16f628A PLC YAPIMI ?

Başlatan olceyy, 16 Ocak 2015, 19:27:54

olceyy

Alıntı yapılan: Burak GÜNAY - 28 Ocak 2015, 10:52:53
Senin istediğin şey butona basılınca çeken tekrar basılınca bırakan şekilde çalışan bir sistem mi ? Yoksa butona bastığın sürece çeken butonu bırakınca , bırakan birşey mi ? Onu bi kesinleştirmekte fayda var ... Çünkü bu sistem toggle çalışacaksa durum farklı .

Burak

aslında özet olarak şöyle diyebilirim .hayel ettiğim şey bu karttan iki  üç tane yapıp  kendi işimde kullanıcağım duruma göre içine programı atıp çalıştırmak ..yani şu an şu şöyle burasıda böyle diye söyleyebileceğim bişi cok ..normal piyasalardaki plc mantığı olucak ..ihtiyaç halince duruma göre programlayıp ihtiyaç duyduğum yere takıcam ..şu an anladım kadarıyla kod olarak iş epey karmaşıklaşıcak (timerdan dolayı ) ..ki şu anki yazılan kod bile yapılıcak olan işlem için bana göre karmaşık ..demek istediğim dışarıdan 220 voltla değilde 5 dc volt yada 24 voltla dc ile kontrol sağlayıp optoları devre dışı bırakarak kontrol devresini daha basite indirgemiş olunabilinirmi ?? bu sayedede programsal yaşamış olduğum bu sıkıntıları elemiş olurmuyuz ?? yada sizlerin tavsiye ediceği başka bi yöntem varmıdır ?? 
Bilgi Hazinedir Paylaştıkça Çoğalır...

Burak

#31
Elbette optolara DC giriş yapılması durumunda böyle sıkıntılar yaşaman imkansız denecek kadar az .. Ama büyük endüstriyel kontaktör / PUSH button / emergency latch gibi buton tarzlarında da AC kullanılabilir hale getirilebilir ... Bence vazgeçmemek gerek , sonuçta mecburen AC giriş kullanmak zorunda kalacağımız durumlarda olabilir .
Benim gözlemlediğim kadarıyla Mikrodenetleyici butonlara basışta resetleniyor ... Devreni bi kontrol et derim ... Senden ısrarla simülasyonda kullandığın devre çizimini istemiştim .. Gözle görülebilir bir hata yaptıysan buna çözüm getirmek daha hızlı olurdu ...

İşlemci beslemeni iyi regüle et , ve mümkünse röle sürücün işlemci kaynağıyla aynı noktadan beslenmesin ... Sığaçlarla filtrele işlemci beslemelerini ve 100nf klişesinden ziyade 470 uf'a kadar sığaç değerlerini kullanabilirsin VDD bacağına en yakın noktadan sağlayacak şekilde ... Bende bu arada bi algoritma düşüneyim bu ac kontakt ile buton kontrolü nasıl sağlanır konusunda ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

ete

olceyy,

Sana amacını soruyorlar sen farklı şeyler anlatıyorsun. Butona basılınca röle ne yapacak? bunu bir anlat hele gerisini nasıl istersen zaten öyle yaparsın. Ortada bir sorun var ve gerek verdiğin program bilgisi gerekse ortaya koyamadığın şema bilgisi nedeni ile sorunu bulmakta zorlanıyoruz yada zorlanıyorlar. Sağolasın sende hiç yardımcı olmuyorsun.
Şu anda yapılacak iş röleyi süren devre şamasını vereceksin. Şema yoksa oturup çizeceksin En azından bir işlemci bir buton ve bir röle çizip vereceksin. Bu şema şu anda yapmış olduğun çalışmayan yada sorunlu kartın röle sürme prensibi ile bire bir aynı olmalı. Daha sonra  butona basılınca ve 100-200 ms basılı tutup butonu bırakınca;
a) Role çekili olarak kalsınmı? (toggle)
b) Yoksa butona basılı tutulduğu müddetçe çekili kalsın butonu bırakınca rölede bıraksınmı? (Bas-Bırak)
a maddesinde verili seçeneği tercih ediyor ise butona basılıp bırakıldıktan sonra tekrar basıldığında çekili röle bırakacaktır. Buna toggle çalışma deniliyor. Bu bilgiyide aldıktan sonra, muhtemelen ben yada arkadaşlar sana bir program verecekler sende bu programı mevcut kartında deneyeceksin. Sorun halen devam ediyor ise PCB de veya besleme katında yada işlemcide bir sorun var demek olacak. Bu durumda ya kendin sorunu  bulacaksın yada Oturup yapacağın devrenin şemasını çıkartacaksın ve burada yayınlayacaksın.
Bu kadar basit bir mesele bu kadar uzun süre devam etmiş olmamalı idi. Sorun basit ama elimizdeki bilgilerin azlığı yüzünden gerçek sorun bulunamıyor bunuda böyle bilesin yoksa şimdiye kadar çoktan çözülürdü. PLC yapmaya kalkışıyorsun ama ortada şema yok program yok. Bu kadar basitmi bu iş yoksa senmi öyle düşünüyorsun. Bence değil. Toplama bilgi ile PLC yapılamaz. Olaya daha ciddi yaklaşman gerekiyor. Yoksa zaten ciddi yaklaşmışında çözüme mi ciddi yaklaşmıyorsun karar vermiş değilim. Bundan sonraki tutumun kararımda etken olacak.

