16F877a ile rf kontrollü araba sorunu

Başlatan mpekin, 16 Ocak 2015, 13:11:16

mpekin

Herkese iyi günler bir sorunum sonucu araştırmamda bu siteyi buldum ve bana da yardımcı olabileceğinizi düşündüğüm için sorunumu buraya yazıyorum

Bir ders projesi için mobil araç tasarlamamız gerekiyordu 16f877a, l298 sürücü devresi ve rf alıcı verici devresi ile sürücü kartımızı yaptık gövde tasarımı motor montajı tamamlandıktan sonra aracımızı kontrol ettik ve çalıştırdık hiçbir sorun yoktu komutları pl2303 usb ttl çevirici ile rf vericiye aktarıp bu şekilde veri yolluyorduk. Ayrıca li-po pil kullandık fakat voltaj kontrol eden bir modül eklemedik. bir gün hiç sorun yokken bıraktım birkaç gün geçti tekrar denemek istediğimde hiçbir şekilde çalıştıramadım devreyi. Pice deneme kodu gönderince yani rf'siz sadece motorları döndüren komut, motorlar dönüyor, ama tekrar asıl kodu yüklediğimde komut veremiyorum, ttl in tx bacağını kablo ile direk picin rx bacağına değdiriyorum yine bir değişiklik yok.

Sizce sorun nerede olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim çok sıkıntı bir zamanda bozuldu ve çok kısa zaman içerisinde teslim etmem gerekiyor projeyi. kodları ve proteus dosyalarını ekledim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim


ete

#1
Programın C de yazılmış üstelik devre şeması yine baş belası Prot...V8. de hazırlanmış.
Hiç bir yerine bakamadım projenin. Program önceden çalışıp sonradan çalışmadığına göre donanım da aramak gerekir kusuru.
Tabiiki yazdıkların doğru ise. Zira burada aynı kelimeleri kullanıp sonradan yok işlemci değiştirdim yok devreye şunu ilave ettim yok bilmem ne yaptım diyen bir sürü insana da rastladım. Bu nedenle yazdıkların doğru ise kelimesini kullandım.

Sorunun kaynağı bir çok şey olabilir. Birinci sırada Lipo pilin voltaj seviyesinin düşmesi olabilir. Yeniden şarj edilip deneme yapılmalı.
Aslında sorun bulunamayan cinsten bir şey ise yapılması gerekenler bence şunlar;
1. Öncelikle sorunun RF haberleşmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmak gerek. Bunun için RF modül aradan çıkartılarak direk kablo ile bağlantı yapılıp sistem çalıştırılmalıdır. Çalışıyorsa sorun RF alıcı yada vericidedir. Hangisinde olduğunu bulmanında yolları var. Ama yolları sorun RF sistemde ise açıklayalım.

2. Sistem RF modülde değil ise, her iki devrenin beslemelerini kontrol etmek gerekiyor. Bir şekilde bir taraf bozulmuş olabilir. Bunu anlamak için deneme kodları yazılıp her iki kartta ayrı ayrı çalıştırılmalı. Bir şekilde kartların çalıştığından emin olmak gerekiyor.

3. Verici tarafında PL2303 gibi son derece kötü şöhretli bir çevirici kullanıyor olmanız sanki sorunun kaynağı budur diye beynimi zorluyor aslında. Hiç bir şekilde güvenilmeyecek bir çevirici bu. Onun yerine FT232li bir devre yapmanızı acilen öneririm. Bir kaç gün önce burada bir devre dosyası verdim. Bulup kendiniz yapabilirsiniz. Gerekirse başka bir çevirici kullanıp sorunun oradan kaynaklanıp kaynaklanmadığından da emin olmak gerekir.

Öncesinde çalışan bir devreden bahsettiğimize göre bu 3 maddeden birisi sorunu teşkil ediyordur bence.  Arayıp bulmak sana düşüyor artık. Ben aşağı yukarı yolunu tarif ettim.
Sonucu bende merak ediyorum aslında bulursan açıkla lütfen.

Ete

not: programa tekrar bakınca aklıma bir sorun geldi. RDA kesmesinde RCREG registeri alma işinde tampon register olarak çalışır ve register dolu ise mutlaka boşaltılması gerekir. Zaten kesme bayrağıda bu regisiter boşalınca otomatik sıfırlanır. Kesme programında buna ait bir işaret yada bölüm yok. Derleyici bu işi otomatik geri planda yapıyor olabilir yada olmayabilir.
Tabiiki program önceden çalışıyordu dediğin için bu ihtimali yine geri plana atıyorum ama olası sebepler içinde omasıde kuvvetle muhtemel diyorum.

