece hassasiyetinde ekranda gösterim yapıldığı için Eğer Rölenin çalışması gereken değer tam sıcaklık değer değilse sıcaklık değeri set değerine eşitlenmesini anlık olarak göremezsiniz.
   
   Bir örnekle açıklayayım. Diyelim ki Set değerimiz 3.5C olsun tolerans değerimiz ise 5C olsun. O halde Rölenin devreye girmesi gereken sıcaklık -1.5C olacaktır. Bu konuda bir problem yoktur. Sıcaklık -1.5 derece olunca röle devreye girer. Fakat sıcaklık negatif olunca ekranda sıcaklık 1 derece çözünürlükle gösterilir. Bu Yüzden eksi değerlerde virgülden sonraki hane görülmez. Bu işlemin aynısı Devre Negatif modda çalışıyorken de geçerlidir. Ben pek sorun olacağını düşünmedim açıkçası Sonuçta kontrol işelmi yine yerine getiriliyor.

    Devreye set değeri girmek için SET tuşuna Ekranda Set yazısı görülünceye kadar basılır. Set yazısı görüldüğünde set tuşununa basmayı bırakırsanız set ayar menüsüne gider. Eğer Set yazısını görüpte basmaya devam ederseniz belirli bir süre sonra Çalışma modu menüsüne gidersiniz. O an Devre hangi Modda çalışıyorsa Poz veya Neg olmak üzere ikisinden biri ekranda görülür.
Menülere giriş bu şekilde Yapılıyor.

    Set menüsünde Ayarlar eski devredeki gibidir. 0-99 arası 0.1 derece çözünürlükle ayarlanır. 0 ile -50 arası 1 derece çözünürlükle ayarlanır. Ayarlar yapıldıktan sonra tekrar set tuşunu basılarak hassasiyet menüsüne gidilir. Orada da ayarlar set menüsündeki gibidir. Ayarlar yapılıp set tuşuna basılarak ana çalışma moduna dönülür.

    Çalışma modu menüsünde ise iki seçenek vardır. Poz ve Neg olarak ekranda görülür. Yukarı ve aşağı butonları ile ayarlar gerçekleştirilip Set tuşuyla menüden çıkılıp ana çalışma moduna dönülür. Tüm ayarlar bunlardan ibaret.

   Yapılan değişiklikleri 16F628 in Hafızası kaldırmadığı için direk 16F88'e geçtim. Pin yapısı 16F628 ile tamamen aynıdır. 16F88, 16F628'e göre biraz daha g.elişmiştir. PCB de Hiçbir değişiklik yoktur. Hatta Daha önceki devreyi yapanlar olduysa, 16F88 alıp yeni yazılımı yükleyip 16F628 yerine takarak devreyi çalıştırabilirler.

Benim denemelerimde sıcaklığı 95 dereceye kadar sorunsuz ölçtüm. Negatif sıcaklıktada maximun -20 ye kadar inebildim. (Buzdolabı okadar inebildi :D Ama -50 ye kadar sorunsuz ölçeceğini düşünüyorum.  ;D

Yeni Devreyle ilgili bazı resimler çektim. PCB eskisiyle aynıdır.

image hosting


hosting images


image hosting jpg


upload images

Sıcaklığın -10 gösterdiğine bakmayın. Devreyi buzlukta beklettikten sonra çıkartıp hemen fotoğrafını çekiyordum. Ortam sıcaklı -10 değil yani :D

Birde iyi kötü video çekmeye çalıştım az çok fikir sahibi olabilirsiniz.

Video Linki ! Video not found

Dosyaları Buradan İndirebilirsiniz.
  http://hotfile.com/dl/134520548/a64ddb8/MultiTermostat.rar.html

Bazı konularda yardımlarından dolayı ETE hocama da bi teşekkürü borç bilirim
Umarım Beğenirsiniz.

Not: Arkadaşlar Devreyi Ben sadece öğretim amaçlı olarak kaynak kodlarını vermiştim. Fakat Bazı sitelerde görüyorum ki insanlar bu devreyi seri üretimde yapıp stoklayıp satıyorlar. Bu işe kesinlikle razı değilim.

