avatar_Bahri Bilir

PİC İLE FREKANS SINIRLAYICI

Başlatan Bahri Bilir, 25 Ağustos 2014, 16:30:51

Bahri Bilir

ÖNCELİKLE HEPİNİZE İYİ GÜNLER DİLİYORUM...
Ben Isparta'da baba mesleği Sondaj kendim Sağlık meslek lisesinde att bölümü son sınıfım.Ama üniversite hedefim Ankara TOB Elektronik Bölümü(İnşallah).Evet arkadaşlar şimdi etedeki ilk sorumu sorayım.
Sondaj makinamızda kullanılan 70 kW lık jenaratör makina üzerindeki motora bağlandı.Yani kuyu kazma işlemi bittikten sonra komprösör çalıştıracak.Ama jenaratör hepinizinde bildiği gibi sabit devir ile çalışması gereken bir sistem.Biz şu anda bunu hz metreden takip ederek gazı her defasında ayarlayıp kullanıyoruz.Bazen unutuluyor veya makinadaki arzayı tamir etmek için kaynakta kullanılırken makinanın başka bir bölümünü hareket etirmek gerektiğinde devir düştüğü için jenaratörün üzerinde bulunan regülatör devresi yanıyor.Bundan dolayı ben jenaratörü elektronik olarak devrini sabitlemek istiyorum.Şu anda makinamızın gaz kısıp verme işlemi elektirikle kontrol edilebiliyor.Yani pic ile hz yi algılayıp eğer hz 50 nin altına düşerse gaz ver 55 in üzerine çıkarsa gaz kıs gibi bir çözüm düşünüyorum.Ama malesef ferekans algılama ve bunu picte nasıl işleyeceğimi bilmiyorum.Bu kanuda daha farklı fikirlerinizi veya frekansı algılama konusundaki yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum.
[/font][/size][/color][/font]
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

#1
Arkadaşlar söylemeyi unuttum birde bu yıkamada kullandığımız kompresör 40 amper yani çok akım çektiği için jenaratörün devri yine düşüyor.Ve biz kompresörü çalıştırınca biraz daha gaz ver ve kapatınca biraz gaz kıs oluyor :)
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

Arkadaşlar kimse yardımcı olamayacak mı? :( Dört gözle fikirlerinizi bekliyorum.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

İlyas KAYA

Akım çekmek ile frekans neden değişsin ki ? Frekans yerine jeneratörün motoruna tako metre bağlayın.
Takodan alacağınız devir sayısına göre işlem yaparsınız.
Çünkü akım çekildiğinde motorun devri düşecektir yada tam tersine çekilmediğinde yükselecektir.

Benzin valfi nasıl çalışıyor ? Valf sadece on / off şeklindemi yoksa bir servo motoramı bağlı ? Yada gaz teline ?

Eğer gaz kelebeğine birtane servo motor takarsanız;
Takometreden gelen veri ile gaz kelebeğini konumlandırmanız çok daha kolay olacaktır.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Bahri Bilir

#4
İlyas bey cevabınız için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bende devir algılama için jeneratör miline enconder monte etmeyi planlıyordum. Ama konu üzerine araştırma yaparken enconderinde frekans çıkışı verdiğini öğrendim. Yani benim 2. Bir frekans verisi alacak bir alet bağlamaya ihtiyacım olmadığını düşünüyorum. Ben aranızda yeniyim ama elektironik hobim kendimi bildim bileli vardır. Şu anda amatör olarak pic programlayabiliyor ve KAĞAN AYANOĞLU hocamız sayesinde de plakete devreyi 0,3 mm yolu bile net bir şekilde basabiliyorum. O yüzden 2. Bir devir algılama parçası yerleştirmeden jeneratörün ürettiği elektiriğin Hz değeri devrile doğru orantılı olduğu için bunu bu veri ile çözmek istiyorum ama tekrar fikriniz için çok teşekkür ediyor yine önerilerinizi bekliyorum.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

Bu arada arkaşlar ben makinanın gaz verip kısma sisteminin resmini en kısa sürede siteye ekleyeceğim. Ve galiba ben sistemi size tam anlatamıştım. İlyas bey şu anda makinanın gaz verip gaz kısma kolu bir ip ile çift yöne dönebilmen cam silgeç motorunun ucuna yapılmış makaraya bağlı. Yani basit bir motor sürücü entegresi ile motor devri hassas bir şekilde ayarlanabilir.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

