B

18F452 tqfp kılıf programlama hakkında

Başlatan BAHAR, 07 Ocak 2012, 22:39:33

BAHAR

Merhabalar, bir kart üzerinde tqfp kılıf yapısına sahip bir 18F452 denetleyicisini dışarıdan program atmak için aşağıda resimde gördüğünüz ICSP kısmı var ve diyodların değeri 1N4148, denetleyicinin bulunduğu kart üzerine beslemeli bir jmd programlayıcıdan +5, GND, RB5, RB6, RB7 uçlarını karta taşısam, program atabilir miyim? Öyle ise, ICSP soketinde gördüğünüz 1. pin, diyodlara bağlı olan ucu programlayıcıda nereye bağlamam gerek?


ete

1 Nolu pin Programlama Voltajının verildiği yerdir. PGMV veya VPP diye isimlendirilir.
Bir ICSP soketinde aşağıdaki pinler vardır;

- SCK , Programlama için CLK darbelerinin girdiği pin, 18F452 nin PORTB.6 pinine bağlanacaktır.
- DTA,  Program data girişi, 18F452 nin PORTB.7 pinine bağlanacaktır.
- GND , Sistem GND sine bağlanacaktır.
- VDD , +5V ta bağlanacaktır
- VPP,  Programlama voltajı, 18F452 nin 1 nolu pinine bağlanacaktır.

Sağlıklı bir programlama için mümkünse bu pinlerin devre ile olan bağlantılarını kesmek gerekir. Aksi taktirde sinyaller devre tarafından eritilebilir veya seviyesi düşürülebilir. Bu durumda programlama olamaz ve sistem hata verir.

Ete


BAHAR

Peki hocam sizi anladım, ama yanlız sormak istediğim bir soru daha var.

Elimde dahili beslemeli bir JMD programlayıcı var ve bu programlayıcı ile birçok dip kılıf 18F452 programladım, programlayıcı da icsp desteği yok. Bu programlayıcının zif soketinden söylediğiniz gerekli pinleri, tqfp 18F452'nin bulunduğu karta taşıyacağım. Anlamadığım nokta şu ki, programlayıcıdan programlama yapacağım için yukarıda ki resimde gördüğünüz 1N4148 diyodlarını kaldırmalı mıyım?

ama benim düşünceme göre kaldırmalıyım çünkü, tqfp kılıfı dip kılıf gibi programlanacak.

F®T

#3
Aslında burdaki amaç programlama esnasında mclr ucuna verilen voltajın devreden etkilenmeden uygulanması.aksi taktirde bu voltajın zayıflaması picin programlanmamasına sebep olur.bundan dolayı aslında vermiş olduğunuz devredeki diyod çok önemli değil asıl olan ucu devreden ayırıp vermek.bide kılıf çok önemli değil.ister smd olsun ister dip olsun farketmez sadece kılıf şekli değişiyor.entegre aynı entegre....siz dip kılıfları programlıyordunuz ama devre faktörü yoktu.şu anda devre faktörü var ete hocanın dediklerini uygularsanız hiç bir sorununuz olmaz.

Alıntı yapılan: ete - 08 Ocak 2012, 08:07:53
1 Nolu pin Programlama Voltajının verildiği yerdir. PGMV veya VPP diye isimlendirilir.
Bir ICSP soketinde aşağıdaki pinler vardır;

- SCK , Programlama için CLK darbelerinin girdiği pin, 18F452 nin PORTB.6 pinine bağlanacaktır.
- DTA,  Program data girişi, 18F452 nin PORTB.7 pinine bağlanacaktır.
- GND , Sistem GND sine bağlanacaktır.
- VDD , +5V ta bağlanacaktır
- VPP,  Programlama voltajı, 18F452 nin 1 nolu pinine bağlanacaktır.

Sağlıklı bir programlama için mümkünse bu pinlerin devre ile olan bağlantılarını kesmek gerekir. Aksi taktirde sinyaller devre tarafından eritilebilir veya seviyesi düşürülebilir. Bu durumda programlama olamaz ve sistem hata verir.

Ete


"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

BAHAR

Herkese merhaba, programlayıcım tqfp pic'i programlamıyor hatta hiç görmüyor bile. Karttaki gerekli uçları programlayıcı üzerinde ki zif sokete aşağıdaki gibi aktardım. Bağlantım aşağıda eksik nerede acaba?


ete

MCLR ucunu (sarı hattı) kaldır iptal et ve PGM ucunu zif sokette 1 numaraya bağla.