Not2: Displayler Ortak KATOT' dur.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

F®T

Mucit23 eline sağlık güzel kapsamlı bir çalışma.tebrik ederim.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Mucit23

Arkadaşlar görüyorumki Bazı kişiler bu ve bundan önceki devremi seri üretimde yapıp satıyorlar. Ben bu devreyi sadece öğretim amaçlı yayınlamıştım.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-ds18b20-ile-yapilmis-ayarlanabilir-termometre-      devresi-roleli-56066206/detay/#close
Yukarıdaki ilan sahibine ve Sahibinden.com yetkililerine defalarca ilanla ilgili şikayetimi bildirmeme rağmen ilanı olduğu yerde duruyor..
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

pwm.c

Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Kasım 2011, 22:47:26
Arkadaşlar görüyorumki Bazı kişiler bu ve bundan önceki devremi seri üretimde yapıp satıyorlar. Ben bu devreyi sadece öğretim amaçlı yayınlamıştım.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-ds18b20-ile-yapilmis-ayarlanabilir-termometre-devresi-roleli-56066206/detay/#close
Yukarıdaki ilan sahibine ve Sahibinden.com yetkililerine defalarca ilanla ilgili şikayetimi bildirmeme rağmen ilanı olduğu yerde duruyor..

Ferhat, bu durum senin benim gibi bir çok kişinin başına geliyor. internetten bulduklarını üretip satanların haddi hesabı yok. en basitinden pic programlamak için kullandığımız branner programlayıcısı bile farklı birçok isimde piyasada bulunuyor.
ürettiğin devrenin sana ait olduğunu ispatlamak için malesef telif hakkını alman gerekiyor ancak bu masraflı olur. kesin rakam diyemem ama benim arkadaş 1200-1500 lira civarı bir ücret ödediğini söylüyordu. telif hakkını aldığında şikayetle toplatabiliyorsun. eğer elinde böyle bir ispat yoksa benim demenin bir anlamı olmuyor.
ek olarak, eğer sende ticari üretim yapacaksan kullandığın PBP derleyicisinin ve proteus programının ücretinide ödemen gerekir. bunu yapmassan programları üretenlerde hakkını sana helal etmez sanırım.
bütün bu saydıklarımı yapmadığın sürece korsan üretimlerin önüne geçemeyiz. ya hiç vermeyeceğiz yada verdiysek olacakları göze almalıyız. kafayı böyle kişiler yüzünden ağrıtırsak bunlarla uğraşmaktan daha başka projeler üretemessin. özel ürettiğin projeleri ise herkese vermemen gerektiğini zaten biliyorsun. birçok kişide zaten böyle yapıyor. emek hırsızlığı olmasaydı internette harika projeler bulabilirdik ama durum ortada. devrelerin kaynak kodlarını bile herkes vermiyor.
her nedense birçok yabancı sitelerdeki projelerde kod kısıtlaması yok. bazı ticari üretenler bile projelerin şema, kod ve baskılarını full vermiş. nasıl oluyorda adam ticari ürettiği şemayı böyle rahat dağıtıyor bilemiyorum, bu fırsatcılık sadece bizim buradamı var yoksa onlarmı önemsemiyor anlamadım.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

inventor

Sanırım senin ilanı kaldırmışlar. İlan bulunamadı diyor.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

mierdogan

Hortlamış gibi olacak ama bir sorum var... Bu devreyi basitçe LM 35 ile yapmak istesek offset değerini nasıl belirleriz? Yada set edilen değer için sabit offset nasıl ayarlayabiliriz? Programa biraz baktım ama tam anlayamadım...

