transistör base gerilimi konusunda yardım

Başlatan burctankal, 15 Eylül 2014, 14:47:41

burctankal

Ekte yer alan şemada 555 entegresi ile 2n3055 güç transistörü sürülmektedir. 555'in  konumuzla ilgisi olmadığı için sadece çıkış bacağını ekledim. Elektronikle amatör olarak uğraşmaktayım ve transistör konusu epey kafamı karıştırmakta. bu devrede 2n2222'nin base bacağına 12V gelmekte ve transistör iletime geçerek 2n3055'i tetiklemektedir. Ancak ben bu devreyi 555 ile değil de pic ile sürmek istiyorum. Ancak pic'in bacaklarındaki 5v ile 2n2222'yi sürmeye kalksam, burada led ile sembolize edilmiş olan yükte herhangi bir güç kaybı yaşanır mı? Kısacası 2n2222'nin base'ine 12v yerine 5V verirsek led daha mı sönük yanar? Eğer öyleyse pic ile 2n3055'i nasıl sürebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

~ENES~

#1
Dostum transistorler numarasına gore değişik gerilimlerde tetiklenirler .. Fakat bu gerilmelerin yükün gücüne bir etkisi olmaz lamba parlakligi ancak (DC akimda) pwm ile yapilir transistörler genelde 0.7 voltun üzerinde iletime geçer 0 voltta (GND) de kesime giderler ( NPN olanlar PnP olanlar tam tersi ).. Dolayisiyla senin 12 volt veya 5 volt kullanmanın farki yoktur .. Umarim anlatabilmişimdir ... Hayirli calismalar....
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

burctankal

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Transistörün datasheet'lerinde o kadar fazla değer var ki hangisinin uygulanması gereken base gerilimi olduğunu anlayamıyorum. Bir de  pic'in bacağına bağlamamız gereken direnç konusunda yardımcı olabilir misiniz. 2n2222'yi pic'e  bağlarken 820 ohm direnç uygun olur mu? Ya da en uygun değer nedir?

ete

İyi bilmediğim konuda cevap yazmayı sevmem. Ancak bu konuda amatör bilgilerim var. Örneğin normal PNP veya NPN transistörler base den verdiğin voltaj kadar bir voltajı geçirir. Yani 12V ta bağlı olsa bile transistör base ucuna 5V ile tetikleme yaparsan transistör 5V tu geçirir. Bu yüzden genelde bu sorunu NPN transistör kullanarak GND yi anahtarlayıp ana voltajı yüke direk vermeyi tercih ederiz. Elbette bu konuda limitlerde mevcut. Örneğin büyük ihtimal ile 2N3055 transistörü pic ile direk tetikleyemeyeceksin. Zira tetikleme akımı (pic den en fazla source akımı olarak 20 ma alınabiliyor) buna imkan vermeyecektir.
Sanırım benzer nedenle 555 çıkışıda buna benzer şeklde sürülmüş.

Burada transistör hesapları yapıp direnç hesaplamaya gerek yok. Pic çıkışlarında genelde 1K direnç ile her türlü transistör sürülebilir. Mosfetler hariç elbette. Mosfetlerin gate uçları kondansatör gibi davranır. Şarj deşarj şeklinde sürülmelidir. Yani iletime geçirebilmek için şarj, kesime götürmek için deşar yapmalısınız. Bu nedenle mosfetler için pushpull çalışan mosfet sürücüleri kullanılması daha doğru olur. Ama küçük yükler için 100 ohm direnç ile sürülebilirler.

Ete

burctankal

Hocam o halde transistör base'ini anahtar gibi değil de musluk gibi mi düşünmeliyiz. Base'i ne kadar açabilirsek gerilim de sadece o kadar mı artar? Yani transistörler ile gerilimi değil akımı yükseltebiliriz. Dediğiniz gibi transistör ile gnd'yi anahtarlamak uygun bir çözüm ancak aksi durumlarda şimdiye kadar hep   L293 veya 4n35 ile kullandım ve bu durum bana biraz müsriflik gibi gözüküyor. Pic' bacağındaki  5 voltu 12 volta çevirmenin en ekonomik yolu nedir?

ete

Musluk gibi düşünmek daha doğru olur. Ne kadar açarsan okadar su akar gibi.
12V tu kontrol etmenin en ekonomik yolu yine GND yi anahtarlamaktan geçer.
Yük 12V ta bağlanır GND si bir NPN transistör üzerinden verilir.

Ete

DigMan

ben de bişeyler eklemek isterim. burada en muntazam sonucu almak için mosfet kullanmalısın. mosfetler akımla değil gerilimle sürülürler.Bu yüzden transistörlere göre de daha az ısınırlar.pic in çıkışları da mosfeti sürmek için çok uygundur. 1K direnç ile doğrudan mosfetin gate bacağına bağlayabilirsin. drain den de 30V lara kadar yük bağlayıp sürebilirsin pice zarar vermez.soğutucuya bağlarsan, IRFZ44 - 1K ile 24V da 10A alabilirsin rahatlıkla.

burctankal

O halde mosfetlerde gate bacağına 12 ve ya 5 volt uygulamam bir şeyi değiştirmiyor. Her zaman drain çıkışından source'taki gerilimi alabilirim. Doğru anladıysam anahtar gibi çalışan bir devre elemanı bu. Cevabınız için teşekkür ederim.

DigMan

Tabiki değiştiriyor. transistörlerin, beyzine uygulanan akımla doğru orantılı olarak kollektör akımları değişir.mosfetlerin de gerilimle. IRFZ44, 50A lik bir mosfet.sen 5V uygularsan en fazla 10-12A yük akımı elde edersin, 10V uygularsan max. a yakın bir güç alırsın.(tüm koşulları yerine getirdiğinde) Bu yüzden her şeyden önce yükün gücü nedir ona göre hareket etmen gerek.

burctankal

Son olarak da 5V doğru akım  ile tetiklenip 220v alternatif akım geçiren bir devre elemanı var mı acaba?

DigMan

tek kılıf içinde yok rölenin dışında. ama triyak ve MOC3041 süper ikilisiyle 220V AC kontrol edersin...

Powered by EzPortal