Telsiz Telefon için Yedek yada Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Yapabilirim?

Başlatan duralikiraz, 24 Nisan 2015, 15:47:15

nurim

Alıntı yapılan: duralikiraz - 26 Nisan 2015, 14:05:14
Buradaki çözümlerden çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Ancak birşey var kafama takılan. Neden elektrikler kesildiğinde bu telsiz telefon için gerekli 300 mA lik akımı telefon hattının kendisinden beslemiyoruz? Yasal olarak sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Zaten normal zamanda elektrik hattımızdan kendimiz besliyoruz. Sadece Şebeke elektriğinin kesik olduğu kısa zamanlarda acil durum araması (112, 110, 155 gibi) yapmamız gerekirse bu küçük miktar akımı telefon hattından kullanmamız herhalde sıkıntı yaratmaz. Diğer türlü hadi devre basit yapılır, ancak batarya bağlanacak, şarjı kontrol edilecek, vs. vs. bir sürü iş. Sözün özü telefon hattından 7.3 voltu yada 6 voltu alacak bir devreyi nasıl yaparız. Eğer bunu yaparsak batarya ile uğraşmamıza gerek kalmayacak.

(Konuyu çok dallandırdığım için kusura bakmayın)

-"Buradaki çözümlerden çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim..." umarım öyledir. Gelelim soruna:
-"..Neden elektrikler kesildiğinde bu telsiz telefon için gerekli 300 mA lik akımı telefon hattının kendisinden beslemiyoruz?..."
Önce şöyle basit bir bilgi vereyim. Telefon hattı bildiğimiz, standart sabit bir gerilime sahip değildir. Hatta telefon kapalı iken, farklı açıkken farklı, zili çaldırmak için farklı gerilimler yüklenir. Aklımda kalanları vereyim ;santralden normalde telefona gelen 45 volt, telefon çaldığında ise bu voltaj 80 -110 volt arasında bir elektrik olur. Bu hattan çekilebilecek akım ise çok düşüktür. Sistem 300mA lik bir akım çekilmesine müsaade etmez. Bu konuda internette daha farklı bilgiler elde edebilirsin.
Kolay Gelsin
nurim

medes

Ev telefonları 9v ile 12v arası bir voltaj ile çalışıyor  fakat telefonun avizesini yerine bıraktığınızda hat voltajı 50v'a yükselir bunun nedeni ptt santrali hat voltajının 50v olduğunu gördüğü zaman telefonun
kapalı olduğunu anlar. Telefon avizesini kaldırdığınız anda telefonun açıldığını ve telefon nosunun çevrilmesini 30 saniye kadar bekler 1dakikayı aşarsa hat voltajını kapatır. bu nedenle hat voltajını telsiz telefon voltajına ayarlamak mümkün olamamaktadır. İkinci durum ptt hattından zil çalması için DC.voltaj'tan ayrı ac 50v zil çalması için gönderilmektedir telsiz telefonlara zarar vermemesi için bu kontrol kısmına kontrol devresi ve ptt hattı ile tamamen yalıtılması için devreleri vardır. çünki telsiz telefonlar yüksek frekanslala çalışmaktadır.bu frekanslar ptt hattına sızdığında karışıklıklara neden olmaktadır.
bilginize

duralikiraz

Bc547 li devre ile düzeneği kurdum. 4 tane 1.5v luk pili bağlayarak 6.4v değerini yüksüz olarak multimetrede gördüm. Ancak devreyi kurup çalıştırdığımda çıkış değerinin (adaptör devre dışı iken) 5.9v olduğunu ve bağlı olan telsiz telefonun çalışmadığını gördüm. Adaptörü taktığımda (6.8v) ise sorunsuz çalışıyor.
Diğer PnP li (bc538 li) devreyi isiste çalıştırdığımda 5.8 gibi bir değer gözükmekte. Gönlüm transistörlü devrelerden birini çalıştırmaktan yana. Acaba pildeki besleme gerilimi mi yeterlimi gelmiyor? yada transistör güç kazanımı yaparken gerilimimi düşürmekte? Kısacası ne yapılabilir.

Birde en başta verilen transistörsüz devreye adaptör beslemesi ile pil beslemesini izole etmek amacıyla bir 1n4007 ilave ettim. Test düzeneği ile bağladığımda telefon çalışıyor. Uygun görürseniz bu devreyi oluşturacağım. Yaptığım uygulamaların resimlerini ekte veriyorum.

Son olarak 6 volt 4 ah şarj ünitem olmadığı için elimdeki aküyü şu an için şarj edemiyorum. Elimdeki malzemelerle şarjı otomatik kesebilen bir şarj devresi yapmak istiyorum. Bol miktarda 12 volt 1250 mA şarj aletim var. Bunu ucuna yapacağımız bir devre nasıl olmalı. (Bu konuda internette bayağı bir araştırma yaptım ancak anladığım kadarıyla yönlendirme ve yardıma ihtiyacım var)

yilmaz-imr

r3-10k direncin değerini düşürerek dene bide. 4.7k  veya 3k kadar düşür. Birde elinde varsa Q2 trasnsistörü bd135 le değiştir.

medes

arkadaşım bir önceki mesajımda belirttim cihazın bir bölümü 5v ile çalışıyoyor sen 6v verdiğinde 7805 entegresinin 5v'u iletebilmesi için en az 2v daha fazla voltaja ihtiyaç var çünki 1v'a yakın bir voltaj entegrede düşmektedir bu sebeple 6v verirsen cihazı çalıştıramazsın.

duralikiraz

Arkadaşlar yukarıda resmini verdiğim 3 diyot ve direnç (3x3.3 ohm) li devreyi yaptım. Çok muntazam çalışmakta. Tabi şu an 4 tane 1.5v luk pille :) devrenin birde fotoğrafını ekliyorum. Biraz pratik yapmak için baskı devre filan hazırladım. Emeği geçen tüm herkese tekrar teşekkürü bir borç bilirim. Sayenizde yedek beslemenin mantığını kavradım.