Saygılar

"Doğal bir esin arzulu bir isteğe dönüştüğünde, insan hedefine dev adımlarla ulaşır..."

sinancnc

Evet arkaşlar bunu pcb bastım ve her zamanki gibi çok güzel çalışmadı ...! Devreyi tekrar basacağım yollar çok ince olduğu için çıkmadı tamir ederken bir sıkıntı yaşamış olmalıyım tekrar pcb çok güzel basıp olaya baştan başlıyorum çok profosyonel bir çalışma teşekkür ederimm... Yarın fotoğraf ekleyeceğim
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

ferhat bey sizin ve ete hocanın projelerini yakından takip ediyorum.. bu gün 7 tl mavi baskı kağıdı aldım..bu pcb yi basmak için 2. kez bastığımda önceki çalışmayan devreme göre daha iyi sonuç aldım fakat halen kopuk yollar var  lehimle tamir yoluna girmeden önce sormak istiyorum kartı büyütüp yolları kalınlaştırma gerekiyorsa atlamaları artırıp bu işi biraz daha kolaya indirebilirmiyiz. yok zorsa toplayıp deniyeceğim bakalım bu sefer yapabilnişmiyim diye teşekkür ederim...
Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

sinancnc

Paylaşmayı seven insan toprak olup gitmez. Bir şeyler bırakır...!

Paşa

Arkadaslar ben bu devreyi yaptim ama displeylerin B segmentleri yanmiyor diyerlerinde hiç bi skinti yok sadece 3 nünde B segmentleri yanmiyor yardim ederseniz sevinirim.....

ete

Hepsinde B segmenti yanmıyorsa senin B segment bağlantında kusur var demektir. Bağlantılarını kontrol et.
Özellikle B segmenti geliş bağlantısını kontrol et. Hepsinde yanmadığına göre kendi aralarındaki bağlantıda sorun yok.

Ete

Paşa

Hocam saolun zaten dispiley bolumunu degistirmeyi dusunuyorum bnde bide foto yukluyemiyorum bi bakin diye yukluyecektim koyamadim bi turlu  s3 den giriyorum siteye

ete

Yanıtla butonuna bastıktan sonra gelen ekranda en solda  "B" butonu altındaki resimli butona tıklarsan resim ekleyebilirsin.
Ayrıca resimi dosya halinde (jpg) olarak ekleyebilirsin.

Ama buraya resim eklemene gerek yok çünki bize bir şey ifade etmeyecek. Asıl sorun PCB de ve bağlantıda olması gerekir.
Ete


umiter

Alıntı yapılan: Mucit23 - 25 Kasım 2011, 22:47:26
Arkadaşlar görüyorumki Bazı kişiler bu ve bundan önceki devremi seri üretimde yapıp satıyorlar. Ben bu devreyi sadece öğretim amaçlı yayınlamıştım.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-ds18b20-ile-yapilmis-ayarlanabilir-termometre-      devresi-roleli-56066206/detay/#close
Yukarıdaki ilan sahibine ve Sahibinden.com yetkililerine defalarca ilanla ilgili şikayetimi bildirmeme rağmen ilanı olduğu yerde duruyor..

Mucit kardeş, senin çalışmalarını ilgi ile takip ediyorum. Ne yazıkki bu türde çalışmalar yapıp satan arkadaşlar var hatta sana bir örnek ipad uygulaması elinde olmadığı halde uygulamamı ekran görüntüleri ile satmaya kalkanlar oldu. Sadece sana aklına ve emeğine hürmet, çalışmaların sayesinde bir nebze dahi yararlanıp bir şeyler ortaya çıkartan yerinde durmayıp bir arpa boyu yol alanlarıda unutmamanı dilerim. Allaha emanet ol, senin yanında duaları olanlarda var..

ETE hocamız ve diğer emeği geçen tüm arkadaşlarda aynı temennim kendileri içindir de..

Saygılarımla.
Bilgi elde edilmesi zor,  tüketilmesi kolay bir bulamaçtır.

Paşa

#14
Ete kardeş ya pcb de skinti yok yaa şimdi onde iyice konturol ettimde acaba pic in yazilimindami skinti varki  yoksa dispileyleri ortak katot kullandim ondanmii oluyor

Powered by EzPortal