avatar_Mucit23

Pic 16F88 & Ds18B20 Multi Termostat Devresi

Başlatan Mucit23, 08 Kasım 2011, 19:59:18

ete

Anlaşılan her şeyi aklında tutan birisi gibi görüyorsun beni. Nerden bileyim projenin orjinal displayleri anotmudur katodmudur. Dosyasına bakıp anlamak var iken bu soruyu sormak da hata bence. Devre ortak anota göre ise anot, katoda göre ise katod display kullanman gerekir.

Ete


Paşa


Mucit23

Hata Bende Her seviyeyi düşünüp Display cinsini yazmam gerekirdi. Ana Başlığa Ekledim display ler ortak katot. Yanlış takmamışsın. Dolayısıyla bağlantılarında sıkıntı var.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Paşa

Sagolun tekrar ugraşcam baglantilarla iyi calismalar....

basri.erhan

Çok güzel çalışma olmuş , elinize sağlık, bitirme projesi olarak kullanmayı düşünüyorum .
Baskı devresini yaptım, şaşırmakla birlikte ilk defa ince yolları güzelce çıkarttım, kısa devre var mı diye kontrol ettim problem yok, fakat devre eksik çalışıyor, ısıyı göremiyorum displaylerde, displaylerde sadece butonlardan birine basınca ortaki çizgi yanıyor (sağdaki2 display), 5 - 6  sn falan yanık kaldıktan sonra sönüyor,tekrar basınca aynı durum,
Röle direk devreye giriyor, led yanıyor ama dediğim gibi displaylerde hiçbirşey yok, sizce programı mı atamamışımdır, bugün tekrar okulda program atmayı planlıyorum fakat başka bir sorun olabilir mi ?

Mucit23

Eger butonlara bastığında display lerde hareketlen me oluyorsa kısmen de olsa pic çalışıyordur. Sensorun saglam olup olmadigina bak. Sensor arızalı ise veya arada iletişim kopuklugu varsa picde buna bagli olarak duzgun calismayabilir.  Devre çalışan bir devredir. Sendede çalışması gerekir
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

basri.erhan

Tamam sensörü değiştirip bir deneyeceğim

Mastercodex

Arkadaşlar,

Sizleri patent ve telif hakları konusunda biraz bilgilendirmek istedim.

Öncelikle Mucit23 arkadaşımızı emeklerinden ve paylaşımından dolayı kutluyorum.Bende ETE hocamın yardımı ile bir 18F2550 + DS1820B + LCD temelli bir termostat yamıştım.Hatta bu termostat sistemini sistemimde sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. İsteyen arkadaşlar olursa paylaşabilirim.

Tasarlamakta olduğunuz proje eğer basit bir proje ise bunu kolaylıkla kopyalayıp satabilirler ama eğer projeniz kapsamlı bir proje ise bu projeyi koruma amaçlı olarak öncelikle bir faydalı model patenti almalısınız. Bu projenizi koruma altına alır ve piyasada sizin bu konuda söz sahibi olmanızı ve hukuki yolları daha rahat kullanmanızı sağlar.En basitinden bir faydalı modelin ücreti 2000-3000 TL arasıdır.Rüçhan hakları çoğaldıkça ödeyeceğiniz rakamda çoğalır.Proje oluşturan kişiler genellikle kendi korumalarını kendileri yaparım düşüncesi ile bu ücreti görünce çoğunlukla vazgeçiyorlar , oysaki kapsamlı projelerde kesinlikle ve kesinlikle faydalı model patenti şarttır.Oluşturduğunuz proje veya tasarım eğer yeni bir icatsa Normal Patent , eğer zaten var olan bir tasarımın geliştirilmiş hali ise o zaman faydalı model devreye girmektedir.Gerçi  elektronik tabanlı projelerde patent olayını kapsamlı olarak araştırmak gerekiyor ama böyle bir girişimi yapmadan öncede tasarladığınız devrenin yada projenin mevcut olan tasarımdan daha yenilikçi ve daha esnek bir tasarım olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer yaptığınız projeye benzer bir proje varsa ve daha önce patent alan kişi veya kuruluş Türkiye için rüçhan hakkı almış ise zaten patent alma olanağınız yoktur.