Programlama voltajı zif sokette 40 pin entegreler için 1 nolu bacaktan verilir. MCLR ucu orasıdır. Sende bu bu iki bacak ayı ama senin yapman gereken PGM ucunu doğru yere vermen olmalıdır. MCLR ucu boşta kalınca program atılabilirmi tam emin değilim. Şayet olmaz ise MCL ucunu 10K dirençle +5V ta bağla ve yeniden dene.

Ete




BAHAR

Hocam söylediğiniz gibi iki şekilde de çalışmadı. Birde, programlayıcı ile ile pic arasındaki ara kablosunu çok damarlı flat kablo ile yaptım ve yaklaşık 35-40cm uzunluğunda bundan kaynaklanır mı bilemiyorum.

Başka forumada yazmıştım birisi programlayıcı hakkında daha fazla bilgi istemişti. Verdiğim bilgi de aşağıda ki gibidir.

Alıntı YapMerhaba, programlayıcıda ICSP için bir soket bulunmuyor. O yüzden gerekli uçları zif soketten tqfp'ye aktardım. Bu zıf soket bir seri programlayıcı ve dip kılıfta ki 18F serilerinin tümünü programlayabilen çok amaçlı deney seti. Ben tqfp kılıfta ki pic'i bir dip kılıf gibi programlayıcının zif soketine bağladım. Şuan da programlayıcı pic'i tanımıyor bu yüzden okuma yada yazma yapmıyor programlama yaparken aşağıda ki hata ile karşılaşıyorum.

VDD ve VSS uçlarını bağlanmamış demişsiniz ama ben tqfp'nin VDD ve VSS uçlarını zif soketten karşıladım. Ölçtüğüm zaman +5V görüyorum?

Zıf soketten tüm uçları olduğu gibi tqfp'ye aktardım. Çünkü o soket dip kılıf 18F452 programlayabiliyor. Bu yüzden gerekli uçlar tqfp kılıfıda programlar düşüncesindeydim.

Hata mesajı:


ete

ICSP bir programlama modu dur. İşlemciyi bu şekilde programlamak için mutlaka programlayıcınız bu moda sokulmalıdır.
Kullanacağın bağlantı modelinde RB5 bacağını hiç kullanmayacaksın.
Bu durumda şunları yeniden dene bakalım;

- Sarı hat aynen bağlı olsun. Yani Zif-1 nolu pin İşlemcinin MCLR bacağına bağlansın. Yani sarı hat aynen kalsın.
- Zif soket 40 nolu pin işlemcinin RB7 pinine bağlansın yani Mavi hat aynen kalsın.
- Zif soket 39 nolu pin işlemcinin RB6 pinine bağlansın yani Kahverengi hat aynan kalsın.
- Zif soket 11 nolu pini işlemcinin 7 nolu pinine bağlansın
- Zif soket 32 nolu pin işlemcinin 32 nolu pinine bağlansın.
- Zif soket 12 nolu pin İşlemcinin 6 nolu pinine bağlansın.
- Zif soket 31 nolu pin işlemcinin 29 nolu pinine bağlansın.

Var ise programlayıcıda ISCP modunu seç ve yeniden programla bakalım.

Ete

BAHAR

#8
Hocam, jmd programlayıcıda ve Winpic800 yazılımda ICSP modu ile ilgili hiç birşey yok. O yüzden bu modda bu denetleyiciyi programlayamam sanırım. Ama ICSP modu olan bir programlayıcıda yapacak durumum şuan yok.

Hocam böyle bir programlayıcı ile bu tip bir kılıfı programlamaya çalışmak saçmalık mı sizce?

Şunu da denedim hocam, tqfp kılıfta 6 ve 7. uçlardan 5V girdiğim zaman 28 ve 29 numaralı pinlerden 5V ölçüyorum. Aynı şekilde 6 ile 29. ve 7 ile 28. pinler aralarında kısa devre durumunda yani aynı girişler sanırım. Pcb çizerken kolaylık açısından yapmış olabilirler. PGM ucunu şuan kullanmıyorum ve söylediğiniz bağlantılarıda denedim her hangi bir çözüm olmadı.

Birde hocam, denemek açısından tqfp kılıfı harici besleme ile besledim ama programlayıcı ile GND'ler ortak ve MCLR ucuna bir 4.7k ile diyod ekledim. Zaten bunu uygulamadan önce de olmayacağını seziyordum ve olmadı da.

