Şebeke Geriliminde Tam Sıfır Noktasını yakalayan devre hakkında ?

Başlatan has_artvin_li, 31 Mayıs 2014, 20:56:00

has_artvin_li

Ete hocam Evet Söylemiş olduğunuz her şey benim düşüncem ile aynı Konuyu daha fazla uzatıp kafa bulandırmak ve forumda kirlilik yaratmak istemem ama Tepe noktaları üzerinde çok durmuşsun sanki ac gerilim tepe noktalarında elde ediliyor gibi bir düşüncen var kısmı aslında öyle değil...

Evet Rms kuralları geçerlidir biz aslında tam tepe noktasında ölçü aleti ile rms değerini değil etkin değeri görüyoruz Bu konuda da siz sonuna kadar haklısınız Ferit abi de anlatmak istediğinde haklı ama benim aslında tepe noktaları üzerinde oldukça fazla durmamda ki amaç gerilim değeri yada etkin değer yada rms değeri değil Asıl amacım oradaki zamanlamanın durumuna dikkat çekmekti

1 saniye zamanında aslında 100 tane peryodun gelmesi de önemli değil tek önemli olan o peryotların zamanı yani bir alternansın başlangıcı ile bitişi arasında 10mS zaman geçtiği durumudur bunu peryot olarak ele alırsak 20ms İşte benim tepe noktalarının üstüne durmamdaki amaçta burda yatıyor.

1 alternansın başlayıp bittiği süre 10 mS olarak ele aldığımızı Doğrulamışsınız demek ki burada yanılmamışım hesabım doğru imiş ;)

Asıl sormak istediğim soru ise şurası idi : 1 alternans 10 mS ise bu alternansın tam yarısı 5 mS eder ve bu da Alternansın tam tepe noktasıdır Bu durumda Alternansın başlayıp tam tepe noktasına gelene kadar ki yerine yükselen kenar der tam tepe noktasından sıfıra doğru inen yerine de düşen kenar der isek Bu teoriye göre ;

Alternansın başladığı an ile tam tepe noktasına kadar ki süre içinde herhangi bir açıda triyakı tetikler isek 220 volt etkin değerin tam yarısı olan 110 volttan büyük değerleri mi elde etmiş oluruz çünki başlayıp tam tepe noktasına kadar ki olan kısımda tetiklemiş oluyoruz ;)

Ardından Alternansın tam tepe noktasından düşen kenar dediğimiz sıfıra doğru olan kenarda herhangi bir açıda tetikleme yaparsak 110 Volttan düşük voltajları mı elde ederiz ?

Yani konuyu doğru yorumlayabilmiş miyim diye kafamdaki soru işaretleri için Konuyu bu kadar uzatmış bulundum Özür dileyerekten...

ete

Zamanın çok kısa bir diliminde değişen AC voltaj değeri üzerinde bu kadar fazla kafa yormak bence gereksiz.
Şöyle düşün  0 - 10 ms lik zaman diliminde voltaj 0 dan başlayıp 5 ms sonra tepe noktasına yani 220V seviyesine ulaşıyor. Bu noktadan sonrada tekrar sıfıra iniyor. Ama senin bunu her hangi bir cihaz üzerindeki etkisini görmen neredeyse imkansız. Etki nerede görülür söyleyeyim. Bir AC akım ölçümü söz konusu ise yada bir AC voltaj ölçümü söz konusu ise yapacağın ölçüm anlık ölçüm olacaktır. Bu nedenle doğruya en yakın ölçümü alabilmek için mümkün olduğunca tepe noktasına en yakın yerde ölçüm yapmalısın. Aksi halde anlık ölçüm yapacağın için doğru okuma yapamazsın.  Triac'ı tepe noktasından önce tetikleyip hemen voltajı ölçmeye kalkarsan elbette daha düşük bir voltaj ölçersin tabiiki ölçebilirsen. Bu teorik olarak imkansız gibi bir şey.
Toparlarsak yineliyorum. Tepe noktasına kafanı takma.!!!!. AC sinüs eğrisine sahip voltajın yapısıdır bu. Ama pratikte iki sıfır noktası aralığı 220V kabul edilir. Yeri gelmişken PWM uygulamasında ne yapılır onu sorayım. Voltaj değişmeden yüke verilen aktif voltaj süresi değiştirilerek yük üzerindeki voltajın düşürülmesi sağlanır. Akım hiç değişmez. Dimmer işinde de benzer uygulama vardır. Yüke verilen aktif voltaj süresi triacın erken yada geç tetiklenmesi ile değiştirilerek yük üzerindeki voltaj değiştirilmiş olur. Tabiiki bu işlem dirençsel yükler için geçerlidir. Endüktif yüklerde yükün endüktansı bobin gibi çalışıp işi bozar ve istenen netice alınamaz. Bu düşünce benim olaya pratik yaklaşımımdır.
İşin temel prensibi iyice ortaya çıktığına göre bu konuyu daha fazla uzatmayalım istersen.

Ete

livexing

ete hocam verdiğiniz sıfır geçiş devresinde ac gerilimi kaç volt olmalı? Birde trafo ile düşürdüğüm ac gerilimindeki sıfır geçiş noktası ile trafoyu besleyen ac gerilimindeki sıfır geçiş noktaları aynı mıdır?

ete

Verilen devre sanırım AC12 civarı olmadı gerek. 220vAC yi trafo ile 12 ye düşürüp almak gerek.
Bu durumda sıfır noktası değişmez her ikisindede aynıdır.
Ete

elektrik30

ETE hocam yaptığım bir çalışmayla ilgilin kafa takılan sıfır geçiş dedektörü çalışma mantığı. ekte verilen resim de köprü diyottan alınan sinyal transistör devresi üzerinde nasıl bir etki yaparak sıfır geçişi algılıyor.transistöre bağlı olan dirençler ve kondansatörün görevi nedir.lütfen yardımcı olun.kaç aydır bunu cevabını aramaya çaılışıyorum ama bulamadım.

ete

Ben bir amatörüm. Hiç bir zaman kimin ne görevi var devre üzerinde araştırmam.  Devreyi yapar uygularım. Üstelik bu soru tamamen analog elektronik ile ilgli her zaman söylerim analog konusunda iyi değilim zira ben bir amatörüm. Devre analizi yapamam hesap yapamam. Sadece devreyi algılarım uygularım.
Sen talebesin bu konuları okuyorsun veya öğreniyorsun. Senin araştırman lazım. Hocan ödev vermiş yazı yazacaksın bana soruyorsun. Araştır bul bunlar. Banada anlat sonra.

Ete

Powered by EzPortal