avatar_inventor

4...20 mA den 0...5 V a dönüştürücü

Başlatan inventor, 07 Aralık 2011, 13:29:36

inventor

Merhaba,endüstriyel işlerle uğraşan arkadaşlara faydalı olabilecek bir şema. Uygulaması yapıldı ve 3 yıl boyunca çalıştı.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

İNVERTOR
Bunu ssr çıkış olarak kullanabiliirmiyiz bilgin vardır yani oransal ssrlara verebilirmiyiz
3mZ

inventor

Piyasada satılan SSR ler on-off çalışıyor. Giriş gerilimleride 4,5 voltun üzeri olacak diye bir genelleme var. Yani 4.5 voltu gördüğü anda güç uçlarını kısadevre yapıyor. 4.5 voltta 2 mA civarı bir akım yetiyor tetiklemek için. 5 Voltta 10 mA e kadar ihtiyaç duyan SSR ler biliyorum.

Sonuçta deve çıkışındaki gerilim 4mA......20mA arasındaki akımın lineer bir şekilde 0V....5V a oranlanmış hali oluyor. Eğer oransal çalışan bir SSR bulursan ve bulduğun SSR 0....5V arasında oransal çalışabiliyorsa kullanırsın. Akım sorunu olmayacaktır. Ancak böyle bir SSR bulabileceğini düşünmüyorum.

Devrenin genel kullanım alanı ; mikroişlemci yada ADC entegrelerine sinyal dönüşümü yapmaktır.
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

Peki yüksel hoca bendeki termostatı biliyorsun buna ssr bağlamak istersek direk çıkıştaki röleyi kullanabiliriz demi
3mZ

inventor

Senin cihazının çıkışındaki röle ile SSR sürebilirsin. Sorun olmaz ( sormak istediğin bu sanırım )
İlmin en büyük düşmanı, sabırsızlıktır. (Şems-i Tırmizi)

3mZ

#5
Doğrudur  Abi Sağolasın.

Evren Kılıç

bu devrede 4-20 ma akım r2(1) r2(2) noktalarındanmı akıtılacak bu konuda bilgi verebilirmisiniz?pcb devresi olsa daha net anlaşılabilirdi

ete

4-20 ma çıkış veren cihazlar genelde devrelere ampermetre gibi bağlanırlar. Genelde 2 uç bulunur bağlantı için.
Birisi Out ucu  diğeri ise +besleme ucudur.
BU şemada da durum farklı değil. Cihazın out ucu yani 4-20ma çıkış ucu R2(2) ucuna yani 150 ohm direncin üst ucuna bağlanacaktır.
Diğer uç yani besleme ucu ise +5V ta yada 15V ta bağlanmalıdır. Her iki durumda da kalibrasyon ayarı yapılmalıdır.
Cihaz 4ma beslemede çıkış sıfır olmalıdır. Bu ayar aşağıda 2 diyotun üstünde yer alan 1K lik trimpot ile yapılır. Bir nevi offset ayarı gibi 4ma de devre tam sıfır volt verecek şekilde ayarlanır.
Bu devre 20 ma de 10V verecek şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla 20 ma lik giriş değerinde cihaz çıkışı 10V olacak şekilde kazanç trimpotundan ayarlanır.

Ete

Evren Kılıç


fuzulidark

yukaridaki semadaki devreyi yapmaya calisiyorum. belki cok basit gelecek size ama -5V girdikten sonra topragini nereye girmek gerekiyor? devreki topragin gozuktugu yere giriyorum fakat proteusta da pratiktede cok fazla sonuclar elde ediyorum. yardimci olabilmeniz mumkunmu?

ete

Devreye sensör bağlantısını yukarıda tarif etmiştim.
Bir kez daha söylüyorum. 4-20 ma kaynağı (sensör çıkışı) iki uçlu olması gerekir. Uçlardan + işaretli olanı + besleme ye bağlanır 12-18V gibi bir değer verilmesi yeterlidir.
(-) işaretli olan ucu ise şemada sağda yer alan opampın + girişine bağlanmalıdır.
Önceden de belirttiğim gibi bu devre 0-10V verecek şekilde tasarlanmıştır. İnternette 0-5V veren devrelerde bulabilirsiniz.

Devredki opamların beslemesine dikkat edin. (-) besleme yani 4 nolu pin den -5V verilecektir. + besleme yani 8 nolu pinden ise +15V verilecektir. Böylece opamp beslemesi -5V -ile +15v arasında yani toplamda 20V ile beslenmektedir.
Sıfır volt yani GND ucu şemada görüleceği üzere 1N4148 in katod ucuna bağlanmıştır.

Ete

Mucit23

Hocam kusura bakmayın. Tam olarak anlıyamadım.
Diyelim loadcell transmittlerlerini okumam gerekiyor. Çıkışı 4-20ma. Ben bunu okumak için transmittere 4-20ma çıkışının + ucundan 12 ile 18V arası bir gelirimmi vermem gerekiyor. Ben önceden bu işlemin transmitter tarafında yapıldığını ve bizim sedece geçen akımı okumamız gerektiğini sanıyordum. Hocam bu bağlantı için sormuyorum. Genel olarak soruyorum.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

4-20ma üreten sensör yada transmitter çıkışları bir uçtan artı besleme alır diğer uç ise devrelerin çevirici kısmına girilir.
Mantık olarak düşünün. Elinizde bir devre var, yalnızca 2 uçlu, Normal şartlarda elinizdeki bir devredir. Her devrenin bir besleme ucu bulunur. Bir artı besleme birde GND , birde devrenin çıkışı vardır. BU şekilde bakarsan 3 tane uç olması gerekir. Ama elindeki devre 2 uçludur. Bir giriş birde çıkış vardır. İşte çoğu 4-20ma çıkışlı devreler bu şekildedir. Bir uçtan (genelde + işaretlidir) + besleme alır. Diğer ucu senin akımdan voltaja çeviren devrene girer. Çünki yapılması gereken iş 4-20 malik akımı voltaja çevirmektir. En kolay yolu gelen ucu 100 Ohm ile GND ye bağlarsan  ve 100 ohm un üst ucundan çıkış alırsan 4 ma akım çıktığı anda bu çıkış sana 0,4V (V=I x R = 0,004 x 100=0,4V) verir. 20 ma çıktığı anda ise 2V voltaj verir. Bütün yapman gereken,
0,4V çıkınca bunu 0V olarak görmen ve 2V çıktığı zaman ise bunu 5V olarak ayarlaman. Bunuda ancak bir opamp yardımı ile yapacağın için yukarıdaki devre buna bir örnektir.

Ete

Mucit23

Hocam bu tür transmitterlerden kullanacağım
http://www.klemsan.com.tr/download/urunpdf/TT_RTD_LP_CFG.pdf

Sanırım 24V ile besleniyor. Şöyle diyebiliriz ozaman Bu tür transmitterlere 24V besleme gelirimi veriyoruz. Ve sıcaklığa göre cihazın çektiği akım değişiyor. Biz bu akımı ölçüyoruz. Eğer böyleyse işi çözdüm..
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Min  sıcaklıkta 4 ma veriyor. Sıcaklık biraz yükselince 5 ma dahada yukselirse 6 ma veriyor ve böylece akım artarak gidiyor. Sonucta max. Sıcaklıkta 20 ma veriyor.
Yapman gereken bu akım degerelrini voltaja çevirip okuman.
Ete

Powered by EzPortal