128X64 LCD DİSPLAYİ 4x16 lcd displeyin komutlarıyla kullanmak mümkünmü?

Başlatan . Kağan, 12 Ocak 2015, 14:14:57

. Kağan

Satır ve sütunlu displaylere yazı göndermeyi biliyorum. Fakat şimdiye kadar hiç 128x64 display kullanmadım. Ekrana nasıl karakter yada resim gönderiliyor?

Teşekkürler.

Mucit23

Temelde aslında işin derinlerine girince 16x2 den farkı yok. İkisinde de ekstra bir çip var bu çip ile konuşuyorsun. Yapılan işlemler farklı.
Karakter lcd de driver olarak HD44780 bulunuyor. Bahsettiğin grafik lcd de de KS0108 bulunur. HD44780'in kendi karakter hafızası vardır. Ekrana 'A' harifin çıkarmak için bunun ascii kodunu göndermek yeterlidir. Grafik LCD de de A harfinin oluşması için Ekrana çıkması gereken bütün pixeller teker teker gönderilir. Pixel bazlı işlem yapılır. Pixel bazlı işlem yapılınca resim göndermekte pek problem olmuyor.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

ete

Temelde bütün LCD ler aynı mantıkla çalışır. Ekran noktallardan ibarettir ve siz o noktaların ihtiyacınız olan kısmını siyah renge (ON) çevirerek ekranda karekteri oluşturursunuz. Karekter LCD ler bu işi verdiğiniz kod'a göre otomatik yapıyor. Çünki karekter yazdırmak için üretilmiş LCD lerdir. Başka amaçlarla (grafik oluşturmak) üretilmemişlerdir. Ama Grafik LCD (GLCD) ler özellikle grafiksal amaçlı üretilmişlerdir ve bunun yanında zaman zaman karekter de göstermeleri istenir. Ekran 64x128=8192 nokta (pixel) den oluşmuştur ve noktaların her biri adres verilerek ulaşılacak şekildedir.  Bu tarif ettiğim ham bir GLCD nin özelliğidir.
Ekranda oluşturacağınız şekli siz belirleyip ekranın neresinde oluşacağınıda siz karar verip o noktaları belirlenen yerlere yerleştirerek şekli oluşturmanız gerekmektedir. Hemen belirteyim, PBP da bu konu ile ilgili herhangi bir komut yoktur ama noktaları akıllı bir mantıkla adresleyerek ve o noktalardaki bitleri aktive ederek şekilleri oluşturmanız müümkündür.
Tabiiki biraz zahmetli ve emek isteyen bir iştir. Diğer derleyiciler Proton ve C derleyicilerinde bu işe ait komutlar vardır ve onları kullanarak biraz daha kolay grafik ekran kullanmanız mümkündür.

Ete

Hattuşa

slm kağan ustam;
siz bir resim seçin (mantığı gösterme amaçlı), işlemci secin sizin için bir örnek uygulama yapalım. ekrana o resmi basalım. aslında düşündüğünüzden çok basit bir işlem. hatta farklı fontlarda yazı karakterleri basalım ekrana uygun olur mu?

. Kağan

Slm Pro-TR ustam;
Grafikten önce bir yazı gönderelim müsade ederseniz. Örneğin "Merhaba Dünya".  :)

Hattuşa

hangi işlemçi için ustam? isterseniz isis simüle çizimini paylaşın ona göre hareket edelim

. Kağan

16F877A ile çalışıyorum. Isıs dosyası zip içinde.

Selam ve saygı ile.

Hattuşa

konuya balıklama atladığım aşikar, kendimi zargana gibi hissettim, gerçi zargananında mevsimi değildir sanırım. herneyse
kagan ustam ben başlığı 128x64 grafik ekranı kullanma olarak algıladım. sizin şemada 16x2 karakter ekran var,özür dilerim sanırım ben konuyu anlamadım.

. Kağan

Başlık 128x64 grafik ekranı kullanma üzerine zaten kardeşim. Burda resimde yanlış yem takmışım (espiri) oltaya. :)

Sen doğru anladın ben 4x16 yerine 128x64 kullanmak istedim. Proteusta 2x16 vardı onu ekledim.
Yani devredeki 2x16 yerine 128x64 kullanmak istiyorum. Kusura bakma doğru anlatamadım.

Ayrıca birgün beraber balığa gidelim. Çok severim oltacılığı. :)

Hattuşa

slm kagan ustam;
balıkcılığı bende çok severdim. gerçi hala seviyorum ama gitmiyorum. sebebi 10 yıldır itfaiye dalgıçlığı yaptım bu süre zarfında bulunduğum il ve civar illerde boğulma vakalarında arama- kurtarma yaptığım için soğudum. üstüne üstlük pis sulara girip çıkmaktan kulaklar gitti.
ama şu var olta balıkçılığının verdiği zevki hiçbirşey vermez. bazen baraj ve göletlerden kaçak ağları toplarız ağdaki balıklar bana kalır ama inanın olta ile tuttuğum bir yayının, sazanın veya kızılkanatın (tatlı su balıkları) tadını alamıyorum. gerçi deniz insanı olmadığımız için balık kültürümüzde yok ya, severim balığı...
herneyse
hocam verdiğiniz dosyayı açamadım. bende proteus 7.10 kurulu eski versiyon ya sanırım ondan kaynaklı ama üşenmedim yeniden çizdim şemayı kodların protonda yazıldığına bakmayın inanın aynısı zira ete hocamın kodları aşırırken hiç zorluk çekmiyorum. umarım sizde bu kodlardan bir zorluk çekmezsiniz.

. Kağan

Ustam baktım ama belirgin fark var. Mesela Include "FONT.INC" olayını picbasic te nasıl yapacağız?

efeworld

sayın pro tr ben pek bişey anlamadım lütfen basic dilinde daha basit bir örnek verirmisiniz.teşekkürler...

Powered by EzPortal