1 verici 32 alıcı seri haberleşme çalışması (ilk calışmam )

Başlatan insect-yol, 20 Kasım 2014, 23:57:32

erdo

Cevabınız için teşekkürler sayın ete, repeater daha önce hiç kullanmadım, ancak gayet mantıklı geldi, acaba bildiğiniz bir entegre var mı bu amaçla kullanabileceğim. Tekrar Teşekkürler.

ete

Farklı bir entegre aramayacaksın zaten. Max485, max487 veya sn75176 gibi entegrelerden birini kullanacaksın. Başka firmaların ürettiği entegrelerde de sonuna 85 yada 485 eklenmiş isimleri olabilir ama bildiğim piyasamızda en çok bunlar bulunuyor.

Ete

BİDİL

Hocam biraz alakasız olacak ama merakımdan soruyorum; bu sistemdeki cihazların beslemeleri farklı ise graundlarını birleştirmek gerekirmi. İki üç ay önce beslemesi farklı iki cihazı haberleştirmek istemiş ve graundlarınıda birleştirerek halledebilmiştim zira diğer türlü çalışmamıştı. Tabii bir durummu bu?

ete

RS485 sisteminde GND birleştirme gerekmez. Her bir sistemin A ve B çıkışları diğer sisteme bağlanınca sistem çalışır.
Bu durumda haberleşme 2 kablo üzerinden yapılmış olur. GND gerekse idi haberleşme hattı 3 kablodan oluşması gerekirdi değilmi?. Ama yok öyle bir şey sistem 2 kablodan sorunsuz haberleşir.
Hattın sonuna bir sonlandırma direnci eklemeyi unutmayın. Mesafe uzun ise gereklidir ve değeri 120 Ohmdur. A ile B arasına bağlanır bu direnç. Yalnızca bir direnç ve hattın en sonuna bağlanır. Bu dirençten sonra başka slave bağlanmayacağını söylemeye gerek yok sanırım.

Ete

erdo

Bazı kaynaklarda 120 ohm direnç hem başa (masterın önündeki max435'in A-B arasına) hem de sona (son slave e ait Max 435'in A-B arasına) konmuş. Bir de ekstra olarak pull up ve pull down dirençleri konmuş.
Doğrusu sadece en sona 120 ohm koymak mıdır? Bir de, Rs485 sisteminde, komutta bir değişilklik yapmak gerekir mi? 3 adet slave 1 master la deneme yaptım ama, başarılı olmadı..

ete

Entegrenin DE-RE uçları alma verme yönlerini ayarlamaktadır.
Şu anda hangisi ne olacak hatırlamıyorum. Sitede Algoritma kısmında master-slave ilişkili bir alışmamız var idi. O çalışmayı incele.
Alırken ve verirken yapılması gerekenler var.

120 Ohm direnç bana göre hattın sonuna bağlanması gerekiyor. Başlangıçta olması gerekmez.
Pullup ve pulldown dirençleri illa olacak diye bir şart yok. Hepsi kablo mesafesi ile ilgili çözümler. Sıkıntı çıkarsa bu tür şeylere yönelirsin. Şimdilik uğraşma bence. Pek çok RS485 sistemi yaptım hiç sorun yaşamadım. En uzun haberleşme mesafem 300-350 m dolayında idi. Yalnızca bunda sonlandırma direnci kullandım diğerlerinde hiç direnç kullanmadım.

Ete

erdo

Bahsettiğiniz konuyu inceledim, projede kullanılan MAX485 (MAX487) 'e ait  RE/DE pinleri birleştirilip microcontrollerın bir bacağına bağlanıyor, şimdi sorum şu; microcontrollerin bu pini data alışverişi yok iken low olmalı, sonra data transferi sırasında  high yapılmalı ve data trasnferi bitince tekrar lowa çekilmeli anladığım kadarıyla. Bu işlemi sadece slave tarafında mı yapılmalı, zira benim istediğim tek yönlü bir haberleşme masterdan slave e doğru olacak.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler

erdo

Ya da şöyle olabilir mi? RE/DE high iken gönderiyor, low iken alıyor?   Bu durumda ben Master tarafındaki Max'ın RE/DE'sini daima high yaparken, slave tarafındakileri daima low yapmalıyım?

ete

Son açıklaman en doğrusu, LOW iken alıyor HIGH iken veriyor. Bu esasa göre kimin ne olacağına karar verip her birine gerekli konumu vermeslisin.

Ete

erdo


Powered by EzPortal