74164 İle 2 Çıkışla 7 Segment Display Sürme (Yardım)

Başlatan by.K81, 28 Kasım 2014, 18:33:39

by.K81

74164 İle 2 Çıkışla 7 Segment Display Sürme Yapmak İstiyorum ne yapmam gerek bilmiyorum pic basic dili ile nasıl yazabilirim?

ete

Bu yazdığından sen bir şey anladınmı? Ne demek  2 çıkışla?
Bir diğer soru da neden 74164 ile yapmak istiyorsun. Ortalıkta yüzlerce 74595 ile yapılmış örnek var iken neden bunu seçin bende bunu merak ettim. Bilerek tercih ettin ise söyleyeyim. 164 de kilit mekanizması yoktur. Sİhift registere verdiğin her bit anında çıkışa aktarılır. Buda 7 segment kullanılışında sıkıntı yaratabilir. Yapılır ama çok uygun bir eleman değil bence.
8 bitlik bir register ve her bir bit bir clk darbesi ile çıkışa aktarılıyor. Yani bitler anında çıkışta beliriyor. 595 de ise 8 bit önce iç hafızaya aktarılır ve kilit pinine verilen bir puls iç hafızadaki bilgiyi 8 bit olarak çıkışa verir. Böylesi 7 segment için daha uygun bence.
Basic de iş aynen 595 mantığı ile yapılır.
Önce 74164'e display de gösterilecek bilgi aktarılır. Sonra o displayin Ortak ucu aktif edilerek rakamın displayde gözükmesi sağlanır. Display yaklaşık 1-2ms aktif olarak tutulur ve sonra kapatılır. Birden fazla display var ise hangisinde bilgi gösterilecek ise ona ait bilgi 74164 e yüklenir. Sonra display aktif hale getirilip 1-2ms beklenir ve display kapatılır. Sonra diğer (sıradaki) display için aynı işlemler yapılarak sistem çalıştırılır.

Ete

by.K81

Özellikle seçmemin bir sebebi yok aslında hocamız ödev olarak verdi. Ben tam olarak da anlamadım nasıl yapabilirim?

ete

7 segment display yalnızca 74164 kullanılarak sürülemez. Ayrıca 74164'e seri olarak bilgi verecek birde işlemci gerekir.
Ödevin niteliği nedir. Bir detayı falan yokmudur?. Ne şekilde bir display sürmenizi istediler. Yardımcı diğer elemanlar ne olacak.

Anlattıklarımı anlamadın ise sana başka türlü anlatamam zaten. Bilgi seviyen sçok düşük demekki. Biraz shift register nedir ne işe yarar nasıl çalışır onları araştır. Ayrıca 7 segment display nasıl çalışır tipleri nedir onlarıda çalışamn gerek. Bu bilgileri edinmeden anlatılanların hç birisini anlamazsın zaten.

Ete

by.K81

Hocamız hiç bir ayrıntı vermedi sadece bu konu başlığı şeklinde deftere yazdık, ve şu şekilde ekledi: Sadece internetten kopyala yapıştır yapmayın dedi kullanılan malzeme hakkında bilgi verin, ne amaçla bu malzemeler kullanılır gibi dedi. Hangi malzemeler ile ne kadar sayı gösterilecek hiç bilgi vermedi? Bende kolay birşey sandım! :-(

ete

74164 ün 8 adet çıkış pini var. 1 adt CLK bir adet Data (yada 2 adet data) ve bir R ucu var buna Enable ucu da diyebiliriz.
R ucu HIGH da duracak. Data ucuna bir değer ver HIGH yada LOW sonra CLK ucuna bir puls uygula . Data ucundaki bilgi ilk çıkışa aktarılır. SOnra bir clk daha verirsen 1 deki 2 ye geçer data daki 1 e geçer yeniden.
Temel mantık bu. Bir displayin 7 tane segment ucu birde bu segmentleri yakan ortak ucu vardır. Segmentlerin her bir bir leddir. Bir ledin bir artı ucu (anot) birde eksi ucu (katod) vardır. Bütün ledlerin bir ucu birleştirilip ortak uç haline getirilmiştir. Katodlar birleştirilmiş ise bu katod display , anotlar birleştirilmiş ise Anot displaydir. Katod kullanalım. Displayin Katod ucu ortak olacak oraya GND (-) yani sıfır volt vereceksin. Her bir segment ucuna +2V verirsen o segment yanar. Bu yanma işini 74164'e yaptırırsak al sana 7 segment display sürme.
74164 ün 1 nolu çıkışı 7 segmentin A ucuna , 2 nolu çıkış B ucuna ....7 nolu çıkış G ucuna bağlanmalıdır.
Şimdi displayda rakamları görmek için sırası ile şu değerlerin displayin segment uçlarına verilmesi gerekir.
0 = %00111111 yani aktif olacak segmentler FEDCBA
1= % 00000110
2= % 01011011
3 = %01001111           
4 = %01100110
Gerisinide sen bulursun artık.
Şimdi diyelimki 0 rakamını displayde göstereceğiz.
74164 ün Data ucundan %00111111 verisini vereceğiz.
Önce data ucuna 1 verilip 1 adet CLK palsi uygulanacak
Sonra yine data ucuna 1 verilip 1 adet clk palsi uygulanacak
sonra yine data ucuna 1 verilip 1 adet clk palsi uygulanacak
bu işi toplam 6 defa yapmış olacağız. Sonra Data ucuna 0 verip bir clk palsi vereceğiz tekrar bir sıfır ve clk palsi verdiğimiz zaman displayde sıfır rakamını görmüş olursun.
Buraya kadar anlattıklarım hocanın senden istediklerini karşılıyor. Bunu şemalarla takviye edip açıklarsın.

Ete

rugan035

Bu projeyi az önce proteusta simule edip çalıştırdım. Tevafuk bu foruma girdim ve konuyu gördüm. Fakat ben CCS C ile programı yazdım.
Bunu istersen buraya yazayım sen kendine göre PBP'da yazarsın. Hem de bilgine bilgi eklersin.

ete

Bu işde hoca program falan belirtmemiş. Bu nedenle programsız çözüm önerdim.
Direk isiste yapılabilecek bir şeydir bu.

Ete

rugan035

Ete hocam dediğiniz doğrudur. Arkadaş konuyu programlama kısmına açtığı için o yüzden o şekilde fikir belirttim. Konuyu açan arkadaş çok az bilgi verip sormuş soruyu.
Selametle.

by.K81

ETE Hocam sizin facebook'unuz varmıdır?
Ben birşey sormak istiyorum 74164 İle 7 Segment Ortak Katod Display sürebiliyorum, ama 74164'te enable ucu varmış ben enable ile ilgili hiç birşey bilmiyorum beni bilgilendirebilirmisiniz? Teşekkürler.

ete

Facebook kullanmıyorum.

Yukarıda verdiğim isis redimletinde entegrenin R ile isimlendirilen bacağı Enable bacağıdır. Kimi Reset der kimi Enable. Bu bacak high olursa entegre çalışır , low olursa çıkışlar sıfırlanır reset olur yani. O yüzden çalışırken high sıfırlarken low vermek gerekir.

by.K81

Bu R ucunu pic'e bağlayabiliyormuyuz? Sınıf hocamız bunu bağlayarak yapmamı istedi.

ete

Elbette bağlarsın. Pic den o pine hig vereceksin o zaman.

Ete

by.K81

Hepsi bu kadar ise çok basit imiş çok Teşekkür ederim ETE bey. ALLAH razı Olsun.

Powered by EzPortal