Ete

Burak

ETE hocam'ın dediği gibi bu denklemde incelenmesi gereken birçok devre elemanı ve bunların verilenler ve istenenler ile uyumluluğu çok mühim , mesela konuyu okuduktan sonra benim aklıma 5-6 adet çok önemli soru geldi  , ben varsayım olarak her elemanın gerilim - akım değerlerinin uyumlu olduğunu ele aldım ve buradan yola çıkarak yazılımsal yaklaşmayı seçtim  , mesela ;

Buton kontaktları 220V ac'de çalışmaya uyumlu mu ? Her ne kadar butonlardan etkin 5 miliamper kadar akım geçsede burada önemli olan bir diğer parametre de kontakt uçlarının temasının 220V'luk gerilime müsait olup olmadığı ??? Spike oluşumunun kalitesiz butonlarda titremeye yol açması mümkün mesela ...  (DC çalışmada bile başa gelen bir problem , bundan mütevellit bazen bu sorunu yazılımla halledemeyip kontak uçlarına nano farad değerlerinde sığaç bağladığımız durumlar bile oluyor ki bahsettiğimiz çalışma modu AC )

Bunun dışında güç katı ne kadar regüleli ? Güç katında kullandığın devre elemanları , transformatöründen doğrultucu diyotundan , köprü diyot kutusuna , DC regülasyonda kullanılan enstrumanın switch mode mu yoksa klasik DC-DC çeviricimi olup olmadığı , bu enstrumanın kodu ismi .... Varsa harici harmonik filtresi ? Kendi deyimimle indüktif yüklere karşı davranışı ? DC çıkış toleransı ? Gerilim çıktılarını gözlemleme şansımızın olup olmadığı ? Rölelerin kaç voltluk röle olduğu ? Röleyi süren transistör mü fet mi mosfet mi ve her neyse onun modeli , rölenin flyback diyotlarının modeli ? schottky olup olmadıkları ? röle bobininin spike seviyesini aşağı çekmek için diyota paralel duran sığacın kaç volta dayanıklı olduğu ? gibi sorular hep birikmiş durumda ... Bunları açıklığa kavuşturmak senin adına sonuca ulaşmaya , bizim adımıza da yardımcı olmamıza kolaylık sağlar ..

Nihayetinde bunu işini görmek için yapıyosun ticari kaygında yok kağıda çizip eleman kodlarıyla birlikte bir devre sunumu versen birçok arkadaşımız ve ETE hocam ve ben her daim yaptığımız gibi ellerimizden gelen yardımı esirgemeyiz ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

olceyy

hocam vermiş olduğunuz acıklamalarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.öncelikle daha önceki sayfadaki msjlarımda yapmış olduğum devreyle ilgili gerek resim ve teknik dökümanı paylaşmış bulunmaktayım ..ama tekrar vermiş olduklarımın hepsini burdan yükliyim..yapmış olduğum devrenin  baskı layout şeması elimde vardır ..bu çizimide EAGLE programıyla yapmış bulunmaktayım .ben çizim aşamasında sadece layout şemasını çizip baskı devresini çıkartıp devreyi oluşturdum .bunun haricinde başka teknik bi çizimi elimde bulunmamaktadır ..özetlemek gerekirse ;