Şimdi programlayıcının çalışma sistemini bilmediğim için istediğim tekşey boş board'a bir dip kılıf 18F452 takmak ve gerekli uçları programlayıcıdan pic'e temin edip programlama yapmak. Gerekli uçları teyit edip sonuca bu şekilde ulaşmaya çalışacağım. Sonrası da Allah kerim :)

ete

#9
Bahar,
JDM programlayıcı bildiğim kadar çalışma voltajını RS232 den alır ve programlama voltajını yine oradan aldığı 5V ve 8V tu toplayarak 13V elde eder.  Ancak pek JDM programlayıcıda hem 5v zener hemde 8v zenerleri yanlış takılır.
Çoğu işlemcide bu iş sorun çıkarmaz ama özellik isteyen ve programlanması nispeten daha fazla akımisteyen işlemcilerde sorun olur.
Kartı üzerini kontrol et 1 adet 5V1 zener birde 8V2 zener olması gerekiyor. 8V2 yerine genelde 6V2 yada 6V8 takıyorlar.
Şayet öyle ise bunu düzelt.
Pic programlamaya başladığımda ilk programlayıcım JDM idi. Ancak ben epeyce araştırıp eniyisini yapmaya çalışmıştım. Dolayısıyla pek sorun yaşamadım. Ama arada bir kod koruması yaptığım pic leri geri silmeye kalkıştığımda silemiyordum. Bunun sebebi programlama voltajının yetmemesi idi kesinlikle. Bu nedenle seninde sorunun büyük ihtimalle programlama voltajının yetmemesidir. Ya JDM yi harici besleme ile besleyeceksin yada aşağıdaki tavsiyeme uyacaksın başka çaren yok.

Ama asıl tavsiyem en kısa sürede kendine bir PicKit2 programlayıcı yap yada satın al. Ben kendim yaptım onu kullanıyorum.
Kolaylıkla yapılabilecek bir şey. Tabiiki yaptığım komplike olanı değil yalnızca 12-16 ve 18F serisini programlayacak bir şey.
3V3 voltajı üretmiyor ama ihtiyaçda olmuyor.
Ete

BAHAR

Merhaba hocam, söylediğim board olayınıda denemiş oldum. Dip kılıf pic'i de programlayamadım seri programlama pinleri hariç neredeyse tüm uçları boarda aktardım olmadı gene.

Ve hocam, bu jmd konusunda söylediklerinizi anladım ve araştırma yaptım aşağıda ki devreyi buldum gayet basit görünüyor ve ICSP soketi var üzerinde. Zaten jmd konusunda gerekli detayları bu devre anlatmış. 16F serisi picler 13V, 18F serisi pic'ler 12,4V ile programlanıyormuş. O yüzden 18F programlamak için bir diyod bağlamam yeterli olacak.

Hocam maliyetinden dolayı bir pcb çizerek bu devreyi deneyeceğim. Hem ufak tefek değiştirme yaparsam neredeyse 12F, 16F ve 18F serisi tüm picleri programlar gibi. Hem bu işe yeni başlayanlar için ideal ve ucuz bir programlayıcı devresi olur diye düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum.

http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=823

Hocam siz ICSP'nin bir programlama modu olduğunu söylediniz ama verdiğim linkteki programlayıcı hakkında şöyle bir soru takıldı aklıma. Yukarıda ki jmd programlayıcı winpic ile çalışacak ve bu programlayıcının çalışması için winpic'in donanım ayarlarından jmd'yi seçilecek ama yine bu devre ICSP modunda çalışmamış olacak. Bu yüzden kart üzerindeki ICSP soketi kafamı karıştırıyor.

Daha önce usb programlayıcı devre yaptım fakat sağlıklı çalışmadı o yüzden para da çöpe gitti ve o yüzden pek güvenemiyorum kendime. Fakat sizin yapıp denemiş olduğunuz pickit2 usb programlayıcı devresi için link verirsenizde o da 2. seçeneğim olur.

Benim kullandığım jmd programlayıcı da deney setide olduğundan harici beslemeli 12V adaptör ile çalışıyor ama programlama olayında hangi beslemeyi kullanıyor hiç bilmiyorum. Bayağı karışık ve çift katlı bir pcb üzerine tasarlanmış bir kart. Zener diyod değerlerine şuan bakmadım ama şansım mı yok ne, şimdi onlara dokunurum bu sefer o programlayıcıdan da olurum düşüncesi ile yukarıdaki jmd programlayıcı devresine el atacağım hocam.

Sonrası ise Usb programlayıcı gerisi Allah kerim.

BAHAR

Bir önceki mesajımda bir JMD programlayıcı yapacağımdan bahsetmiştim. O programlayıcıya aşağıda ki linkten ulaşılabilir.

http://etepic.com/index.php?topic=303.new#new

Powered by EzPortal