Diğer meseleye gelince tabi normal pille bu iş olmaz. Onun için şarj devresi hazırlamam gerekiyor. Zener diyot dışında tüm malzemeleri aşağı yukarı var. Yapmayı düşündüğüm bu devrenin fotoğrafını aşağıda paylaşıyorum. Sizlere sormak istediğim
1) Zener diyot yerine ne yapabilirim? (eğer olmaz olmazsa artık 50 km tepip konya sokağın yolunu tutarız)
2) Bu devrede otomatik şarj kesme kontrolu varmı?

yilmaz-imr

Alıntı yapılan: duralikiraz - 27 Nisan 2015, 20:24:45
2) Bu devrede otomatik şarj kesme kontrolu varmı?

Akü ucundaki gerilim 6.8 voltu geçince, kesime gidiyor.

Eğer devreyi telefonun adaptörüyle çalıştıracaksan 7.3volt yetersiz gelir bence.

duralikiraz

Yok elimde 12V, 16V çıkma trafo yeterince var. Ayrıca 12 V adaptörlerde mevcut. Duruma göre şarj devresine en az 12v DC gerilim sağlayacağım. Zener ve transistörün yaptığı işi öğrenmem kafamdaki başka soruyuda cevapladı, gerçekten çok sağol kardeş. En kısa zamanda bu devreyide yapacağım.

duralikiraz

Şarj esnasında 1 adet led'in yanık vaziyette olması ve şarj bittiğinde sönmesini istiyorum. Led'i nereye bağladıysam, transistör ve 6 V luk zener de kullandıysam da bir türlü  işin içinden çıkamadım. Kısacası şarj aletimin ledli basit bir göstergesi olsun istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Diğer bir husus lm317 inin sağına ve soluna kapasitör bağlamama gerek varmı?

kudretuzuner

Merhaba,
1-Bir adet (ATABA 12 VOLT 500 mA)
2-İki adet lm 317 smd 1.5 amperlik
3-İki adet 270 ohm,iki adet linear 5 kohm pot
4-Bir adet 100mf elektrolit,bir adet 10mf elektrolit,iki adet 100nf kutupsuz,bir adet  1N4007,bir adet kırmızı led,bir adet 1kohm direnç
Birinci LM317 ile şarj edilebilir 9 volt pili sürekli şarj durumunda tutacaksınız.(özelliğine göre 9.2v-9.5v)İkinci LM 317 ile 9 voltu kablosuz telefonun kullanmakta olduğu voltaja ayarlayıp bırakacaksınız.İşlem tamamdır.İş yerindeyim proteus yok akşama eve gidince çizer veririm.Maliyeti de 20-25 tl arasında olur.

nurim

"duralikiraz" ne istedi? Telefonum elektrikler kesilince de çalışsın.... 
Bu sorunun çözümü nasıl olmalıdır? Devrede elektrikler kesilince, başka bir enerji kaynağından telefonun ihtiyacını karşılanmasıdır.
Bu enerji kaynağı nedir? Akü yada Şarjlı pildir. Her ikisi de, şarj edilerek kullanılacağı için; bize bir şarj düzeneği gerekiyor.
Sistemin mantığı nedir? Elektrik olduğu sürede mevcut güç kaynağımız, telefonun çalışmasını sağlayacak; kesinti halinde ise pilimiz devreye girerek telefonumuzun çalışmaya devamını sağlayacak.
Burada, bir kaç noktada çözüme ihtiyacımız vardır. 1- Elektriğin kesilince, pilimiz, devreye otomatik girmelidir. 2-Pillerimizin voltajı, cihazımızı besleyebilecek volt ve güce sahip olmalıdır. 3- Her hangi bir tehlikenin oluşmaması içinde pillerimiz, kurallara uygun şekilde şarj edilmelidir. Pillerin şarjı iki türlü yapılabilir. Ya şarjı otomatik kesen bir devre ile yada düşük akımla kontrollü bir devreyle yapılmalıdır.

Anlattığımız özelliklere göre yapımı kolay ve oldukça kullanışlı bir şema veriyorum. Burada anahtarlamaları 3 diyotun bağlantısını inceleyerek çözebiliriz. Pilin şarjını ise 1N4007 ve(680R) üzerinden kontrollü olarak yapıyoruz.
Kolay Gelsin
nurim

nurim

Verdiğim şemanın ISIS simülasyon resimlerini de veriyorum.
Görüldüğü gibi adaptör devredeyken (Elektrik varken) Hem telefonun çalışma enerjisi sağlanır. Hem de pil şarj olur. Bu konumda pilden herhangi bir çıkış olmaz.(Resimlerdeki ampermetrelerden ve ok işaretlerinden akım hareketleri takip edilebilir.)
Pil şarj direncinin değeri pillerin kapasitesine bağlı olarak 100R-680R arasında olabilir. Değer küçüldükçe, akım değeri artar. Pilleri devreye bağlayıp, bu değeri deneyerek bulmak mümkündür. Değer olarak yaklaşık 20mA lik bir akım sınırlamasını sağlayan direnç değeri kullanılmalıdır.
Enerji kesilince, piller devreye girerek telefonun ihtiyacı olan enerjiyi sağlarlar.
Kolay Gelsin
nurim

duralikiraz

Çok sağolun arkadaşlar şemalar çok açıklayıcı ve öğretici olmuş. Sayenizde mevcut problemimi çözdüm.

Powered by EzPortal