Evet arkadaşlar şu anda ilk hedefim pic ile frekansı nasıl algılayabilirim.Şimdi algılayacağımız alternatif gerilim.Yani faz ucu sürekli (bir saniyede 50 kez) +,- oluyor.(arkaşlar dediğim gibi ben bu işi kendi mantığımla öğrendim.Bu seneye kadar yardım alabileceğim kimse yoktu.Bu sene ilk defa picprojeden yardım bekliyorum.Bu sebeble lütfen hatalarımı bana söyleyinki öğreneyim.).Biz bu sürekli +,- olan gerilime bir diyot bağlayıp sonrada direnç ile 5 volta düşürsek bu bize saniyede 50 defa + verip kesebilecek bir sinyal haline getirilebilir mi?Ve diyelimki bu şekilde pice verilebilecek bir sinyal haline geldikten sonra bu sinyali ccs de nasıl bir yazılımla işleyebilirim?Arkadaşlar dört gözle önerilerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür eder hepinize huzurlu akşamlar diliyorum.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

gogoce

frekans değil de deviri kontrol etmen gerekiyor bence
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

Bahri Bilir

Gogoce ben jeneratörün ürettiği frekans değeri ile devri algılayıp pic te işleyip motorun devrini ayarlayarak frekansı 45-55 hz arasında tutmaya çalışıyorum.Yani devir ile frekans doğru orantılı.Amacım 2. bir devir sensörü kullanmadan jeneratörün devrini sabit tutmak.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

gogoce

Bir encoder ile devri okuyup islem yapmak daha kolay olur diye dusunuyorum . ote yandan frekansla deviri bagdastirip denklem kuracaksin daha sonra gazverecek veya keseceksin program sisecek ama devri okuyup direkt islem yapman daha kolay olur diye dusunuyorum . yaklasik 1500 devirlik bir motor oldugunu dusunursek 1500/60  saniyede 25 devir atan bir moturun var . turbasina 100 pulse veren bir encoder taksan 2,5 khz lik bir sinyal okuman gerekecek  . 40 mhz lik frekansta bir islemci isini gorur .  frekans tabiki daha kolay gibi goruluyor sonucta 1/47 1/55 gibi bir deger arasinda okuma ve islem yapmalisin ama ben tercihimi devirden yana kullanirdim karar senin . ete hocanin yorumu ne olacak bakalim
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

Bahri Bilir

Gogoce fikirlerin için çok teşekkür ederim.Ama picproje de aynı konuyu açtık.Burada hen dış ortam etkisini azaltmak hen monte etme açısından uygunluğundan dolayı hall effect sensörü kullanma mı öneriyorlar.Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz.

Ben frekans meselesinde sizinde söylediğiniz gibi frekans yük esnasında devir ile doğru orantı prensibini bozabilir.O yüzden 2. bir sensörle devri algılamak daha mantıklı gözüküyor.

Hall effect sensörlü sistemin resmini eke ekleyeceğim.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

Bu sistem benim kafamdaki plan ama sizce uygunmudur.Herhangibir sıkıntı yaşarmıyım emin değilim yorumlarınızı bekliyorum.
Sonuçta jenaratörün içerisine yerleştirilmiş bir sensör ???
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

F®T

bu işlerde en uygun çözüm manyetik picup tır.volan dişlisinden aldığınız darbe sayısı gavarnör kontrol kartına girer ve setlenen devir noktasına ulaşana kadar aktüatöre gaz verilir.setlenen devir üstünde ise gaz kısılır.bir nevi PI kontrol.ayrıca devir ve frekans doğru orantılıdır.1500 d/d olan bir motor genelde 50 hz dir.yani 30 devir 1 hz e tekabül eder.frekanstan okuma çok sağlıklı bir yöntem değildir.burda maksat mekanik dönüşün tesbiti ise tesbiti rotora bağlı volan üzerinde bulunan dişlilerin pulslerini okumaktır.bir örnek ile açıklarsak.frekansı elde ettiğin enerjiden ölçersin.jeneratörün enerji üretmediği zaman ne olur.dizele devir düşük olduğu için sistemin sürekli gaz verip overspeed dediğimiz olay gerçekleşir.buda dizelin nakavt olmasına sebep olabilir.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Bahri Bilir

#13
Vaybeee. 1 senede neler değişmiş :).
Bana sorarsanız 10 yıl geçti konun üzerinden.Sorduklarıma şu an gülüyorum.Ve şu an halaa elektronikte daha çoook acamiyim.İşte elektroniği bu yüzden seviyorum. Ne kadar hızlı ilerlersek ilerleyelim elektronik her zaman bizden kat kat daha hızlı ilerliyor. :)

Ete Hocama, Kağan Hocama ve Tüm Hocalarıma çok teşekkür ediyor iyi çalışmalar diliyorum...
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Bahri Bilir

#14
Bu arada arkadaşlar bahsettiğim işi ilk düşündüğüm gibi ikinci bir sensör kullanmadan jeneratör frekansını kullanarak çözdüm.8-9 ay oldu hala çalışıyor ???

:) :)
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

Powered by EzPortal