Yoksa bu kopyacı , alın terine önem vermeyen ve saygısız insanlardan kurtulamazsınız.Birkaçının canı acıyacakki alın terine emeğe saygı göstermeyi öğrenecekler.

Örnek olarak ben elimdeki patent ile çoğu çin menşeyli firmayı dize getirmeyi başardım. Bu bilgileri sizlere yararı dokunabilir diye anlattım
İnşallah yardımcı olabilmişimdir.


Saygılarımla.   
Mastercodex® 3D Teknoloji
----------------------------------
http://www.mastercodex.com
info@mastercodex.com

basri.erhan

Hocam çok teşekkürler, Devrem çalıştı, sıkıntı sensördenmiş:)

basri.erhan

Hocam bir sıkıntım var, rölem her durumda aktif oluyor, problem nerede olabilir ?

basri.erhan

Hocam röle her durumda aktif?Sizce problem nedir? Devre sorunsuz çalışıyor tek problem röle her durumda aktif?

Mucit23

Transistoru ters takmis olabilirsin. Bacaklarına dikkat et.Orada ufak bir tasarim hatasi var. Transistorun ters yerlestirilmesi gerekiyordu yanlis hatırlamıyorsam. .
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

basri.erhan

Hocam transistörü ters çevirdim en sağdaki olanı bc337 i , bu sefer röle devreye hiç girmiyor ?

ete

#28
Demekki transistörün yönü doğru imiş. Ohalde geriye iki değişik sebep kalıyor.
1. Transistörün Beys ucunu süren pic pinine dıarıdan bir voltaj bulaşıyordur. Bu kanallardaki kısa devreden kaynaklanabilir. Kartın üzerindeki bakır çapaklarından olabilir. O hattı iyice temizlemen gerekir.

2. Açılışta pic pinleri rastgele değer alırlar. Bu nedenle bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için özellikle kritik çıkış pinleri sıfırlanmalıdır. O pine hangisi ise Programda Basla satırından evvel PORTX.z=0 şeklinde çıkışı sıfırlamalısın.

Programa da baktım. Röle PORTA.6 de bağlı.  Bu normalde OSC pinidir. Dahili OSC kullanılınca bu pinler boşa düşer.
Programın baş kısmında PORTA=0 denilmiş ama çok erken bir komut olabilir. Bu nedenle alt kısımlara PORTA=0 yazmanız daha doğru olabilir.
Ayrıca dikkatimi çekti programda hiç açılış gecikmesi verilmemiş. Buda bir hata bence. Açılışta (CLEAR satırından sonra ) mutlaka 500 ms lik bir açılış gecikmesi verilmesi uygun olur. Böylece bu sürede registerler yerli yerine oturmuş olur. Pek çoğu daha yerlerine set edilmeden program direk başlamaktadır.
Ete

Mucit23

Ete hocamızın soylediklerine uymak gerekir.
Ben bu devrenin yazılımını yazarken açıkçasi bende program mantığı tam olarak oturmamıştı. Dolayısıyla programın birçok kısmında iyilestirmeler yapılabilir elbet. Hatta ete hocamda bilir. Birkac yerdede ete hocamdan yardım almıştım. Herseye rağmen ortaya çok fonksiyonu güzel bir Termometre devresi çıktı ortaya.  Defalarca yapıldı ve çalıştırıdı.

Devrede bazi tasarım Hataları var okulum dolayısıyla bek ilgilenemiyorum ama bi ara programın başına tekrar oturacagım.

Bu arada devredeki transistorleri Bc337 takmanizi tavsiye ederim.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

Powered by EzPortal