1. kat güç bölümü ( rölelerin ve trafonun bulunduğu kat )
-ilk ana girişe ( faz nötüre ) 220 volt varistör ve 105k630 volt kondansatör bağladım .akabinde fazın devamına cam sigorta takıp primeri 220 volt olan sekonderi 2x24 volt olan bi trafo takmış bulunmaktayım ..bu trafonun iki çıkışından birini 35 volt 1000uf kondansatörle doğrultup röleleri beslemiş bulunmaktayım .trafonun diğer sekonder çıkışınıda aynı şekilde doğrultmasını yapıp lm7812 ile 12 voltta onun çıkışınıda lm7805 ilede 5 voltta indirmiş bulunmaktayım .vermiş olduğum devredeki ve resimlerdeki elemanların yerleri gözükmektedir .
-1.kat güç bölümündeki elde ettiğim stabil + 5 volt / - 5 volt u iğneli soketlerle ikinci kattaki karta aktarmış bulunmaktayım ..ekstra olarak rölelerin ortak uçları acık ve kapalı kontaklı alt kattaki bulunan soketlere bağlantıları yapılmıştır .
-trafonun röle cıkışlarını besleyen cıkışına ve lm7805 ten sonra elde etiiğim 5 volta 3mm ledler bağlamış bulunmaktayım .besleme arızası olması durumunda iki trafonun iki çıkışınıda ledle görsel olarak görebilmek için .
- 1 kattaki kartın üst kısımda bulunan soketlerde ise optolar için çıkan notr ve faz dönüş bağlantıları vardır .bu faz ucları ve notr yukarıdaki kartı besleyen +5 volt gibi iğneli soketler sayesinde 2. kattaki karta aktarılmaktadır .birinci kat için aklıma gelen başka söylemem gereken bişi yok sanırım .

2.kat kontrol bölümü ( opto , pıc lerin bulunduğu bölüm )
- 2.kata gelen + 5 volt ve - 5 volt pıc yakın olan yere 47uf50 voltluk bi kondansatör takmış bulkunmaktayım.
-opto olarak tlp620 ve bu optoda 22 k direnç kullandım tavsiyeniz üzere .
-transistör olarak bc546 kullandım .transistörle pıc arası 1 k lık dirençler taktım .
-opto çıkışları 10k lık dirençlerle pull up yaptım .ekstra olarak transistörün röleyi beslicek -5 voltu  üst kattaki ledleride besledi.yani transistör iletime geçtiği an röleyle birlikte ledleride -5 voltladı .ledleri 1 k lık dirençlerle +5 volta direk bağladım .
-birde pıc yazılım bacakları bıraktım ikinci katta .



yazılanlardan anladığım kadarıyla bişiler yazdım .umarım faydası olur .ekstra olarak elimde olan bütün teknik bilgileri ve resimleri bu msj altında paylaşıcam .
Bilgi Hazinedir Paylaştıkça Çoğalır...

olceyy

resimlerde bu ekte .temel olarak porta.3 e bağlı butona basıldığında bütün çıkışlar yansın butondan elimizi cekince portbdeki bütün çıkışlar low olsun diye düşünelim o zaman .tek bi örnek üstünden yola cıkalım eğer uygunsa
Bilgi Hazinedir Paylaştıkça Çoğalır...

Burak

#36
Anlattıklarından emin gibisin , dolayısıyla güç katında problem olmadığını varsayarak yola devam edelim .. Kullandığın transistör BC546 npn bir transistör ama devrende simetrik bir besleme mevcut bunun özel bir nedeni var mı ? Her neyse biz asıl soruna yönelelim ... Devrenin resete gitmesinin edinilen deneyimler sonucunda Brown out sigorta ayarının açık olması , MCLR pininin pull-up edilmeden bırakılması gibi sebepler ... Her ne kadar programdan giriş olarak ayarlansada bazen başına buyruk davranabiliyo ... hele ki devrede indüktif yükler varsa ... Ama bir yandan da programlama pini (PP) olduğu için boşta bırakıyosun haliyle ... İşte devremizde programlama haricinde pull-up'a bağlanıcak programlama esnasında devre pull-up'ını sistemden ayıracak jumper konektörlerin önemini görüyoruz ... Röleler çiklet rölelerden galiba resimlerden gördüğümüz kadarıyla ... Karar verdiğin senaryoda bir kod üretelim üretmesine ama devrendeki resetlenmeye sebep olan şeyi çözümlemedikçe bu sorunu aşamayacağız ... Devre elemanlarından sğaçların sağlamlığını kontrol et , diyotun modeli nedir onuda unutmadan bir belirt .. Mümkünse eline kalem kağıt al , işlemci - transistör - röle - flyback diyodu - filtre sığaç grubunun şemasını bi kabataslak çiz  resmini bi at .... Diyotun sağlamlılığınıda test et unutmadan ... Bunların üstesinden geldikten sonra koda yönelelim ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

Powered by EzPortal