İntegrator devresi sorunu

Başlatan hako83, 20 Şubat 2015, 14:39:41

hako83

Herkese Merhaba ekdeki devre çıkış akım ve geriliminden örnek alarak akım kontrolu yapılıyor. Buraya kadar tamam beni düşündüren devredeki 2 adet led ve Q8 Q9 transistörlerinin ne amaçla kullanıldığını anlamak istiyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşım varsa çok memnun olurum.

asof544

büyük ihtimalle akım kontrolünde devre koruma sağlanıyordur

BİDİL

#2
U2 'nin 6.pini high olduğunda Q9 deki 8050'nin emiteri (Comp) graund'a çekiliyor, low olduğunda 5 volt veriyor.Aynı işlemi Q8'e de uyguluyor.

Amaç Q8 de gizli olsa gerek çünkü collector graunda emiter 12 volta bağlanmış. Yani kısa devre oluşuyor.
Bu işlemin gerçekleştiğini gözle görmek için olsa gerek aynı pini yani 6.pini ledlere vermiş.(tabii bunlar yalnızca led değil led diyot).
Bildiğimden değil yalnızca gördüğümü yazmak istedim.Yanlış yönlendrimek ismemem.

hako83

Arkadaşlar alakanıza çok teşekkür ederim. Devre çıkışdan 100A geçince CS ucuna 60mV gerilim düşüyor. VFB ise 48V da sabit devreden yüksek akım geçince VFB 0V a düşüyor. bu devre çin malı indüksiyon cihazının geri beslemesi. Ben devreyi çalıştırdım, ledler normalde ışık vermiyor. çıkıştadan çok yüksek akım aktığı zaman ledler bi göz kırpıyor okadar, sonra yine ışık vermiyor.

BİDİL

sorun nedir sistem yada verdiğin şemadaki geri besleme devresimi? Yoksa çalışma mantığını mı anlamaya çalışıyorsun?

hako83

Bu devre kabaca bir opamp integral alma devresi, ben opamp larla ilgili bakabildiğim bütün tezler, ders notları ve kitaplarda geri besleme hattına led veya transistör bağlayan görmedim. Buda gösteriyorki bu devreyi tasarlayan akıl teorinin çok üstünde ve karşılaştığı engelleri aşmak için tecrübeleriyle geliştirdiği pratik yöntemleri kullanmış. Bu devrenin çalışma mantığını anlamak istiyorum. Bu sayede yüksek akımlarla çalışırken nelere dikkat edilir nasıl bir yol izlenir, bunlarıda anlamış olacağız.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

hako83

Kimsenin ilgisini çekmedi sanırım Oysaki benim için çok önemliydi . Yardımcı olabilecek yokmu

ete

#7
Devre hakkında yorum yapabilecek kişiler benim gibi devreye bakınca bazı anlamsız uygulamalar görüyor olsa gerek. Zira Q8 transistörü opamp çıkışından alacağı bir sinyal ile gnd ile +12V tu kısa devre ediyor. Buda transistörün anında yanmasına sebep olabilecek veya varsa devredeki sigortayı attıracak bir durum. Böyle bir şey olmamalı. Belkide nadir de olsa böyle bir durumdan kaçınmak için koyulmuş bir devre gibi gözüküyor. Hal böyle olunca herkes bu konu beni aşar diyor her halde. Cevap alamamanın ilgi çekmekle veya çekmemekle bir alakası yok anlayacağın. Devre analiz edilebilir gibi gözükmediğinden olsa gerek.

Ete

hako83

#8
Hocam merhaba bende sizin gibi düşündüm merakım bundandır. C13, C14 ve R18 in değerleri nasıl tespit edildiği konusundaki fikrinizi veya önerinizi merak ediyorum. Ayrıca geri beslemedeki led lere hala bir anlam veremedim.

ete

Hiç bir fikrim yok maalesef. Kim tasarladı ise aşmış bu adam. Anlamak mümkün değil. Ledler +beslemeyi Opamp çıkışından alabilir. Bu durumda diğer uçtan 22K akım sınırlama direnci üzerinden de GND alması gerekir. Ama en yakın ihtimal CS pini üzerinden 1K+270Ohm direnç üzerinden alması şeklinde değerlendirilebilr. Bu durumda seri olarak 22K+1K3=23,3K gibi bir akım sınırlama direnci olacaktır. Bu ledlerin yanması için Opamp tarafındn 470V civarında bir voltaj gelmesi gerekir ki buda mümkün olmasa gerek herhalde.
Ete

hako83

#10
Hocam ben bu devreyi kartın üzerinden bakarak çizdim sizden sonra terettüt ettim kartta bi daha baktım. 12 volttan bjtnin kollektörü arasında 10k direnc var. Kusura bakmayın bende şimdi fark ettim, ama ledler aynı çizdiğim gibi ekdeki resimde gösterdim.

Hocam ledler parlak ışık vermiyor, sadece akım çok yüksekse (100A vs) gözle farkedilecek hızda yanıp sönüyor ışığıda çok cılız belirsiz gözüküyor, hocam zaten beni düşündüren ledin ışığından ziyade ledin bu devredeki amacı ne olabilirki bu kontrol devresi led göstegec amaçlı bir malzeme, bazı malzemeler şüphesiz asıl amaclarının dışında kullanılabilir, ama bir led den ışığından başka ne beklenebilirki, diyot deseniz ki diyotlar ledlerden daha ucuz ve diyot varken neden led kullansın.

Hocam Q8 in bu son haliyle ve C13 C14 ve R18 için bir fikriniz varmıdır acaba.

Başınızı ağırttım kusura bakmayın...

ete

BU devre benim bilgi sınırımı zorluyor resmen. Şu anda 10K lık direnç kısa devre oluşumunu ortadan kaldırmakla birliket Q8 transistörünün ne işe yaradığını çözmeme yardımcı olamıyor maalesef. Tek görevi OPAMP pozitif çıkış vermediği sürece Opamp eksi girişine pozitif bir gerilim vermek. Zira opamp çıkışı pozitife dönünce eksi giriş, Negatif gerilim alacak. Elbette bu devreyi değerlendirirken tüm devreyi bir arada değerlendirmek gerekiyor.

Ete

Powered by EzPortal