Burak

#2
Alıntı YapAyrıca li-po pil kullandık fakat voltaj kontrol eden bir modül eklemedik

Kullandığınız lithium polymer batarya 2S'lik bir Li-Po grubu pillerden , full şarjda 8.4 volt gerilim alacaksınız . Devrenizde gerilim regülatörü var mı (Çizimleri açamadım sanırım farklı bir proteus versiyonu kullanıyosunuz yada tanışık olmadığım bir dosya formatında çıktı almışsınız) devre kartında voltaj regülatörü var mı ? Varsa kaç volta regüle ediyosunuz ?

Şunlarıda RF için belki bir çözüm olur diye yazayım ;

-Kullandığınız RX modül yanılmıyorsam 5V fix besleme gerilimine ihtiyaç duyan tarzda klasik bir RX modül ... O yüzden beslemeyi kontrol edin ,
-Vericiyi olabildiğince alıcıya yaklaştırarak iletişimin varlığını kontrol edin .
-Mümkünse harici bir board'a bir RX alıcı daha ekleyip sorunun kayanağının RX'mi TX'mi olup olmadığını bulmaya çalışın ,

Birde lipo'nun hücre voltajlarını teker teker kontrol edin lütfen ... 3.7 - 4.2 aralığında gerilimler görmeniz gerek hücre başına ... Bunu soruyorum çünkü , eğer pili board'a takılı olarak bıraktıysanız ve board için bir açma kapama düğmesi kullanmadıysanız pildeki gerilimlerde ciddi bir düşüş yaşanmış olabilir .. Lipo'lar hassastır .... Ama ben sorunun %70 RF modüllerde , %30 pil ve besleme olaylarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum ..

Burak .
Ω Gens Una Sumus Ω

mpekin

#3
Evet 8.1de hazırlandı 8.0 da bile açılmıyor maalesef. Voltaj regülatörümüz var fotoğrafta görünüyor olması lazım, ben voltajı kontrol eden bir modül yok derken liponun şarjı azaldığında picin devreden çıkıp motorların kontrolsüz dönmesi durumunu engellemek için bir şey eklemediğimizi belirtmek istemiştim çünkü bu durum iki kere oldu sonuna kadar bitmesini bekledim ve şarj ettim. pl2303 için ise evet dediğiniz gibi çok kaliteli bir dönüştürücü olmadığını bende deneyim etmiş oldum, maalesef yeni bir çevirici deneme imkanım yok çünkü malzemem yok siparişlerimi yurt dışından verdim ama şu anda elimde yok. Ayrıca rf vericisi için devrem sadece şundan ibaret

Burak

Dediklerimizi malzemeleriniz ölçüsüyle bir deneyip sonucu aktarırsanız problemi daha kolay giderebiliriz belki . (RF verici alıcıyı birbirine yaklaştırmayı deneme , Alıcı besleme geriliminin kaç olduğunuda hala belirtmiyorsunuz bu arada , Pil hücre voltajının ölçülüp sınır değerlerin altına düşüp düşmediğini gözlemlemek gibi) .

Ayrıca

Alıntı Yapsonuna kadar bitmesini bekledim ve şarj ettim

Demişsiniz ? Tam olarak neyin bitmesini beklediniz ? Lipo piller hiçbir zaman hücre başına 3.7 voltluk gerilimin altına düşürülmemelidir .. Çünkü bu durum tekrarlarsa full şarj kapasitesine bir daha asla ulaşamazlar ... Regülatör olarak osilatör arkasındaki filtre sığaçlarının yanındaki entegreyi işaret ediyosunuz ama modeli ne ? Dropout voltajını aşabiliyo mu ? Yani şu anda yorumlarımız hiçbirşey göremediğimiz için hayali oluyo .. Denemelerinizi yapıp sonuçları bildirin lütfen .

Burak .
Ω Gens Una Sumus Ω

Hattuşa

#5
slm ete hocam alıcı-verici olarak kullandığınız ucuz ve verimli RF alıcı modüllerden hangisini önerirsiniz.mesafe önemli değil açık alanda 50m fazlasıyla işimi görür. önemli olan saç baş yoldurmayan cinsten olsun.

mpekin

Alıcı 5v ile besleniyordu ve alıyordum 5voltu. Bu arada devreyi teslim ettim bu haliyle, bugün etmemiz gerekiyordu hatayı çözemesekte yazmış olduğunuz yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum

EminDNZL

devrenizi sadece fotoğraf üzerinden gördüm vede benim başıma gelen birşeyi senin devrendede fark ettim besleme girişindeki voltaj regülatörüne kondansator felan bağmanızı tavsiye ederim direk bağlamanızda devre sağlıklı çalışmaya bilir şimdiden kolay gelsin
;)

deepdiver

Devrenin çalışan ekran görüntüsünü ekledim.
Tüm işlemciler aynı hızda bekler!

Powered by EzPortal