avatar_Mucit23

Pt100 Lineerleştirme işlemi

Başlatan Mucit23, 07 Aralık 2011, 10:34:01

simule

Sevgili Mucit23;

Buradaki paylaşımlarınızı ilgiyle okudum.
Bende sizin gibi PT100 lineerleştirme işlemi ile karşı karşıya kaldım..
Analog dijital çevrim konusunda ise pek iyi sayılmam.. Ancak isis te pt100 yerine bir pot kullanarak ve değer değiştirererk ekrandan değer okuyabiliyorum..
Kısaca durumu anlatayım ve soruma geçeyim..
PIC18F452 kullanıyorum. PIC ın 8 analog giriş ucunun 5 ini kullanacağım.. ve bunlar ile ölçümler yapacağım. Bu ölçüm değerlerini 2 tane 3 basamağı gösteren 7 segment displeylerden okumayı planlıyorum..
1. 3adet 7 segment dipleye girmek istediğim sıcaklık değerini giriyorum. (örneğin 160 derece) (Ölçme aralığım 100-200 derece)
2. İkinci 3 adet displeyden de ölçtüğüm sıcaklığı görüyorum. Böylelikle girdiğim ve ölçtüğüm sıcaklıkları ekrandan direk olarak görmek amacım. Diğer bir butonla sırayla 1.PT100 değerini 2. PT100 değerini ...5.PT100 değerlerini sırayla ekrana getirmeyi planlıyorum.. Yazılım olarak her şeyi yaptım. Ancak PT100 ü PIC e bağlamak kısmında internette neler var diye baktığımda çöktüm kaldım..
Lineerleştirme, (çeşitli yöntemler ve devreler...)
Op-amp, (çeşitli opamplar ki maxim-mcp602 lm358.. vs) bir de weston köprüsü..
özel değerde dirençler (hassasiyet tolerans değişimlerii vs...)

Sonuçta en kayda değer olarak sizin ve inventör arkadaşımın paylaşımları daha çok dikkatimi çekti..

Bu kadar laf kalabalığından sonra gelelim soruma.. :)
1. LM358 ile bir baskı devre yapmışsınız. Bu devre nasıl bir performans verdi.
2. Opmapın beslemesini PIC beslemesinden ayrı mı yaptınız.
3. Op-ampı kaç volt ile beslediniz.
4. Siz de benim gibi ekrandan değer mi okudunuz. Değerlerde oynamalar sapıtmalar var mıydı.
5. Burada soramadığım deneyimleriniz ve dikkat edilmesi gereken hususlar varsa paylaşırsanız hakkaten sevineceğim...

NOT: Ben PIC yazılımında CCS C dilini kullanıyorum. ölçümde yazdığınız kod konusunda yardımlarınızı, daha doğrusu her türlü yardıma açığım. Şimdiden teşekkürler...

Mucit23

Merhaba simule

Açıkçası artık invertörün işleri yoğunlaşınca bende fazla ilgilenemedim. Yani yarım yamalak öyle kaldı proje. Board üzerine döşediğimde pekde iyi bir sonuç alamamıştım. Uygun dirençleri bulmakta çok sıkıntı çekiyordum.  gerçi seri-paralel bağlayarak şemadaki değerleri aşağı yukarı yakalıdım ama boardda çalıştıramadım. İstediğim gibi diyelim 0-500 derece arasını 0-5V seviyesine dönüştüremedim bir türlü. Tabi o arada birkaç şema daha denedim ama verim alamadım.
LM358li bir devre çizdim ama yok vizeler yok finaller derken bir türlü yapmaya vakit bulamadım. Boarda kurduğum devrenin aynısıydı galiba. Ne sonuç verecek bende merak ediyorum.

Acaba siz ne gibi bir şema kullandınız. Sizin için sakıncası yok ise paylaşabilirmisiniz?
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

simule

ben PT100 ü ne uygulamada ne de isis de bağladım. Dediğim gibi yazılım konusunda çözüme ulaşmak için pt100 yerine sadece bir pot bağladım (isiste) ve yazdığım programların çalışıp çalışmadığını kontrol ettim. Dediğim gibi PT100 hiç bağlamadım ve konuda sizden daha gerideyim.. ilk mesajımda olduğu gibi lineerleştirme vs gibi konular sürpriz olarak karşıma çıktı. Ama okuduklarım kadarıyla şart olduğunu anlıyorum. Şu ana kadar bir denemem hiç olmadı lineerleşrime ile ilgili. Bilsem ve faydalı olabilsem..
:(

simule

Direnç ayarlama faslı için ancak şunu söyleyebilirim.. Örneğin bu maxim entegresi (max4236_37A) ile yapılan lineerleştirme devresinde R5 direnci 3,01 Kohm... bunun için standart değer olan 2,7 Kohm direnç kullanırız  sonra  bu dirence seri olarak uygun değerde bildiğimiz trimpotu değil vidalı trimpotu kullanır ve hassas bir ölçü aleti ile ölçerek vidadan  değer ayarı yapar Ohm-metrede 3,01 K ohm ölçerek ayar yaparız. Belki bunu yapmışsınızdır. Siz en azından bu devreyi yapmışsınız. sadece vidalı trimpot mu kullandınız bu ayar için. Kullanmadıysanız ve zamanınız varsa vidalı trimpotlar kullanarak istediğiniz ayarları düzgünce yaparsınız diye düşünüyorum..

simule

Benim anlamadığım  örneğin 0 - 500 derece için neden 0-5V arasında değişim istiyorsunuz. Önemli olan lineer(doğrusal) değerleri elde etmek değil mi? Bu doğrusallığı yakaladığınızda gerisi PIC yazılımında kullanacağınız komutlara kalır.

Mucit23

0-500C işini örnek verdim. Normalde PT100 ısı sensçrünün -200 ile +800C arası ölçebiliyor. Ben bu değerlar arasını 0-5V arasına indirgemem gerekiyorki İşlemciye 5V geldiğinde sıcaklık +800 Diyebileyim. Yani sınırı belirlemek gerekiyor.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

F®T

#36
pt100 veya pt1000 ısıya göre direnç olarak liner bir artış göstermez.bundan dolayı işlemcide programla bu linerite bozukluğu tablo veya belli liner bölgeler matematiksel hesapla düzenlenebilir.ama önemli olan pt 100 veya 1000 den geçecek akımın 1ma den fazla olmaması.


Ayrıca ADT70   AD7714 entegrelerlni incelerseniz işinizi görebilir.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Powered by EzPortal